Sayfa 141/637 İlkİlk ... 4191131139140141142143151191241 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,121 - 1,128 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,670
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    işte ona bakarak söylüyorum %1-2 rakamını kafadan atmıyorum yani.

Bu arada şunu anlamıyorum...temettü ödemeleri endeks rakamını etkiliyor ve geriye dönük olarak fiyatlar ayarlanıyor...Bedelsizlerden emin değilim, ama temettü ödemeleri endeks hesabında dikkate alınıyor diye biliyorum.
    Artik temettu odemeleri sadece 31 Mayis'a yogunlasmiyor.
    Gecmiste SPK odenecek en son gun olarak belirlemisti, simdi oyle bir duzenleme yok.
    Temettu ve bedelli bedelsiz sermaye artirimlari gecmis fiyat verilerine yansitiliyor, grafikleri geriye dogru duzeltiliyor.
    Bundan emin olabilirsiniz.
    Endekste ise bu yapilmiyor.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,670
    Ben buraya grafik ekleme yapamiyorum.
    Birisi rica etsem burada en cok adi gecen kagitlarin 1997 den itibaren Hisse/Bist100 aylik grafiklerini Matriks'den cizdirip buraya koyabilir mi?
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

3.  Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku
    Anlatmaya çalıştığım bizim borsanın (hepsi öyle değil USA endeksleri mesela) sanılanın aksine uzun vadede para kazandırmadığı. Bunu gösteren ağırlıklı ortalama değer, yani endeks değeri zaten bunu doğruluyor. Altın grafiğini koymuşsunuz güzel, 98'de 970 gr altın, bugün 700 gram bu tam olarak benim söylediğim şey değil mi zaten, neye itiraz edildiğini anlayamıyorum? Endekste temettü olmayabilir ama endekste batan onlarca şirket de yer almaz, çıkarılır onun yerine en başarılı şirketler konulur.

Krizlere vurgu yapmamın nedeni, kendinizi yükselen trendde para kazanıyor zannedersiniz ama ilk krizde el elde baş başta kalırsınız. Bunun için de en çarpıcı 2000 krizini örnek verdim.

Buna rağmen borsada paza kazanılabilir ama bunun çok zor olduğunu ciddi bir eğitimle mümkün olduğunu söylüyorum. Amaç beyaz yakalının makul sürede finansal özgürlüğünü sağlaması ise -ki başlığın amacı bu, borsada belli kağıtları düzenli biriktirmek ileride bir tutar yapar ama finansal özgürlük sağlamaz, aselsan gibi bir senedi bulmak da milli piyango gibidir. Doğrusu ortada sihirli kolay bir formul yok, ileriyi de kimse göremez ama tutarlı bir yatırım disiplini oluşturmak mümkün. Buna da onlarca eğitim kitabı var onlarla başlanabilir.

Bir tutarlılık içinde yazmaya çalışıyorum ama cımbızla bazı şeyleri çekerseniz anlam haliyle kayboluyor. Girişim konusu da öyle mesela. Bir mesleği edindiniz emekli olana kadar bu meslekten büyük paralar kazanacaksınız. Aynı senedi sürekli biriktirmeye benzer bu, gelecekte bu mesleğin yaygınlaşmayacağı, o sektörün daralmayacağı ne belli? Şimdi ne kaldı buna benzer, tıp doktorluğu, gelecekte yapay zekanın doktorların yerine geçmeyeceğini kim söyleyebilir? Bu sebepten yetkinliklerinizi de sürekli geliştirmeli, çeşitlendirmeli ve pazarlamalısınız, bu da bir girişimdir. Aynı şey borsa için de geçerli, borsa yatırımı işyeri açmakla aynıdır. Gidip onlarca kafenin olduğu yere herhangi bir değer ifade etmeyen bir kafe açarsanız sonuç hüsran olabilir. Kafeye çokecek mafya varsa senetlerin üzerinde de spekülatörler, yerine göre manipülatörler var. Şunu kabul edelim ki artık 50 yıl öncesinin bir mesleği edinip ölene kadar o meslekten para kazanılacağı bir dünya yok.

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur, iyi haftasonları.
    uzun vadede dolar /altın grafiğine bakılırsa dolarında altına göre deger kaybettiği görülecektir. gelelim bizim borsamıza. evet endekste bu böyle ancak hisse bazında bakıldıgında az olsa bile 20 yıllık grafiklerinde altına tur attırmış hisseler vardır. gelecege yatırım yapanlar için garanti olan hammadde üreten şirketlere yatırım yapmaktır. çünkü tüm insanlık ve onun ürettikleri bir araya gelseler yoktan bir kilogram taş ortaya çıkaramazlar.

4. Alttaki fotoğrafta sağda kırmızı kutu içine aldığım ilk değer endeksin 1 Ocak 2007'deki düzeltilmemiş fiyatı, ikinci değer ise düzeltilmiş fiyatı. İkisi de aynı olduğu için endeksin geçmiş fiyatları düzeltilmiyor maalesef.

Alttaki de sütunların başlıklarını gösteren sayfanın en üst fotoğrafı.

Bu da link: https://finance.yahoo.com/quote/XU10...&frequency=1mo

5. Bende matriks olmadığı için Investing'den bazı hisselerin 10 yılda yüzde kaç kazandırdığını grafik olarak çıkardım.

Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Artik temettu odemeleri sadece 31 Mayis'a yogunlasmiyor.
    Gecmiste SPK odenecek en son gun olarak belirlemisti, simdi oyle bir duzenleme yok.
    Temettu ve bedelli bedelsiz sermaye artirimlari gecmis fiyat verilerine yansitiliyor, grafikleri geriye dogru duzeltiliyor.
    Bundan emin olabilirsiniz.
    Endekste ise bu yapilmiyor.
    Syg,
    sn Dudu temettü dağıtan şirket hissesi temettü kadar geri geldiği için endekste bundan etkileniyor.
    Örneğin Tüpraş 6 tl temettü verdiği günde hisse 6 tl geriye geliyor.Bu düşüş endeksi de etkiliyor.(bedelsizde bu durum aynı)

YTD

7.  Alıntı Originally Posted by iki gozum Yazıyı Oku
    sn Dudu temettü dağıtan şirket hissesi temettü kadar geri geldiği için endekste bundan etkileniyor.
    Örneğin Tüpraş 6 tl temettü verdiği günde hisse 6 tl geriye geliyor.Bu düşüş endeksi de etkiliyor.(bedelsizde bu durum aynı)

YTD
    Geçmiş fiyatlar düşmüyor diyoruz

Alıntı Originally Posted by L Lawliet Yazıyı Oku
    Geçmiş fiyatlar düşmüyor diyoruz
    Sorunuzu anlayamadım?

Sayfa 141/637 İlkİlk ... 4191131139140141142143151191241 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz