Baba şu Amerikalıların ağzı ile dallama dallama konuşman bi bitmek geçmek bilmedi hakikaten senelerdir forumda eccuk adap öğrenmez mi insan yahu ben de mi senin gibi olacağım son son sana değil kendime korkuyorum...
Printable View
2023 için inşaat maliyet bedelleri belirlendi: Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, emlak vergisi kanunu kapsamında inşaat maliyet bedellerini belirledi.
https://twitter.com/Tr__Ekonomi/stat...m4fxdQ1TF2_8qA
galiba %50-60 kazığı hazırlamışlar
Emekli ve bazı ev hanımları vergiden muaf diye halk arasında yaygın inanç var. Özünde yanlış ! Seçimlerde oy kaygısı nedeniyle belediyeler üzerine düşmüyor . Emekli 200 metrekareden küçük tek dairesi için vergiden muaf ama bankada mevduat geliri , temettü vb. geliri varsa bina vergisinden muaf değil. Belediyeler bankalara bir yazı yazdığı anda olay çıkıyor.
Misal benim üniversitede okuyan oğlumun üzerine aldığım daire boş duruyor. Yani kira geliri yok. Öğrenci belgesini belediyeye sunarak emlak vergisinden muaf olmamızı tavsiye eden müteahhite '' yarın cezalı ödeme gelirse ödeyecen mi '' dedim. Milyonluk evin olacak yıllık 500 tl. vergiden kaçacaksın. Türk kurnazlığı derler... Gerek yok.
Emekli olup, 200 metrekareden küçük tek evi olan emlak vergisinden muaf.
Mevduat, temettü geliri varsa muaf değil demişsiniz.
Kaynak belirtebilir misiniz?
Mevduat , temettü gelirinde sınır ne?
100 TL faiz geliri olan ile 1.000.000 faiz geliri olan aynı kefeye mi konuyor mesela.
Verdiğiniz bilgi ilginç geldi. İlk kez duyuyorum.
https://mihci.av.tr/emlak-vergisi-muafiyet-sartlari/
Şartlar burada
Asagidaki sorularimda adaba aykiri ne gordunuz acaba?
---------------------------
cocugu neyi alamayacak?
Cocugun baska evi yoksa vergi vermezki. Babada 1 ev cocukta 1 ev ikiside vergi vermiyor
-------------------------
Hakkaten merak ettim
Bi zahmet sorulara cevap verirmisiniz?
Son dönemde müteahhitlerin döndürdükleri bir geyik var: Konutta arz sorunu, kıtlık var, yılda 800.000 konut yapılması lazım vıdı, vıdı.
Bunu duyan bazı papağanlar da aynen tekrarlıyor. Yahu aklınızı peynir ekmekle mi yediniz?
Türkiye'de neden konut kıtlığı olsun?
- Arsa mı yok?
- Malzeme (demir, çimento) mi yok?
- Müteahhit mi yok?
- Yapacak, Usta, işçi mi yok?
hocam ülkede siyasetin finansmanı arsa rantı üzerinden döndüğü için evet arsa yok.
zira sadece belediye ve iktidara yakın kişiler inşaat izni alabiliyor.
inşaat izni noktasında eşit bile olunsa kat sayısı konusu var.
imara açılan arsa siyasetcinin rantina göre oluyor.
inşaat maliyet artışı temelde bu seneye özel konu normalde ana konu değildi.
İstanbul'da konut proje sayısı belli. Evlenen, boşanan, kaçaklar bunlar için yeterli konut yapılmıyor.
Yapılanları kredi çekmeden orta gelir seviyesinin alması hayal. Birkaç yıla orta gelir seviyesi alt gelire düşecek bu şekilde gidilirse. O zaman kredi ile bile alamayacaklar. Kiralar alacak başını gidecek.
Ülkenin bütün dengeleri bozuluyor.
Yanlış olan kurduğum matematik değil, "müdahaleci kafa"dır.
Kiralara müdahale edilmeyecek, her önüne gelen kişi merkezde oturmak istiyor diye de merkezler betona boğulmayacak, tutunamayan 2 aile de köyüne (veya mülteciyse ülkesine) dönecek.
