Ayağı yere basan sağlam yazılar yazıyorsunuz. Bu nedenle okumak keyif veriyor. Bence devam edin
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O egeli ben değilim
Hocam farklı bir şey söylemiyoruz..En azından ben şunu iddia ediyorum...Endeksin geneli uzun vadede tatminkar sonuçlar vermiyor...Özellikle dolar bazında endeksin değeri ve geldiği nokta bunu gösteriyor.
Ama hisse bazında çok güzel örnekler var..Bu nedenle reel kazanç ile emeklilikte rahat etmek için iyi hisse seçimi çok önemli. Bu yüzden burada bu beyin fırtınasını yapıyoruz.
Ortalama getiriler yeterli değil, pasif portföy yönetimi yeterli değil. Güzel hisseler seçmek, doğru zamanda giriş çıkışları yapabilmek lazım. Kötü performans gösteren hisseleri çıkarmak, yeni başarılı hisseleri eklemek lazım..bunun için 10-15 yıl vadeli, her bilanço döneminde çeyrek bazlı değerlendirme sonucu, ekleme ve çıkarmaları yapmak gerekiyor.
BIST 100 endeksi yanında getiri endeksleri de var diye hatırlıyorum. 20 yıllık analizde bu getiriyi de içine alıyor diye anımsıyorum.
Ancak kodunu bulamadım. Bulursanız detaylı çalışabiliriz.
http://www.borsaistanbul.com/sss/endeks-ve-veri
"Getiri endeksleri, endeksin hesaplanmasında ödenen temettüyü de dikkate alan, sürekliliğinin sağlanmasında ödenen temettünün endekse dahil paylara ağırlıkları oranında yatırıldığı varsayımıyla düzeltme yapılan endekslerdir. Bu tür endekslerde payların fiyatlarındaki ortalama değişimin yanında temettüden dolayı elde edilen kazanç da endekse yansımaktadır."
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
işte ona bakarak söylüyorum %1-2 rakamını kafadan atmıyorum yani.
Bu arada şunu anlamıyorum...temettü ödemeleri endeks rakamını etkiliyor ve geriye dönük olarak fiyatlar ayarlanıyor...Bedelsizlerden emin değilim, ama temettü ödemeleri endeks hesabında dikkate alınıyor diye biliyorum.
Bu sirketlerdeki getiri farkini yaratan esas ozellik dususlerde fazla gerilememeleridir.
Bu da duzenli temettu odemeleri sayesinde olur.
Adam satacagina nasilsa temettusu var, bekler onu alirim diye dusunur ve satmaz.
Bu da haliyle dususu sinirlar.
Bu nedenle eski bir borsa yatirimcisinin dedigi gibi temettu bir trapez sirk cambazinin altindaki emniyet agi gibidir.
Ortak oluyoruz tabii ki temettuyu alacagiz deyip gecmek duzenli temettu verenlere haksizlik olur.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri