*MONDİ TİRE KUTSAN'IN 2019 YILI İLK ÇEYREK KONSOLİDE OLMAYAN NET DÖNEM ZARARI 2.683.113 TL(ÖNCEKİ 11.617.772 TL)
burada bır yanlıslık mı var eskıden 11.617.772 kar dı
2.683 113 kar olmasın ...
Printable View
*MONDİ TİRE KUTSAN'IN 2019 YILI İLK ÇEYREK KONSOLİDE OLMAYAN NET DÖNEM ZARARI 2.683.113 TL(ÖNCEKİ 11.617.772 TL)
burada bır yanlıslık mı var eskıden 11.617.772 kar dı
2.683 113 kar olmasın ...
Aşağıda 2017 sene sonu bilançosu ile 2018 in ilk çeyreğinin 'ilişki taraflara kısa vadeli borçlarının' karşılaştırması ile 2018 sene sonunun 2019un ilk çeyreğinin aynı kaleminin karşılaştırması var:
https://resmim.net/f/MKQMpF.png
Şimdi biri bana şunu açıklasın, bu sene neden 50 milyon borcun ödemesi bir seneye yayılabilecekken ilk üç ayda deve yüküyle para Mondi'ye transfer edilmiş? Halbuki geçen sene 15 milyon daha fazla borç alınmış, değil geri ödemek??
Gördüğünüz gibi zarar açıklamak istediğinde tek yapman gereken sağ cebinden sol cebine ne kadar transfer edeceğine karar vermek. Hani bazı arkadaşlar burada Entrika'yı, beni ve olumlu bilanço bekleyen başka arkadaşları topa tuttunuz ya, alın işte bakın 50 Milyon kar nereye gitmiş... hatta geçen seneki gibi 15 milyon daha borç alsaydı Mondi'den 65 milyon kar bile açıklayabilirdi.
Kısaca insanların üstüne gelmeden önce güzelce bilanço incelemek gerek.
Bu hissede herşey sanal, düşüşte sanal, bilanço da sanal, zarar da sanal...
Paylasim icin tesekkurler Payrit abi. Bi soru geldi aklima, sormadan edemedim. Bastan soliim bilanco okumayi bilmem, sorum cok cahilceyse ozur dilerim.
Sen yazmissin ki; "hatta geçen seneki gibi 15 milyon daha borç alsaydı Mondi'den 65 milyon kar bile açıklayabilirdi."
Alinan borclar kar/gelir hanesine, odenen borclar zarar/gider hanesine mi yazilir BIST bilancolama duzeninde?
Bir firmanin gunumuzdeki/gelecekteki performansini analiz ederek, o firmaya yatirim yapma/yapmama (hissesini alma/satma) konusunun uzmani olan abiler (yatirim uzmanlari/rapor hazirlayanlar vs.) boylesine onemli bir kalemdeki kaydirmayi farkedememis ve hisselerini satarak hisse fiyatinin dusmesine sebep olmus olabilir mi? Mondi bi kalemde bu abileri kandirdi mi?
Mondi, "Bakin zarar ediyom, sebebi bi ton borcumu odedigimdendir ama olsun, genede zarar ediyom" demis, ve bu abilerde yemis ve portfoyu bosaltmis ve kaatin fiyati dusmus mudur? Olay bu mudur? Ben sanmam, cunku bizi bile kandirmadi. Senin sayende bilgimiz oldu, sagol varol.
iliskili tarafa borctan kasıt MondiGrup tan aldığı, hammadde ödemesidir. Bu iki farklı kurumsal sirket arasındaki ticari iliski oldugu icin alınan hammaddenin odeme vadesi ne ise o vadede ödenir.
zannettiğiniz gibi borç para alınması yada ödenmesi değil yani gordüğunuz rakamlar aksine hammadde alımi.
