Originally Posted by
Serkan74
sayın ctugrul, iyi niyetinizden kuşkum yok, bildiğim kadarıyla açıklayayım. Bir hissenin fiyatını belirleyen nedir? ilk akla gelen karlılık , şirketin varlıkları, şirket yönetimi vb. pek çok şey sayılabilir. ama fiyatı belirleyen en önemli unsur beklentidir. İnsanlar bir şey bekledikleri için hisseyi satın alırlar.
Bu noktada mantığımız aynı. Beklenti. Benim yazıma bakılırsa, bende temettüsü üzerinde diye doğacak beklentiyi temel almıştım.
ISYAT için fiyatı etkilen en önemli unsur temettüdür. temettü beklentisi için fiyat yükselir. Temettü vermeseydi piyasadaki benzer temettü vermeyen yıllık %10-12 civarında kar elde eden şirketler kadar fiyatının olmasını bekleriz. bu fiyatı hesap ettiğimizde 0,60 ila 0,65 civarında bir değer elde ediyoruz.
Varsayım üzerinden verildi o halde bu 0,60 fiyatı.
Benim yazdığım gibi sizde senaryoya dayalı bir varsayım üzerinden, piyasadaki "diğerleri" üzerine dayalı bir benzetme ile fiyatlama yaptınız. Bu noktada tartışacak bir durum yok. Çünkü beklenti üzerinden varsayım kişisel çıkarıma girer.
Ben tam tersi düşünüyorum, temettü vermeyi yıllardır sürdüren bir firmanın, sermaye arttırımının ve temettünün sermaye ekleneceği ancak önümüzdeki senelerde temettü vermeye devam edeceği yönündeki makul bir açıklama üzerine oturtacağı stratejinin, fiyata olumlu etkisi olabileceğini düşünüyorum.
Çünkü sizinde belirttiğiniz üzere "Beklenti" hele böylesine açık ifade edilmiş bir beklenti, fiyata olumlu yansır diye düşünüyorum.
bunu nasıl bulduk? hisse fiyatı * sermaye / yıllık kar = 3~4 formülünden. bu formülü nereden bulduk? piyasadaki benzer şirketler için oluşmuş fiyatlardan. örneğin: ISGYO, HALKB, VAKB vb... bu bahsettiğim şirketlerin karları yüksek ama temmettü ya hiç vermiyor ya da düşük veriyor. demek ki ISYAT'da temettü vermezse bunlarla aynı fiyata gelir düşüncesiyle fiyatlama tahmini yapıyorum.
Örneği detaylandıralım. ISYAT kar beklentisi 25 mil. sermayesi 160 mil. ISGYO kar beklentisi yıllık 430mil., sermayesi 913mil. yaklaşık 6 kat sermayeye karşılık 17 kat fazla kar açıklıyor. o zaman fiyatının 3 katı fazla olması lazım... ama değil fiyat oranı sadece 1.4 katı. bunun sebebi karını sermayeye katıyor ve sadece küçük bir kısmını temettü olarak dağıtıyor (karın %15'ini dağıtıyor) gördüğünüz gibi karı dağıtmayıp sermayeye eklemek fiyatın yarı yarıya düşmesine sebep olur. bu da sizin 1.2 hesabınızın neden 0.60 olması gerektiğini gösteriyor. temettü vermezse yarı yarıya fiyatı düşer. ISGYO bir örnek aynı hesabı vakıf bank, halk bank, anel elekt. vb. bir çok hisse için de yapabilirsiniz.
Yine bir varsayım. Bu yaklaşıma saygı duyuyorum ama rasyonel olduğuna inanmıyorum.
Yatırımcı şunu düşünür, temettü almayacaksam, daha ucuz olan vakıf bank, halkbak, iş GYO alarım. neden ISYAT alıp paramı bağlayayım? bu yüzden hisseleri satarlar ve fiyat düşer.
Her malın bir alıcısı, her satıcının karşısında bir alıcısı olur. Ben beklentisi bu kadar açık olan bir şirketin hissesini elimde tutmaya devam ederim, bir başkası etmeyebilir.
