Evet sayın hocam bilimsel teorileri birebir uygulamak noktasında belki bist üzerinde denenmiş akademik yayınlar kaynaklar üzerinden gidilebilir. Bir dönem gittiğim de oldu fakat şuan kendi riak algım üzerinden şekillendiriyorum.
Printable View
Evet sayın hocam bilimsel teorileri birebir uygulamak noktasında belki bist üzerinde denenmiş akademik yayınlar kaynaklar üzerinden gidilebilir. Bir dönem gittiğim de oldu fakat şuan kendi riak algım üzerinden şekillendiriyorum.
Normalde kafamda hazırlık yaparak ve enine-boyuna düşünerek, basitçe analizlerim olursa yazarım buraya. Dünkü GSYH konusu karşılıklı sohbet sırasında ortaya çıkınca konu eksik biçimde ele alınmış oldu.
Belli bir veri setiyle güncellediğim borsa rakamlarını, 1986 başlangıçlı verilerle takip ediyorum. Karar alma sırasında kullandığım bu verileri son aşamada GSYH ile de karşılaştırıyorum. Otomatik bir sistem değil benimki sadece göstergelerden biri. Biraz bilimsel takılıp son kertede tecrübeye dayalı ampirik bir yöntem denebilir. Hep söylüyorum, 2009'dan sonra borsada kurallar değişti, eskiden GSYH'nin yükselmesini sorgulamadan kullanırken şimdi bunu yapamıyoruz. Eskiden açıklanan enflasyonu da kimse sorgulamazdı. GSYH odaklı bir borsa yatırım hedefi vererek sanki sadece buna bakıyormuşum gibi bir izlenim yarattıysam bunu düzeltmem lazım. Hiç bir öğreti borsada hep geçerli olmaz hatta tersine bile etki edebilir. GSYH artışı bu anlamda yatırımcı için pozitif bir işaret olabileceği gibi tersine alarm çanları da olabilir? İmalat sanayi ve üretim aktivitesi daralan, işsizlik oranı artan (bu konuda da detaylar var) bir ortamda milli gelir büyümesi ithalata bağımlı bir tüketim patlamasına işaret ediyor olabilir. Mevcut koşullarda yatırımlar durmuşken tüketim malı ithalatı azalmıyor, güven eksikliği nedeniyle insanlar kendilerini bu tarz tüketimle korumaya alıyor olabilir? Cari işlemler dengesinin aniden pozitife dönmesine mi, yoksa zaruri sanayi yatırmlarının birkaç ay ertelenmesinden kaynaklanan bu süreçte tüketimin artmaya devam etmesiyle yükselen GSYH'ya mı sevinelim? Bu soru sizin için önemli olmayabilir ama faizleri yönlendirenler ne yapmalı?
İşsizlik rakamlarıyla ilgili Capital dergisinin son sayısında çarpıcı bir analiz var. Çalışan sayısı arttığı halde iş saatleri azalmış yani tam zamanlı olmayan elemanların istihdamından söz ediliyor. Sanayinin içinde olanlar zaten gözlemleme şansına sahip.
Yelpaze hocam makroekonomi ile ilgili mevzuları çok güzel özetliyorsun, hem yerel hem küresel. Eline sağlık, analizlerini okumak benim için büyük zevk😊
Bilimsel metotlar konusunda çok haklısın TH hocam, bunlar genelde tek seferlik kullanıma uygun oluyor, daha doğrusu devamlı modifikasyon gerekiyor. Sonuçta Colomb'un doğru dürüst bir pusulası hatta zamanı gösteren saati bile yoktu, hiç bir ekipman ve hizalama yapabileceği bir kara parçası bile göremeden yeni kıtaya ulaştı.
daha yeni açıldı piyasa ama tutundu gibi hocam. belki çoğunluk şimdi önceden olduğu gibi yükseleceğini düşünür. bir kere daha yapsa bu hareketi yırtarım gibi :)
Hadi bakalım inşallah. PLTR aşırı alım bölgesinde ama taliplisi de çok. Aşağıdaki haftalık grafik uzun vade bazında da hissenin aşırı alım bölgesinde olduğunu gösteriyor. Hissede pozitif momentum çok kuvvetli.
https://invst.ly/17xwl6
Bugün bir istatistik dikkatimi çekti. Kasım ve Aralık ayında borsa prim yaparsa bu ayları müteakiben yılın ilk çeyreği de borsa yukarı gidiyormuş. BİST Kasım ve şu ana kadar Aralıkta çok güzel prim yaptı. Aralık sonuna kadar bu gidişat korunursa en azından Ocak iyi geçer gibi geliyor bana.
iyimser yorumlarınız üzerine ben de takip ettiğim grafiğe baktım(-tekniği yalnızca endeks üzerinde kullanırım çünkü 100 endeks hisse giriş çıkışlarıyla müdahale edilebilen tekniğe elverişli bir gösterge olduğunu düşünüyorum)
haziran -temmuz 2027 gibi 5 cent hedefimin gerçekleşme olasılığını ciddi ciddi düşünmeye başladım.
