Biraz satılık tükkanlara baktım ilanlarda... tükkanları kira getirilerine göre bayağı pahalı buldum.
Printable View
Dün biraz piyasayı dolaştım. Bir mobilyacı mağazasının üst katı satılık yazıyordu. Şivesi bozuk, esmer suratlı mobilyacıya bina, daire hakkında konuşurken etrafımıza 3-5 kişi toplandı. Meğer mobilyacı aynı zamanda binanın mütaydiymiş ! Anlattı, attı, tutu derken ben de kendisine Afyonda mütaydim deyince çay söyledi. Sen bu daireye ne istiyon dedim. Abem bu bizim insancıklar ucuz mala kötü gözle bakıyorlar o nedenle yüksekten kapı açıyorum ki dönüp dolaşıp her yer pahalı desinler ve bana dönsünler. 2+1 olan 70 m2 net daireye 3 milyoncuk istiyormuş. Sıkı pazarlık edene 2,5 kağatla verirmiş.
Serbest öpüşme teknikleri.
2 hafta önce İkea'dan dolap siparişi verdim , dolap planlama reyonunda 30- 45 dakika kuyruk bekledim.
Teslimat 1 hafta , montaj için 12 gün süre verdiler.
............
Dün tekrar çocukların odası için ordaydım , dolap reyonunda önümde 1 kişi vardı.
Teslimat bu sabah yapıldı. Montaj 3 gün sonra.
AYSS eğrisi ile SYAS eğrisi kesişmiş
konut piyasasi nasıl yavaşladıysa artık foruma bile kimse yazmıyor.
konut fiyatları artık sabitledi düşme bekleyenler umduklarını alamadılar
ama talep o kadar düştü ki aalnda satanda kalmadı.
para borsaya akıyor. arbaya beyaz eşyaya mobilyaya akıyor
ev işini en az 1 yıl unutun
bide tokinin gerçekleşmesi mucizeye kalmış
ev sahibi olma hayalleride eklenince ev piyasası duruldu
ama bu işsizliği patlatır
inşaat sektörü bu ülkenin işgücü ve büyüme motoru
bu iş 1 yıldan uzun sürerse yıkım gelir
Bir ara kiralık daire ilanları o kadar azalmıştı ki bazı ilanlar 10 dakika sonra ilandan kaldırılıyordu. İlanın açıklama kısmına sadece memura kiralık ve şu kadar peşin yazıyorlardı.
Şimdi kiralık ilan sayısı arttı. İlanlardaki açıklamalar da destan gibi oldu yine maşallah:) caddeye yakın, durağa, alışverişe, okula yakın, manzaralı vs. yazdıkça yazıyorlar.
Doğru bir tespit benim bulunduğum bölgede de 10 kiralık ilan varken şu an 50 ye çıktı ama nedeni basit fiyatlar. Giriş kata bile 5k isteniyor üst katları söylemiyorum. İnsanlar da sanırım daha uygun bölgelere kayıyor bu nedenle.
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
"İstanbul Satılık Daire"aramanızda 127.818 ilan bulundu.Alıntı:
24.12.21 "İstanbul Satılık Daire"aramanızda 80.199 ilan bulundu"
24.12.21 "İstanbul Kiralık Daire"aramanızda 22.041 ilan bulundu.
13.02.22 "İstanbul Satılık Daire"aramanızda 99.848 ilan bulundu."
13.02.22 "İstanbul Kiralık Daire"aramanızda 19.954 ilan bulundu."
13.04.22 "İstanbul Satılık Daire"aramanızda 105.566 ilan bulundu.
13.04.22 "İstanbul Kiralık Daire"aramanızda 18.041 ilan bulundu.
13.07.22 "İstanbul Satılık Daire" aramanızda 98.074 ilan bulundu.
13.07.22 "İstanbul Kiralık Daire" aramanızda 21.088 ilan bulundu.
"İstanbul Kiralık Daire" aramanızda 26.027 ilan bulundu.
Konut fiyatları nasıl düşüyor anlamadım ben?
Buraya da yazdım. Yeterli nakit yokluğundan ve mütehhitlerin vergi kaçırmasından dolayı evi alamadım.
Hazirandan bu güne evlerin fiyatı iki kat arttı.
Gerçi tek bir daire dahi satılmıyor ama düzenli olarak 10-20 günde fiyat artırıyorlar.
şu anda benim çevremde yani ankarada daha fiyat kıran müteahhite yada emlakçı duymadım görmedim
3-4 tane emlakçı arkadaşımda vardır 2-3 haftada bir hepsiyle konuşuruz çay içeriz
söyledikleri fiyatlar düşmüyor sadece artşı hızı çok yavaşladı
satışlar neredeyse sıfır
ne alan var ne satan satmaya ev bulamıyoruz diyoırlar
tayinler bittiği ve üniversiteler açıldığı için kiralık dairede yok diyorlar
aylık minimum 5% reel enflasyon var mı var.
dolar ın bin bir katakulli ile tutulduğu belli mi belli.
