Teşekkürler değerli yorum ve katkılarınız için..
Printable View
Dolar sabah 4.53 den alım fırsatı verdi, alanları tebrik ederim. 4.67 şuan.
Sn Jondowes,
Para arzındaki 1 yıllık artışın (%27,5) çok kabaca yarısının salt döviz kurundaki artıştan kaynaklandığı görülüyor. Dövizi çıkartıp TL kısmına baktığımızda ise yine ciddi yüksek bir oran olmakla birlikte reel büyüme(hormonlu da olsa)+enflasyon+ufak bir marj ile paralel bir genişleme yapılmış.
Ancak dövizdeki artışı da ekleyinde genişleme çok daha ciddi boyutlara varıyor.
Sizce M3.dövizdeki artış ile toplam M3 teki genişleme reel büyüme+enflasyonu geçmiş bir pozisyonda ise bir merkez bankasının teknik olarak TL para arzını arttırmayacağım deme şansı var mıdır? . Bu durum para arzı içindeki dolarizasyonu daha da tırmandırmaz mı?
Zira sarmaldan çıkmak için faiz arttırılır ,büyüme daraltılır ve kredi yavaşlaması tetiklenirse : M3.TL daralabilir ve aynı anda yine politika veya ekonomi kaynaklı bir kur şoku yenirse %50 olan dolarizasyonun birden %60-%70 lere fırlaması an meselesi.
Buradaki ince dengeyi nasıl sağlamak gerekir.
Bugünden sonra, her kamu kaynağı ile verilecek ekonomik desteğin bütçeye ilave yükü olacak ve “artan borç oranı†tartışılacak. Kaynak ve dış borçlanma imkânları ile bunun artan maliyeti baraj gibi önümüzde olacak. Bir yıllık dış kaynağın en ucuz maliyeti yüzde 5, bunun TL’ye çevirip banka kredisi olabilmesi için geldiği nihai TL maliyeti en düşük yüzde 24.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...tablo-40876714
Syg,
Faizi ciddi arttırdılar. Artık aynı hızda döngü yaratması mümkün değil çünkü paranın dolaşım hızı sert biçimde yavaşlayacak. Yeni para yaratılsa bile krediye ciddi oranda dönüşmeyecek ve FED'den iyi bildiğimiz gibi banka kasalarında yatan paranın enflasyon (ve dolayısıyla devalüasyon) açısından çok da bir anlamı yok.
Tl faizleri paylaşan yokmu ben cuma dolar faizleri paylaşacağım
.
Bena aslında şuna dikkat çekmek istiyorum. Paranın dolaşım hızını sert düşürdüğümüzde bu M3.TL'yi daraltacak ya da yükselişini engelleyecek. Bu koşullarda politikacılar veya danışmanları uluslararası ekonomik yönetişim kuralları ile bağdaşmayan açıklamalar yaparlarsa (örneğin faiz düşerse enflasyonu düşürür v.b) . Ve buna bağlı yurt dışı kaynaklı bir kur şoku yendiğinde M3.döviz inanılmaz yükselebilir. M3.TL de daraltıcı politikadan dolayı daralacağı veya sabit kalacağı için şu anki dolarizasyon oranı (%50)'den bir anda %60-%70'e fırlayabilir.
Bu da merkez bankasının para politikasındaki kontrolünü tamamen devre dışı bırakmaz mı?. Piyasadaki paranın %30'una yön vermeye çalışan bir merkez bankası sıkışıp kalmaz mı?
Merkez,yeni başkanını bu hafta faiz artırarak karşılayacak görünen...Reisçiler hani başkan olunca 1 dolar 1 lira olacaktı,demeye daha ilk günden başlamasınlar diye..Temmuzda rahat 20 üzeri oranlar gelir.Sene sonunda da 25'leri buluruz...
Sabah 4.54 şimdi 4.72...
Mevcut ekonomi yönetimine duyulan güvensizlik TL deki rallinin birkaç saat içinde sonlanmasına sebep oldu.
Full dolara geçemediğim için üzgünüm.
Böyle bir konj.de TL mevduatta kalmak tatmin etmeyecek beni.