Siz kiraya müdahale ettikçe sorun büyür.
Talep var arz yok diye merkezleri betona boğarsanız sorun yine büyür. O talebin ardı arkası kesilmez.
Konutta arz sorunu yok. İstedikleri fiyata konut satabileceğini bilsin, müteahhitler konuta boğar ülkeyi. Hem de isteseler 1 yıldan kısa sürede 10 katlı binayı yapar bitirirler.
Arsa filan da problem olmaz, geçmişte olmadı, şimdi de olmaz. Satabileceklerini bilsinler 10 katlı eski binayı yıkıp yerine 50 katlı bina dikerler.
Konutta talep sorunu var. Çünkü konut fiyatları normal orta sınıfın alabileceği fiyatları çoktan geçti. Çalışan sınıfın alım gücü çok düşürüldü.
Evlenen sayısı, boşanan sayısı, nüfus diye bir konut ihtiyacı belirlenemez. İnsanların alım gücü varsa ayrı eve çıkar yoksa ailesi ile oturur, gelin kaynana beraber oturur geçmişte olduğu gibi.
Dükkan kiracımdan %78 istedim (tüfe yazıyor sözleşmede) O, %50 olsun dedi. %62 de anlaştık.
Yılbaşında konut kiracının sözleşmesi doluyor. Bakalım onda ne olacak ? Asıl sorun konut kiracıları (%25 malum oran yüzünden)
vay anasına 40 bin tl istenen daire kiraya verilmiş olmalı ki ilan kaldırıldı...
Ev sahibine vergi konmasının ev arzına faydası yok dedim evet.
Ama bu ev arzının artmasını istediğimi göstermez.
İstanbulda sıkıştık. Her yer bina.
Ama hala birileri ısrarla burada barınmak istiyor.
Bunlar bir şekilde uygun fiyata veya uygun kirayla ev bulsalar, ardından milyonlar yığılır buraya. Duyan gelir, duyan gelir.
Arz artmasın, talep azalsın.
İstanbulda yaşamak daha da zorlaşsın ki tersine göç olsun.
Ama ben piyasaya yapılan her türlü regülasyona karşı olduğum için, "yolda yürüme vergisi" koymak yerine bırakın kiralar denge noktasını serbestçe bulsun, yani pahalı olacaksa bırakın pahalı olsun, en sağlıklı yol bu diyorum.
Canınızı sıkmayınız , yakında çıkarılacak bir fermanla herkes nüfusa kayıtlı olduğu yerde konut edinebilecektir. Ancak istisnaları olarak ; İstanbulda , Ankara da oturmasını gerektirecek memuriyet, esnaflık, sağlık vb. durumlar sayılabilir. Böylece herkes köküne döner. Misal ; 1982 lerde Afgan göçmenlere devlet hazine arazisi tahsis etmiş fakat 2-3 yıl içinde hepsi büyükşehirlere taşınmıştır. Bunun gibi çok örnek var.
Bugün kominizm günümdeyim. Devlet müdahalesi şart.......
Fikirlerinizi daha net yazmışsınız. Teşekkürler
Belirttiğiniz gibi istanbul beton yığını. İstanbulda arza gerek yok. O zaman istanbulda 2 evden fazla eve sahip olana vergi konur. Yatırım yapacaklar diğer illere yatırıö yapar. Tersibe göç başlar. Nüfus dengelenir. İşi çözmek isteyince sizle kafa kafaya verip çözdük :) işin uzmanlarıda çözmek isterse çözer :)
SM-S908E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ne dersen de sen mantikli konuşuyorsun ama devlet mantikli bir yapı değil ve her sektöre şöyle veya böyle müdahale etme alışkanlığı edindi.
Perakendecilere sapladı. Bankalara sapladı. O ara ihracatçı için çok iyi imkanlar sundu.
Simdi döndü ihracatçı ya sapladı. Bankalara size çok sapladım dedi kurtarmaya başladı ( batık idi Bankalar )
Yani bu devlet tutup da ev sahibine saplar ise. Kimseye sürpriz olmaz. Zaten %25 vs radara girdi ev sahibi. Radardan çıkana kadar biraz can sıkabilir devlet.
