Yardımcı olabilecek forumdaşlara peşinen teşekkür ediyorum.
Fonların tamamını TEFAS sayfasında risk değerleri üzerinden nasıl filitreleme yapıyoruz?
Örnek Risk sınıf 5'i girip tüm fonları tek seferde görebilmeyi istiyorum.
Printable View
Yardımcı olabilecek forumdaşlara peşinen teşekkür ediyorum.
Fonların tamamını TEFAS sayfasında risk değerleri üzerinden nasıl filitreleme yapıyoruz?
Örnek Risk sınıf 5'i girip tüm fonları tek seferde görebilmeyi istiyorum.
Tefas üzerinden değil ama osmanlı yatırımın fonlar üzerine bir sitesi var oradan görebiliyorsunuz güncelliği konusunda emin değilim.
https://www.yatirimdirekt.com/fon/fon_filtreleme
Valla uzun dönemdir bu tarz fonlarla ilerliyorum.
Rpd konusunda tartışmasız hemfikirim.
Suc, sub, eic, eib gibi fonları denedim;
Mesela EI ailesi, inanılmaz derecede yüksek oranda tek hisse tutuyorlardı geçtiğimiz aylarda. Hala öyle mi bilmiyorum ama Arase iyiyse iyi kötüyse kötüydü bu fonlar. O yüzden hiç hoşuma gitmedi.
SU ailesi bir tık daha stabil olmakla beraber ikisinde de RPD'ye tercih edecek bir artı göremedim.
Geçen hafta HVU aldım şu an onu gözlemliyorum, yorum yapmam yanlış olur.
Ama şöyle bir genel kanıya vardım, %3-5 arası için RPD nin alternatifi yok gibi.
2,5-3 arası getirsin diye SUA, EIB yerine de gittim bari borsa riskini almayayım diyerek MPK aldım. Şimdilik memnunum.
Portföy ağırlığım Hvk, Rpd, Hvu, Nrc de. Zaman zaman tı3, zaman zaman tcd aldığım oluyor. Goh, zpj, Idh ye bir süredir bulaşmıyorum
Pardon zjv olacak zpj değil. Mpk alınınca para piyasasında tutmuyor galiba değil mi 1 gün? Katılım esası olduğundan.
Hiç dikkat etmedim, tutmuyor sanırım. emin de değilim ama :)
bist , umit vermeyecekse hisse fonlardan ,rpt dahikl cıkmalımı ? amerikda da sular durulmuyor .
Abi sormadım, bugünkü oranına bakıcam. Telafi gibi bir durum olmazsa yarın soracağım hakkaten.
Mpk 'daki son düşüş muhtemelen içeriğindeki kamu kira sertifikalarındaki(Tüfe endeksli) satışlar nedeniyle. Aynı şekilde, Ekf, Ktn, Kks gibi kamu kira sertifikası taşıyan fonlarda da düşüş olmuş.
Bankalar ile ilgili düzenlemeler (zorunlu karşılıklar) nedeniyle kamu tahvil/kira sertifikaları nda dönem dönem sert hareketler olabiliyor.
Bu tür fonlar da borçlanma araçları fonları gibi hareket eder, içeriğindeki kağıtlarda vade uzadıkça volatilite artar, vade kısaldıkça azalır.
Saygılar.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalardan net döviz fazlası olan firmalara daha yüksek kur uygulamasını talep ettiği belirtildi.
Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre daha önce bireysellere döviz satışında bankalardan kuru 19,15'ten 19,20'lere çıkarmasını isteyen TCMB, döviz fazlasına sahip firmalara da aynı kurun uygulanmasını talep etti.
TCMB, dövize talebi durdurmak için bireysel yatırımcılara uygulanacak minimum Dolar/TL kurunu kademeli olarak artırmıştı.
https://www.bloomberght.com/tcmbden-...agrisi-2327275
Bu normalden pahalllı satış bir süredir devam ediyor.
Dövize doğru dürüst faiz de yok.
Faize de %20 stopaj var.
İş bu duruma gelince artık DBH almaya karar verdim.Biraz agresiftir kendisi.CDS değişimine sert tepki verir.
Yanına daha yumuşak huylu FPE'de alınabilir.
DBH çoğu serbest eurobond fonunu geçmiş yıllık getiride.
Tefasta işlem gören serbest fonların dışındaki eurobond/döviz kira sertifikası fonları'nda stopaj büyük dezavantaj. Birde fonlara yüklü giriş-cıkışlar bu fonların performansını olumsuz etkileyebiliyor.
