Konutların teslim süresi 2 yıl yani 24 ay X 2.280 tl.(2+1 için) = 54.720 tl.24 ayda + peşinat sanırım ödenebilir rakam.(Kenarda olması gereken rakam 54.720 + %10 peşinat)
YTD
Printable View
2010 da da toki nin 100 bin konut porjesi vardi..daha onlara başvuranlar kura çıkanlar ..henuz temel bile atılmadı.izmirde gidip gelirken gördügüm .kemalpaşa çambele yapılan toki konutlarının inşaatı 5 senedir sürüyor ama proje tamamlanma aşamasında...çok daha küçük ölçekli bir çok toki inşaatı gördüm..hiç biri 2 yılda bitmemişti..bu çapra bir proje en az 7-8 sene de biter ki...zaten vade 10 yıl...
Sosyal konut projesine başvurular birinci gününde 500 bini geçti
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesinin ilk gününde başvuru sayısının 507 bin 937 olduğunu bildirdi.
Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yüzyılın konut projesinin ilk gününde e-Devlet üzerinden 439 bin 375, bankalara 68 bin 562, toplam 507 bin 937 başvuru yapıldı. Projemize yoğun ilgi gösteren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
- Arsa ve iş yeri başvuruları 10 Ekim'de başlayacak
Kurum, bugün Beşiktaş'ta düzenlenen "Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Hamlesi Basın Buluşması" programında, sosyal konut başvurularının 31 Ekim'de tamamlanacağını belirtti.
Bakan Kurum, arsa ve iş yeri başvurularının ise 10 Ekim'de başlayacağını, 7 Kasım'da sona ereceğini bildirdi.
Kaynak : Anadolu Ajansı
enflasyona endeksli ödemeler
millet kuradan çıkarsa alır satarız modunda çevremde 5 parasız katılan adamlar var
peşinat koyarlars apatlarlar
Çambel etap etap yapıldığı için böyle görünüyor.
1-2-3 etap.
https://emlakkulisi.com/toki-izmir-k...basladi/639543
İZMİR KEMALPAŞA 1-2-3.ETAP 05.03.2022
https://www.youtube.com/watch?v=sSJK...iM%C3%BChendis
Kemalpaşa 1.Etap 3+1 daire 21 Ağu 2022
https://www.youtube.com/watch?v=z4rJ...3%96zbayraktar
Eğer yıllık enflasyon %20 olursa evin maliyeti 3+1 de 7 milyon oluyormuş%40 da 80 milyonmuş
Büyükşehirlerde 2+1 ler 608.000 değilmiş 780.000 miş.
Arkadaş bu ülkede herkes darbe yiyor, bi kendini ekonomist sanan, inadıyla ve olmayan ekonomi bilgisiyle doları 10 yılda 15e katlayan beceriksizler darbe yemiyor.
Meşajı aldıysanız sandıkları patlatıyoruz gençler. Unutmayın; ekonominin anasını ağlatmasına rağmen utanmadan daha hala çıkıp milletten oy isteyenlerin karşısında ıslak banyo terliği dahi olsa düşünmeden basıp geçiyoruz.
Sent from my LM-G710 using Tapatalk
Konut projesi evi olmayanlara avantaj ancak
75-85 m2 ev öğrenci evine benzer dar gelirliye dar konut
Memur maaşına endekslenmesi facia, sabit ödeme olsa 1-2 yıla rahatlarsınız ama bu ödeme şekli 20 yıl bezdirir insanı
2+1 evlere 1.1 milyon fiyat yazıp sonra indirimle 680 demek, sokaktaki manifaturacının indirimine benzemiş, dağın başında 2+1 75 m2 evi zaten alırsınız 700 bine
Günlerce yayın yapılıp tarihin en büyük projesi diye bedava veriyormuş gibi lanse etmek yanlış,
Bu kadar uğraşmaktansa, 3 ve daha fazla evi olana vergi yükü getirilse daha iyi etki yapardı
3. Ev için emlak vergisi x3
4. Ev için x4
5.ev için x5 yukarı doğru devam vergilendirmeye
Bu kadar basit
O memur maaşına endeksleme işine iyi bakmalı...
Geçmişte buna benzer bir proje olmuştu, başlangıçta maaşın 3 te 1 i iken, önce yarısına sonra maaşın tamamına eşitlendi. Meğerse kimsenin okumadığı küçük yazılarda 'bilmem ne maaşına gelen zam oranında artış yapılır' gibi bir metin varmış, sonra şikayetler filan, değiştirdiler sabit faizliye dönüştürdüler. Oyak evleriydi, hatırladığım ...