Ne olduysa şu 2-2.5 yılda oldu ...
Her yerde bol bol kiralık daire ilanı vardı şimdi yok oldu...
Ülkeye giriş yapan ve sayısı belli olmayan yabancılar, sığınmacılar, mülteciler adına ne derseniz diyin en önemli etkenlerden biri bence.
Ülke nüfusunun % 10-20’si kadar yeni insan girdi ülkeye.
Bunlar da bir yerde yaşayacak sonuçta. Ama ev alarak ama kiracı olarak.
Izmirde bir mahalle dusunun 2 sokak otesi cingene mahallesi o kadar kotu Ordu caddesi civari
Karsimiza muteahhit bina dikti bende gittim belki insaat halinde ucuza kaparim diye. Adam kaca maledecegimi bilmiyorumki nasil satayim dedi
O kadar cok zam geliyormuski adam bitirmeden maliyet hesabi yapamam arkadas 6 ay sonra gel dedi. apartmandaki bir komsu daha once denemis almayi ayni insaattan adam o zaman aklina ne estiyse 4 milyon TL demis.
koskoca mahallede baska insaat yok adamin rakibi yok. Sifir ev almak isteyen o civarda o adama gitmek zorunda.
Basindan savmak icinmi yoksa hakkaten cok insan gelip sordu buda vole vurmak icinmi boyle soyledi bilmiyorum ama sokagin karsisinda insaat ve bizim ev 1 milyon TL piyasa degeri tabi 30 yillik ev.
Cok merak ediyorum kim alacak o evleri ve kim 4 milyon TL verecek. Mahalleye zenginler tasinacak ona seviniyorum :)
Müteahhitler istedikleri fiyattan konut satamadıkları ve satamayacaklarını bildikleri için yapmıyorlar. Verilen kredilerin şartları belli. Yarı bodrum bile alamazsınız verilen kredi miktarı ile.
Sonuçta konut üretilmiyor. Üretilmeyen ürünün talebi varsa, yeterli miktarda da yoksa arz sorunu vardır. Sorun talep değildir. Üretme kapasitesi talebi karşılamaz.
Evlenen boşanan herkes sizin dediğiniz gibi ailesi ile oturuyorsa talebi etkilemez tabi. Paralel evrende olabilir bu.
30 Ağustos Zafer bayramımız kutlu olsun.Gazi Atamız ve diğer tüm gazi ve şehitlerimizden Allah razı olsun,mekanları cennet olsun.
Hocam, aslında benzer şekilde düşünüyoruz ama ben arz ve talebin tanımı konusunda farklı düşünüyorum. Arada ince ama önemli bir çizgi var. Bir şeyi ''istemek'' ile ''talep'' etmek farklı şeyler. Herkes iyi konumda, güzel bir ev sahibi olmak ister ama alım gücü olmadığı zaman bunu talep etmez, müteahhit de arz etmez.
Mesela ben pastırmayı çok seviyorum ama kilosu 675 TL olmuş, almıyorum. Bu durum ülkede pastırma arzında problem olduğunu göstermez :)
.Alıntı:
Originally Posted by boymatlı Yazıyı Oku
Konutta arz sorunu yok. İstedikleri fiyata konut satabileceğini bilsin, müteahhitler konuta boğar ülkeyi. Hem de isteseler 1 yıldan kısa sürede 10 katlı binayı yapar bitirirler.
Arsa filan da problem olmaz, geçmişte olmadı, şimdi de olmaz. Satabileceklerini bilsinler 10 katlı eski binayı yıkıp yerine 50 katlı bina dikerler.
Konutta talep sorunu var. Çünkü konut fiyatları normal orta sınıfın alabileceği fiyatları çoktan geçti. Çalışan sınıfın alım gücü çok düşürüldü.