Dolarizasyonun bir anda öyle fuleli adımlarla oluşması pek kolay bir şey değil. Burada yazdığımız para arzı verileri sadece teknik bir bakış açısı; sokaktaki adam araştırıp da buna göre dolar alacak değil. Bunun için konudan en uzak vatandaşın bile ultra savurgan bir maliye politikasına tamamen inanmış olması gerekir. Geçen yıl ki KGF programı 10 katına çıkarılırsa ve aynı anda memurlara %25 zam yapılırsa mesela... Üstüne de TCMB faizlerini tek basamaklıya indirirse.... Demin yazdığım gibi trend terse döndü bana göre; kötü belirtiler işsizlik ve stagflasyon olarak görülecek.
en para 0.50 daha artış yapmış
https://www.qnbfinansbank.enpara.com...aiz-orani.aspx
Geçen hafta ilgili konulardaki yazışmalarımızın takibi olarak;
İş Bankası kart aidatını iade etti.
Garanti kart aidatı ve kart limiti hakkında görüşmek için şubeye davet etti.
Vakıfbank ÖB alt limit 500.000 liraymış. 500.000 altındaki rakamlara da şubelerden daha iyi oranlar verebiliriz ama 500.000 lira olursa segment müşterisi olursunuz daha iyi oranlar alırız dediler. 500k %19.30 36 gün bağladım.
Bilgi veren yönlendiren arkadaşlara teşekkürler.
Anladığım kadarıyla şu senaryo mümkün değil , Sıkı maliye ve para politikaları sürüyor M3.TL sabit veya daralıyor. Ancak politikacılar Londra'dakine benzer çok acayip bir hata yapıyor ve kur şoku yiyoruz. M1.döviz durduğu yerde bir gecede %30 artıyor ama bu M3.döviz kısmına para çarpanı daraltıldığı için yansıyamıyor. Bu nedenle de yüksek bir kur şokuna rağmen M1.döviz'den M3.döviz'e geçiş sınırlı kalacağından geniş para arzındaki dolarizasyon ciddi artış gösteremiyor.
Neyse burada forumdaşları çok meşgul etmeyeyim ama Dowes kısmında uzun zamandır sormak istediğim bir konu vardı,Konu ona denk geldi.
M1.döviz ile M3.döviz arasındaki ilişkinin M1.TL ve M3.TL arasındaki ilişkiden Türkiye özelinde farkılılıkları üzerinde bir soru.Ama biraz üzerinde düşünmem lazım.(cari açık v.b)
Teşekkürler.
Vakıfbank 32 gün temdit 19 miktar 260 k
icbc 32 gün temdit 18,45 miktar 80 k bağlandı.
Garan
Ykb
Hsbc
200K icin guncel oran alan var mi bana garan ile ykb cok dusuk verdiler
SM-J200F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
faizlerin yükseleceğini söyledi bugün konuştuğum bankacılar...20 üzeri rakamlar 1 ay içinde mümkün derler...mevduat için..
Her ne hikmetse bizdeki dolarcıların maliyeti hergün düşüyor.Adam 3,30 diyordu,sonra 3,00 oldu.Şimdi de 2,50 yapmış...Herhalde taşıma maliyeti denen şeyi üzerine eklemeyip,düşürüyorlar...Dolarcılar kudursa da faiz de yön yukarı...Bugün bile 2-3 banka faizleri artırdı...
http://www.bloomberght.com/haberler/...unu-aciklamali
Mesaj açık ve net
Enflasyonun yaz aylarında da yükselmesi bekleniyor. Dolayısı ile faiz artışı beraberinde gelecektir. Nitekim bazı bankalar bugün faiz artırdı.
siz hala doların faiz arttırımı sonrasında bile (yeni faiz arttırımı) artacağını mı düşünüyorsunuz?
bence düşer...faizleri 19'a çekecek bence tcmb
Enflasyon ile ilgili yazim silinmis burda bukadar dolar muhabbeti varken .agustosun ilk haftasi enflasyonda zirve gorulur 14 e kadar cikacak.
Temelde yatan mesele dolar ya da faiz değil. Bu iki enstrümanda istikrarı sağlayacak tek unsur şu anda durma aşamasında olan doğrudan yabancı yatırımların canlanmasıdır.
Bu da sosyal, siyasal, ekonomik,dış ilişki alanlarında hükümetin gerekli reformları yapmasını gerektiriyor. Hükümetin bunları yapmaya niyetinin olmadığı açık. İşte bu nedenle Türkiye faiz ve dövizin birlikte artıyor olacağı ekonomik bir türbülans içindedir.
