Son dönemde müteahhitlerin döndürdükleri bir geyik var: Konutta arz sorunu, kıtlık var, yılda 800.000 konut yapılması lazım vıdı, vıdı.
Bunu duyan bazı papağanlar da aynen tekrarlıyor. Yahu aklınızı peynir ekmekle mi yediniz?
Türkiye'de neden konut kıtlığı olsun?
- Arsa mı yok?
- Malzeme (demir, çimento) mi yok?
- Müteahhit mi yok?
- Yapacak, Usta, işçi mi yok?
hocam ülkede siyasetin finansmanı arsa rantı üzerinden döndüğü için evet arsa yok.
zira sadece belediye ve iktidara yakın kişiler inşaat izni alabiliyor.
inşaat izni noktasında eşit bile olunsa kat sayısı konusu var.
imara açılan arsa siyasetcinin rantina göre oluyor.
inşaat maliyet artışı temelde bu seneye özel konu normalde ana konu değildi.
İstanbul'da konut proje sayısı belli. Evlenen, boşanan, kaçaklar bunlar için yeterli konut yapılmıyor.
Yapılanları kredi çekmeden orta gelir seviyesinin alması hayal. Birkaç yıla orta gelir seviyesi alt gelire düşecek bu şekilde gidilirse. O zaman kredi ile bile alamayacaklar. Kiralar alacak başını gidecek.
Ülkenin bütün dengeleri bozuluyor.
Yanlış olan kurduğum matematik değil, "müdahaleci kafa"dır.
Kiralara müdahale edilmeyecek, her önüne gelen kişi merkezde oturmak istiyor diye de merkezler betona boğulmayacak, tutunamayan 2 aile de köyüne (veya mülteciyse ülkesine) dönecek.
Siz kiraya müdahale ettikçe sorun büyür.
Talep var arz yok diye merkezleri betona boğarsanız sorun yine büyür. O talebin ardı arkası kesilmez.
Konutta arz sorunu yok. İstedikleri fiyata konut satabileceğini bilsin, müteahhitler konuta boğar ülkeyi. Hem de isteseler 1 yıldan kısa sürede 10 katlı binayı yapar bitirirler.
Arsa filan da problem olmaz, geçmişte olmadı, şimdi de olmaz. Satabileceklerini bilsinler 10 katlı eski binayı yıkıp yerine 50 katlı bina dikerler.
Konutta talep sorunu var. Çünkü konut fiyatları normal orta sınıfın alabileceği fiyatları çoktan geçti. Çalışan sınıfın alım gücü çok düşürüldü.
Evlenen sayısı, boşanan sayısı, nüfus diye bir konut ihtiyacı belirlenemez. İnsanların alım gücü varsa ayrı eve çıkar yoksa ailesi ile oturur, gelin kaynana beraber oturur geçmişte olduğu gibi.
Dükkan kiracımdan %78 istedim (tüfe yazıyor sözleşmede) O, %50 olsun dedi. %62 de anlaştık.
Yılbaşında konut kiracının sözleşmesi doluyor. Bakalım onda ne olacak ? Asıl sorun konut kiracıları (%25 malum oran yüzünden)
Yer İmleri