2018in ilk ceyreginde 15milyon TL lik hammafde daha aldigi icin 2017 sonuna gore borcunda artis olmus, ayni durumun tersi de bu sene gerceklesmis buyuk ihtimalle kağıt uretim hattinin birini kapattiklari icin ana ortaktan mal almis dolayisiyla borsu 50milyon TL artmis.
bahsettiginiz kısmın kar zarar hesaplamasina etkisi yoktur, aynı sekilde bilanco dip toplamina da etkisi yoktur.
odeme yapilmasa kasada 50milyon fazla aynı sekilde borclarda da 50 milyonluk fazlalik olacak sonuc yine ayni olacakti.
50 milyonluk ödemeyi ilk üç ayda değil de 12 aya bölerek ödediğinde bunun şirketin şuandaki nakit durumuna hiç bir etkisi olmuyor mu? Bu arkadaşların arasında sadece hammadde ilişkisi mi var, hadi hepsi hammadde diyelim, mondi bu arkadaşlara gerekli olmayan ürünleri fazladan faturalıyor ya da bu arkadaşlar aslında fiziki olarak almadıkları ürünlerle ilgili mondiye açıktan borçlanıyor olamaz mı? Tam da 2018 sonu iyi bilanço ertesi bu sayede yüklü bir ödeme yapabilmek için açıklaması olmuş oluyor şirketin.
50milyonu 3 ayda odemeyip 12aya bolerek oderseniz sirketin kar zararina etkisi olmaz, nakit akisina etkisi olur. 50milyon kasanda olursa kisa vadeli borc ve yukumluluklerini kapatir (kisa vadeli banka borcu rotatif kredi vs gibi) bu sekilde daha az kredi faizi odersin.faiz giderin dustugu icin karliligin artar bu etkisi olur.
fakat sirket vadesi gelmis borcumu 12 taksitte odeyeyim nakit akisim duzelsin diyemez, vade ne ise o vadede odenir.
son sorunuza cevaben ihtiyaci olmayan urunu gonderip faturalandirmak yada almadigi urune fatura kesip borclandirmak gibi anlamsiz birsey yapilmasina gerek yoktur, yabanci sermayeli sirketlerde kullanilan yontem genelde ana sirketten alinan hammaddenin piyasa fiyatlarinin daha uzerinde satilarak faturalandirilmasidir.
buna örtülü kar transferi denir ve suçtur. yanlis hatirlamiyorsam dogan grubuna bu suçtan dolayı ceza gelmisti.
arsivden de takip edebileceginiz uzere yaklasik 5-6 sene önce ilgili kurumlara Mondinin ortülu kar transferi yapip surekli zarar gostermesi ile ilgili suc duyurusunda bulunmus gelen cevaplari da paylasmistim
Yok Sn. Payrıt sadece hammadde almıyorlar siz de biliyorsunuzdur. Lisans ve 'Danışmanlık' adı altında da soyuyorlar şirketi, sadece hammadde olur mu hiç :)
Hoş, hammadde için de piyasadaki en pahalı hammaddeyi satıyordur Mondi zaten Tire'ye, nasılsa almaya mecbur, kimseye de açıklama yapma yükümlülüğü yok. Daha ucuza daha kaliteli hammadde de olsa başka tedarikçide yok, yine gidip Mondi'den alacak, hatta o mala ihtiyacı olmasa bile alacak, çünkü kim sorabilir ki hesabını? Zaten bilançoda herşeyin üstü kapalı. Tire'nin eli mahkum paraları Avusturya'ya transfer edecek. Mecbur!
Soruyu bana sormamışsınız ama yine de cevaplamak istedim, benim şahsen bu abartı düşüşle ilgili aklıma şu ihtimaller geliyor:
1- Aşağıdan Mondi yine hisse alımı yapacak diye vuruyor
2- Küçülme tarzı kötümser bir haber çıkma ihtimali ( ama bir yandan neden çıksın, hal yasası var, e-ticarette kutu kullanımı patlamış vb iken)
3- Genel Kurulda iyi haber, kar payı dağıtımı, bedelsiz vb gibi bir karar çıkmadan önce son silkemele
4- Eğer elinde KAP'a bildirdiğinden fazla mal varsa, yani %80 den, kottan çıkmayı duyurabilir, geçmiş 2-3 ayın fiyat ort geri çağırım fiyatı oluyor diye düşürmüş olabilirler.