Evlenen sayısı, boşanan sayısı, nüfus diye bir konut ihtiyacı belirlenemez. İnsanların alım gücü varsa ayrı eve çıkar yoksa ailesi ile oturur, gelin kaynana beraber oturur geçmişte olduğu gibi
Bence de Türkiye'deki konut arz talebini tam olarak anlatmış.
Yok 2'den fazla evi olanlara vergi getirilir ise konut fiyatları düşermiş.
Yok yabancı talebi nedeniyle konut alamıyormuş.
Sanki alacak parası var da satın alacak konut bulamıyor.
Ülkemizde şu an maliyet fiyatına % 10 kar marjı ilave edecek şekilde paran var ise müteahhitlik sektörü sana 10 ayda binlerce daireyi her türlü teslim eder.
Ama sende daire bedelinin % 20 si bile yok.
mevcut faiz oranlarından 120 ay vade ile ödeyecek sabit bir gelirin de yok.
Hükümet ister tek dairesi olanlara,
ister birden fazla dairesi olanlara vergi uygulasın,
ister yabancıya konut satışını sınırlasın,
ister Alanya'da almanların
Marmaris'te ingilizlerin
diğer her yerde arapların
konut alımını ve kiralamasını yasaklasın;
sen daire falan satın alamazsın.
Ki; sen zaten bundan 3-4 yıl önce konut sektörü krizde iken %0,70 faiz oranları ve maliyet bedelinin %35-50 altında bedellerle ev sahibi olma fırsatını ıskaladın ise; sen ömrünün sonuna kadar oturacağın evin sahibi olamazsın bence!!!!!!(Bu son cümle kendime yönelik, üstünüze alınmayın lütfen.)
Titiz olan, işi bilen ( yani sorumluluk duyan ) son 10 yıldır konut almıyor . Evet çok şahane kazançları kaçırdılar almayanlar ama kafaları sağlam ! Misal , dünya parayı betona bağlayıp içine dert bir kiracı koyan '' paramla ateşe atladım '' diyor. Aslında kiraya verirken şartların değişmeyeceğini düşünmüştü.
Konumunu çok beğendiği, dış makyajı mükemmel ama aslında bünyesi ( ana yapı ) çürük bir yapıdan reklamlara kanarak milyonlar yatıran birisi binayla ilgili sorunlar çıktıkça , karşısında muhatap bulamadıkça sinir krizleri geçiriyor.
Bir de birden fazla kişiye satılan dairelere denk gelenleri düşünün .....
Edremit merkezde oğluma aldığım 1 yaşında 4 katlı binanın en üst katındaki dairenin boş arsaya bakan cephesinden yağmur suyu çekiyor. Müteahhit yapacağını söylediği için ihtar çekmedim. Aradan 6 ay geçti. İlkokul mezunu şark kurnazı mütait sanırım benim için '' bu çokbilmişi atlatırım , olmadı en son şirretlik yaparım '' düşüncesine girmiş. Dün şiddetli yağan yağmurda odaların duvarları ıslanınca binanın alt katında dükkanında oturan mütaite '' gel bak hemşerim, yaptığın eserle gurur duyacaksın . Sen yerlilere silah falan çekerek şirretlikle işlerini götürüyormuşsun ama beni atlatman mümkün değil. '' dedim.
Adam anında çirkinleşti. Bugün noter getirdim, tespit yaptırdım. Bürosundan görmüş çıkışta notere soruyor. Sonra beni arıyor '' Yaa abi , sen ne acelesin yapacağım dedimya '' diyor. Artık kendisiyle selamlaşmak bile istemediğimi, avukat- noter- mahkeme masraflarıyla birlikte en iyi izolasyonu yaptıracağımı ve mesleğinde ilk dersini almanı sağlayacağımı söyledim.
İlk fırsatta daireyi satıp, parasını eurobonda yatıracağım. Oğlum ömür boyu dertsiz bankadan parasını çeksin....
Konutlarda oda oda kiralama dönemi başladı
https://www.patronlardunyasi.com/hab...basladi/268678
Herkes memleketinde yaşasaydı Türkiye'nin en kalabalık ili neresi olurdu?
https://www.gazetevatan.com/galeri/h...niz-2058370/11