20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Kısa vadede sular durulmaz ama er veya geç bu hisseler için durumun pozitif olduğu kendini belli eder ve hisselere de daha kalıcı olarak yansır. Aylar boyunca bu hisselerde hapis kalanlardan bazıları dünkü muhteşem çıkışı hisseden çkkış fırsatı olarak gördü kendince haklı olarak. Bunların elindeki lotlar kısa bir süre içinde tümüyle emilir ve böylece çıkış yönünkş engel de ortadan kalkar.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Anladım hocam yani özellikle "covered call" sat diye bir şey yok. Peki spot fiyat vade sınırları içinde, strike fiyatı geçerse aracı kurum otomatik olarak hisselerimi benden alıyor mu o anda? yani hemen mi exercise oluyor? Yoksa bana hisselerini satman gerek falan mı diyecekler, call yani
100$ a aldım hisseyi 1 Ocak'ta
aynı gün 2 dolar'a 105$ strike'lı call option sattım Şubat'ta vadesi dolan (2 dolarımı cebime koydum)
Hisse 10 ocak'ta 110$ ile kapanış yaptı
10 Ocak'ta hisselerimi 105$ fiyattan alıyorlar yani (satmak zorundayım vade sonunu beklemeden)
Tamam şimdi anladım :D
call opsiyon sattığımda diyelim 1 kontrat, benim uygulamada o -1 gibi olacak, tıpkı short pozisyon gibi
bunun 0 olması yani kapanması için:
ya vade sonunda expire olması gerekiyor
ya benim +1 alarak kapatmam gerekiyor
ya da bir gün sürpriz şekilde vade sonu gelmeden aracı kurum hisselerimi strike price aşıldığı için çağırıyor ve otomatik olarak alıyor, eğer hissem yoksa bana short pozisyon dahi açabiliyor.
Son düzenleme : 5yearplan; 11-12-2024 saat: 04:55.
Talep Alıcıdan gelecek aracı kurum vasıtasıyla ama Strike price premium kadar aşıldığında bu talep gelir genellikle çünkü bu seviye (Strike + premium) aşılana kadar alıcı açısından ortada kar yok. Veya da sen ayni vade ve fiyattan sattığın kadar call alırsan pozisyon sıfırlanır.
Evet hocam anladım. Vadesi dolmadan da talep gelebiliyormuş hisselerime. Misal şirket iyi bir temettü verecek kontrat süresi bitmeden bir iki gün evvel, bu durumda fiyatta yükselmişse hisselerimi alma ihtimalleri daha yüksek. Yani orası beni ilgilendirmiyor zaten. Benim satacağım fiyat şudur ondan sonra ister alınsın ister alınmasın.
Aslında hedef fiyat koyma ve ona sadık kalma anlamında işin içinden duygu vesaireyi çıkarttığı için daha da iyi olabilir sanki.
Covered call satılıp onunla Protective Put da satın alınabilirmiş. valla derya bir konu. Opsiyon işini kumar sanıyordum önceden sadece. Collar deniyormuş buna. Birinin primi ama diğerinin maliyetini karşılar mı bilemedim. Misal 3 Ocak - 100 kontrat - 80 dolar strike, 18.000 dolar prim veriyor anında bana. 19.600 dolar ile 65 dolar strike'lı Put alabiliyorum. Böylece ben 3 ocak tarihini beklerken hem 80 dolarda satma şansım oluyor, hem de saçma şekilde o tarihe kadar hisse 50 dolara filan düşerse, 65 dolarda satma şansı elde ederek kardan zararımı kesebiliyorum.
Aşağı doğru harekette 50k zararda stop olabiliyorum. Yukarı doğru giderse de 100k fazladan hissenin yükselişinden kazanıyorum. Win/win gibi.
TH' de bu konuları pek önemsemeyince bende uzatmak istemedim ama en önemli noktaları yazayım başka kaynaklarla boşuna zamanınızı tüketmeyin.
1- Artık Suriye'de bir yönetim yok, bir şeyler kurulacak olsa bile medet umulan kişiler ortada. Dünyanın terörist olarak kabul ettiği bir oluşumdan daha kolay hedef olur mu? En önemlisi silahlı kuvvetleri tamamen yok edilmiş ve bu kuvvetlerin mensupları sıfırlanmış durumda.
2- İsrail artık kuzeyindeki birlikleri güney operasyonlarına kaydırabilir veya kuzeyi güçlendirip Suriye'de varlığını genişletir. Seçenekleri çoğaldı, teçhizatını tehdit eden bir güç yok.
3-Hamas ve Hzblh. karşısındaki güç katlanarak artmış oldu, artık kuzeydeki caydırıcı askeri varlık yok. Dikkat edilirse İsrail karşısında, ordu niteliğindeki ağır silahlı tek tahkimat Şam yönetiminin kontrolündeki üslerdi.
4-İran devreye girmek isterse artık Suriye vasıtasıyla değil direk kendi güçleriyle bölgeye hareket etmesi lazım ki; Irak'ı da kapsayan çok büyük bir gerilim demek.
5-İsrail Suriye'den gelebilecek sözde tehditler için bir devleti değil terörist diyebileceği gurupları sorumlu tutabilecek. Hava operasyonlarının sınırları bizim güneyimize kadar genişlemiş oldu.
6-Türkiye'de belli kesimler bir rejim çöküşüyle tüm makam, konum ve gelirlerin kaybedildiğini canlı olarak gördüler.
7-Gerilimin artması, dengelerin bir taraf lehine aşırı değişmesi petrol üreten ülkelerin ellerindeki silahı kullanma olasılığını güçlendirdi.
8-Bölgede askeri kontrol ile birlikte ticari kontrol de ambargo uyguladığımız bir ülkenin eline geçecek gibi gözüküyor.
9-Rusya ne yapacağı tahmin edilemez bir güç, yorum yapmak doğru değil.
Yer İmleri