Demir çelikte çok büyük sıkıntı var , 2025 için öngörüler 2024'den de daha kötü olabileceği yönünde , eğer Ereğli bu sene de yerinde sayarsa allah bekleyenlere büyük sabır versin! ama ben altın tarafından ümitliyim guzel haberler geleceğini düşünüyorum tabi o haberler ne zaman gelir uzun sürer mi o kısmı bilemem! , dünkü Suriye piyangosu çıkış yapmak için büyük fırsat vermiş olabilir...
Barclay, altın bana hiç cazip gelmiyor. Fiks bir getirisi olmayan bir yatırım aracının neresi cazip olabilir ki? Hisse alırsın temettüden yararlanırsın. Tahvil de öyle, kuponu var, olmadı iskontolu alırsın. Gayrimenkul alıp kiraya verirsin. Altını ne yaparsın? Yastık altına koyarsın. Kıyamet kopmadığı sürece altından bi cacık olmaz. Dediğin gibi demir çelik kötü durumda. Bu durum küresel ekonominin yavaşlama moduna girebileceğinin de öncü bir sinyali olabilir. Çin dünyanın 1 nolu üreticisi ve yıllık 1.2 milyar tonluk devasa üretim kapasitesi ile piyasalara korku salmaya devam ediyor.
Esas ham petrol için 50 dolarlar konuşuluyor hatta 50 doların altına iner deniyor. Malum OPEC ülkeleri üretim kotasında %6 lık azaltıma gidecekti ama gitmediler. Petrolü ful çıkartıp aynen piyasaya vermeye devam ediyorlar. Öte yandan Trumpın "drill baby drill" politikası yakında devreye girecek. Kayagazı gibi alternatif alanlardan üretilen ham petrol, piyasadaki fiyatı iyice baskılayacak. Arapların her daim paraya ihtiyacı var, onlar da kotada kısıntıya gitmez kolay kolay aynen şimdi olduğu gibi. Durum böyle olunca petrol fiyatları pekala 50 doların altına inebilir. TR için bu olumlu.
Yalnız bugün şu ana kadar aldığı bütün primi geri verdi. 75.54 e kadar çıkmıştı ama şimdi eksiye döndü. Aşırı volatil bu kağıt. Options satışı için çok uygun aslında. Elinde bu kağıt olup da uzun vade kağıtta kalmayı düşünen biri düzenli aralıklarla option premiumlarını cebe atar. Covered kelimesi zaten bunu temsil ediyor yani senin elinde hissen var teslimat için, teslimat cover edilmiş durumda kapsam altına alınmış. Risk yok.
Evet öyle oldu yanlış anlamışım. Bu tür haberlere ben hiç güvenmiyorum. Gübrenin de 169 ton altını vardı, 169 milyon gram eder. Bunun tek 1 gramı gün yüzünü göremedi. Bu tür haberler spekülasyon için kullanılıyor genellikle. Hadi altın rezervi gerçekten de var diyelim, peki bu altını çıkarmak için ne kadar yatırım yapılacak ve bu yatırımın bedeli nasıl karşılanacak? Bana göre boş işler bunlar.
BİST'teki Varant piyasasını bir düşünün. Bu varantları belli bir kaç şirket ihraç ediyor, İş Yatırım Deutsche vs gibi. Bu varantların bütün primlerini bunlar yiyor, alsat yapanlar da rulet masasından daha düşük bir kazanma olasılığıyla kumar oynuyor. Bu varantları sen ben ihraç edemiyoruz, prim getirisinden de mahrum oluyoruz. Şimdi kendinizi varant ihraççısı Deustcche'nin yerine koyun, varant ihracını kendinizin yapabildiğini hayal edin. İşte Covered Options Underwriting budur. Siz kendiniz doğrudan ihraççı oluyorsunuz, mesela elinizde X lot PLTR var, Şubat 2025 vadede elinizdeki hisse adedi X kadar PLTR 80 dolar ALIM opsiyonunu satıp primini cebiniz indirebiliyorsunuz. BİST'teki Varant piyasasının büyük eksikliği işte budur.
