36 ay kredi ile
![]()
nebati bakan,
ülke bugün yarýndan ucuz hale geldi.
gözleriniz de ýþýk hala parýldýyor mu ?
köþe yazarýndan çýk yok.
çekildi köþesine oturuyor.
Allah'tan ekonomist bir reyis basganýmýz var.
Türkiye'de temel problem þu : bilgili olanlarýn yetkisi yok , yetkisi olanlarýnda bilgisi yok.
Burada yer alan yorumlar, kiþisel görüþlere dayanmaktadýr. Bu nedenle, yatýrým veya al/sat tavsiyesi olarak deðerlendirilmemelidir.
1990 larýn 2. versiyonunu yaþýyoruz....
Yaza girerken tanesini 800 a aldýðým variodor kapý ayný sitede 2200 TL.
Ben alýrken satýcý abi bu kapý 3-4 ay önce 500 TL idi demiþti.
Yani bir yýldaki artýþ yüzde 400...
Bu hiperenflasyon deðil de nedir?
Sýrf kapý montak+aksesuarla 2500 olursa 10 kapý 25 bin eder.
Bi apartman dairesinin maliyeti arsa payý+inþaat maliyeti 1 milyonu bulur.
Emekli bir karýkoca toplam 5000 geliri olup ev almaya kalsa...
Ayda (olur ya mucizevi bir þekilde 2000 TL taksit ödeyebileseler ve ölmemeyi baþarsalar) 1 milyonluk bir evi 500 ayda, yani 41 senede ödeyecekler...
Hayaldi gerçek oldu...
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
Fiziksel altýn ile gelsinler havaalanýndaki (ya da çarþýdaki) kuyumcuda istedikleri para birimine çevirsinler.
1990 lardan daha FARKLI bir durumdayýz...
O dönemde Çiller, iþin içinde çýkamayýnca faturayý elinde TL tutanlar ödesin deyip parayý pul bile olamayack deðerde devalüe etti.
Ýþin sonunda herkes milyonla ekmek almaya baþladý. Maaþlar 200 milyon vs. oldu...
Þimdi ise bu deneyime sahip vatandaþ hiperenflasyondan daha önce dolara koþunca hiper devalüasyonun çözüm olmayacaðýný gören hükümetin tek silahý kalmýþtý.
KKM devreye sokuldu.
Seçim öncesi venezuelle benzeri yüksek oranda enflasyon yaþamamak için seçime kadar geçici çözüm olarak TL yi dolara endekslemek zorunda kaldý.
Ancak tam saadet zincirinin çalýþmaya baþladýðý dönemde savaþ patlak verdi ve petrol fiyatlarý dýþ piyasada 2 kata çýktý.
Erken yapýlan asgari ücret zammý ve elektrik+ akaryakýt+ doðalgaz fiyatlarýna yapýlan hiper zamlarla herþeyin maliyetini artýrmaya baþladý...
Artýk bu geri dönülmez süreçte 2023 hazirandan önce iki þeyin mutlak suretle çalýþmasý gerekir.
1-Dolar 14 ten 18-20 ye gitmemeli. (ben konuya MB nýn kura endexli geri ödemelerinden endiþe etmiyorum. Para basýp öderler) Kurda kontrol kaybedilirse 25-30 gibi KKM varken bile toparlamak mümkün olmayabilir.
2-Diðer yandan kur 20 olursa, 18 olduðundaki gibi birkaç ayda herþeyin fiyatý tekrar iki ye katlanabilir.
3-Kur patlarsa veya patlamaz ancak seçim öncesi piyasayý canlandýrmak için enflasyonun artýþýna izin verilirse her durumda satýn alma gücü düþecektir. 2023 ün ocak ayýnda ücretlerde bunu telafi zamlar yapýldýðýnda enflasyon bu kez baz etkisinden yararlanamayýp tekrar yönünü yukarý çevirebilir.
4-TL mevduatçýsý için her durumda faiz ne olursa olsun servetlerde erime olacaðýný kiþisel olarak düþünüyorum.
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
Yer Ýmleri