Gerçi bu büyük bir sosyal proje, burada böyle bir şey olmaz muhtemelen, ya da olsa bile siyaseten hemen müdahale gelir, ama sanki ileride, şu kadar yatırdım, şu kadar ödedim, dolar alsaydım şu oluyordu, şimdi evi satsam bu kadar yapıyor gibi, kafa karışıklıklarına açık bir mevzu bu. Memur maaş artış oranı ileride nasıl olur, asgari ücrete zam nasıl olur v.s. Görece olarak reel anlamda maaşlarda 2013 den beri erime var, ileride bu tersine dönerse, bu da ödemelerin de görece artacağı anlamına gelir.
Yine dediğiniz gibi, asgari ücretli veya düşük gelirlilerin hem kira hem ön ödeme yapması yerine, hazır bir evi alıp en azından kiradan kurtulması şeklinde hesap yapılması lazım, sanki aynı proje bölgesindeki aynı m2, (muhtemelen İstanbul hariçtir) hazır evlere bakıp, bir hesaplansa, hazırını almak daha mantıklı gibi ilk bakışta.
Yine dediğiniz gibi, memur maaşına endeksleme uzun vadede çok zorlayacaktır, oransal olarak hiç sıkıntı çıkmasa bile...
Öte yandan...çok sıkıntı çıkarsa ileride ve siyasi müdahale gelirse, ödeme konusunda, birden avantajlı hale de gelebilir.
Yine, şu anki piyasa faiz oranlarından, sabit faizle bunu yapılması yerine, -öyle ya para dağıtılıyor sistemde, demir çelik mobilya v.s. sektörlere de destek olacak bu proje, memur maaş zammına gelen oranda değişken faizli bir modele gidilmesi de çok manidar...Ne anlama geliyor düşünmek lazım..
Hocam o beğenmediğin dağın başında ki evlerin kiraları bile İstanbul'da 4-5 bin TL, Diğer büyük şehirlerde 3-4 bin TL. Ve bu kiralar daha da artacak.
Şimdi 2-3 Bin TL'ye kendi evinin taksitini ödemek mi mantıklı, yoksa 4-5 Bin lira TL kira ödeyip hiçbir şeye sahip olamamak mı mantıklı?
20 yıl ev taksiti ödemek mi mantıklı, yoksa ömür boyu kiracı olarak kalmak mı mantıklı?
Soruları doğru sorarsak sonuç net bence.
Senin maaşın ne kadar artarsa kredi taksitinde o kadar artacak. Gayet makul ve normal.
Taksit düşme ve rahatlama olayı da dünyanın hiçbir yerinde yok. Ve olay üstteki şekilde işliyor.
Türkiye'de Dünyadan farklı olarak kredi taksitlerinin maliyeti enflasyon nedeniyle düşüyor fakat bu yük ekonominin ve vatandaşın sırtına yine biniyor. Bu doğru bir yöntem değil.
Başvurusu toplanacak konutların ihalesi yapıldıktan sonra şerefiyeli satış fiyatları belirlenecek olup, başvuru sahipleri arasında "Hak Sahibi Belirleme" kurası çekilecektir.
Satışa sunulan konutlar için kura çekilişi yapılması halinde kura yeri ve saati İdarenin web sayfasında duyurulacaktır.
Konutların, adet, brüt m², net m² ve fiyat bilgileri projenin ihalesi yapıldıktan sonra kesinlik kazanacaktır.
hahahahahhahahhan kör tuttuğunu şey edecek
bu arada 2020 yılında tokiye 5.000 kişi binayı geç teslim ettin/etmedin kusurlu bina verdin diye dava açarken geçen yıl 50.000 kişi dava açmış
ben oğlana başvuracaktım kredi gibi değilde memur maaşına endeksledidkleri için vazgeçtim
700.000 tl ödeme ittiğinde 7 milyonu aşıyormuş oda %20 enflasyonda
Ben bu konulara değinmedim, 2+1 75 m2 evde ancak karı koca yaşar, 75m2 eve 680 bin TL ve ayrıca memur maaş endeksli taksit çok fazla, devlet müteahhide yaptıracak, yine birileri zengin olacak, madem devlet olarak bir iş yapıyorsun daha makul fiyatlara yap
Birde yapılan evin memurun maaşıyla ne alakası var, illaki bir şeye endekliyeceksin asgari ücrete endeksle
Ev sahibi olur gibi taksitlerle kiracılığa devam :)
#KonutKredisiniÖdemekİçin hiç uğraşmayın! 20 ay önce 370bine TOKİ'den ev alıp 40 bini peşin ödedim. Kalan 330 bini sürekli ödüyorum şu an borcum 440 bine düştü.
https://mobile.twitter.com/fatihtirs...80489268965376
680.000 e 7 milyo ödeyeceğinz bir sistemde oda her yıl %20 enflasyon olursa nasıl biter ödemeler
Evin güncel değerini yazsaymış daha anlaşılır olurdu.