Bist için Suriye konusu gündemde çok yer işgal eder mi acaba? Orada sular durulur mu? Çimento veya inşaat malzemeleri hisseleri bugünkü sert satıştan sonra tekrar yükselişe devam eder mi? Kafam buralarda bu aralar…
Kısa vadede sular durulmaz ama er veya geç bu hisseler için durumun pozitif olduğu kendini belli eder ve hisselere de daha kalıcı olarak yansır. Aylar boyunca bu hisselerde hapis kalanlardan bazıları dünkü muhteşem çıkışı hisseden çkkış fırsatı olarak gördü kendince haklı olarak. Bunların elindeki lotlar kısa bir süre içinde tümüyle emilir ve böylece çıkış yönünkş engel de ortadan kalkar.
Anladım hocam yani özellikle "covered call" sat diye bir şey yok. Peki spot fiyat vade sınırları içinde, strike fiyatı geçerse aracı kurum otomatik olarak hisselerimi benden alıyor mu o anda? yani hemen mi exercise oluyor? Yoksa bana hisselerini satman gerek falan mı diyecekler, call yani :)
100$ a aldım hisseyi 1 Ocak'ta
aynı gün 2 dolar'a 105$ strike'lı call option sattım Şubat'ta vadesi dolan (2 dolarımı cebime koydum)
Hisse 10 ocak'ta 110$ ile kapanış yaptı
10 Ocak'ta hisselerimi 105$ fiyattan alıyorlar yani (satmak zorundayım vade sonunu beklemeden)
Tamam şimdi anladım :D
call opsiyon sattığımda diyelim 1 kontrat, benim uygulamada o -1 gibi olacak, tıpkı short pozisyon gibi
bunun 0 olması yani kapanması için:
ya vade sonunda expire olması gerekiyor
ya benim +1 alarak kapatmam gerekiyor
ya da bir gün sürpriz şekilde vade sonu gelmeden aracı kurum hisselerimi strike price aşıldığı için çağırıyor ve otomatik olarak alıyor, eğer hissem yoksa bana short pozisyon dahi açabiliyor.
Talep Alıcıdan gelecek aracı kurum vasıtasıyla ama Strike price premium kadar aşıldığında bu talep gelir genellikle çünkü bu seviye (Strike + premium) aşılana kadar alıcı açısından ortada kar yok. Veya da sen ayni vade ve fiyattan sattığın kadar call alırsan pozisyon sıfırlanır.
Evet hocam anladım. Vadesi dolmadan da talep gelebiliyormuş hisselerime. Misal şirket iyi bir temettü verecek kontrat süresi bitmeden bir iki gün evvel, bu durumda fiyatta yükselmişse hisselerimi alma ihtimalleri daha yüksek. Yani orası beni ilgilendirmiyor zaten. Benim satacağım fiyat şudur ondan sonra ister alınsın ister alınmasın.
Aslında hedef fiyat koyma ve ona sadık kalma anlamında işin içinden duygu vesaireyi çıkarttığı için daha da iyi olabilir sanki.
Covered call satılıp onunla Protective Put da satın alınabilirmiş. valla derya bir konu. Opsiyon işini kumar sanıyordum önceden sadece. Collar deniyormuş buna. Birinin primi ama diğerinin maliyetini karşılar mı bilemedim. Misal 3 Ocak - 100 kontrat - 80 dolar strike, 18.000 dolar prim veriyor anında bana. 19.600 dolar ile 65 dolar strike'lı Put alabiliyorum. Böylece ben 3 ocak tarihini beklerken hem 80 dolarda satma şansım oluyor, hem de saçma şekilde o tarihe kadar hisse 50 dolara filan düşerse, 65 dolarda satma şansı elde ederek kardan zararımı kesebiliyorum.
Aşağı doğru harekette 50k zararda stop olabiliyorum. Yukarı doğru giderse de 100k fazladan hissenin yükselişinden kazanıyorum. Win/win gibi.
TH' de bu konuları pek önemsemeyince bende uzatmak istemedim ama en önemli noktaları yazayım başka kaynaklarla boşuna zamanınızı tüketmeyin.
1- Artık Suriye'de bir yönetim yok, bir şeyler kurulacak olsa bile medet umulan kişiler ortada. Dünyanın terörist olarak kabul ettiği bir oluşumdan daha kolay hedef olur mu? En önemlisi silahlı kuvvetleri tamamen yok edilmiş ve bu kuvvetlerin mensupları sıfırlanmış durumda.
2- İsrail artık kuzeyindeki birlikleri güney operasyonlarına kaydırabilir veya kuzeyi güçlendirip Suriye'de varlığını genişletir. Seçenekleri çoğaldı, teçhizatını tehdit eden bir güç yok.
