işimiz harbiden zor da. neyse...…………………………………… …...
Printable View
Bu şekilde sürdükçe, belki de tüm yatırımları yurtdışı fonlara , başka alanlara kaydırmak daha anlamlı olacaktır. Bu oranlarda artan doların önümüzdeki dönemde yaratacağı enflasyonu tl getiri ile geçmek, reel getiri yapmak imkansız. dolar alsan onda da ancak paranı korursun. Reel getiri için başka arayışlar gerek.
aylık 3'ler 4'ler bile komedi şu ortamda. dijital ilüzyon olur param arttı diye sadece.
Katılım Endeksleri %+0.25 ila +0,50 arasında şuan.
Yine de endeks ilk şokun ardından toparlayacaktır kanımca, en azından reel getiri olma ihtimali olan başka bir enstrüman yok şu aralar. 1,245 hedefine gider düşe kalka.
yatırımdan falan geçtim, ekonomimiz yanıyor. resmi enflasyona haklı olarak kimse inanmıyor. bu da yetmez gibi resmi enflasyona göre dahi eksi faiz var. bu durumda kime sorsan dolar artar, ardından da enflasyon ve sürekli düşecek dediğiniz o faizler artar der. aklımın almadığı durum da bu. neden kendi üzerimize sürekli benzin döküyoruz. bunları bizler görüp kahroluyoruz da çok ama çok değerli ve aynı zamanda da bir o kadar kıymetli olan devlet büyüklerimiz göremiyorlar? daha geçen hafta enflasyon hedefleri yukarı revize edildi. bunlar böyle olduğu halde neden kendimize bu kötülüğü yapıyoruz? ya da ne yapmaya çalışıyoruz? çok yazık oluyor çok.
Hocam paranızın bir kısmını yabancı borsalarda değerlendiren fonlara yatırım yaparsanız riski bir miktar dengelemiş olursunuz, onun dışında da zorunlu değilseniz çok takip etmeyin, biraz uzaklaşın bence, imkan varsa açık hava, sevdiklerinizle birlikte vakit geçirmek gibi şeyler. Bu kararlar hepimizin canını sıkıyor , sizi biraz fazla üzüntülü gördüm yine de...
Hangileri katılım endeksleri, isimleri yada kısalmalarını rica edebilirmiyimRedmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
fazla üzülmemin sebebi, üç yıldır aynı hatalar tekrarlanıp duruyor. şu da var ki borsa düşüverir de zarar ederimden değil üzüntüm. dolar arttıkça endeksin çöp olma evresi devam ettiğinden öyle veya böyle düşe kalka gider. yaklaşık 6 ay kadar önce çocuğa bilgisayar almıştık 5 bin liraya. aynı bilgisayar 8 8 buçuk arası falan olmuş. demek istediğim ülke olarak oldukça hızlı bir şekilde fakirleşiyoruz. hadi bizim durumumuz nisbeten iyi diyelim. insanların çoğu özel sektörde ortalama üçbin lirayla geçinmeye çalışıyor. ben dünyanın en zengini olsam ne olur ki? üzüntümün asıl kaynağı bunlar oluyor üstadım.
Katılım endeksi 50(Kat50) ve ziraat portföy katılım endeksi(Zpykat) . Aşağıdaki sitelerde bilgi mevcut.
http://www.katilimendeksi.org/ ve https://www.ziraatportfoy.com.tr/tr/zpy-katilim-endeksi
Muhtemel teselli olabilir, tabi son günlerde bizi ters köşe yapıyor.
iyi mi ediyorum bilmiyorum ama portföyümün %60'ı yurtdışı fonlarından oluşuyor. çok kazandığım söylenemez. en azından iç piyasa kur etkisini nötrlüyorum. bu tarz haberlere daha az üzülüyorum. abd endekslerini, altını analiz etmek inanın çok daha kolay. öngörülebilir en azından şimdilik.
Ben şöyle bir şey düşünüyorum, yavaş yavaş sabit getirili fonlarımı ( fil/eib/idy) vs.yi kademeli tasfiye edip ( yani aylık %1.5-2.00 lerle çok anlamsızlaştı ), elimde 1 yabancı borsa yatırım fonu var, ona bir tane daha ekleyerek ( ikinciyi de aylardır bulamadım aslında içime sinen ) yabancı ayağını genişleteceğim.
Merkez kur düne göre % -0,20.
