Devlet bu senin dediklerinin sadece boş laftan ibaret olduğunu biliyor ki daha fazla vergi toplamak için pişmanlık diye birşey çıkarmış işte..[emoji1]
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Devlet bu senin dediklerinin sadece boş laftan ibaret olduğunu biliyor ki daha fazla vergi toplamak için pişmanlık diye birşey çıkarmış işte..[emoji1]
Bu malum şirket, Ankara da bizi de mağdur etmiştir. Geçen gün İzmir' e gittiğimde otogardan itibaren konak, Gaziemir, Bornova, çiğli heryerde ilan ve reklam panolarını gördüm. Temelden satış yapıyorlar. Yoğun ilgiden dolayı süreyi bile uzatmışlar. Gülmekten bittim. Kardeşime ''sakın ha dedim, tanıdıklarını dahi ikaz et uzak durun.'' dedim. Yoğun ilgiymiş, Bazen hakikaten Aziz Nesin' e haksızlık yapıldığını hatırlarım ve iç çekerim. Yahu biz bitmiş daireyi aldığımız halde , Halen kıçını toplayamazken bu devirde topraktan daire almak neyin nesi ? Bu insanlar sonra - nerede bu devlet nerede bu millet - diye bağırırsa haklı mı olurlar ?
devir ahlaksızlık devri olabilir, ama geçici bir şey. "kötülüğün" kazanması arzu edilecek bir şey değil. yerinde olsam gülmek yerine ülkenin geleceği için önemli olan vergi meselesini daha çok ciddiye alırdım. cocuklarının nasıl bir ülkede yaşayacağı ne kadar ciddiye aldığına bağlı.
ayrıca: devletin böyle pişmanlık gibi durumları rutin hale getirmesi acziyettir. esas olan kanunların tarafsız ve acımasızca uygulanmasıdır.
Arkadaşlar iki sayfadan fazla tartışma- sataşma olmuş. Bu ülkede normal şeyler üzerine elbette tartışılır ama bu gayrimenkul hukuku ile miras hukuku konusunu asla tartışmam. Ben tüm mevzuatı biliyorum diyen Avukat hanım, tam bir yıldır ( beni dinlemeyerek aldığı ) oturduğu dairenin sorununu çözemedi. Çözemez de. Kitaplarda veya yasalarda yazan mevzuatın uygulaması çok farklı olabiliyor. Pratik önemlidir. Örneğin ; Basit bir hırsızlık vakası için insanlar hemen karakola giderler. Oysa savcılığa ( mesai dışı nöbetçi savcılığa ) gidilmesi gerekiyormuş. Alın size yeni bir konu. En az bir hafta tartışılır.
emlak simsarlarının konut satmaya çalışmakla daha çok uğraşması gerekiyor, boş ve manasız laflar ve laf yetiştirmek yerine.. özellikle tarihsel gelişim sürecinde daha çok değer katan konut üretilmesi isteğine makul cevaplar vermeli. kanunsuzluğu normalleştirme çabası ülkenin çıkarlarına terstir. sürdürülebilir bir piyasaya kafa yorun. laf ebeliğine gerek yok.
dediklerinize şunu eklemek isterim. burada bahsedilen temel alım-satım kuralları. burada daha başlangıçta ve bilinçli yapılan "değeri eksik bildirme" mevzusu konuşuluyor. yani bunu piyasada yapanlar bilmedikleri için değil, bilakis bildikleri için emlağın değerini daha düşük gösteriyorlar. konu bu . ve bu takdir edersiniz ki avukat filan gerektiren bir şey değil. rutin bir konu. zaten emlak-alım satımı gayet rutin olarak sürüyor memlekette. alım-satımın temel esaslarını madde madde yazsak bir sayfayı zor doldururuz.
Daha öncelerde asr-ı saadet mi vardı? Ya da böyle bir devir mümkün mü? İnsan olduğü müddetce ahlaksızlık da olacak istismar da olacak..
Yahu vatandaşnerden bilecek aldığı konutu 5 sene dolmadan satarsa tapuda yazan miktarla satış esnasındaki rakamın yüzde 20 sini değer artış kazancı vergisi olarak vereceğini? Daha bunun enflasyondan arındırılması var vs..Hesap gerekiyor..Tahmin ediyorum ki sen bile şimdi öğrendin..Kötülüğün kazanması vs..abartmıyor musun?
brsci, herhangi birisinin konuyu şimdi öğrenmesi konumuz değil. hayatta her şeyi bilmek mümkün değil.