3-Hamas ve Hzblh. karşısındaki güç katlanarak artmış oldu, artık kuzeydeki caydırıcı askeri varlık yok. Dikkat edilirse İsrail karşısında, ordu niteliğindeki ağır silahlı tek tahkimat Şam yönetiminin kontrolündeki üslerdi.
4-İran devreye girmek isterse artık Suriye vasıtasıyla değil direk kendi güçleriyle bölgeye hareket etmesi lazım ki; Irak'ı da kapsayan çok büyük bir gerilim demek.
5-İsrail Suriye'den gelebilecek sözde tehditler için bir devleti değil terörist diyebileceği gurupları sorumlu tutabilecek. Hava operasyonlarının sınırları bizim güneyimize kadar genişlemiş oldu.
6-Türkiye'de belli kesimler bir rejim çöküşüyle tüm makam, konum ve gelirlerin kaybedildiğini canlı olarak gördüler.
7-Gerilimin artması, dengelerin bir taraf lehine aşırı değişmesi petrol üreten ülkelerin ellerindeki silahı kullanma olasılığını güçlendirdi.
8-Bölgede askeri kontrol ile birlikte ticari kontrol de ambargo uyguladığımız bir ülkenin eline geçecek gibi gözüküyor.
9-Rusya ne yapacağı tahmin edilemez bir güç, yorum yapmak doğru değil.
Tabii ki derya, derivatives (futures, options, swaps, forwards, warrants, optons on futures vs vs) tam bir deryadır. Yurtdışı Üniversitelerinde MBA lerde filan bir kaç dönem ders alınıyor. Ben türev piyasası eğitimimi 1990 lı yıllarda Londra Türev Borsası LIFFE de aldım. Bu işi kumara çeviren çok kişi ve kurum var tabii. Baksana TR Varant piyasasındaki KYler ciyak ciyak bağırıyorlar. Düşünsene, pozisyonun bir tarafında Deutsche var karşı tarafta ise KYler. Bu ikisi birbirine karşı oynuyor. Sistem gereği Deutsche tüm varant primlerini cebine atıyor, oyunculara kasenin dibindekini bırakıyor. Sonra da KYler Deutscheyi yenebileceklerini düşünüp varantlarda pozisyon açıyorlar. Sonuç en baştan belli zaten.
Hocam 2011 yılından beri devam eden bir olayın artık son perdesine geldik. Esadın gidişi bu olayın bitimi değil, sadece son perdenin başlangıcı. Bu durum 3 aşağı 5 yukarı zaten belli idi. "Doğu Cephesinde de Yeni Bir Şey Yok" diye meşhur bir kitap var, filmi de çekildi. Aynen o durum, yeni bir şey yok.
ABD enflasyon verisi açıklandı ve piyasa bu veriyi olumlu algıladı. FED in faiz indirimi döngüsü aksamadan devam edecek diye düşünüyor piyasa.
TR'de şöyle bir myth (mit) var: Tahtanın sahibi PALA'dır, o ne derse o olur. KYlerin büyük çoğunluğu da inanıyor buna, herkes PALAnın gerçekten de var olduğuna inanıyor.
Hastayım bu mite. Çok salakça bir inanıştır bu ve gerçek ile uzaktan yakından ilgisi yoktur benden söylemesi. Eğer PALAya inanıyorsanız o zaman ne işiniz var sizin borsada? Çünkü her şeyi o planlıyor, 7/24 tahtayı manipüle ediyorsa sizin zaten kazanma şansınız sıfır demektir ve borsada olmamanız gerekir.
Tabii ki tahtalarda bir hakim güç var ama o hakim güç PALA değil. O güç öyle bir güç ki sürekli elden ele değişir, biri gider diğeri gelir, sık sık da hakim güç zararla kalkar masadan. Bir tahtada hakim güç olmak ille de o tahtadan garanti para kaldıracağın anlamına gelmez. Hakim güçler de sık sık ters köşe olur, köşeye sıkıştırılır, tahtaya hakim olmanın verdiği güç zaman zaman ters de teper, mecbur kalıp yapmaması gereken işleri de yapar. Zaman gelir başka bir güç darbe yapıp mevcut gücü kovar vs vs. Yani durum öyle tek başına ve her daim tahtalara egemen olan bir PALAya indirgenemez.
Piyasa PALAnın ta kendisidir. Piyasa dediğimiz şey ise kollektif bir güçtür, tüm katılımcıları entegre eder, ağırlık merkezi nereye sarkıyorsa tahtadaki yön de oraya evrilir. Zaten bizim temel görevimiz de işte bu ağırlık merkezinin hangi cenahta olduğunu doğru tahmin edebilmektir. İşin özeti budur.