Fakat yinede çok cazip değil gibi,çünkü son 20 ayda hammadde fiyatları dünya da çok yükselmişti,önümüzdeki süreçte böyle olmayabilir.!
Ytd
2+1 evi 680.000 tl. baz alırsak.
680.000-%10 peşinatı 68.000 tl.düşersek kalan bakiye = 612.000 tl.
İlk yıl 12X2280 tl =27.360 tl ödeme yapılsa.
612.000-27.360=584.640 kalan bakiye borca %20 artış uygulansa X1.20=701.568 tl borca ulaşılıyor.
Bu şekilde taksitlerle yıllık %20 artışla(varsayımı ile) bu borç zaten bitmez.(ancak enflasyon sıfır olmalı veya çok düşük olmalı %1-2 gibi)
Ya peşinat daha fazla olmalı yada ara taksitler olmalı.
Sonuç:Yıllık taksit ödeme 27.360 tl.----------yıllık fiyat artışı %20 den 116.928 tl. oluyor.
Mutlaka bir yerde yanlışlık var veya ben yanlış anladım ve yorumladım. :rtfm:
YTD
Hesaplama mantığın doğru, nerede kafan karıştı anlamadım. Kalan borca %20 artış uygulandığını kabul ettiğinde (kabul doğru aslında) biraz karmaşık gözüküyor. Onun yerine 20 yıl boyunca sadece taksit miktarının arttığını düşün.
Senin örnekten gidersek
1. yılın taksiti: 2.280 TL ise %20 artış ile
2. yıl: 2.280*1,2 =2.736 TL
3. yıl: 2.736*1,2 =3.283 TL
...
20.yıl: 72.841 TL taksit ödenecek.
16.000 tl geliri olan ailenin de geliri bu oranda artacak ama borç yine bitmeyecek.
Mantık hatası var.
16.000 X 31,94780 = 511.165 tl. 20 ci yılda ailenin de aylık geliri olacak.
TOKİ'nin ev kampanyasının özeti:
Ey müteahhitler ;Bakın size 20 Yıl ödeme garantili kiracı ayarlıyorum..!!
Kredi çekip aldığında ödeme rakamın sabit olduğundan enflasyon nedenşylevgelirin arttıkçs borcun gelire oranı her yıl düşerken burada borcun gelire oranı hep sabit kalacak
Niye kafalar bu kadar karışıyor anlamadım. 1 yıl ödedin, bakiye borca %20 zam yapıldı..kalan borç 19 yıla bölünecek, böyle aylık taksitler belirlenecek. Mesela bakiye borç 600 oldu...600/20/12=2,5 aylık ödeme...2,5*12=30 ödedin...kalan borç 570*1,2/19/12=3 olur aylık ödeme...yani 20 yıl boyunca aylık ödemelerin her yıl enf. kadar artacak..bu da normal bir durum.
Olumlu ve olumsuz yanları sıralayayım.
i-) En ucuz(şerefiyesiz ve büyük şehirde olmayan) ev, 680 bin tl...Benzer kalitede(toplu konutlarda her zaman işçilik sorunları olur) evler 1 milyon civarıdır. Avantaj var mı var, ama abartıldığı kadar gel vatandaş gel durumu yok.
Öte yandan arsanın sıfıra yakın maliyetli olduğu ve düzenli finansman olacağı varsayımıyla, bu işi yüklenen alt yüklenici müteahhitler iyi kar ederler bu işten. Yani arsa maliyetsiz düşünülünce aslında evler kar edilerek satılıyor diyebiliriz.
2-) Arsadan başlayan satın alma olarak, normal sat-yapçıya göre risk çok aha az. Devlet işin içinde sonuçta.
3-) Toplu konut alanlarının, alt yapısı nispeten iyi yeni mahallere dönüşme ihtimali yüksek.