Şuan ki ekonomi politikaları ile, direkt döviz ve dövize bağlı enstrümanlara yatırımı azaltmak adına her türlü adımı atılırken, politika değişmediği sürece eurobond fonlarından beklenen performansı göstermeleri zor.
Bir başka dezavantaj da yönetim ücretleri. Eurobondun kendisine yatırım yapamayacaklar için, yerli Byf olarak fonlar olsa daha verimli olabilir.
Saygılar
Daha önce Ekf'ye yatırım yaparken Aralık sonu böyle bir durumla karşılaşıp, fon yönetimi ile görüşmüştüm, özetle,
"***EKF fonun içerisinde taşımasında hiçbir engel olmayan TUFE’ye endeksli kira sertifikası ve ÖST’ler bulunmaktadır. Piyasada geçen işlemden dolayı fon eksi yazmıştır. Piyasa koşullarına baglı olarak fonun getirisinde bu sekilde hareketler olabilir ama bu duşusun cok uzun sürmesine beklememekle beraber getiride oynaklık beklentimiz dahilindedir. Onumuzdeki donemde fonun getirisi TUFE tarafında yaşanacak gelişmeleri yakından takip edecektir ve buna ek olarak tasıdıgı kısa vadeli kira sertifikaları ile getiride oluşabilecek oynaklığı yumuşatacaktır."
Şeklinde cevap almıştım. Muhtemelen benzer bir durumdur.
Bu sebeple şahsi olarak kısa vadede ihtiyacım olan TL miktarını kısa vade fonlarda tutuyorum.
Ekf, Mpk, Ktn gibi fonlara yatırım yaparken minimum vade 3 ay olmalı şahsi izlenimim.
Saygılar.
NNF, RPD, RTP eksun arzından yüklü hisse almış
İlerki günlerde getiriye etkisi olabilir
https://twitter.com/solakogIu/status...977409/photo/1
desenize moraller bozuk gençler: ) bist fonlar ağır darbe yemiş. varlık fonuna güven olmıycağını bilecek kadar tecrübeliydim de bu enflasyonda ve kur böyle artarken böyle satış beklemiyordum. demekki durum tahminizden bile kötü. yabancı da yok tabi, hani kendi yağımızda kavrulmamız daha iyiydi?
yinede parası olana buralar güzel toplama yeri. kademeli alıp 4500'e kadar fullerdim nakit olsaydı.
bozuk ki ne bozuk endeks tam toparlıyor derken tekrar aşağı salıyor, elimde hisse fon olarak az miktarda gzh ve rpm dışında bir şey kalmadı, onlar da zararda, biraz da rpd var, asıl %70 hisselerde, onlar da %20 kadar zararda, düştükçe zamansız yerlerden topladım en sonunda bende de nakit bitti.
seçime kadar endekste son bir çıkış mı olur, yoksa daha da aşağı mı gider, seçimden sonra ne olur tamamen belirsiz bir durum, hisse bazında çıkışlar olmaya devam edecektir mutlaka ama bu gidişle uzun vadeci olduğumuz kesin.
ocak basındaki dusuşde ,uzun vadeci olacagımız belliydi ,yani hazıran oda secim sonucuna gore ,şimdi beklemeyip zarara cıkıp , neye girilir ?oda belirsiz
normalde mart ayında başlar diye tahmin edilen düşüş ocak ayının ilk günlerinde başlayınca hesaplar şaştı tabi, ufak bir düzeltmedir dedik alışa devam ettik ama değilmiş, 4.600-4.400 civarından bahsediliyor, buradan bir miktar satıp gelirse oralardan almak bile iyi olur aslında tabi oralara gelirse, ben de o riske gireyim mi diye düşünüyorum.
yoksa zararda satıp geçilecek yer pek yok, altın için biraz geç oldu herhalde, bundan sonra dolar veya günlük vadeli olur sonra da duruma göre tekrar borsaya veya hisse fonlara girilir.
hocam şu koşullarda hiç belli olmaz. enflasyon ve dövizin durumu 9 bine gidişi garantiliyor ama dediğin gibi soru ne zaman. biz tam satarız gene birşey çıkarırlar seçim öncesi ralli başlar.
seçim diye satanlar saçmalıyor aslında yav sanki muhalefet seçilse faizi %70 yapacak da dolar 10 lira mı olacak? politika faizini en çok %25 yaparlar panikçiler yüzünden bist bi -10 yapar sonra toparlar bu enflasyonla aşağıda kalamaz. uzun süre birşey değişmiycek ekonomide. yapacakları reformların sonuç vermesi yıllar alacak. sen defter değerlerine baksana..kimisi deprem diyor 80 milyonluk bir ülke bir depremle yıkılmaz yani..akp seçilirse zaten direk süper ralli gelir. hastalıklı bir ralli ama ralli sonuçta. ben bundan daha karanlık bir gelecek görmüyorum yurtiçi. yurtdışında da olayların çok büyüyeceğini sanmam.