önemli olan konunun oldukça basit olması. alım-satım yapmaya karar veren kişi bir sayfayı zor dolduracak temel kuralları öğrenmeden alım-satım yapıyorsa her türlü zarara katlanacak. dikkat et, "alım satım yapmaya karar veren" kişiden bahsediyoruz. bu kişi 100 bin tl ve üstü mertebelerde bir ev alım-satımına karar veriyor. sokaktaki alakasız adamdan bahsetmiyoruz.
Aslında temelde aynı şeyleri söylüyoruz. Lakin Ülkenin kültürel yapısını, eğitim durumunu hatta bölgesel eğilimlerini göz ardı ediyoruz. Bu manada bizzat yaşadığım olay var. 2014 yılında çok beğendiğim bir daireyi aldım. Oturum olduğu ve eski bir semt olduğundan fiyatları biliyordum. Adam satış protokolü yaparken dairenin gerçek değerini yazdı ve imzaladık. Bu durumda tapu da bu fiyat üzerinden alım satım ödeyeceğimi ( iki tarafın masrafını da ben ödeyeceğim ) bildiğimden paramı denkleştirdim. Tapu da adam Belediye rayiç değeri yazdırdı. Tapu memurunun önünde tartıştık. '' Kardeşim ben ödeyeceğim, gerçek değerini neden gizliyorsun '' dediğimde , adam '' yahu ben bu daireyi geçen yıl aldım. Sen alım satım ödeyeceksin, sonra ben %20 kazanç vergisi ödeyeceğim '' dedi. İşte ben o anda öğrendim bu mevzuyu. Nasıl olsa en az 15 yıl oturacağım diye üstelemedim aldım. 6 ay sonra apartmanda oturulması mümkün olmayacak durumlar oluştu. Vergi konusunu da bildiğimden kara kara düşünmeye başladım.
Ya 5 yıl kiraya vererek bekletecektim, ya da vergiyi göze alarak satacaktım. Ben sattım ve gerçek değerini beyan ettim. 4500 tl. vergi çıktı ve bir yıl sonra tahakkuk etti. Yine de kirada bekletmekten karlı çıktım. Piyasa düşmeden sattım. Dolar alarak üstüne de kazandım.
Yani ben ev alacak olsam herşeyi öğrenirim diyorsun..Çok güzel tebrik ederim.Fakat Türkiyedeki bütün vatandaşların sizin gibi olması mümkün değil.Her vatandaşın bilinçli olması düşünülemez.Örneğin tapuda vatandaş imza atıyor ama neye nasıl imza attığını bilmiyor.Vatandaşa burada net bir şekilde durum tebliğ edilmeli.Hatta kendi el yazısıyla yazdırılıp imzalatılmalı.Aksi takdirde emlakçının oyununa gelinebilir, kulaktan duyma bilgilerle yanlış iş yapılabilir.Bakınız bankalar bu işi yapmaya başladı.Çünkü hukuk böyle olması gerektiğine karar verdi.
Yukarda arkadaş yazmış avukat bile yanlış yaptı diye evet ben de benzerlerini çok gördüm.İşte pişmanlık af vb..yasalar bunun için var..Bunlar tamamen demokrasinin gereğidir.
Şimdi burada zaten bir ahlaksızlık yok.Adam yanlışı farkediyor.İster kasıtlı ister kasıtsız olsun ve ödemediği vergiyi ödüyor..Bunda ne gibi bir kötülük olabilir?
bilinçli biçimde az vergi vermek için bazı katakulli hareketlerde bulunmak evet "kötülük" kapsamındadır.
başkasının hakkını yemektir bu, toplumun diğer kesimlerine vergi yüklenmesine neden olursun.
evin değerini az göstermek bilinçli yapılan bir şeydir kimse kimseyi kandırmasın.
bunu emlakçı yapıyorsa da bu böyledir, evi alan yapıyorsa da.
ve demokrasi gereği olan vergiyi eksiksiz ve zamanında vermek için gayret etmektir. katakulli yapmak "gayret" ve iyi niyet kapsamında değerlendirilemez.