Benim aklıma gelenler bunlar. Başka türlü eldeki haberlerle ve 2.5M zararlık bilançoyla bu hisseye bişiy olmazdı, eskiden beri olanlar bilirler, fabrikada yangın çıkmıştı da hisse yerinden bile kıpırdamadı. Şu an yaprak oynasa hisse daha da çakılıyor, mutlaka altından bişeyler çıkacak.
bilgi paylastikca cogalir , yardimci olabildiysem mutlu olurum.
bilanconun bu sekilde gelecegi cok acıkti, nedenlerini yine baska bir arkadasin sorularina istinaden uzunuzadiya gectigimiz ay yazmistim.
hisse fiyatinin neye gore dusup/ciktigi bildigim anladigim konular degil, bilsem zaten 2008den beri hissede olmazdim.
uzman olmadıgim konularda yanlis yonlendirmek istemem
Siz de benim gibi ölümcül uzun vadeci kalmışsınız. Ben kurudum kaldım hocam bu hissede yedi bitirdi beni. Gün yüzü göstermiyorlar adiler kaç senedir, hanımı boşayıp hisseyi aldım sanki bir türlü ayrılamadım öyle çok zararım var ki satamam anca miras bırakırım çocuklara.
Ben de sizinle aynı düşünüyorum, Mondi paravan tedarikçilik yapıyor Tire'ye, hammadde satışı adı altında fahiş fiyatlarla yoluyor şirketi. Fakat adamların bu örtülü kar transferi işlemini yaptıklarını nasıl ispat edebiliriz? Bilançoların üstü çok kapalı. Bizimkisi bir iddia bir hissiyattan öteye nasıl gidecek ki adam gibi suç duyurusunda bulunabilelim?
Sonuc sonuc ne 271 den 165 mi geliyo bu tablonun karsiligi 30 ila 50 milyon kar nerde veya kagit 4 lira olduda benim mi haberim yok ben iyi bi borsaci degilim tamam kabul ediyorum ama tabloyi goremeyecek kadarda cahil degilim yokbole olmus yok bole olmus netice sifir
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Amacim suclamak veya suclu aramak degil lutfen saglikli bilgiler bekliyoz ustadlatlardan
Sonuç bunlar yatrmcıyı dolandrıolar kardeş ama anldıım kadarı ile delil de tam yok. Kar etmiş karını kendi şirketine hammadde satışı die transfer etmş ama yasadışı iş yapıldıı da ispat edilemio sadece bilançoya bakarak.
Bn böle anladm yani. Hisse çok canmı sıkıo ya, amma düştü arkadaş sanki batıolar.
Hocam öncelkle geçmiş olsun bn var ya delirmştm şimdye bu manyak hisse 10 sene elmde olsa hastanedydm şimdye.
Sen şmdi senaryolar yzmışsın hangsi dha muhtemel peki snce? Az dha açarmsn hocam sana zahmt. Bn de yolumu çizmeye çalışıom da ilk hissem bu, babam kafamı kırcak yakında.
Ünlu ünlu malmisin olum sen dun kactan topladinda bugun satiyosun
Arkadaşım bu işin sağlıklı bilgisi falan yok anlayacağın dilden sana anlatayım.....
Farzı misal Bir mütahitin 80.000 bin tane dairesi var İstanbul’un en güzel semtinde Mütahit dairelerin değerini belirlemiş satmıyor 100.000 tl.....
normalde orada dairelerin değeri en az 1 milyon tl bizimde kolu komşu herkezin vatandaşında.. 20.000 dairesi var Sen de biliyorsun bu dairelerin değerinin düşük olduğunu fakat sana da para lazım satmak istiyorsun yada almak istiyorsun ucuzdan.. mütahit patron da diyor ki kendi aranızda ister alın ister satın fiyatı bu kendi aranızda ne yapıyorsanız yapın satarssnızda işime geldiğinde ben de alırım en düşük fiyattan diyor... yaklaşık 50.000 dairesi olan mütahitin böylelikle daireleri ala ala 10 12 senede 80.000’i geçmiş....