Şöyle simüle etmeye çalışayım.
1- Benim 100 hissem var. Hisselerimin fiyatı 1,2TL. Portföyüm 1,2X100=120TL
2- Bu sene normalde temettü olarak 15 kuruş alacağım. Yani toplamsa 15TL temettü alacağım.
3- Fakat şirket diyorki %20 bedelliye gidiyorum.
4- Hissenin fiyatı 1TL'ye düşüyor. Ama elimde 120 hissem oluyor.
5- Şirketin kasasına 32milyonTL para giriyor. Ve piyasadaki hisse adedi 160 milyondan 192 milyon adede yükseliyor.
6- Kullanacağı para 240 milyondan 272 milyona yükseliyor.
7- Bir sene bana temettü ödemiyor. Ama bir sene sonra, açıkladığı eşik karlılık olan %13,5 kadar kar ediyor.
8- Yani 36.720.000TL kar ediyor.
9- Yani hisse başı 0,19125TL veriyor.
10-Benim temettü alamadığım seneyi müteakip sene aldığım temettü 120X0,19125 = 22,95TL oluyor.
Ben yatırdığım 20TL'yi (22,95-15=7,95TL) 20/7,95=2,5 senede geri alıyorum.
Özetle böyle.
Böylesi bir durumda fiyatın düşmesi çok anlamlı değil. Ama keşke düşsede, temettü vermediği sene ben daha çok senet alsam ve temettü senesi temettü miktarım artsa.
yani işin özü temettü vermezse bedelli açıklarsa fiyat 1.20 filan olmaz fiyat daha da düşer dibe iner. hisse başı varlığı değerinin artması fiyatı artırmayacaktır. sebebi F/K oranının düşmesidir. Piyasada çok büyük ve karlı sudan ucuz hisseler var örneklerini verdim. beklenti olmazsa fiyat artmaz.
Tam tersini düşünüyorum
ilk sorunuzun cevabına gelince karlılığı artırmanın en iyi yolu lot artırmaktır. bedelli için vereceğiniz para ile lot artırırsanız karınız çok daha fazla artar. ya da temmetüyü eklemeyip dağıttığında alacağınız temettü ile lot artırırsanız karlılığınız artar.
Buraya bir ekleme yapmak gerekir. Öncelikle sanırım KY'nin temettü miktarının artmasını kastediyorsunuz. Lot arttırmak, miktar olarak alacağınız temettünün artmasına vesile olacaktır. Katılıyorum. Ama temettü, şirketin kar etmesi durumunda dağıtılır. Dolayısı ile, şirketin özellikle İşYat'ın karlılığının artması, yatırım yaptığı yani kullandığı paranın artması ile mümkün. Yani sermaye enjeksiyonu ile. % olarak aynı karı bile elde etse, miktar olarak fazla sermaye ile elde edeceği fazla kardan fazla miktarda temettü dağıtırsa, sizin elinizde aynı miktarda lot bile olsa, lot başına alacağınız para dolayısı ile alacağınız toplam para artar.
Ben ne zaman bu hissede bedelli meselesini ortaya atsam rahatsızlık yaratıyorum.
Ancak gerçek olan şu ki bu şirketin, sermayesi yani kar etmesine vesile olan miktar sürekli eriyor. Bunun lamı cimi yok. Rakamlar ortada. Bu sebeple bedelli bir çözüm olabilir diye düşünüyorum.
Yapılandırılmış şeffaf bir süreçte sermayesini arttırıp, karının miktarını arttıracağı belli olan ve temettü verme ahlakı olan bir firmanın, heleki temettü vermeye bir sonraki sene devam edeceğini bilen piyasa, o seviyelere düşmesine izin vermez diye düşünüyorum.
Ama tekrar belirtmek isterim, benim odak noktam hissenin fiyatı değil. Keşke 0,60 lara düşsede ben bir sene sonra 19-20 kuruş alabileceğim bu hisseden, tüm mal varlığımı satıp sonuna kadar alsam.
saygılar