teşekkürler cautionary
bu sanırım değil mi
Printable View
Bence hisselere de uygulamak gerekiyor. Tupras 5 günlük ema 22 günlük ema yı aşağı mı kesti 3 gün bekle yukarı atmazsa uzun vadeciyim deme sat. Ne zaman 5 günlük ema 22 günlük ema yı yukarı kesti, 3 gün bekle dönmedi tekrar al. Saatlik çok sinyal üretir ama günlük çok üretmez, ölümüne temelciydim ama tekniği kullanmazsan 10 yılda bir gelen bu global krizlerden bizi temel değil teknik kurtarıyor. Benim şu an 5 yıllık birikimimin neredeyse yarısı gitti (2 ay önceki duruma göre) yaşı 20 lere olan biri 70 yaşına gelene kadar en az 5 kere böyle global krize yakalanır.
Selam,
Haber: Amerika piyasalari Trump doneminin kazancini gomdu.
Trump: Yeniden yukselmeye hazir miyizzz? Fert basina $2000 vererek baslatiyoruz hamlemizi.
Halk: Ol de olelim. MAGA. MAGA.
hocam size 2 tesekkurle baslayayim.
10 kagida kadar cik demistiniz bana bende o sira 2 kagit vardi parayi boldum kagidin biri nanay ordan yirttim.
2si dow cokerse 100bin haftalik kapanis olur mu dedim olabilir dediniz ertesi gun stop olamadigim 2 kagitta yari tutarlarda kolu kopardim kol gitti demeye kalmadan kagitlar yuzde 30 daha dustu kolu birakmakla iyi ettik dedim.
sayfa geneline de bi elestrim var. tum arkadaslara ...
bu sayfada dis borsalarin adi bile gecmiyor.
yani ana hedeflerden biri trendi belirlemek ise bu bunsuz olmaz bence.
Sayın Cautionary üstad selamlar,
Bu kriz zamanında temettü hisselerine yatırım yapmak isteseydiniz hangi hisselerden seçerdiniz?
Hocam ülkemiz için sokağa çıkma yasağı , üretimin tamamen durması, ölü sayısı 100'leri görmesi, hasta sayısının 10.000'leri aşması, güvenlik sorunları v.s.
Dünya için, ressesyonlar, virüs krizinin borsa dışına taşması, finansal piyasalar büyük banka ve fonların iflas etmesi, büyük şirketlerin batması, milyonlarca işsiz v.s.
Ayrıca hem dünya hem de ülkemiz için siyasi iktidarların ve rejimlerin değişmesi, dünyada eksen kayması...
Kademe kademe alım yapmak şartıyla,
Toaso, froto, Tüpraş, Arçelik, aksa, kordsa, şişe, tavhl, ttrak....7 TL altına inerse de Ereğli.
İki uyarım olsun,
I-) oranın altı yok, burayı kırmaz vs laflarını kafanızdan çıkarın,,,kriz anlarında mantık aranmaz...normalde 80 bin altına inmesini beklemem...ama olurda inerse 70 binden de 60 binden de alım yapabilecek nakit olmalı.
İi-) bu tür zamanlarda u-50 dışına pek çıkmamak lazım..hele bünyesi zayıf, borçlu firmalara hiç bakmamak lazım...bu kadar hisse bedava fiyata gelmiş neredeyse, alternatif çok. Macera aranmamalı
Not: burada genelde aktif bşr şekilde belli büyüklükte portföy yöneten kişilere yönelik konuşuyoruz. Aylık düzenli ve sabit alım yapanlar aynen devam edebilir...ilave olarak şöyle bir önerim olabilir...endeks 100 bin altında kaldıkça, normal aylık alım miktarının iki katı alım yapılabilir.
Teşekkür ederim. Güzel öneriler içeriyor. Bu tür paylaşımları yapmaya devam edin. Bizim için önemli. Bende sizin kadar bilgili olmasamda 2008 krizini ve sonraki süreci yaşamış biri olarak bir kaç şey ilave etmek isterim.
Düşen bıçağı tutmaya çalışmayın. Sabır ve disiplin önemli, şu anda uçan kaçan bir şey yok. Farklı bir sürece giriyoruz.