Kanun alıcı ve satıcı binde 20 diyor herkes de bilir ama Türkiye şartlarında yabancılar hariç ev satan hiç kimse bu meblağı ödemez.Ha bir de discretus..[emoji1] Ödedim diyen varsa alnından öperim.Bu durumda ne yapıyorsun..Kendi vatandaslık görevini alıcının sırtına yüklüyorsun ve iyi vatandaş sorumlu vatandaş olmaya devam ediyorsun..
bu vergi konusunu hala basitleştiren ve vermemeyi meziyetmiş gibi sunan yaklaşımlar var. yine seküler ahlak konusuna geliyoruz. yani daha doğrusu toplumda bunun eksikliğine. bilinçli biçimde bu vergiyi vermemek için katakulli (***) yapmak istediğin kadar başkasının sırtına yık, uygulayan kişinin ahlak kavramında sıkıntılar olduğunu gösterir.
(***) Yalan dolan, oyun, tuzak, düzen (TDK tanımı)
Okuduğunu anlamadığın gibi çarpıtmakta üzerine yok..Vergi vermemeyi meziyetmiş gibi sunan bir adet cümlemi getir buraya.Getiremezsen müfterisin..
Tapu harcından bahsediyorsanız, kanun alıcı ve satıcı binde 3 demiyor malesef yanlışınız var.
Alıcı ve satıcı yüzde 2 şer (%2) diyor.
Artı 300-500 tl. döner sermaye ödemesi.
Geçen hafta, 14 ay önce projeden girdiğim dairelerin tapusunu aldım oradan biliyorum.
Ancak, (zaten sözleşmemiz de öyle idi) bu masrafın tamamını alıcı öder, bu hep böyledir.
(Bu muhabbete takılanların bu alışverişleri daha önce pek yapmadıklarını tahmin ediyorum, satarken de alıcıya baştan bunu söyler ya da sözleşmeye yazarsın, bu kadar.)
Hatta iskan masrafını da ben ödeyeceğim sözleşmemiz gereği.
Rahatsız değilim kabul ederek sözleşme imzaladım. Bana göre çok ucuza malettim genel olarak çünkü.
220 dairelik bir proje. Şimdi bakıyorum, sahibinden de lansman fiyatının %70-80, benim maliyetimin ise %110-120 üzerine satılığa çıkaranlar var. Mümkün değil, fiyatları şişik yazıyorlar, ama yine de ölü yatırım değil bence, memnunum. Allaha bin şükür. Allah herkese nasip etsin.
Kiraya vermeyi falan da düşünmüyorum. Daire başına aylık 80-100 tl aidat, yıllık 1000 tl. gibi yakıt masrafı olacak. Mütevazi bir arabaya biniyorum, ben bunu yaparken bir arkadaşım yakışıklı bir araba aldı, yıllık vergisi 3 bin tl, kaskosu 2 bin tl olacakmış tek arabanın. Yani şunu demek istiyorum; emlak alınca elbet bir masrafı olacak, millet arabasına harcıyor fazlasını.
Ayrıca,dikkatimi çeken nokta, bu başlıkta emlak yatırımına olumsuz yaklaşanların hemen hemen tamamının bunu negatif İstanbul örneği üzerinden savunmaları. Tamam İstanbul çok önemli ve Türkiyenin lokomatifi v.s. ancak ülkenin çeşitli yerlerinde durum pek öyle olmayabilir diye düşünüyorum ben. Misal, benim yatırımım Ege de Organize sanayi bölgesinin kurulumuyla 3-4 yıl içinde 10-12 bin kişilik ilave istihdamın gerçekleşeceği, artı 4 yeni fakültenin açıldığı bir ilçe.
Markalı projeler konusundaki kaygıların ise tamamına katılıyorum ve çok ayrıntı öğrendim buradan.
sözünü geri al. ben sana yazmadım. genel yazıyorum. anlamak neden zor senin için? ama illa söylediğin şeyi hatırlamak istiyorsan bak şunu yazmışsın:
"Bu durumda ne yapıyorsun..Kendi vatandaslık görevini alıcının sırtına yüklüyorsun ve iyi vatandaş sorumlu vatandaş olmaya devam ediyorsun.."
bu toplumda olan bir yaklaşım. vergi vermemeyi meziyet olarak sunan bir yaklaşım bu AÇIKÇA. senin yaptığın sonucunu çıkarmıyorum ben. ama yapıyorsan elbette hoş değil.
müfteri kelimesini sana iade ediyorum. bu kısmı sen yukarıdakini silersen sileceğim.
