Originally Posted by
wiseinvestor
Anlatmaya çalıştığım bizim borsanın (hepsi öyle değil USA endeksleri mesela) sanılanın aksine uzun vadede para kazandırmadığı. Bunu gösteren ağırlıklı ortalama değer, yani endeks değeri zaten bunu doğruluyor. Altın grafiğini koymuşsunuz güzel, 98'de 970 gr altın, bugün 700 gram bu tam olarak benim söylediğim şey değil mi zaten, neye itiraz edildiğini anlayamıyorum? Endekste temettü olmayabilir ama endekste batan onlarca şirket de yer almaz, çıkarılır onun yerine en başarılı şirketler konulur.
Krizlere vurgu yapmamın nedeni, kendinizi yükselen trendde para kazanıyor zannedersiniz ama ilk krizde el elde baş başta kalırsınız. Bunun için de en çarpıcı 2000 krizini örnek verdim.
Buna rağmen borsada paza kazanılabilir ama bunun çok zor olduğunu ciddi bir eğitimle mümkün olduğunu söylüyorum. Amaç beyaz yakalının makul sürede finansal özgürlüğünü sağlaması ise -ki başlığın amacı bu, borsada belli kağıtları düzenli biriktirmek ileride bir tutar yapar ama finansal özgürlük sağlamaz, aselsan gibi bir senedi bulmak da milli piyango gibidir. Doğrusu ortada sihirli kolay bir formul yok, ileriyi de kimse göremez ama tutarlı bir yatırım disiplini oluşturmak mümkün. Buna da onlarca eğitim kitabı var onlarla başlanabilir.
Bir tutarlılık içinde yazmaya çalışıyorum ama cımbızla bazı şeyleri çekerseniz anlam haliyle kayboluyor. Girişim konusu da öyle mesela. Bir mesleği edindiniz emekli olana kadar bu meslekten büyük paralar kazanacaksınız. Aynı senedi sürekli biriktirmeye benzer bu, gelecekte bu mesleğin yaygınlaşmayacağı, o sektörün daralmayacağı ne belli? Şimdi ne kaldı buna benzer, tıp doktorluğu, gelecekte yapay zekanın doktorların yerine geçmeyeceğini kim söyleyebilir? Bu sebepten yetkinliklerinizi de sürekli geliştirmeli, çeşitlendirmeli ve pazarlamalısınız, bu da bir girişimdir. Aynı şey borsa için de geçerli, borsa yatırımı işyeri açmakla aynıdır. Gidip onlarca kafenin olduğu yere herhangi bir değer ifade etmeyen bir kafe açarsanız sonuç hüsran olabilir. Kafeye çokecek mafya varsa senetlerin üzerinde de spekülatörler, yerine göre manipülatörler var. Şunu kabul edelim ki artık 50 yıl öncesinin bir mesleği edinip ölene kadar o meslekten para kazanılacağı bir dünya yok.
Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur, iyi haftasonları.