2008 krizinde ciddi para kaybetmiş biri olarak kriz sonrası fazlasıyla geri almıştım. O nedenle her düşüşün bir çıkışı var. Piyasada fırsatlar bitmez. Aceleci olmanın düşenin peşinden koşmanın anlamı yok.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Öyleydi, ama şu an tavan ve tavanda 400 bin lot bekliyor:) o zaman gelin biraz temel analiz yapalım.
Bazı ürünler ya da piyasalar vardır diyelim...ekonomik büyüme ile ters orantılıdır. Yani işler kötüye gidecek, işsizlik vs artacaksa piyasası küçülmez, aksine büyür. Un pazarı öyle bir pazar...yani şu yaşadığımız kriz ortasında insanlar eve kapanmış, makarnaya saldırmış, dar gelirlinin neredeyse karnını doyuracağı tek şey olarak hamur işi kalmış.
Bu ortamda, ilk tepki olarak yükseldi Ulusoy un, sonra ya birilerinin elinden malı almak, ya da diğer tahtalarda sıkışan speklerin mecburi satışı ile endekse paralel geriledi...şimdi de bir büyük el alıma karar verdi.
Peki ben bu hisseyi satmak yerine, endeks short yaparak doğru yapmadım mi? Bu tür zamanlarda tavizi it izine karışır...kurunun yanında yaşlar da yanar..mecburi satışlar yapılır...kredili işlemler mecburen kapatılır. Bu tür dönemlerde hissenize şans tanımanız gerekir...riskinizi hissenizi satarak değil, endeksi satarak minimize edebilirsiniz.
Not1: aynı durum deva da da var..önce yukarı tepki, sonra saçma satışlar...bugün o da güçlü duruyor.
Not2: bu demek değil ki, hemen yukarı topuklayacak bu hisseler..şu ortamlarda yarın ne olacağı hiç belli olmaz..bu nedenle aşırı dikkatli olunmalı hisse alınırken...ama portföyümde bu günlerde güvendiğim ilk iki hisse uluun ve deva dır.
Hocam ben de hedge işlemlerini öğrenebilmek için bir short kontrat açtım. Vadesi 0420 şu anda. Eğer kötü haber akışı sebebiyle endeks 3-4 puan düşerse ve ben vadeye kadar artık long olabilir diye düşünüyorsam yeni bir long kontrat açıyorum değil mi?
Yani şu an elimde olan vadeye kadar kalacak her türlü onu kapatamıyorum anladıgım kadarıyla.
Bu arada ben de portföye deva ve uluun eklemiştim, onun için de ayrıca teşekkür ederim. Ani yükselişlerde hepsini vermeye kıyamıyorum ama bir kısmıyla al sat yaparak elimdeki lot sayısını da arttırdım, dediğiniz gibi yüksek risk almadan küçük işlemlerle tecrübe kazanmaya çalışıyorum.
Çok teşekkürler
Son olarak..görüşlerimi tavsiye olarak düşünmeyin...ben deneyimlerimi, görüşlerimi paylaşıyorum..başka kaynaklar yanında bunları da dikkate alın..nihayetinde son karar sizin.
Buradaki amacım, bir nevi genç ve tecrübesi az beyaz yaka arkadaşlarıma abilik yapmak...tek beklentim hayır duası almak.
örnekleri çok başarılıyım demek, ego tatmini olsun diye değil...Somut örneklerle ilerleyelim diye veriyorum...sonuçta bu kriz sonrası yine pek çok arkadaş ümitsizliğe kapılacak...para biriktirip batırmak yerine, parayı yeseydim bari diye düşünecek..hatta tasarruf etmekten bile soğuyacak...sorunun yöntemde ya da kendinde olduğunu düşünmeyecek, piyasalar ya da sistem sorunlu diye düşünecek.