Genel yazıyorsun demek..Burada ikimizden başka yazan göremiyorum.
Hem sana demedim diyorsun hem de söylediğini hatırla diyorsun..
Bu yukarda yazdığımda ne var..Yapılanı elestiriyorum.Devlete vergi ödeniyor ama bir kişinin sırtına yükleniyor.Burada vergi vermemeyi teşvik etmek var mı? Bir daha oku.
Hisar06 sana bir yazı yazdı anlamadın.Bu arkadasta evin degerini düşük göstererek "katakulli" mi yapmış oluyor..?
vergi vermemek/az vermek için bilinçli eylem yapan herkes katakulli yapmış oluyor. bu oldukça net.
toplumun bir kesiminin veya çoğunun bunu yapıyor olması gerçeği değiştirmez.
burada oldukça net açıklamışım. olayı genel irdeliyorum. ama sen ısrar ettiğin için senin yaptığın beyanıda alıntıladım. ama bunu yaparken bile bunu senin genel toplum davranışına örnek olarak verdiğini söylüyorum. bunu nasıl anlıyoruz: şöyle demişim:
"bu toplumda olan bir yaklaşım. vergi vermemeyi meziyet olarak sunan bir yaklaşım bu AÇIKÇA. senin yaptığın sonucunu çıkarmıyorum ben. ama yapıyorsan elbette hoş değil."
Doğru söylüyorsunuz.Yazınızı yeni gördüm.Öncesinde de düzelttim.
Bu sene Eylül'e kadar bir kanun cıkartılıp yüzde 1.5-1.5 toplamda 3 olarak güncellenmişti..Ordan karıştırdım.
turkeyin durumu..
uzadıkça buda. kısaldıkça sula.
ölümü gösterip sıtmaya razı et.
çoğalılabilir..
seç beğen.
:drunk:
gözünü seveyim reklamcılığın..
abd dekiler bugün gündem ne diye googlede arayanların listesi 1000 kişi geçmiyor.
abd deki gümdem umurlarında değil. herkes kendi hayatına bakıyor.
tr de ise dakika başı üst akıl nasıl alt üst edilir. birazdann... tiyo lar.
7/24/365
yazık memlekete be.
netice: olay oldukça net. vergi az vermek için emlağın değerini az göstermek katakulli yapmaktır. toplumda genel bir eğilim olması gerçeği değiştirmiyor. vergi konusunda zamanında ve eksiksiz ödeme kültürünün parodileştirilmesi toplumda sıkça gördüğümüz ama ahlak zaafiyeti içeren bir şablondur. esasen sözde değil özde milliyetçiliğin temeli vergini vermektir.
ben mesela..
vergimi veriyorum.
yola kaldırım döşeniyor.. onun parasınıda veriyorum.
vs vs.
yani istiyorlar :he:
Milliyetçilik vergini vermek ise; özde milliyetçilik verdiğin verginin hesabını sormaktır...
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
burada konunun çıkış noktası alım satım esnasında daha az vergi vermek için evin değerinin gerçekten daha az gösterilmesi.
emlakçının tüm vergiyi anlaşarak alıcıya yıkması ama neticede verginin tamamının gerçek değeri üzerinden ödenmesi farklı bir mevzu.
bu arada istanbul konusuna değinmişsiniz: istanbul un şu anki hali ne yazık ki içler acısı. ancak diğer yerlerde sizin örneğinizde de olduğu gibi memnun edici durumlar elbette olabilir. esasen hem istanbul için hem de ülkemiz için en ideali anadolu da yaşanabilir güzel ve insanı merkeze alan yerleşim yerlerinin çoğalması. bu istanbul a olan baskıyı azaltacak ve dengeli bir ülke ortaya çıkartarak sürdürülebilir gelişmeyi temin edecektir.