Rus Ukraynalı alımı devam ediyor mu ediyor.
Seçim öncesi bir şekilde parasal genişleme olacak mı olacak.
tüm ücretlere min 50% zam yolda mı yolda.
en fazla birkaç ay daha fiyatlar stabil veya kısmen düşer sonra yine artışlar başlar.
ha dolar cinsinden şu an evler pahalı orası kesin zira doları ın fiyatı reel değil.
kiralık konusu ise maalesef milli güvenlik konusu olmaya doğru gidiyor.
daha geçen Sarıgazi'deydim. Bir abimizi gördüm. Kendisi aynı zamanda da Moda Deniz Kulübü'nün üyesiydi. Orada karşılaşmıştım. "Hayırdır" diye sordum, "Buraya yerleştim" dedi. Ailesi 150 yıllık Modalı. Yani İstanbul'a Anadolu'dan sonra gelmiş değil. Dededen İstanbullu. Çaresiz kalmış. Çünkü burada yaşam o kadar pahalı ki. Moda'da sabahleyin çıktığınızda bir kafeye gittiğinizde bir kahve içmek isterseniz 30 lira tutuyor ama Sarıgazi'de işte 5 liraya kahve içiyorsunuz. Moda'daki evini 18 bin liraya kiraya vermiş. Burada 6 bin 500 liraya kiralık eve taşınmış. Bu bir değil, benzeri binlerce var.
https://www.patronlardunyasi.com/hab...-ediyor/270597
Şu üyenin adını versene özelden bi bakayım atıyor mu
Yav gahmet amma salliyorsun, boyle binlerce varmis.
modada zaten kac tane ev var da binlercesi varoslara tasinmis? :)
Kiralık ilanları sapa yerlerde arttı mı bilmem ama, benim yaşadığım semtte çok kötü yere çok saçma fiyat çekenler hariç zırnık boş yer yok.
Beni de boş daireler için arayıp ısrar edenler halen var.
"İnsanlar şuraya göçüyor buraya göçüyor" haberleri bana "pandemi yüzünden isanbul boşalacak" hikayesi gibi geliyor. :)
Üç beş bin kişi göçer, üç beş milyon kişi gelir.
Nedense uzun zamandır bu arkadaşı herkes aşağılıyor, dalga geçiyor. Oysa aşırı hoşgörülü bir insan ki, bu kadar hakarete cevap bile vermiyor. Yazdığı bir çok şey tepki alsa da şahsen ben de bu tip konularla çok karşılaşıyorum. Yani toplumun kılcal damarlarına girme meselesi. Herkes iyi gözlem yapamaz. Tiyatro yazarları çok iyi gözlemcidir. bazı insanlar ise yıllarca yaşadığı ortam hakkında ilgisilikten dolayı hiç bir fikir yürütemez.
Bu arkadaşın yazdıklarından şahsen yararlanıyorum.
Valla aslına bakarsanız nicki mandrake iken tarzından ben pek hazzetmezdim,direk soru sorar cevabını verirsiniz alacağını alır ondan sonra sizi umursamaz gibi tavırlarına şahit de oldum maruz da kaldım.Sanırım amerikan tarzı böyle,her ne kadar aksini iddia eden forumdaşlar varsa da ve ne olduğu belirsiz bir keçiören efsanesi ortalıkta dolansa da amerika hakkında baya bilgili,bir şekilde orada yaşamışlığı kesinlikle olmalı:)))))))))Yaptığı gözlemler de aslında üstünde düşünülmeye değecek şeyler,kendisine arada fazlaca yükleniliyor ,misal son entry sinde sadece alıntı yapmış olmasına rağmen gürsel tekin in gözleminin ve yaşadığı bir olayın hesabı bile ona soruluyor.Bence aslında biraz fazla yükleniliyor ahmet beye.Hoşgörü konusunda ise kesinlikle haklısınız bu kadar kendisine yüklenilen hiç bir üye forumda kalmazdı.
Üstün açık uyursan hayal görürsün . İşte kendi yazdığınızı kendiniz çürüterek varsayımlarla konuşuyorsunuz. Şifacıya müracaat.
Seçinden sonra mülteci politikasında değişiklik olursa. Bir şekilde mülteci nüfusu düşerse, ev kiraları nasıl etkilenir?
SM-S908E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bence tutup elinden göndermek kısmı gerçekçi değil.
Verilen fazla hakların alınması, vatandaşlık verilmemesi. Vatandaş olmayanların, iş, sağlık, eğitim gibi konularda ekstra vergi alınabilir. Yeni göçler durur, mevcuttaki mültecilerde başka ülkelere geçmeye başlar diye düşünüyorum.