Çok kilişe olacak ama, her kriz büyük bir fırsattır aynı zamanda. 10 yılda bir zayıflar elenir, güçlüler daha güçlü olarak yola devam eder,
Piyasa açık olduğu müddetçe, her zaman işlem yapabilirsin...en az 6 ay, normalde bir yıl bir kontratı geçme...mekanizmayı öğren, okuyacak çok konu var, google dayesinde aracı kurumların ya da yatırım danışmanlarının eğitim dokümanlarına ulaşabilirsin...kolay yolu tercih edip, sorayım öğreneyim deme...okumak zaman alır, ama daha sağlam bir öğrenme şekildir.
Biraz aç gözlülük yapıyorum..portföyde 18 hisse oldu...eski göz ağrılatımı da almaya başladım, çimsa, doas, klimasan gibi.
Hisseler o kadar ucuzladı ki, hepsinden az da olsa alıyorum...1000 TL 1000 tl...iyi toparlayan hisselerde alımlarım devam edecek...ilk maliyetimin her %5 üzerinden ikinci parça, üçüncü parça böyle devam edecek...bir süre sonra performansını en kötü 4-5 hisseyi çıkartarak yola yine 10-15 hisse ile devam ederim.
[QUOTE=Cautionary;4251611]Kademe kademe alım yapmak şartıyla,
Toaso, froto, Tüpraş, Arçelik, aksa, kordsa, şişe, tavhl, ttrak....7 TL altına inerse de Ereğli.
Sayın cauty üstad yorumunuz için çok tşk ederim.
Ancak 2008 krizine benzer bir krizin yaşanıp yaşanmayacağı hususunda korkularımız var,
Ya benzer bir kriz yaşarsa piyasalar, ya CİTİ batarsa.
Bu yüzden poz açmak için korkularımız oluyor maalesef.
[QUOTE=Andrei28;4252230]Daha dur neler neler duyacağız...hep böyle olur, krizin en kızıştığı dönemde söylentiler çoğalır..,bu arada şu yaşadıklarımız yanında citi nin batması çerez olur...öyle bir şey olursa dip yakındır derim:)
Bu arada, daha aşağı gitmez gibi bir düşünceniz de olmadın...şahsen 70 bine kadar inme ihtimalimiz de var...virüs yayılım hıxı düşmez, global resesyon global buhrana dönüşürse o da olur...ama şahsi düşüncem biz ülke olarak pozitif ayrışırız, yani dow %20 daha düşerse biz %15 düşeriz mesela.
Bize has sorunların pek çoğunu kriz örtbas etti.,,kurumuz değer kaybediyor, bütçe açık veriyor...hepsinin suçlusu virüs sonuçta...hatta fırsat bu fırsat enflasyonu ve faizi %5 e bile çekebiliriz belki.
Riski fazla...arkadaş zaten temettü hissesi dediği için listeye giremez.
Ama Pegasus alımlarım devam ediyor...benim açımdan sıkıntı yok...kusa vade olumsuz olsa sa—-eğer batmayacaksa—-orta uzun vade çok olumluyum.
Zaten son yükselişte Pegasus dan iyi kar ettim...sadece kar ettiğim rakamla Pegasus alıyorum..bu saatten sonra batacaksa koyduğum para helal olsun.
Keske herkes sizin gibi her kosulda kar edebilse portfoyunu korumayanlar icin cok riskli dediginiz gibi bir ayda yuzde 60 deger kaybetmis maaelesef.
Cevabiniz icin tesekkurler benim en kisa vadeden endisem her 2 ayda bir pozisyon kapatip acacak olmamiz tam kapatip aciyoruz derken cok ani inis cikis olabiliyor mu? Bir de vadenin son gununu mu bekliyorsunuz yoksa birkac gun onceden mi kapatip tekrar aciyorsunuz?
Şimdi tekrar baktım...son maliyetim 36 tl olmuş...zaten daha önce de 1-2 kez almış ve stop olmuştum...50 tl nin altında aldıklarım İçin stop yapmadım hiç, yani 50 tl nin altına indikten sonra sadece alıyorum.
Ama param da sonsuz değil tabii ki...bu saatten sonra ek alım yapmayabilirim, yada 20 tl nin altında diyeyim, ek alımım olmaz...ondan sonra gidişatı takip ederim...batarsa batar, batmazsa 1-2 yıl içinde 50 tl üzerine atar herhalde.