Olumsuz yanlar,
i-) Endeksleme asgari ücret, memur maaşı vs hepsi enf. demek. Dar gelirlinin gelirinin en fazla enf. kadar artar, hatta gerçek enf. resmi enf dan daha fazla arttığı düşünülünce, zamanla bu kiralar daha zor ödenir. Enf %10 civarı olsa, en fazla %1 gerçek-resmi farkı olur...ama %100 olursa enf, fark %20 lerde olur...reel kayıp %20 büyük bir kayıp.
ii-) Evi alıp otursan kira derdinden kurtulursun, ama 2 yıl denen sürenin 4-5 yıla çıkma riski de var. Bu durumda 5 yıl hem kira hem de taksit ödersin. Bir nevi almadığın ev için ön ödeme yapıyorsun.
iii-) Baz fiyatlar açıklanıyor. Halbuki büyükşehir fiyatlar daha yüksek. Ayrıca şerefiye farkı deniyor. Muhtemelen bu fiyatlar zemin kat fiyatıdır. Mesela 6-7. katlarda çıkarsa kuran belki de 680 değil 1 milyon ödeyeceksin. Yani ev fiyatlarını 1 milyon gibi düşünmek daha doğru.
iv-) Fiyat ayarlaması yılda iki kez yapılacak. Bu durum bileşik etki ile yılda tek seferde yapılan artışa göre daha dez avantahlı
Özet, ortada ciddi bir avantaj yok, devletin girdiği önemli bir yük de yok. En fazla inşaatçılara yarayacak bir iş gibi duruyor. Bana soran yakınlarıma ben olsam başvurmazdım diyorum. Zaten çoğu taksitleri sabit olacak zannediyor, şerefiye farkında vs haberi yok kimsenin.
Mesela Rize'de zaten başlayan çalışmalar vardı. Burada evler büyük ihimal 2 yılda teslim edilir. Yani bazı illerde daha kazma vurulmamışken, bazılarında temel vs atılmış bile olabilir. Yani ilde ile, hatta il içi projeden projeye farklılıklar olacaktır.
Ama gördüğüm kadarıyla eskiye göre toki konutları kalite olarak daha iyi, normal müteahhit yapısıyla(orata gelirli için yapılan evler) arada çok fark yok. Eskiden kalite olarak ciddi sorunlu binalar yapılıyordu.
Ufak bir not:
Başvuruyu e-devletten yaptıktan sonra, adına yeni açılan hesabın iban bilgisi SMS ile geliyor ve başvuru bedelinin en geç yarın yatırılması isteniyor. Aksi durumda başvuru iptal ediliyor.
Başvuruyu yapıp, başvuru bedeli olan 500 TL’yi denkleştiremiyen bir kişiyi gördü bu gözler.
İnsanlar o kadar çaresiz ki, beleş mezar bulsa girecek. Artık anlamıyorlar mı, okumak istemiyor mı, yoksa tek umudumuz bu, bırak biz yanlış anlayalım mı diyorlar bilemem..Hani meşhur karikatür var ya, acı gerçekler, tatlı hayaller diye..herkes tatlı hayalleri tercih eidyor.
bence kalmayacak başkanım.
nasıl kiraları kaba etlerinden aldıkları ilhamla sınırladılar, bunda da x bir seçim öncesi benzer uygulamaya gidilecek ve tutarlar düşecek.
işin içinde değilim ama bu sene de bu şekilde uygulanmış sanırım memur maaş artışı 80% iken sanırım 50% olarak uygulanmış.
iki senede bir seçim olduğunu göz önüne alırsak ilham gelme ihtimali yüksek siyaset esnafımıza.
bir kere ilham geldi mi zaten büyük oranda yırtıyorsun bileşik getiri mantığında.
ben soranlara Anadolu için girin diyorum devlet bir arsa bulur yapar, İstanbul için sorumluluk almam.
Çok konuşulmayan ve gözden kaçırılan bir nokta: vadenin 20 yıl olması. 240 ay deyince durumun vahameti gözden kaçıyor. Emekli olsan taksitleri bitiremeden ölürsün. 20 yıl devletin kiracısı olacaksın.
Konut kredileri ilk çıktığında vade 5 yıl idi ve insanlar biraz peşin koyup üzerine 5 yıllık kredi çektiğinde ''kira öder gibi taksitlerle'' ev sahibi oluyordu. Zamanla çalışanların geliri düştü, ev fiyatları arttı, vadeler önce 10 yıla, şimdi de 20 yıla çıktı, muhtemelen ileride 40 yıla da çıkacak. İnsanların bir ömür ev almak için çabalaması tüm devletlerin ayıbıdır. Sosyal bir devlet vatandaşa uygun barınma koşullarını sağlamalıdır.
https://www.gazeteduvar.com.tr/tarih...makale-1581224
Tarihin en büyük sosyal tuzağı: TOKİ konutunda yaşamanın bedeli
Son yillarda toki taksitlerine cok cuzi artis yapiliyor. Bir nevi enflasyona eziliyor taksitler.
