saldım çayıra,
mevlam kayıra
covid i kim takar.
reyis halleder.
36 ay kredi ile
https://resimyukle.imageupload.worke...B84AA3AF8C.png
nebati bakan,
ülke bugün yarından ucuz hale geldi.
gözleriniz de ışık hala parıldıyor mu ?
köşe yazarından çık yok.
çekildi köşesine oturuyor.
Allah'tan ekonomist bir reyis basganımız var.
1990 ların 2. versiyonunu yaşıyoruz....
Yaza girerken tanesini 800 a aldığım variodor kapı aynı sitede 2200 TL.
Ben alırken satıcı abi bu kapı 3-4 ay önce 500 TL idi demişti.
Yani bir yıldaki artış yüzde 400...
Bu hiperenflasyon değil de nedir?
Sırf kapı montak+aksesuarla 2500 olursa 10 kapı 25 bin eder.
Bi apartman dairesinin maliyeti arsa payı+inşaat maliyeti 1 milyonu bulur.
Emekli bir karıkoca toplam 5000 geliri olup ev almaya kalsa...
Ayda (olur ya mucizevi bir şekilde 2000 TL taksit ödeyebileseler ve ölmemeyi başarsalar) 1 milyonluk bir evi 500 ayda, yani 41 senede ödeyecekler...
Hayaldi gerçek oldu...
Fiziksel altın ile gelsinler havaalanındaki (ya da çarşıdaki) kuyumcuda istedikleri para birimine çevirsinler.
1990 lardan daha FARKLI bir durumdayız...
O dönemde Çiller, işin içinde çıkamayınca faturayı elinde TL tutanlar ödesin deyip parayı pul bile olamayack değerde devalüe etti.
İşin sonunda herkes milyonla ekmek almaya başladı. Maaşlar 200 milyon vs. oldu...
Şimdi ise bu deneyime sahip vatandaş hiperenflasyondan daha önce dolara koşunca hiper devalüasyonun çözüm olmayacağını gören hükümetin tek silahı kalmıştı.
KKM devreye sokuldu.
Seçim öncesi venezuelle benzeri yüksek oranda enflasyon yaşamamak için seçime kadar geçici çözüm olarak TL yi dolara endekslemek zorunda kaldı.
Ancak tam saadet zincirinin çalışmaya başladığı dönemde savaş patlak verdi ve petrol fiyatları dış piyasada 2 kata çıktı.
Erken yapılan asgari ücret zammı ve elektrik+ akaryakıt+ doğalgaz fiyatlarına yapılan hiper zamlarla herşeyin maliyetini artırmaya başladı...
Artık bu geri dönülmez süreçte 2023 hazirandan önce iki şeyin mutlak suretle çalışması gerekir.
1-Dolar 14 ten 18-20 ye gitmemeli. (ben konuya MB nın kura endexli geri ödemelerinden endişe etmiyorum. Para basıp öderler) Kurda kontrol kaybedilirse 25-30 gibi KKM varken bile toparlamak mümkün olmayabilir.
2-Diğer yandan kur 20 olursa, 18 olduğundaki gibi birkaç ayda herşeyin fiyatı tekrar iki ye katlanabilir.
3-Kur patlarsa veya patlamaz ancak seçim öncesi piyasayı canlandırmak için enflasyonun artışına izin verilirse her durumda satın alma gücü düşecektir. 2023 ün ocak ayında ücretlerde bunu telafi zamlar yapıldığında enflasyon bu kez baz etkisinden yararlanamayıp tekrar yönünü yukarı çevirebilir.
4-TL mevduatçısı için her durumda faiz ne olursa olsun servetlerde erime olacağını kişisel olarak düşünüyorum.
Özetle geçen yıl en yüksek faiz yüzde 20 idi.
1 milyonu olan 1 yıl sonra stopajsız 1.2 milyon aldı.
Ancak bir yıl önce bir milyon olan ev en kötü yerde 2 milyon oldu.
1 milyon olan arabalar en az 2 milyon oldu.
Şu an yüzde 55 enflasyona karşı yüzde 18 faiz teklif ediliyor.