Beklentim hastalık sürecinin çok uzanamadı, ama olurda etkisi azalır ama yine de kökü kazınamazsa özellikle turizm olumsuz etkilenir ve 1-2 yıl 20 tl civarlarında sürülebilir. Bu durumda ana para kaybı yanında taşıma maliyeti de can yakmaya başlar..bu nedenle pozisyonumu ne olursa olsun belli bşr büyüklüğün üzerine çıkarmam.
Bu arada elimde az da olsa toaso var, henüz arttırmaya başlamadım...zira tedarik süreci ve düşen güven nedeniyle otomotivin toparlaması zor olacak. Toaso poz arttırmak İçin biraz daha beklerim.
Ayrıca Ereğli gibi hep beğendiğim ve hep görece pahalı bulduğum froto maalesef çok olumsuz etkilendi. Ülkemiz ve yatırımcısı İçin kötü, ama benim gibi pusuda bekleyenler için iyi...froto biraz daha düşerse onu da portföye eklemeye başlayacağım maalesef:)
Önemli ders: sağlam diye bildiğimiz Tüpraş ve froto bu krizden en çok etkilenen şirketler oldu...sadece bu iki hisseden oluşan bir portföyle yola devam eden bir yatırımcı 2 ayda beredeyse portföyünün yarısını kaybetti...acı bir ders oldu bence.
20 tl ye FROTO alacağım dediğim zaman çoğu kişiye pek gerçekci gelmemişti, yine de o kadar düşeceğine ihtimal vermiyorum ama 30 lu fiyatlardan alıma başlayacağım.
fabrikayı daha yeni kapattılar ve ufukta otomotiv sektörü için bir teşvik görünmüyor.
30 lu fiyatlar haftaya görülür ben de kademeli alımlara başlarım.
Herkes maliyet düşürmek istiyor, fiyatlar gerçekten çok ucuz ama dibinde dibi ihtimalini de yabana atmamak lazım.
Bizim neslimiz bu denli büyük çaplı bir sağlık krizi görmedi. Ekonomik etkilerini hesaplamak zor.
Corona konusunda hem ülkemiz hem Dünya daha zirveyi görmedi, istatistikler bunu gösteriyor.
3 gün önce vaka sayıları 24 saatte 10Bin artarken, dün akşam bir günde 20Bin arttı, dün sadece bir günde 1000 kişi öldü.
Nisan ortasına kadar bu sürecin artarak devam etmesi çok muhtemel gözüküyor.
Etkili bir tedavi hızlıca bulunursa daha öncede önü alınabilir belki. (inşallah)
Aşağıdaki eğri toplam vaka sayısını gösteriyor. Bu eğri yatay eğilime girmeden Dünya'ya ve Borsalara kısa vadede huzur gelmesi zor diye düşünüyorum.
https://i.hizliresim.com/gq0fU1.png
Hem ford hemde tofas kuruluna katıldım. Dediğin doğru :ok:. Üretim sıkıntısı açısından ciddi etkilenecek. Zaman da veremiyolar.
CEO'ların görüşleri:
toaso
https://twitter.com/bdincer1903/stat...88954147803136
froto
https://twitter.com/bdincer1903/stat...26103942942721
Sonuc olarak bu sartlarda bu sozu soyleyen size bile 20 TL gercekci gelmemis ve o kadar dusecegine ihtimal vermeden 30 TL'li fiyatlardan alima baslamayi planliyorsunuz. :)
Durum boyleyken aylar/haftalar once soylediginizde insanlara gercekci gelmemesi normalmis sanki. :)
Selam,
Zaman zaman satir aralarinda goruyorum zararim su kadar vs vs diye. Bu arkadaslar eger ellerindekini realize etmedilerse bence cok endiselenmelerine gerek yok. Sonucta uzun vade yatirimi yaptigimizi varsayiyorum genelde. Kisa sureli tokezlemelerin sinir bozuklugunu absorbe edebilmemiz lazim. Ha ote yandan Allah sattirmak zorunda birakmasin eldeki kagitlari; orasi ayri mevzu.