https://www.instagram.com/reel/CmoWK...d=Yzg5MTU1MDY=
Printable View
Eğer gerçekten bir arz sorunu varsa sıfır konut üretiminde teşviklerin artırılarak devam etmesi gerekir.
Özellikle müteahitlere vergi konusunda belirli bir oranda muafiyet getirilebilir. Mesela Yapı ruhsatını aldıktan sonra 4. yıl sonuna kadar satılan konutlarda, konut başına satış fiyatında 3 milyon TL'ye kadar müteahhit gelir vergisinden muaftır denilebilir. Bu konutlara 0,69 faizli kredi verilir.
Bu muafiyet sınırı illere göre düzenlenebilir.
2. yıl sonunda arz sıkıntısı falan kalmaz.
Şimdiki durumda müteahhit %40 lık vergi dilimine gireceği için ancak maliyeti kadar kredi kullandırıyor. Gerçek satış bedelinin %25-30'u kadar satış fiyatı gösteriliyor. Adam zaten vergiyi en düşükte tutuyor. Sonuçta değişen bir şey olmayacak.
Türkiye de ev almanın yeni kriteri bence göç devam edecek mi yoksa son bulacak mı?... Bana göre göç devam edecek ülke cazibe merkezi olmaya devam edecek.. Haliyle ucuz konutu unutun ve fırsatı bulan hemen alsın..Yok suriyeli geri döner diye inanıyorsanız artık hayal derim.. Afrika,iran ve hindistandan göç bekliyorum.. Bu arada diğer Türk ülkelerden göçlerde hızlandı farkediyorsunuzdur.. Dev konut projesi başlasa çok varlıklılar çaktırmadan yine topluyor.. Birde borsanın son bir yıllık yükselişinde büyük paralar kazanıldı.. İnanıyorum bu paranın üçte biride gayrimenkule gidiyor.. Sağlıklı düşünüp karar verin.. Bu işin sonu karavan kentler!
Bahsettiğiniz ortalamaya rusların falan hücum ettiği bölgeler de dahil edilmiş olmalı.
Yoksa benim oturduğum istanbul çeliktepe'de yıllık artış % 100 bile değil.
Ne suriyeli hücumu var burada, ne de rus-ukraynalı hücumu.
İstanbulun ve ulaşımın merkezindeyim oysa.
Bu şekilde olan başka semtler de bulunabilir.
100 m2 konutun ortalama fiyatı Sarıyer'de 6,8 milyon TL, Beşiktaş'ta 6,7 milyon TL, Kadıköy'de 5,2 milyon TL oldu. (Endeksa)
ülkede birçok ürünün fiyatlama mekanizması ciddi bozuldu. Emlak zaten, konum, inşaatta kullanılan malzeme, işçilik vb birçok kritere göre fiyatlanıyor.
sadece ikinci elde eğer direkt satıcıdan ev alırsanız yanlış fiyatlama olabilir. ben fiyatların geri gelme olasılığını düşük buluyorum
Pek çok kişinin bildiği maliyet kuralı; ortalama bir inşaatın arsa payı hariç arsa köyde de boğazda da olsaM2 maliyeti 500 USD dir ve bu çok nettir...
100 m2 daire maliyeti anahtar teslimi (kullanılan malzemeler ithal değil ama yerli üst segmentten olup) 50 bin USD dir yani 950bin TL dir ARSA HARİÇ YALNIZ...
İnsan alınteriyle yıllarca çalışarak kazandığı parayı 60 - 120 metrekare bir kuş yuvasına nasıl korkmadan yatırıyor ? Hele bir de deprem bölgesine ! 5 milyon liralık daireniz depremde yıkıldığında ( oturulamaz raporu yeterli ) dask kaç para verecek ?
bende aldım Zeytinburnundan, depremin göbeğinden ama 1 milyona. Yıkılacağını bilerek hatta biran önce yıkılacağını umarak.. biraz dask ödemesiyle esas getirim yeni yapılacak olan kısmından olacak diye.
milyona istanbuldan bir tane daire alacağıma Eskişehir, Muğla , Aydın gibi yerlerden 4 tane alırım. hem riski dağıtmış olurum hem de kira gelirim daha fazla olur.
Istanbul Anadolu yakasinda E-5 e 100 metre otede 2300 m2 bir arsamiz var. Cok merkezi bir yer. Ticari yapi ruhsati var. Arsa bos ve onumuzde iki secenek var.