Dün tam da bu saatte, piyasalardaki iyimserliğe kendimi kaptırmış usd mevduatından bir miktar satıp MAC satın alayım demiştim. Ne de olsa pazartesiden beri oldukça iyi bir çıkış yakaladı ve şahsen xubank ın önümüzdeki süreçte bisti taşıyacağı görüşü bana mantıklı geliyordu. Son anda elimi çektim... "Neme lazım" dedim... Belli olmaz bunların işleri... Şaşırmadim bu gün itibari ile.
onu ben de düşünmüştüm ama aft ve yay gibi fonlardan da açıkçası korktum. bi ara küçük bir denemelik almıştım ve çok pis düşünce çıkıp daha da almadım. gbc dışında uygun bir fon keşfederseniz lütfen bizimle de paylaşın. madem bu işler böyle devam edecek, bir taraftan dış güçlerin saldırılarına karşı ülkemiz adına dua ederken diğer yandan da kendimiz ayakta kalmaya çalışalım. bu arada kendi sayfanızda altın değerindeki bilgileri de takibe devam ediyorum. her biri milyonluk değerlendirmelerle bize ışık tutuyorsunuz. sonsuz teşekkürler ve bol kazançlar dileğiyle
Bence üzerinde düşünülmesi ve tartışılması gereken en önemli konu bu. Elimde AFT ve bir miktar GBC var. Önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelere kıyasla gelişen ülkeler tarafında daha fazla bir beklenti oluştuğunu okuyorum araştırma raporlarında ve bu sebeple AFS yi takip ediyorum. AFT'yi kısa süreliğine, kur ve ABD seçimlerindeki beklentim dolayısıyla almıştım ve hedef değerlere geldi de düştü bile.. GBC'nin yanına bir fon daha bulabilirsem sabit getirilerden de çıkıp %40 portföye kadar yükseltmeyi planlıyorum bende.
Valla ben de her gün eib idy fil falan bunları azaltıp 1000 lot 2000 lot her gün biriktiriyorum. Portföylerin dolarizasyon kurgusunu artırmak gerek. Belli ki uzun süre anlamlı tl getiri çok mümkün olmayacak. Sabit getirilileri bir süre azaltmak gerek, ortam düzelince yine yavaş yavaş artırırım. Ama dediğim gibi ikinci yabancı hisse fonunu bulamıyorum. Her halukarda sepet yapmak gerek tek fonla gitmekten hoşlanmıyorum. Adı aktif çoğunun ama aktiflikle ilgisi yok, kıyaslarına sürekli yeniliyorlar. Getirileri arşa çıkmış ama tümüyle ilüzyon. Çoğu kurdan dolayı. Benchmarkına tokat yemeye doymamışlar. Ama kurcalamaya devam. Vardır belki görmediğimiz. Bulamazsam da eurbond onları + elimdeki tek yabancı hisse fonu ile devam ederim dolar bazlı tarafta.
merkez kurunun bu şekilde hesaplandığını bilmiyordum. yarın yerli yabancı tüm fonlar düşüş yazacak o zaman.Alıntı:
Gösterge Niteliğindeki Kurlar Nasıl Belirlenir?
2 Ocak 2015 tarihinden itibaren Merkez Bankası; 1 ABD doları karşılığında, Türk Lirası döviz kurunu şu şekilde belirler
Öncelikle 10.00-15.00 arasında her saat başı, bankalararası döviz piyasasında 1 ABD doları karşılığında Türk lirasına kotasyon* veren bankaların alım ve satım fiyat ortalamalasını alır.
Ortaya çıkan bu 6 değerin de ortalamasını alarak bir "orta değer" tespit eder.
Orta değere iskonto ve prim uygulayarak alış ve satış kurlarını belirler.
Kur Ortalamaları Hesaplama Saatleri nelerdir?
10.00: 1’inci Ortalama
11.00: 2’inci Ortalama
12.00: 3’üncü Ortalama
13.00: 4’üncü Ortalama
14.00: 5’inci Ortalama
15.00: 6’ıncı Ortalama
Evet hocam, ikincisi için bu ikisi alternatif benim için zaten. Teşekkürler. TFF'nin portföy değişim hızı iyi. Aktivite tamam, ama başarılı mı emin olamıyorum. Elindeki enstrümanlar ekledikten sonra artmış mı, çıkardıktan sonra düşmüş mü vs. gibi detaylara bakmak gerek. biraz daha sanki. MSCI world endeksini benchmark almış, ama daha anlamlı bir kıyasla karşılaştırmak gerek sanki.
GBC'deki altın faktörünü çıkarınca eşitleniyorlar aslında. Ama tabi GBC altın fonu değil, altın çıkışını görüp altın etf'si doldurdu. O da önemli.
Dövizin direkt etki ettiği fonlar için,(Eurobond fonları, dış borçlanma araçları fonları, döviz kira fonları, Yabancı hisse senedi fonları vs.) günlük açıklanan merkez bankası kuru hesaplamalardan dikkate alınıyor. İzahnamelerinde bu husus, Fon portföy değerinin belirlenme esasları başlığında bulunur.
Örneğin bir eurobond fonunun izahnamesinden;
Alıntı:
...ilgili gün için TCMB tarafından saat 15.30’da ilan edilen gösterge niteliğindeki USD döviz alış kuru esas alınır.
Bence ABD secimlerini cok onemsiyorlar.
AFT trump olsa da biden olsa da cikmaya devam edecek.
AFT deki şirketler batarsa herkes batar.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bütün mahalleyi benchmark yazmış .
