sayın ctugrul, iyi niyetinizden kuşkum yok, bildiğim kadarıyla açıklayayım. Bir hissenin fiyatını belirleyen nedir? ilk akla gelen karlılık , şirketin varlıkları, şirket yönetimi vb. pek çok şey sayılabilir. ama fiyatı belirleyen en önemli unsur beklentidir. İnsanlar bir şey bekledikleri için hisseyi satın alırlar. ISYAT için fiyatı etkilen en önemli unsur temettüdür. temettü beklentisi için fiyat yükselir. Temettü vermeseydi piyasadaki benzer temettü vermeyen yıllık %10-12 civarında kar elde eden şirketler kadar fiyatının olmasını bekleriz. bu fiyatı hesap ettiğimizde 0,60 ila 0,65 civarında bir değer elde ediyoruz.
bunu nasıl bulduk? hisse fiyatı * sermaye / yıllık kar = 3~4 formülünden. bu formülü nereden bulduk? piyasadaki benzer şirketler için oluşmuş fiyatlardan. örneğin: ISGYO, HALKB, VAKB vb... bu bahsettiğim şirketlerin karları yüksek ama temmettü ya hiç vermiyor ya da düşük veriyor. demek ki ISYAT'da temettü vermezse bunlarla aynı fiyata gelir düşüncesiyle fiyatlama tahmini yapıyorum.
Örneği detaylandıralım. ISYAT kar beklentisi 25 mil. sermayesi 160 mil. ISGYO kar beklentisi yıllık 430mil., sermayesi 913mil. yaklaşık 6 kat sermayeye karşılık 17 kat fazla kar açıklıyor. o zaman fiyatının 3 katı fazla olması lazım... ama değil fiyat oranı sadece 1.4 katı. bunun sebebi karını sermayeye katıyor ve sadece küçük bir kısmını temettü olarak dağıtıyor (karın %15'ini dağıtıyor) gördüğünüz gibi karı dağıtmayıp sermayeye eklemek fiyatın yarı yarıya düşmesine sebep olur. bu da sizin 1.2 hesabınızın neden 0.60 olması gerektiğini gösteriyor. temettü vermezse yarı yarıya fiyatı düşer. ISGYO bir örnek aynı hesabı vakıf bank, halk bank, anel elekt. vb. bir çok hisse için de yapabilirsiniz.
Yatırımcı şunu düşünür, temettü almayacaksam, daha ucuz olan vakıf bank, halkbak, iş GYO alarım. neden ISYAT alıp paramı bağlayayım? bu yüzden hisseleri satarlar ve fiyat düşer.
yani işin özü temettü vermezse bedelli açıklarsa fiyat 1.20 filan olmaz fiyat daha da düşer dibe iner. hisse başı varlığı değerinin artması fiyatı artırmayacaktır. sebebi F/K oranının düşmesidir. Piyasada çok büyük ve karlı sudan ucuz hisseler var örneklerini verdim. beklenti olmazsa fiyat artmaz.
ilk sorunuzun cevabına gelince karlılığı artırmanın en iyi yolu lot artırmaktır. bedelli için vereceğiniz para ile lot artırırsanız karınız çok daha fazla artar. ya da temmetüyü eklemeyip dağıttığında alacağınız temettü ile lot artırırsanız karlılığınız artar.
saygılar
Yer İmleri