Hastahanede, bu ülke vatandaşlarından önce muayene oluyorlar. Bu hakkın kaldırılması bile bazı sorunları çözer
bu işi ancak dediğin gibi esktra vergilerle veya Türk vatandaşlarının yararlandığı imkanlara daha zor ulaşmaları sağlanarak yapılabilir
bolu belediye başkanı yapmaya çalıştı herkes linçe jkalktı
bizde aksine Türk varandaşından daha kolay ulaşmaları sağlanarak iyice yerleşmleri sağlamnıyor
Bahsedilen üye mandrake midir bilmem ama,
onun dışında sanırım sürekli yeni isimlerle buraya gelip 2-3 ay süreyle emlak düşmanlığı yapıp giden, hemen ardından yeni isimle gelip bir 3 ay daha emlak düşmanlığı yapan "başka bir eski üye" var bence.
Yeni yeni adamlar geliyor, ve herkesi tanıyormuşcasına kime iyi davranıp kime saldıracağını gayet iyi bilir bir tavırla emlak piyasasını yerden yere vurup yok oluyor.
Neyse.. Belki de bana öyle gelmiştir.
Ekşisözlükte bir başlık: ev fiyatlarının düşeceği gerçeği
Altına küfür kıyamet yorumlar, tr'de fiyatı çıkmış şey düşer mi'ler... 2 yıl önceki kredim kuşa döndü'ler... tüm klişeler yazılmış.
Millet fiyatların asla düşmeyeceğine iman etmiş.
Bir black swan event için her şey hazır.
Mesihin ikinci gelişi için ortam hazır....
Asgari Ücret Ocak ayında 10.000 TL olursa en düşük konut kirası kaç TL olur?
Ve buna göre en düşük satılık konut fiyatı ne olur?
-------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Kirayı ve konut fiyatlarını asgari ücretliler belirlemez. Asgari ücret 10.000 tl olursa diğer tüm malların fiyatı artar ama kira ve konut artma
Mevcutta içinde kiracısı olan için etkilemez tabii ki (kanuni nedenlerden dolayı)
Peki ya bu para bolluğunda içi boş olan ve yeni kiraya verecek olan mülk sahipleri aynı oranda kira fiyatlarını arttırmaz mı?
Misal olmaz ya atıyorum asgari ücret bir anda 1 milyon TL oldu (kasıtlı olarak uzay boyutunda arttırdım) Şuan 1 milyon TL ye satılan stüdyo dairesinin sahibi evin fiyatını aynı mı bırakır?
----------
asgari ücret dolaylı olarak etkiler kiraları enflasyon vasıtası ile.
gelecek sene de 25% tarzı bir uygulama olursa konu maalesef mafyanın eline düşer.
aynı binada şu an bile eski yeni kiracı ödemesi yarı yarıya seneye benzer uygulama olursa bu üçte birine düşer.
insana açık ara farkla en çok koyan şey enayi yerine konmasıdır ve bu konu oraya doğru gidiyor maalesef.
Dünyanın en ucuz ülkesi Venezuela'da bile 2+1 aylık konut kirası Şuan ortalama= 8700 TL (466 Dolar) (Şehir içinde)
Şehir dışında ise 2+1 konut kirası ortalama = 7.000 TL (376 Dolar)
Dünyanın en ucuz ülkesinde bile fiyatlar bu şekildeyken bizdeki kira fiyatlarını yüksek bulmak ve bunu mülteciler yüzünden olduğunu zannetmek... Bilemedim
KAYNAK: https://www.numbeo.com/cost-of-livin...ntry=Venezuela
-----------
Venezuelayı araştırmaya devam ediyorum misal Yaptığım araştırmada Chavez ile birlikte Venezuela devleti fakir ve orta sınıfa son 20 yılda 4 milyondan fazla yeni konut üretmiş. Yani onların toki si 4 milyon ucuz konut üretmiş bizim toki ise 1.2 milyon konut üretmiş. Bizim nüfusumuz Venezuelanın 3 kat daha fazla olmasına rağmen...
Hal böyle olunca 2 yıl sonra yapılacak konut sayıları bile mevcut ihtiyacı ne kadar karşılayabilir?
-----
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Bu kaynakta 4 milyon konut yazmış: https://www.stvincenttimes.com/venez...ienda-project/
Bu kaynakta da 4 milyonuncu evin teslimi yapıldığını belirtiyor(Haber Nisan 2022 yılı):
https://peoplesdispatch.org/2022/04/...million-homes/
Bu kaynakta ise 3 milyon konut teslim edildiği yazılmış (haber 2019 yılı): https://www.telesurenglish.net/news/...1227-0001.html