Bugün çok kötü bir yerden aşağı döndük...günü eksi kaparsak ikinci dip yolculuğu başladı derim şahsen:(
Printable View
Borsa dow açılışı ile mi düştü ? Sert satışın sebebi nedir ?
Batuhan
Borsalarda çöküş bitmedi olan ilk dalgaydı.Bence devamı gelecek.O nedenle fazla kaptırmayın bu ara kendinizi borsaya derim nacizane bir tavsiye olarak.
Elbet tahmin ama analize dayalı bir tahmin.Ekonomi durmuşken şirketler nasıl kar yazacaklar.3 aylık bilançoları açıklamaktan korkuyorlar.6 aylık bilançolar da bence açıklanamayacak.Daha evvel yazdım bu topikte.Çöküş zamanlarında sağlam şirket kalmaz hepsi çöker.Çıkışlar bu ara satış fırsatıdır bana göre.
Ama bizim millet havada tek uçağı olamayan pegasusu hala her gün yüzde 10 yukardan alır.23 e düşmüş kağıt 40 lardan alıcı bulur.Ne diyeyim herkesin aklı kendine,kimbilir belki de onlar haklıdır,borsa bu belli olmaz tabi.
Temel analizci olarak benim de en sıkıntı yaşadığım konulardan birisi bu. Şu an elimizde veri yok yeni döneme dair... veri olacaksa da en yakın 2. Çeyrekte olacak çünkü ilk çeyrek ilk 2 ay normaldi her şey.
Bunun üstüne, zaten bilançoları çok geç açıklayan bir ülkede olağanüstü durum nedeniyle iyice gecikmesi açıkçası insanı adeta kör durumuna koyuyor. Yorumunuza ufkumun dışında kalıyor deme sebebim buydu. Elbet bu durum çok firmayı kötü etkiledi / etkileyecek ama işleri açılan da oldu ülke olarak da bence konumumuz değişecek bu pozitif de olabilir negatif de olabilir. Sıcağı sıcağına bunları bilmek zor. O nedenle şu an parayı takip ediyorum para ne yaparsa ben de onu yapmaya çalışıyorum yine kendimce iyi gelebilecek bilançoları da tespit etmeye gayret ediyorum...
O soruyu da kendime soruyorum hocam. Hatta, cautionary hocama soru sorarken fikrimi de belirtmiştim. Her ne kadar temel bir senaryomuz olsa da, piyasanın bizim senaryoyu ne kadar fiyatlayacağı konusu, ayrı bir konudur.. Yani, covid 19 vakasının ne kadarı fiyatlandı onu tam anlamıyla tahmin etmek zor. Sonrasındaki dönemin ne kadarı fiyatların içine girdi ? tam anlamıyla cevabı olmayan sorular.
Piyasayı anlamlandırmadan, kısadaki bir kaç pozisyon taşıyorum. Soruyu onlar için sormuştum :)
Bu başlıkta, Cauti Hocama yazdığım entryi aşağıya kopyalıyorum.
Batuhan
Daha evvel yazmıştım bu ara borsadan para kazanma zamanı değil.Karda olanlara nakte geçmelerini borsadan çıkmalarını önermiştim.Hala da önerim geçerli.Bu zamanlarda borsada paramı koruyacağım diye stres çekilir mi.Bu ara para kazanırım diyene ise ben 20 yıllık borsacıyım,genç yaşlı farketmez,o arkadaş dediğini yapıyorsa ben önünde saygıyla eğilirim.Demek ki finansal piyasaların messisi olmuş demektir o arkadaş.Düşüş trendindeyiz,ne zaman biteceği belli olmaz ,bu ara borsa zamanı değil.
82 dipten alan 2 ye katlayan kağıt var örneğin tupo 67-93 yaptı her zaman borsada kazanç vardır
Benim tavsiyem karda olanlar çıksın.3 ay sonra bakarız haklımıyım değilmiyim o zaman gene analiz yaparız.Borsa iddia işidir.Kimi düşecek der kimi çıkacak,aksi olsa zaten işlem yapılamazdı borsada.Neyse herkes kazançlı çıkar umarım,birikimlerini kaybetmez kimse.
10 değil ama 9 kağıt taşıyorum. Zaten her zaman 5 - 10 arası kağıt taşırım, bir de viop30 kontratta poz alırım. Bist 30 içindeki kağıtlarımı da artık bundan sonra voip üzerinden al sat yapmayı düşünüyorum nakit değerli. Bu zamanlarda giremeyen / uzak durana saygım sonsuz. Benim için ise pahalı bir öğrenme fırsatı nacizane..