Ya muteahhite verecegiz kat karsiligi yada nakit paraya saticaz. Ortaklardan birincisini diyende var ikincisinide.
Benim gonlum nakit satmakta. Cunku sahsi dusuncem dolarin asiri dusuk tutulmasindan kaynakli suni bir ekonomide yasiyoruz ve dolar eninde sonunda gercek degerine geldiginde bir sok bekliyorum. Secimden once boyle bir olasilik yok. O yuzden Mayis ayindan once satmak isterim
Ote yandan bazi ortaklarda muteahhite verip 2 sene beklersek elimize 3-5-10 ofis gecer ya satar yada kiralariz diye dusunuyor. Oyle olunca cok daha karli olurmus vs vs. Burada onemli olan finansal olarak cok guclu koklu insaat sirketi bulmak gerekiyor.
Sizin gorusleriniz nedir? 2. secenek icin guclu guvenilir insaar sirketi nasil bulunur? Nelere dikkat etmek gerekir?
Insallah nakite satariz ama millet daha cok para kalsin istiyor.
Yine bir maliyet hesabı yapmış Antalya'lı müteahhit.
https://www.youtube.com/watch?v=oKgCtbad3nw
170m2 villanın kaba inşaatını 575binTL'ye çıkarmış. Burada %20 kendi karı da mevcut.
Villalarda %40 kaba yapı,%60 ince yapı maliyeti genel kabuldür.
Şu durumda 170m2 villanın maliyeti kar dahil 1.437.000TL. Yani 8500TL/m2. Karsız maliyet ise 7000tl civarında.
Çok katlı betonarme karkas binalarda lüks konut maliyeti 5000TL/m2 yi geçmez.
Talep kaynaklı satış fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşandı.
Bir inşaata başladık bitirdik 1,5 yıl geçiyor. Haliyle taleplerin karşılanması gecikmeli olarak gerçekleşirken fiyatlarda sıra dışı bir artış görüyoruz.
Fiyatlar dengelenir meselesi çok muallak. Tam diyorsunuz konut alabileceğim, ucuz krediler çıkıyor fiyatlar yukarı, bir bakıyorsunuz göçmen akını başlıyor yine yukarı.
Ekonomi yönetiminin 2. el konutta piyasayı artık kendi haline bırakması lazım. Sıfır konuta biraz daha kuvvetli ve ayarlı bir destek verilmesi uygun olur.
Yoo talep kaynaklı artış değil.. Maliyeti 250 dolar/m2 çok katlı binada 120 m2 daire maliyeti 30.000 dolar. Ama sen demişsin işte 1,5 yılda bitirdik filan diye... 1,5-2 yıl sonra dolar 50 desen al sana 1,5 milyon maliyet. Zaten maliyetin 3 katına satış yapılıyor 120 m2 daire fiyatı 4,5 milyon lira. Göründüğü gibi çok normal.
2014 yılında 130 m2 daire almıştım İzmir gaziemirden.. 155 bine, o zaman normal fiyatdı. Şimdi yeni bitmişi 5 milyon vardır yani..
Evet kesinlikle fiyatlar normal.
Son birkaç mesajdır aynı şeyi tekrarlıyorum kusura bakılmasın. Yine "algı" diyeceğim.
2014 kasım ayında 250 bine daire aldım, 2015 ocak ayı asgari ücret 950 TL idi.
Şu an aynı daireye 2 milyon isesem hayatta satılmaz. Asgari ücet ise 8.500 TL.
Medya kasıtlı ve örgütlü bir şekilde "evler pahalı" algısı yapıyor açık açık.
Covid ve iklim konusunda korku pompalama operasyonları ne ise, bu da aynı.
İşin iç yüzünü muhtemelen yıllar sonra anlayacağız.
Ha şunu da ekleyeyim.
Asgari ücret 950 iken o daireyi 1350'ye kiraya verdim.
Şu an aynı yere 10 bin istemek normaldir. Ama medyadaki algı yüzünden ev kiralarının 2000 falan olması gerektiği yönünde bir kanaat oluştu.
Kime sorsanız "10 bin kira olur mu ya" der.
Çünkü biri "fahiş" kelimesini ortaya attı ve diğerleri de Goebbels taktiği misali o kelimeyi sürekli tekrarladı.