Fiyatlar ortada işte...
özeti alırsanız alın satarsınız satın bana karışmayın ne haliniz varsa görün diyor....!!!!!
Kimseye al sat tut tavsiyesi asla değildir...!!!
adamların amacı fiyatı aşagı çekmek.feriştahı gelse 1m lot alsa musade etmeden fiyatı 2 kademe çekemez.y.t.d.
Kortan çıkma olursa ne olur arkadaşlar
Kağıdın fiyatı yerlerde sürünmeye başladığında hemen kottan çıkış gündeme geliyor.
Çıkabilmesi için % 98 hissenin kendisinde veya birlikte hareket ettiği kişi ve kurumlarda olması gerekiyor.
Kısaca 4.000.001 hisse ky da ise kottan çıkmak için müracaat dahi edemez.
son 15 dakikada yapılan işlem 2000 lot. 2.72 den 1.63 e gelen bir kağıtta işlem hacmi bu olurmu. kesinlikle ekip işi ve şirketin sahibi olmadan olmaz bu işler....y.t.d.
Texasın dediği gibi tepeden seyrediyor havası var. Maşalarda çalışıyor mu acaba? Birlikte hareket edecek hisse toplama çabası mı.
Aslında bu günlerde yogunlaşmamız gereken konu takasları süzebilmek. Yoksa fiyat yeni gelene ve yeni gidene birşey ifade ediyor.
Şahsen bana 1.x mi 2.x mi farkı yok.%2 durumunu çözme çalışması var ise sona yaklaşmış olmalı. Ne zamandır hep oyun.Bu arada bedelsizler ve bilançolar geldikçe çevir çevir nereye kadar. Benzer filmleri gördük ama mutlu son hep bir çizici ile oldu. Bu kadar toplu veya sahipli kağıtta o da zor gelmez. Oyalayacak buralarda düşüncesi ile demirbaşların dışında bu fiyattan ek tire alıp kaptırana kadar mokoko. Canımda sıkılmaz. Kalırsa da bu fiyattan elimde kalsın.
Herkesin hesabı kendine kimseye akıl verecek al sat tut vur kır diyecek durumum yok. Sabır ortaklar bile dedirtmiyorlar.
Bence çıkacaklar borsadan fakat dolaşımını azalta azalta azalta ne zamana kadar bilmem ama eninde sonunda çıkacak diye düşünüyorum baskılarında ondan olduğunu düşünüyorum....
Burada kyenin ne kadar hissesi var ne kadar daha çok mallandıysa okadar baskı daha da artacak diye düşünüyorum....
Patron bir şey yapmadan bu hisse gitmez
Her şeyi onun elindedir onlar bunu istiyorlarki hisse fiyatı böyle...
Kimseye al sat tut tavsiyesi asla değildir...!!!
Düşüşün dibinde ve alım fırsatı vermesine rağmen talep gelmiyor..şirkete olan güven yitirildi..
Bİr şirket düşünün bindiği dalı kesen, bir şirket düşünün yatırımcısını üzen,bir şirket düşünün kendi kendine bu kadar zarar veren.Şimdi aklın yolu birdir ben bu şirkete yatırım yaptım hatırı sayılır düzeyde şimdi hatamı ettim düşünüyorum şirket olarak belkide ama biste bakıyorumda herkes aynı durumda hemen hemen
Şimdi ne yapılacak kendi adıma stop olmadığım için mecbur el mahkum bekliyeceğim amaaaa bunun benim için bir avantajı var para buldukça bu ve belkidedaha aşağılardan alım yapacağım ve kendini beğenmiş bu patrona haddini cumrum kadar bildireceğim....