Parayı faize versen bir yıl sonra alacağın para 1.18 milyon olacak.
Yukarıda özetledğim senaryoda inşaat maliyetleri ile konut fiyatları bir yıl sonra nereye gider?
1990 larda faturayı ödeyen TL mevduatçısına şimdi yüzde 14 ile KKM dayatılmıyor mu?
Hadi plan çalıştı, yabancı olmadığından ve içte de TL yi kısarak doların önü kesildiğinde satın alma gücündeki bu yüksek oranlı erime ile TL yatırımcısı 2. kez BÜYÜK bir fatura ödemeyecek mi?
Krizde çıkış planı bu mu?
Sonra da muhafazakar kesime FAİZE DOKUNAN ELİ YANARI mı çalıştırdık diyecekler...
Geçen aynısını bana sucuk kampanyasında yaptılar. Parasını ödeyip teslimatı beklerken biri aradı abi stok yok siparişi iptal edelim dedi, nasıl stok yok hala satılıyor bulun gelin dedim. 10. günün sonunda siparişi iptal ettiler. 3 defa müşteri hizmetlerine kayıt açtım lütfedip dönüş yapmadılar bende işi inada bindirdim ayın 24 ünde THH ye başvurdum. Şimdi onlar düşünsün. Ben çekirdeğimi aldım olacakları izliyorum.
90 larda TL mevduatcisi bu durumda değildi .dolar artmasına rağmen her daim pozitif reel faiz vardı .kendini koruyordu.misal şu an faizleri 30 olsa dolar yine düşmez ama en azından TL tasarrufcusu bir nebze zararını çıkarır
KKM tam bir saadet zinciri.
Vadesinden önce yıkılır mı bilmem.
Belki vadem gelince ben de düşünebilirim.
Ancak bu bizim papazkaçtı ya benzemiyor mu?
Hadi 3 ay yaptırdım.
2. ayda dolarda kontrol kayboldu.
Satsan aldığın düşük kurdan satacaksın.
Vadeyi beklesen vade sonunda yüzde 50 deval yersen ne olacak? aldığın yüzde 14/4= yüzde 3.5 faiz nerde, yüzde 50 deval nerde?
1980 lerde 18 yaşında 7 adet cumhuriyeti bozdurup banker olayını girmiştim.
Bankerin adı da havalıydı. O dönem bosra yokken adı BORSA idi.
Güya generaller, üst düzey bürokratlar buraya koşuyorlarmış.
Çok güvenliymiş.
Her ay yüzde 10 net faiz çok çekici gelmişti gençliğimde...
Sadece 1 ay alabildim.
Tüm bankerler batmıştı...
tl cıleri kazıklıyor bunlar.ama anlıyamadı mevduatcı ne yazıkkı.
Dudu matematik bilmeyen toplumlar kazıklanır.çöker.gerçeği araştırmayan toplumlar kandırılırlar.her zaman uyanık olmak zorundayız.algılarımız acık.her seyı sorgulamalıyız.
enayi olmamak için.
Sorun bir ürünü satıp,ödemesi tamamlandıysa müşteriye yok diyemezsin,stok kontrol denen birşey var,onu da sen değil yazılım yapıyor,internet üzerinden satacagın adeti belirlersin,bitince otomatık olarak sonlanır,bakkal dükkanı değil,milyon dolarlık magazalar.şimdi ben ürünü satın almış,ücretini ödediysem,o ürüne zamda gelse bana teslim edilmesi gerekli,sorun olur 2 gün geç teslim edersin onu anlarım da,aynı ürünü 2 gün sonra yuksek fiyattan satmanın adı bence farklıdır.Bir zamanlar böyle sözüm ona mütahitler vardı,bir daireyi 3 kişiye satarlardı,ne farkı var bundan,magazada yoksa depodan gönder.İntrenetten konser bileti alıp,koltuğunu seçiyorsun,15-20 yıldır yapılıyor,salona gidince sana yer yok deniliyormu,yada uçak biletini ve koltuğıunu satın alıyorsun,bir sorun çıkıyormu(çok istisnalar hariç)
https://youtu.be/DY-O7zfPdqY
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
Sorun yok.