Medya beyinleri işte bu şekilde yıkıyor.
dün decathlona gittim. Oğlan sporcu olduğu için ve de kendim spor giyinmeyi sevdiğim için decathlonu çok sık ziyaret ederim. Dün Aralık son haftaya göre hemen her ürüne %50 zam yapıldığını gördüm.
Şimdi 2 haftada bu adamlar %50 zammı yaparken ev kirasıyla geçinecek emekli amcalar %25 zam yapacaklar ve bu adil olacak.
Babamın evinde 1500 e oturan ve kirasını düzgün ödemeyen kiracıyla mücadele etmekten yıldım. Biraz sert girsem duygu sömürüsüne çekiyor konuyu, 2 çocuğu var vs. En sonunda bende evi Mardin'li bir vatandaşa sattım. Abi "biz Mardinliyiz onu her türlü çıkartırız "dedi. Bundan sonra sorun kiracının sorunu açıkcası. Ama şu son kararlar kiracıları resmen kral yaptı.
Şimdi önümde rahmetli annemden kalan evde 1250 TL ye oturan kiracı sorunu var. Sattığım evin rahiç değeri 5.000 TL i miş, emlakçı dedi. Bu 1250 olanın da şuan yeni kiralamalarda 5-6 bin TL olduğunu gördüm.
Kılıçdaroğlu: Yabancılara konut satışını yasaklayacağız.
Algı kısmı bence de doğru.
İstte gayet güzel bir semtten, gayet güzel bir sitede, aidatı da düşük, nedeyse sıfır sorun yaşıyoruz. 145 brüt evler, bina yaşı 18...fazla satılık ilanı yok ama 3 tanenin ortalaması 4 milyon.
Bana hiç fazla gelmiyor, sıkışan olursa pazarlık vs belki 3,5 a bile alınabilir. Kiralarda belki son düzenlemeler sonrası bir karmaşa oldu. Ama özellikle ikinci el emalkta öyle absürt fiyatlar yok. Rize'de kirada bir evim var, o da etse etse en fazla 1,5 eder. Benzer özellikte, gayet düzgün bir sitede, iyi bir mahallede vs.
Ağır bir proganda var, neyi nasıl göstermek istiyorsan öyle haber yapıyorsun. a-haberin, muhalefet versiyonu vs de var.
Mesela biz de sürekli fox haber izlenir...Kıyma sürekli yüksek söylenir, geçen de 200 tl filan dendi. Ben kıymayı bizim mahalledeki carrefour dan alırım, yerli besi, köfte için döş kıyması çektiririm, gayet de memnunuz. 140 filan.
İlla ki 200 olan yerde vardır. Ama ortalama fiyat bu demek değil. Özetle herkes istediği gibi fiyatları manipüle ediyor. Yüksek göstermek isteyen, 1-2 örnek alıyor aha fiyatlar bu diyor.
Arkadaşlar konut pahalı mı ucuz mu konusuna size ortalama bir hesap sunarak noktayı koymak istiyorum...
istanbulda 80 m2 büyüklüğünde 2+1 dairenin yapım maliyeti 9.000 tl/m2 dir. (site olmayan-kuralına göre yapılan iskan dahil değer)
maliyeti 720 bin lira çıkar , müteahhit yüzde 50 ile almıştır o yeri ki minimum orandır artık istanbul için...
dairenin maliyeti 1,440 m olur...
satış rakamı ise 2,5 istenir 2,3 rakama anca verilir bekleme olmaksızın...ruhsat alınmasıyla başlayıp son dairenin satılmasıyla bu döngü sona erer yaklaşık 1sene (en hızlı şekilde herşey)
karlılık yüzde 70 bile değil baktığınızda,,,, enflasyon yüzde 150. siz yüzde 70 için minimum 1 sene koşturun....
o yüzden bu enflasyonist ortamda fiyatlar geri gelmez , 20 senedir hep aynı hikaye....
sn. lınux , sizin bahsettiğiniz daire maliyetleri gerçekten dürüst çalışan, kuralına göre malzeme kullanan vs. müteahhitler içindir. Piyasa da bunlardan ancak % 10 vardır. gerisi neyi nereden ne kadar kısarsam kazancımı kaça katlarım derdinde. Sonuçta daire dediğimiz beton ; içini bilmediğimiz süslenmiş ve görücüye çıkarılmış gelin gibidir. Göze görünen kısımlar itina ile süslenerek - albenisi - yükseltiliyor. Esas para tutan ve binanın ömrünü tayin eden iç organlarını ( demir , beton, tesisat kalitesi ) bilmeden alıyoruz. Ecnebide binalar 2 nesil dayanırken bizde tek nesili bile tolere edemiyor.