Zaten şu an piyasa, bendeki kağıtlardan çok düşer ise ben karda olacağım. Çıkarken de bendekiler fazla çıkarsa kar edeceğim. Onun dışında net pozisyonum flat, %40 hisse ona karşı %4 10 kaldıraç bist 30 short taşıyorum
.
vioptan bahsediyorsunuz arkadaslar da.
nacizane altin 2016dan beri kutur kutur gidiyor ve stresi de yok acikcasi.
yuzde 50 borsa yuzde 50 altin giden adam bile 2016dan beri uykusuz gece gecirmemistir.
ve sirf borsada olan icin zor zamanlar gecti.
donem donem bunun ustunde de oynama yapilabilir yuzde 40a yuzde 60 gibi.
bunu neden hic dusunmuyorsunuz?
ortalama bir yatirimciyi bu da goturur yani su donemde. yanlis miyim
Nakitçiler için borsa şu an tam kazanma zamanı.
115.000lerdeyken hiç girmedim hisseye.
endeks 83.000 iken 38.000 nakitle girdim, 14 hisseye.
90.000-94.000 arası 30.000 hisseyi 34.300 olarak sattım. Kar 4.300TL
Kalan 8.000 lik 3 hissede zarar 350TL, satmam.
Eger 82.000lere endeks inse daha da hisse alacaktım. Beklemedeyim, oraya gelmesini.
bana göre borsada çok uzun vadede kazanmak zor. Tupras 4-5 yıl önce 60.000lerde
2 hafta once yine 60.000lerde. ne anladım bu işten. teknik temel hiçbiri yok bende.
10senede hiç zararım yok. satmazsan zarar etmezsin.
ben 66.000den tüpraş alıp, al sat ile 81.000den sattım. 2 haftada %8 kazandım. beklesem %30 kazanırmışım. 90.000 oldu. ya düşseydi. Nasılsa düşer yine alırım. borsadan az anlarım , ama borsa/hisse diplerdeyken girerim affetmem.
Yanlışın şurada.. bu başlıkta en çok yazılan enstrümanlardan biridir altın..,zaten hep portföy yönetimi diyoruz. Şahsi portföyümün de %60 ı bes fonu olarak altında...hem de 2016 dan bu yana, bes fonum %100 altın.
Bu başlıkta şuna çok değindim. Aslolan, tasarruf kültürüdür. Tasarrufları da portföy yönetim mantığıyla reel olarak büyütmeye çalışmalıyız...burada ister istemez hisse ve borsa ağırlıklı konuşuyoruz. Ama portföyümüz tabii ki hisse lerden ibaret değil.
Tahmin etmiştim bunların yazılacağını.Orda yanılsama var.Parekende şirketleri bu ara stok yapmaya çalışanlar yüzünden iyi ciro yaptılar.Misal ben 20 gün önce migrostan nerdeyse 4 ay bana yetecek kadar alışveriş yaptım.E ne oldu şimdi 4 ay migrosa uğramam.Vatandaşın alış veriş gücü alım gücüne bağlıdır.Bu ara işsiz kalan,işi azalan insanlar nasıl harcamalarını artıracak da bu şirketlere uzun süreli ciro artışı yaptıracaklar.Gıda ,parekendedeki bu ara olan iyilik sürekli olacak bir şey değil sizleri yanıltmasın.
Arkadaşlar geçen yıl sonu olan rallide dart oynar gibi hisse seçsen kazanırdın.E satmadıysan elinde patladı o zaman alanlar halen zararda.83 de nakitte olup o hengamede borsaya girip şimdi çıkmak baya ustalık ister.Ama unutmayın aynı mantıkla 98 bin endekste 95 bin endekste dalanlar da oldu borsaya.Onlar zararda.Şimdi amerika 2 trilyon dolar basmasaydı borsa 75 bine bile düşerdi siz de zarar etmiş olurdunuz.Düşen trendde para kazanmak çok ustalık ister,strese çok dayanıklılık ister bunu anlatmaya çalışıyorum
Gene aynı düşünüyoruz hocam, onlar peşin sattılar şimdi yatacaklar , vatandaş 15 günde bir markete gider nüfüs çoğalmadı, insanlar önceden aç gezmiyorlardı,var olan insanlara yeni bir mide de takılmayacağına göre totalde değişen bir şey yok.
fark sadece diğerlerinden farklı olarak işlerinin aksamamış, durmamış olması.
38 bin le 4000 kar yaklaşık yüzde 11 kar.Benim hesabıma göre gram altında aynı sürede aynı karı bıraktı.Üstelik yatırımcıları çekirdek çitleyerek piyasaları seyrederek bu parayı kazandılar.Yatırımlarının eninde sonunda kendilerini üzmeyeceğinden emin olarak o parayı kazandılar.