Bu projenin kendisi değil yeri önemli. Yoksa ben size benzer görsel efektli sürüsüne proje örneği veririm. Neyse masal güzel devam bende size masal değil gerçek vaka anlatayım.Yakın arkadaşım bayan geçen sene Halkalı konutlarındaki dairesini satılığa çıkardı, 380 dedi nuh dedi peygamber demedi en son 350 verdiler o 400 `e çıkardı. Gel gelelim aradan bir yıl geçti şimdi ihtiyaç hasıl oldu , 3 ay önce satışa koydu ne arayan ne soran var diye yakınıyordu bir hafta önce mesaj çekmiş beton fiyatları çok düşmüş en son 348 bin veren var satayım mı diye sormuş. Aslında sizi örnek verecektim ama sonra masala gerek yok sat gitsin dedim. Bugün aradı yarın tapuya gideceklermiş aradan geçen bir sene sonra 1 sene önce teklif edilen fiyata SEVE SEVE yada SEVE SEVE vermek zorunda kalıyor. Neyse siz siz olun sakın ama sakın betonunuzu satmayın , 830 bin veren olursa 1 milyon isteyin durduğu yerde prim yapsın çocuklarınıza güzel masal olur.
böyle bir durumda kaç ağaoğlu "rant" gelirinden mahrum kalacak biliyor musunuz? Neden mağdur olsun o insanlar. Yazık değil mi?
😂😂
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bu aşağıdaki görüntüye izin veren bir zihniyet ve halk olduğu sürece inşaatçılar yolunu bulur. burası kartal. buradan ev alsan ne olacak. kümes topluluğu resmen. temennim bu görüntüye yeni nesillerin prim vermemesi. umarım gerçekleşir bu.
http://media.dunyabulteni.net/haber/...eton-tarla.jpg
bahçelievler..istanbul.
ismi "bahçeli" içeriyor ... ama ben bahçeler, parklar, yeşil alanlar göremiyorum. beton yığını. kümes topluluğu.. şu haliyle hiç bir albenisi yok. yeni baştan yapılmalı. yoğunluk azaltılarak. bu yola istanbul genelinde mutlaka başvurulmak zorunda kalınacak. belli bir meblağ hak sahiplerine verilecek ve göç teşvik edilecek. "ama ama aama bu imkansız, bik bik bik" filan diyenler olacaktır. onlar hep rantın sesi oldular. ama gerçeklik kendini dayatır. bu görüntüler sürdürülebilir değil.
http://www.mimdap.org/wp-content/upl...8/02/yas01.jpg
Su Kanununu okuyan varmi.
Tarimsal araziniz var, kuyu actiniz, su cikarttiniz.
Yani yer alti suyunu, yer ustune cikartip, bahcenize doktunuz.
O suyun bir kismi yine yer alti suyuna karisti, bir kismi da buhar olup uctu.
Buhar olup ucan miktar, yagislarla, fazlasiyla geri geliyor mu ? Geliyor.
Peki bu sirkulasyon icinde devletin ne rolu var. ?
Hiic.
Peki neden su parasi aliyor uretici yurttaslardan ?
Sadece soruyorum.
Yeraltı suyu kullanılmamalı bence geleceğimizdir çünkü her sene daha da derine iniyoruz Konya da obruklar boş yere oluşmuyor
GM 5 Plus cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İnsnalae toprağım benim diye altındaki ne sahip değildir o suyu kullanmana devletin için bile vermesi yanlış geçtim vergiyi Derinkuyu bilir misin yıllarca yanlış sulamadan dolayı toprak zehirlendi bizim insanimiz sulamayı bile beceremedi sula Allah sula gazetelerde çıkmayan birşey söyleyeyim leb demeden leblebiyi anlarsın diye düşünmüştüm yanılmışım Avustralya yeraltı suyu kullanmaz denizi aritir pahalı olmasına rağmen gerekli yerlerde onu kullanır çünkü yer altı suyu geleceğimizdir
Yer altı suları da devlete ait. Haliyle devletin kontrolünde olması gerekiyor. Herkes kafasına göre yeraltı sularını kullanamamalı.