SOSYAL MEDYADAKİ BAZI ULEMALAR 1,20 LERDEN BAHSEDERLER İŞTE O VAKİT DİĞER PORTFÖYLERİMİ BOZDURUP SENİ KARIM YAPACAM TİRE BİLESİN.
Ne demiş atalarımız ayağını sıcak tut kafanı serin düşünme öyle derin derin
Bilançoyu inceledim karton kısmı karlı görünüyor özellikle hal yasasında kartona dayalı birşeyler olursa dahada karlı olur..kağıt kısmı ise zarar ediyor ve o kısmın zararından kurtuldu şirket...asıl sıkıntı ise finansal borçlar..onunla ilgili ise bedelli+bedelsiz şeklinde bir sermaye artışı ile kapatılırsa karlılık iyice artar..bu sermaye artışı %80 i patronda olan bir şirket için ayrıca olumluda algılanır..genel kurul önemli mondinin niyeti ne onu anlamak lazım..pahalı ham madde satarak sağmakmı,,elini cebine atarak faiz yükünden kurtulmuş karlı bir şirketmi?
https://i.hizliresim.com/EmvY8B.jpg https://i.hizliresim.com/v6ME5r.jpg
Citi ve iş ten birileri bilanço öncesi girmişler hisseye,,o dönem hisse 2,60 lara kadar yükselmiş,,bilanço yaklaşınca bir kısmını satıp fiyatı düşürmüşler,,bilanço sonrası kalanı da satıp zararına çıkmışlar...Artık Türkiye piyasasından mı çıkmak istemişler, şirketemi güvenmemişler orasını bilmiyoruz..Bakalım bundan sonrasını yönetimin atacağı adımlar ve beklentiler belirleyecek...
''Şişman Kadın Sahneye Çıkmadan Opera Bitmez''
Her oyunun sonunda mutlaka iyiler kazanır...
Entrika KATOLİK NİKAHINA Devam Ediyor....
Hocam, bu hissede zararına böyle hareketi kimse yapmaz, sahibinden habersiz kuş uçmuyor zaten. Mallar yine Mondi nindir, yükselen trendi döndürmek için ayırdığı bir meblağdır bahsi geçen 2-3 milyon lot. Bu nedenle de oradan ettiği zararı umursamaz şirket, edeceği kazanca oranla çok küçük bir rakamdır.
Şahsi kanaatim bedelli sermaye arttırımı için yapılan bir hazırlık, şirket borsadaki bedele göre belirlenecek bir yüzdeden sermaye arttırımına katılırken insanların bedelliden almadığı/alamadığı hisseleri (çünkü bu piyasada kimde bankada nakit kaldı ki) kendisi aşağıdan alabilmek için bu şekilde bir operasyona gitti. Kendisi de bu sayede en ucuz fiyattan, en az yatırımla şirket %sini arttırabilecek. Ondan soraki hamle de heralde kotton çıkma talebi olur ama o kanımca hemenin işi değil.
Entrika buro tamam anladik katolik nikahi sisman kadin guzel imgeler. Ne yazacagina karisamam tabi de tekrar tekrar ayni seyi yazarak kime ne mesaj veriyorsun bilmiyorum.bak ustteki arkadas ne guzel takaslardan bir fikir cikarmis.sirketin durumuyla ilgili biseyler ogrenmek varsa paylasmak icin giriyorum,katolik nikahi sisman kadin yazip duruyorsun. Tepki cekmekden ve gereksiz polemiklerle sayfalaribdoldurmakdan baska ise yaramiyor bu tur yazilar.
ASUS_Z00LD cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
evet o senaryo en kötü senaryo olur..Bana da o ihtimal daha yüksek geliyo..amaçları sağmak ise halka açık olması işlerine gelmez..olumsuz haber ve bilançolarla fiyat düşürülür...sonrasında bedelli ile yatırımcının bir kısmı kaçırılır katılmayanların malı alınır zaten bu süreçte fiyat hep düşük kaldığı ve 6 aylık fiyat ortalamasıda düşük olduğu için düşük fiyattan çağrı yapılır..inşallah olmaz...