25.06.2018 tcmb fonlama verileri
Miktar : 117.8 milyar TL
Faizi : %17.75
Likidite açığında hafif te olsa bir düşüş var takip edilmeli. Kredi ve para arzı daralması ile ilgili ip uçları da verebilir.
Evet bugün Özel Bankacılık'a taşıdım hesabı. Normal şube %17.10 %17.20 ancak alabiliyoruz daha fazla veremiyoruz demişti bana. Sizin duyduğunuz %19-20'leri ancak Özel Bankacılık verebilir demişti. Ben ÖB limiti 1M sanıyordum, ama burada 250k oran paylaşımı görünce arkadaşların tavsiyesiyle bugün arayıp sordum, alt limit 500k dediler. 500k yoksa bile yine de %19 civarı oranla yardımcı oluruz, ama 500k altı ise başka yerden, 500k üstü ise başka yerden oran alacağız dediler. İki şekilde de hesabı Özel Bankacılık şubesine taşıyorlarmış. Bunun için de mevcut şube MT'sinden onay alınması gerekliymiş. Bazen şubeler arasında anlaşmazlığa neden olabiliyormuş bu taşıma işleri. Ben eski MT'yi aradım durumu izah ettim, tabi ben onaylarım dedi, aynı gün içerisinde geçiş ve işlemler tamamlandı.
Burada pek önemseyen yok gibi görüyorum gerçi ama, TMSF teminatı konusunda da bir bilgi vermiş olayım. Ben bugüne kadar TMSF limitinden ötürü her bankada "100k kendimde 100k eşimde" tutuyordum. Vakıfbank ÖB ortak hesap açalım tek hesapta dursun dedi. Daha önceden ortak hesap kullanmamıştım. TMSF sitesinden baktım ortak hesapta her ortak için ayrı ayrı 100k teminat altındaymış. Gerçi zaten devlet bankası olduğu ve büyük banka olduğu için riskin minimumda olması gerekir, ama yine de TMSF açısından değerlendirince 500k'nın 200k'si güvencede oluyor. Bu kadar kıllatmaya muhtemelen gerek yoktur ama zor kazanılan paralar ve Türkiye faktörü olunca ister istemez her seçeneği düşünüyor insan.
Ykb de platinim + maas hesabi
Garan esimin hesabi + maas hesabi + konut kredimiz var
Hsbc premierim ama kurus param yok orada
Ykb 15 lerde kaldi cep subesi bile daha fazla veriyor bir de subemden degil genel merkezden arandim
Garan 16 yarin sabah yeni oran verecek
Hsbc 17.50
Sabah ola hayrola
SM-J200F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kurum politikasında bir değişiklik vardır belki, çünkü ÖB 500k olmasa bile %19 veriyor o da ilginç. Yani bir taraftan alt limit 500k deniyor ve 500k %19.30 veriliyor, ama bir taraftan da burada 250k %19 alan olduğu yazılmıştı, ben ayrıca 200k 2 ayrı hesap olursa ne olur sordum ona da %19.20 verdiler 2 ayrı isimden 200k için. Yani 500k altı da gayet ÖB oranı gibi oran geliyor ve zaten 500k olmasa da hesaplar ÖB şubeye aktarılacaktı. 500k kağıt üzerindeki alt limit herhalde, MT insiyatifi doğrultusunda istedikleri rakama %19 veriyor olabilirler, kurum da 100k 200k 250k neyse belli bir rakamın üstü için gelen müşterileri ÖB'ye paslıyor olabilir belki.
Ayda 200 TL gibi bir fark olur yaklaşık
Siz bilirsiniz tabi ama taşımaya değer gibi (premier olmanın ek getirileri varsa değişir tabi)
Tutar
Brüt Net
Gün
Faiz
200.000 19,00 16,15 32 2.831,78 200.000 17,50 14,88 32 2.608,22 200.000 16,00 13,60 32 2.384,66 200.000 15,00 12,75 32 2.235,62
Merhaba
Bugün İstanbul, 1.5Mn yeni para 90 güne kadar
Garanti ve teb 17.50
Deniz 18
Icbc finans burgan 19
Halk 19.25
Vakıf 19.30
İyi akşamlar