Bunun yolu da haliyel ücretlendirme. Çeşmelerden akan şebeke suyunu bedava yapın, 10 metreküp su kullanan ailenin tüketimi 10 katına fırlar. Benim öğrenciliğimde bi arkadaşım su saatinin tek olduğu ve bütün dairelerin ortaklaşa su parası ödediği bi apartmanda kalmıştı, su parası ödemekten anası ağlamıştı arkadaşımın. Komşuları bozuk muslukları bile değiştirmiyorlardı ortaklaşa ödendiği için. Suyun bir de bedava olduğunda ne olacağını siz düşünün. Küçük ücretlendirmeler ihtiyaç kadar kullanmaya yönlendirir insanları.
Bir dönüm toprağın var, ekersin biçersin, altı seni ilgilendirmez, define çıksa senin değil. petrol çıksa toprağını kaybedersin.
Kısaca kuyu vurdun su çıkardın. DSİ para ister. şebekeye mi bağlıyım ne parası diyemezsin. olmaz, çünkü yerin altı devletin.
DSİ bunu planlı bir şekilde düzenleyebilirse, yeraltı sularının aşırı kullanılmaması ve sürdürülebilir bir su yönetimi mümkün olur.
Arkadasim,
Su parasi aliniyor mu vatandas'tan, aliniyor.
Yani bu gercek bir durum.
Yer alti sularinin azaldigi ise bir iddia.
Yukarda yazdik, suyu cekip, bahcesine dokuyor, buhar olan yagmurlarla geri donuyor.
Simdi burada iki saat doganin gucunu anlatmayalim.
Mazottan al, yemden al, kulak kupesinden al, asisindan veterinerinden al, vs, bir de adamin kullandigi su'dan para aliyorsan, vatandas neden uretmiyor diye sormayacaksin.
4 tane dana besisi, bir asgari ucret getirir di diyor, koylu, simdi neden getirmiyor.
Sorularimiz soyulan milletimiz icin.
Yoksa o da biliyor Harvard'da evlat okutmayi.
Hısım arkadaşım aslında ortak konularda biriz benim demek istediğim bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterir devletin burda aldığı vergi doğrudur bana göre kabul etmeyebilirsin düşüncemi...hatta daha kontrollü olması daha da düzenlemesi lazım yer altı sularımız azalıyor bu iddia değil her buharlaşan su yağmur olarak geri gelmez gelmeyebilir de tarım konusunda da sıkıntı yer altı suyu ile tarım yapmaksa zaten bu sürdürülebilir değil Derinkuyu yıllarca patates uretmedi adam gidiyor bozkır da pancar yetiştiriyor suyla bu konu uzun bir konu mazot konusunda haklısın vergi alinmasin ve digerleride olabilir vs,,
Bu ekonominin radikal degisime ihtiyaci var.
Nufus artiyor, uretim azaliyor, yurt disindan saman getirerek, kirmizi et ithal ederek, bu topragin insanini uretimden alir, Istanbul'a goc ettirirsiniz.
En azindan bir muhasebe yapmak lazim, ben Mazottan, yem'den ne vergi aliyorum, su kadar.
Peki bu kucuk uretici yurttas, su parasi olarak ne oduyor, bu kadar.
Bu para eger ignore edilebilirse, hic yoksa bu su parasini almamak lazim.
Adam sondaj vurup, kuyu kuruyor, devlet olarak gelip saati takiyorsun.
Eger bunu yapmazsam, ureticinin mucadele gucu ne kadar artar, bunun hesabini yapmak lazim.
Konu, konya ovasini sulayan 4 tane buyuk uretici degil, sayilari 1.5 Milyon civarinda oldugu tahmin edilen, kucuk aile isletmeleri.
Dunya'da cok yaygin bir uygulama vardir, Yapay Mera.
Bizde hemen herkes Mera yok Abi diyor, hayvani nereye yayalim, eger Yapay Mera uretimini cazip hale getirirseniz, uretim cok farkeder.
Eger sut'unu 90 kurusa alir, hazir yemin kilosunu 1.5 TL.ye satarsaniz, ortada uretici filan kalmaz.
Cok ilginctir, bu konular dovize, enerjiye bagli degil, sadece calisacaksiniz, hikayeden mazeret uretmeye ihtiyac yok.
Hele kirmizi et ithalati filan gibi palyatif cozumlerle milletle dalga gecmeye hic gerek yok.