% 70 kazanç için 1- 2 yıl koşturduğuna gelince , sanki diğer meslek erbabı oturduğu yerden kazanıyor gibi olmuş. Oysa , müteahhitler lüks yaşantılarıyla bilinir. Misal ; 2 milyona satışa koyduğu daire için kredili almak isteyene '' bu daire için en fazla 400 bin lira kredi çekebilirsiniz '' diyebiliyor. Her vatandaş bunun ne demek olduğunu bilmediğinden şikayet etmiyor. Bu memlekette gökten düşen taşı bile allayıp- pullayarak satanlar olduğunu düşününce her şey mümkündür diyor , geçiyoruz.
sn canlı çalsa çalsa en fazla yüzde 10 çalınabilinir durumda, artık ev alanlar herşeyin farkında. iskanı bile kontrol ediyorlar, iskansız binaya kiracı bile girmez oldu... fiyatlar geri gelmez gelemez, en iyi ihtimal duraksar. karlı satılmak istenen bölgelerde köpük alınır, satılması gereken fiyatlara iner...
niye müteahhitler zıplamıyor inşaat yapmıyor sorusunun nedeni ise çok belli yüzde 60-70 için kimse uğraşmıyor uğraşmak istemiyor. arsa fiyatları artık bitmiş daire fiyatına gelmiş durumda istanbulda arsa olmaması sebebiyle...
Bakan Kurum, konut kampanyasının neden ikinci el konutları kapsamadığını açıkladı: Üretimi artırmak istiyoruz
ikinci ele kredi yok...
zaten saçma olurdu...
Cok guzel hareketler bunlar.
Helal olsun kilic abimize.
Dun alkoldeki vergide, bugunde yabanciya konut satisinda yuregimize su serpti.
Gule gule recep yolun acik olsun
Gule gule sana seni tanrim korusun
Iktidara gelirsem hacca gidenlerden %200 otv alacagim. Yasam tarizina mudahale boyle olur.
Konutta değil de Arsa ve arazi-tarla fiyatlarında çok ciddi balon var. Son bir yılda konut fiyatları 3 çıktıysa tarla-arsa fiyatları neredeyse 10 kat yükseldi.
An itibariyle müteahhitlerin bu arsa fiyatlarıyla bina yapması neredeyse imkansız hale geldi. Yani arz sadece demir, beton, çimento vb fiyatlarla değil arsa spekülasyonları nedeniyle de artmayacak. O yüzdendir ki etrafımızda hiç yeni inşaat göremiyoruz.
Özellikle youtube, sosyal medya fenomenleri aşırı derecede arazi tarla yatırımını speküle ediyorlar.
Arazi işleri ciddi anlamda kurtların elinde. Size alırken asla kazandırmıyorlar ve fiyatlamayı kolay kolay bilemiyorsunuz ama konut alırken bir aşağı sokağı, bir yukarı sokağı gezseniz alacağınız evin fiyatını üç aşağı beş yukarı anlarsınız.
-------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
3 yıl önce Ayvalıkta 375 metrekare arsa 325.000 tl iken
bugün aynı büyüklükte arsa 3.500.000
Ahhh dedem benim... Aklınca "ÖTV yi kaldıracağız" diyerek araç piyasasını, "yabancıya konut satışını yasaklayacağız" diyerek de konut piyasasını baltalamaya çalışıyorsun. Hee bir de "Kur Korumalı Mevduata para yatırmayın biz gelince parasını ödemeyeceğiz" demiştin... Ne yapmaya çalışıyorsun anlamadım...
Ülkedeki Yabancılar ev satın alamazlarsa hepsi evleri kiralamaya koşar. Zaten karaborsa olan kiralık konut piyasasını daha da işin içinden çıkılmaz hale getireceksin... Ama ağzınla kuş tutsan bu halk seni seçmez be dede, artık emekli ol bence siyasetten, İmamoğlu'nun önünü aç bence...
Kolaysa yabancıları ülkeye almayacağım de görelim diyemezsin çünkü yasalara aykırı. Şu yasakçı ve yabancı sermaye düşmanı kafadan kurtulamayacağız anlaşılan. Halkın alım gücünü iyileştirmeden bu tarz yasakçı zihniyet ile En ufak bir çözüm olamaz.