%10 GETIRI_HANGSENG + %10 MSCI WORLD CONSUMER DISCRETIONARY NET TOTAL RETURN USD INDEX + %25 MSCI WORLD
COMMUNICATION SERVICES SECTOR NET TOTAL RETURN USD INDEX + %55 MSCI WORLD INFORMATION TECHNOLOGY NET TOTALRETURN USD INDEX
Ayrıca buna rağmen, 2019'da 17 puan, 2018'de 10 puan geri benchmarkından.
Yurtdışı teknoloji için nasd**dan başka benchmark olmaz. Yabancı teknoloji fon için pratik benchmark nasd**'tır.
Ayrıca portföyünü en büyük 20 teknoloji hissesini hepsi %5 şekilde ayarlamış gidiyor. Bana çok uzak bir fon hocam. Teşekkürler.
Nasd**'ın 15 katına çıktığı son yıllardaki süreçte, aktif teknoloji fonu için bence son derece vasat.
Yurtdışı aktif teknoloji fonlarının bir yılda üç katına çıkmayanı yok. Bunca kur getirisine ragmen.
Muazzam bir açık var teknoloji ve yabancı hisse fonlarda bence de. Ama yerli hisse fonlarda olduğu gibi büyük bankaların fonları ile olmaz bence de katılıyorum. Onlar 20 yıllık şube müdürünü ödüllendirmek için fona yönetici yapıyorlar. Onlarda kariyer basamağı gibi genelde.
Küçük portföy şirketleri girer umarım. Hevesle bekliyorum. Ne zaman profesyonel fon tarafından biri ile konuşsam söylüyorum.
Aslında girişken olsalar keşke. Azimut da ne niyetle girdi. Şimdi azimuta sorduğunda amiral gemimiz diyorlar gbc'ye. Buna en uygun 'ünlü-co' aslında. Yabancı finansallarla en ilişkili kurum, brokerageları ile vs. Yabancı etflerin alınabileceği, global borsalara erişimin de en aktif olduğu nadir kurumlardan.
Kesinlikle haklısınız. Yatirimdirekt sayfasında çoğu fonun getirisi ile benchmarki grafik olarak kiyaslanmis. Orda aft nin benchmarkini geçtiğini gösteren bir grafik gördüm. Şimdi paylaşmak için açmaya çalıştım ancak sayfa açılmıyor. Eğer grafiğe ulaşabilirsem burdan paylaşacağım.
Bence de aktif yönetilen bir fon değil ancak seçtiği hisseler muhtemelen belki denk geldi bu yıl için benchmarkini geçmiş gibi görünüyor
Yine de enseyi karartmayın arkadaşlar. Bir anda 1250 olmasını kimse beklemiyordu sanırım, bu süreç sancılı. Bugün MB faiz artırmaz, piyasa düzeltme yapar, alım fırsatı olur. Aradan bir süre geçer, bu kez yine umut verirler, terse döner. Ben geçen ay itibariyle üst yönetimin, artık hangi kademeye kadar götürürseniz götürün, kararlarını verdiklerini ve pes ettiklerini düşünüyorum. Tabi bir anda piyasanın her istediğini vermeyeceklerdir. Ama uzun dönemde işlerin yoluna gireceğini düşünüyorum, yavaştan da banka endeks fonu, ki sanırım 2-3 tane var, birini seçip toplamaya başlayacağım.
Neden bu kadar iyimsersiniz derseniz, bir şekilde bu pandemiyi atlattıktan sonra, aynen 2008 krizi sonrası 3-4 yıllık dönemde olduğu gibi doların anasının güvenli koynundan biraz daha riskli ülkerelere doğru akacağını ve yeniden bir sahte bahar havası yaşanacağını düşünüyorum.
Ünlu co ile gecen gun konustugumda yabanci piyasalara yönelik bir fon kuracaklarini soylemislerdi.
Icerik olarak yabanci hisse, emtia, bond vs.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
MERKEZ BANKASI AĞIRLIKLI ORTALAMA FONLAMA MALİYETİ %12,75 OLDU(ÖNCEKİ %12,52)
Yorumsuz.
Merhabalar,
AFT'yi NDXT*USDTRY ile karşılaştırınca (tablolardan almaya çalıştım, hatalar olabilir);
TTM %119 %87 aft lehine
2019 %50 %61 aft aleyhine
2018 %20 %30 aft aleyhine
2017 %32 %44 aft aleyhine
Ben böyle bir yatırım fırsatı olması sebebiyle olumlu görüyorum, zaten fonun da taahhüt ettiği 20 hisseden eşit olarak bölüştürmek, bunu uygun gören için güzel ve farklı bir yatırım fırsatı. Tek takıldığım, yönetilmeyen fonun fon yönetim ücreti, sorunca yurtdışı yatırımı pahalı deyip sallayacaklarından da sormuyorum.
Belirlenen kıstasların bazı fonlar için de manipüle edilebileceğine inandığımdan fonların belirttikleri kıstaslara çok takılmıyorum, kendim kıstasımı koyuyorum.