aksine bugünler borsalara geçme zamanı. altın uzun vadeli bir yatırım değil zaten, trade edenler longda kazanacağını kazandı. ben emtiayla uğraşan biri olsaydım ons 2050 usd'den mutlaka şort denerdim 1850'de kapatmak için. YTD yazalım da okuyan acemiler olur şimdi.
tabi canım altın ve dolar benim de sevdiğim yatırım araçları değil zaten, doları eurobond için alırım sadece ama bu gidişle hisseleri satıp alamayacağım, borsanın durumu da şüpheli, tahminde bulunmak çok zor, tamamen nakitte olsaydım yarısı ile buradan girerdim orası kesin.
Repie Portföy yeni halka arz olan Eksun Gıdanın %7 sini almış görünüyor. Halka arzların tavan tavan gittiği göz önüne alındığında fonlar için olumlu olmuş.
RPD + RTP büyüklük yaklaşık 400 Milyon
Aldıkları Eksun yaklaşık 70 Milyon
Tavan yaptığı her gün sadece Eksundan +%1,8 gelir
Portföyün %20sini tek kalemde tek bir hissenin halka arzına yatırmak tuhaf. RPD bugüne kadar iyi yönetildi ama bu hamle bana riskli geldi. Son zamanlarda fona çok fazla para girişi oldu da parayı koyacak yer mi bulamıyorlar acaba. Küçükken iyi yönetilen fonlar büyüdükçe risk alıp saçmalayabiliyor. Re-Pie yatırımcılarını üzmez umarım.
%5'ten fazla pay alanlar açıklanmış sadece, RTH listede yok
Diğer pyş'lerden de alan olmuştur ama %5 altında olduğu için açıklanmıyor
%20 olayı en iyi ihtimal, alınan miktarın bir kısmı Repie'ın diğer fonlarına da dağılacağından RPD ve RTPye düşen daha azdır tabi
emtia larda cok surundu , altın cıkarsa ,arkadan takip gelebilir.
İnveo portföy çoklu varlık katılım fonu CVK kodu ile işlem görmeye başladı. Valör 1 gün. Stopaj kesintisi yok.
mesajım bulunsun.
Nrg ve nvb fonu ne zamandır (gunluk bazda )27 nin üstünde takip eden varmi ?
takip edelim bakalım , performans nasıl .cvk nin
Fön yumurtadan ilk zıpladığı dönem beğeniyordum, o dönem küreselciliği pek yoktu TC piyasadan nimetlenip rahvan gidiyordu . Sonrasıya, küreselleşme macerasına ağırlık verdi, ilgilenmedim. Şimdisiye baktım, 2022 başıdan itibaren küreselleşmeye geçiş macerasını fulllemiş, tamamlamış... biraz da % 10 küsür falan yerli hisse taşıyor, viopta da pozisyonları var artık hedge midir, ikili işlem midir ( pair trade ) , gümüş kontratı mıdır başka bir pozisyon mudur vioptaki portföyün o kısmı bilmiyorum... neticede mavi kuşta her gün net pozisyonlarını açıklıyorlar , oradaki ayrıntlı portföyü dikkate almak lazım, orada yerli hisse % 12 yazıyor güncel ... yani bu fönün performansına bakacaksan TL taşıdğı pozisyonları önemsemeyip, döviz bazlı olarak 2022 den itibaren bakmamız gerekir getirisine gibi görünüyor... hee bir de içerdeki enflasyon üzeri getirmesi lazımmm
Telli Fastaki diğer yabancı fonlara göre daha iyi getirmiş 2022 de döviz bazında... yalnız bu getiriyi elde ederken grafik lineerden üzak , zikir zakırlı bir grafik... heee zaten dier yabancı fonlar da aynı zikir zakırlı....
benim bu fön hakkında herhangi bir görüşüm yok , nötrüm...
herkeş refiye'nin rapdiye fonunu şakır oldu mavi kuşta... fönlar büyüdükçe esnekiyetleri cevvaliyetleri nanay oluyor.
na na na nanay , seyyal taner elenor müzik... geceye bir korku filmi bırak ... hangi çözünürlükte izlediğinizin önemi yok , bir şey değişmiyor na na na nanay
https://youtu.be/gUGXM8186_U