Ayrıca yabancıya satış o kadar karlı bir iş olsaydı bütün müteahhitler koşarak bina dikerlerdi neden hiçbiri konut yapmaya yanaşmıyorlar?
dede ve onun parti içi elitleri için parti kazanmış kaybetmiş, halkın umutları bitmiş önemli değil ki. Yeter ki koltukları gitmesin. Bkz .Baykal bile halen mv mesela, kızı da sürekli posta koyuyor partiye demek ki bir kuyruk acısı var halen Baykal ailesinin. İnsanı siyaset kurumundan tiksindirdiler.
İşsizliğin çözümü için muhtarların yanına yardımcı vermekten bahseden adamdan ne olur allah aşkına?
Yapılacak ilk icraatlardan biri muhtarlığı kaldırmak olmalı bir kere ne yardımcısı. Sene olmuş 2023, herşey online olmuş mahalle muhtarı neyin nesidir?Maaş ver, sigortasını yatır, silah taşıma ruhsatı ver. Bir sürü kamu imkanı ver. ama bütün gün boş boş otursun. Muhtar şuan sadece postacının teslim edemediği resmi evrakları alıyor, başka hiçbir fonksiyonu yok.
Yazık kimlerin eline kaldık...
Maalesef... Sanki seçilmemek için elinden geleni yapıyor gibi...
İmamoğlu dışında umudum kalmadı muhalefetten. Ama daha şimdiden Kılıçdaroğlu afişleri Kuşadası caddelerini kaplamış durumda.
Neyse siyaset yapmak istemiyorum ama ülkenin gidişatı gerçekten kötü... Muhalefet gelirse yabancı sermaye ülkeye tekrar geri döner diye düşünmekte hata yapıyor olabilirim....
Kilic abimizin cok yanlislari var...cok populist vaadleri var....
Ancakkkkk benim anlamadigim su oldu....
Arabada otv yi dunya standartlarina getirmenin nesi yanlis ?
Yabanciya konut satisini yasaklamanin nesi yanlis ?
Baltalamakla ne alakadi var ?
Biraz frene basin ya...
Recep gelmeden once, otomobillerde otv orani neydi, cep telefonu vergileri neydi biraz arastirin.
Kanada ev fiyatlarini artirdigi icin yabanciya ev satisini yasakladi...dunyanin bir cok ulkesinde gundemde...
Kilic gayet dogru soylemis...
Bu ulkede dolayli vergiler %70 gercek vergiler %30.
Dunyanin hic bir ulkesinde boyle bir sey yok....
Gelirden degil, tuketimden vergi alirsan, zenginle fakiri esitlemis olursun...
Abd de dolayli vergiler %15 ...
Gerci istatistiklere uzun zamandir bakmadim ama asagi yukari boyle.
Kılıçdaroğlu dürüst, ilkeli ve boş konuşmayan bir insan. Ama bu ülkede hiç bir önemi yok. Ayaküstü 9 yalan söyleyen , dolandıran, soyan, söven, aşağılayan politikacılar hep el üstüdür. Zira ailelerimizde hep bu tip insanlar övüldüğünden, korkulduğundan alışmışlık vardır. Kılıçdaroğlu yanlış ülkede politika yapmaktadır.
Kıbrısta okurken , ingilizcede zorlanıyordum. Sınavda önümde oturan KKTC. li kıza '' bana ingilizcede yardım ederseniz ben de size sayısalda yardımcı olurum '' dediğimde ; hayatım boyunca unutamayacağım cevap aldım. Utancımdan kızı görmemek için pür dikkat dolaştım. Adamların eğitim sistemi mükemmeldi. Ev - araba kapısı kilitlemezlerdi. Orayı bile bozduk elhamdülillah !!
Konut fiyatlarının düşmeyeceğini , özellikle de betoncu dostu iktidar gitmedikçe hiç düşmeyeceğini biliyoruz. Adamlar sanki piyasanın daha da bozulmasını istercesine durup durup ne olduğu, ne işe yaradığı belli olmayan '' konut kampanyası '' yapıyorlar. Her konuştuklarında hayır değil zam oluyor. Bugüne kadar bir şekilde birikim yapanlar ev - araba aldıysa paçayı kurtardı. Artık normal çalışmakla , alınacak ücretlerle ev almak mümkün değil. Çift maaşlı beyaz yakalılar bile ancak 1 evi zorlanarak alabilirler.