Hey allahım sn nakitçiye cevap yazayım derken kendi yazıma cevap yazmışım.Bu corona kafa bırakmadı bende valla:)))))))))
ben ÷30nakitle girdim.
75.000e kadar düşerken ÷50 daha hisseye girerdim.
Demek istediğim borsa 94.000 şu an bana göre yüksek. belki 100.000de görür ama yine 70.000-80.000lere yol görünür. Tofaş reno vestel vs. dönem dönem kapalı. Araba ev alan yok. turizm yok.
bu arara 30.000i satıp 4.300 kar elde ettim.
satmadigim hisseye kar-zarar yazmam. %14.3 kar.
altındaki karda ayni hemen hemen. %15-16 bu dönem. ama bu olağandışı oldu.
borsa ise beklenen.
Borsada beklenen öyle mi.Bir de bu ocakta 120 bin hedef verildiği için pegasusa 80 binlerde dalan pegasus yatırımcılarına sorun o beklenen kazancı.(Birde her düşüşte paçal yaptırdılar o şanssızlara)Borsada beklenen diye bir şey yoktur,borsada her an beklenmeyenler olabilir.Olumlu da olabilir olumsuz da.Beklenen lafının en az geçerli olduğu yatırım borsadır.Zaten benim için cazibesi de orda.E serde kumarbazlık var.Neticede ben de borsaya gireceğim elbet,ama bence zamanı var.Siz şimdi uygundur derseniz ona da bir şey demem.Bekler görürüz sonucu.
Olağandışı dediğiniz gram altının uzun vadeli grafiğine bir bakın bakalım, gram altında kazanç olayı olağandışı mı yoksa vaka ı adiyeden mi:))))))))))))
Ha o soru elbette milyon dolarlık soru.Ben girdiğim zaman gelip yazarım buraya ben artık girdim borsaya diye.Ama o güne daha çok var.Neyse allah sağlık versin de para önemli değil.Şu corona belasından kurtulunca kimbilir belki de bir daha borsanın yüzüne bile bakmam.Yani aslında çok zevkli borsa işi , şimdiye kadar baya para da kazandım ama resmen tam zamanlı bir iş çok da stresli:)))))) Bakalım artık allah o günleri göstersin de o zaman düşünürüz bunu.Herkese bol kazançlar arkadaşlar.
Aslında bugün elim habire yatırım hesabıma gitti.Bazı kağıtlarda satım varantından baya kazanmıştım krizin ilk günlerinde.Gene az bişi satım varantı alsam mı diye.Sonra boşver dedim zaten stresin az bir de paranla stres mi satın alacaksın dedim vazgeçtim:)))))
bazi hisselerde hep varim onlari satar alirim ancak hisse basi 0.10 kari gorunce dayanamiyor satiyorum sonra kar payi alip ertesi gun yine satiyorum suan baya bi maldayim .hisse dusunce artik guluyorum kademeli alim yapip zamani bekliyorum yesili gorunce satiyorum . Satin arkadaslar yesili gorunce acimayin.he siz satinca 3 5 kademe hizlica gider ancak oda sana kalmis.
Nerde kalmıştık ? :)
İşyatırımın raporu..
http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20200407174931454_1.pdf
İşyatırım'ı gerçekten takdir ediyorum. Şu piyasada bu kadar doyurucu raporlar sunan başka bir firma görmedim.
Rapor'da dikkatimi sigorta şirketleri çekti; bu kadar iskontolular mı gerçekten ? Bilançolarını işleyişin hiç anlamadığım için yorum yapamıyorum. Yorum yapabilecek olan var mı ?
Çok güzel rapor teşekkürler [emoji4]
Mi A1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben de İŞ YATIRIM'ın raporunun linkini vermeye gelmiştim. :)
TELEKOM, ULKER, KOZAL, orta vadede dikkat çeken hisseler benim için.
TOASO'ya güvenemiyorum. Çok düştü. Tamam ama bu dönemde havayolu-otomotiv hisseleri tam anlamıyla kumar.
Kapanışa doğru sattım bende, Hisse kontratlarından Arçelik ve Tekfeni de spot yerine viop olarak aldım. Haziran vade redkit çölleri gibi işlemler :)
Eregl spotta duruyor. Temettüden sonra onu da viopa açabilirim.
parayı idareli kullanalım V , W, I ,U, L, ne gelirse artık beraber göreceğiz.
YTD
Altın portfoy oranımız cok benzer %50 üzerinde benimde, bozdurmayı düsünmüyorum(şimdilik), siz de bes de olduğuz için satmayı düşünmüyorsunuzdur ama altının yükselisini düzeltmesi için ara ara altın short yapıyor musunuz ?
mesela, benim için 360'lar nisan ayında görmeyi beklediğim seviye değildi.
Yatırım tavsiyesi değildir.