Ornegin memura %45 zam yapildiysa toki taksidine %15 zam yapilmis.
Bu projenin asil amaci secim ama sonucta avantajli, cunku devlet arsayi bedava saglayarak bir nevi subvansiyon yapiyor.
Konut kredisi ile veya biriktirerek ev alamayacaklar ilelebet kiraci kalmak yerine bu projeye girmelerini kesinlikle tavsiye ederim.
Su an farkedilmiyor ama bu kampanya 2020 yazindaki 0,64 konut kredisi gibi.
klasik beyaz yaka davranışı olarak gerek forumda gerekse Telegram/Twitter başta olmak üzere belli bir nitelikte insanların olduğu ortamlarda (alışkanlık olarak bu tip ortamlarda takılıyoruz) meseleyi rasyonel olarak yorumlama eğilimi var.
0,64 kampanyası sırasında maalesef bende bu gaflete düştüm ve emlak almadım.
karşımızda rasyonel bir proje değil, duruma göre dozajı ayarlanacak büyük bir seçmen rüşveti hamlesi var.
asıl hedef ilk seçim olmakla birlikte her seçimde bu rüşvet masaya gelecek ve memur maaş zammı falan uygulanmayacak.
artışlar memur maaşına oranlı olacak diye kampanyaya girmeyen büyük hata yapar.
Hocam ülke nüfusunun 5'te 1' İstanbul'da yaşıyor. Burada asla evler ucuz olmayacak her geçen gün de pahalılaşacak.
New york'ta, Tokyo'da, Seul'de de ucuz değil. Ucuz olmadı ve olmayacak.
İstanbul, Kocaeli, İzmir m2 başına en yoğun iller. Terse göç başlamadığı sürece buralarda da ev fiyatları asla ucuzlamayacaktır.
Almanya, Fransa gibi kalabalık ülkelerde 20 yıl kredi ödemeden ev almak yine çok zor.
Güney Kore'de bir ev almak için ise gençlerin piyango oynaması gerekiyor. Bir m2 fiyatı 30milyon won yani 400bin TL. Artık kaç m2 alacaksan sen hesap et.
Toki'nin projesinin eleştirecek yanları var. Ama zaten ev alma umudu olmayan gruplara bir fırsat sunuyor.
O evi 20 yıl sonra birkimle almaya çalışmak bugünden çok daha zor olacak emin olun.
Kadıköy Belediyesi'ne grev kararı asıldı
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesi ile 2 bin 300 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, belediye binası girişine grev kararı astı.
Aralarında Ataşehir, Maltepe ve Kartal Belediyelerinden Genel-İş üyelerinin de bulunduğu işçiler ve sendikanın diğer şubelerinin yöneticileri, Kadıköy Belediyesinin Hasanpaşa'daki binasının bahçesinde toplandı. İşçiler, burada sloganlar attı, davul ve zurna eşliğinde halay çekti.
DİSK Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1. Şube Başkanı Murat Aydoğan, açıklamasında, yaklaşık 3,5 aydır devam eden toplu sözleşme sürecinde Kadıköy Belediyesi ile görüştüklerini dile getirdi.
İdari maddelerin çoğu bitmişken maddi konularda henüz istedikleri oranda bir ilerleme katedemediklerini söyleyen Aydoğan, Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy'ün yaşam ve gelir koşulları göz önüne alındığında verilen tekliflerin hayatın gerçekliği dışında kaldığını ifade etti.
Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
ajanslar
chp ve disk ilişkileri , olan vatndaşa oluyor...
Disk Sendikasının aslanları , söke söke chp'li belediyelerden işçilerin hakkını alıyor...
herhalde diske bağlı diğer belediye çalışanları daha güzel haklar alıyor , kadıköy daha eksik ödeme yapıyor...
yerine getirilmesi gelir-gider dengesini aşan mavi boncuklar dağıtılırsa vede gerçekleşmezse olan vatandaşa oluyor....
sahi emeklinin sayın Kılıçdaroğlundan ,ortalama 10.000 tl aylık ,
senede 4 defa ikramiye ve daha iyi sağlık hizmeti beklentisi vardı..güme gitmez umarım...
Çiğ süte zam yok!
Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt referans fiyatını belirlemek için acil toplandı.
Toplantıda, Gıda Komitesi’nin dayatmasıyla litre başına 7.5 lira olan fiyat yine 7.5 lira olarak kabul edildi.
-Süt fiyatına sınırlama
-Yurt fiyatına sınırlama
- Kira fiyatına sınırlama
en kolay yol bu,osmanlı zamanıda narh koyup bütün problemleri hallediyorlarmış