Halk memnun.
Milli iradeye saygi duyacaksiniz.
Syg,
8 mart salı günü,
motorinde 1.44 tl
benzinde 57 kuruş zam beklenmektedir.
bu zamlarla beraber motorin fiyatı 22 tl yi aşacaktır.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...yiSnQ&usqp=CAU
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
milli irade=cahil irade
,saygı yoktur hukuk vardır.
muhursuz oy puslasıyla secımı alamazsın.
ayrıca yonetenlerın dıplaması ya vardır ya yoktur.dıplamo 4 yıllık yoksa ne olur ona bakın kanun yazıyor.
https://youtu.be/-nQX4Ks_HTs
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
anayasayı 3/2 cogunlukla degıstirebilirsin.onuda kurucu meclısı kurman gerekır.anayasa prof.soyluyor.baskanlık sıstemıne %51 le gecemezsın.barajı %sıfır yapman gerekır.%51 yetersız.
Nakit lazım olur diye para piyasası fonunda tuttuğum 200 bine yakın para var, takip etmiyordum, şimdi baktım son bir yılda %18 getirmiş. Tüik enflasyonu %55, bir yılda cebimden eriyip giden para 74 bin. Kaç aylık maaşım, ağaçtan toplamıyorum.
Yarından tezi yok %90'ını bozacağım, acil lazım olabilecek 20 bin gibi bir şey bırakırım, kalanı borsa/viop portföyüme, orada yıllık kazancım enflasyonun üstünde, en azından bir şansım olur.
diplomada imza ve muhur vardır.peki bunlarda ne imza ne muhur ne onay ne arkadaş.
benim ünv.diplomamda bir cok muhur ve ımza var.istiyene gösterebilirim.
atılan her karar gecersızdır Turkıyede.
Keşke viopta yağ, benzin, doğalgaz vb. kontratlar da işlem görse de ordan pozisyon alıp kendimizi korumaya alabilsek.
Yılbaşında bunların hepsine zam yağacağı belliydi, bir tek elektrik kontratı var viopta, aralıkta ondan alayım dedim alamadım hacim/işlem yok.
peki o zaman bana saygı duy Dudu senin hisselere el koyuyurum.milli irade öyle söylüyor.ne güzel hayat.hukukmu gugukmu.
Petrol işini ExxonMobil ile BP'ye ihale ettim. Oradan gelen demeddüler elektrik ve benzin faturalarını ödesinler. Portföy oluştururken izlediğim taktik bu.
1- Demeddü verecek
2- Ürettiği mal veya servisin benim hayatımda bir karşılığı olacak. Fiyatlar delirip o ürünün fiyatı anormal arttığında bundan az etkileneyim böylelikle.
Portföyü kendi şirketim gibi düşünüyorum.
ytd
Hocam zaten bende bunu anlatmaya çalışıyorum adamlara. Hatta daha ilginç birşey söyleyeyim bugün bu mesajı buraya yazdıktan sonra saat 13.30 da Migros müşteri hizmetlerinden 1 bayan aradı. Hakem heyeti savunması ellerine ulaşmış, aynı ürünü aynı fiyata tekrar teslim etmeyi taahhüt ettiler bende önce ürünü görelim sürekli birşeyler vaat ediyorsunuz dedim telefonu kapattım. Yarın gün içinde ürünü teslim etmeyi vaadettiler hayırlısı bakalım. Birde devlet ceza kesse daha iyi olacak ama o kadarı bizi aşar. Sözün özü hakkınızı arayın, geç olur ama sonunda hakkınızı alırsınız.
duymuyorum.hukuk yoksa hiç bir sey yok.başkaldırıyorum.varmı diyeyeceğin.
ayrıca din kişiseldir.kişiye özeldir.dayatılamaz.dincilik hastalıktır.ruh hastalığı.tedavisi gerekır.gözümüzün önunde rusvet tapeleri var.hiç bir şekilde kabul etmıyorum.