*MONDİ TİRE KUTSAN'IN 2019 YILI İLK ÇEYREK KONSOLİDE OLMAYAN NET DÖNEM ZARARI 2.683.113 TL(ÖNCEKİ 11.617.772 TL)
burada bır yanlıslık mı var eskıden 11.617.772 kar dı
2.683 113 kar olmasın ...
*MONDİ TİRE KUTSAN'IN 2019 YILI İLK ÇEYREK KONSOLİDE OLMAYAN NET DÖNEM ZARARI 2.683.113 TL(ÖNCEKİ 11.617.772 TL)
burada bır yanlıslık mı var eskıden 11.617.772 kar dı
2.683 113 kar olmasın ...
Aşağıda 2017 sene sonu bilançosu ile 2018 in ilk çeyreğinin 'ilişki taraflara kısa vadeli borçlarının' karşılaştırması ile 2018 sene sonunun 2019un ilk çeyreğinin aynı kaleminin karşılaştırması var:
https://resmim.net/f/MKQMpF.png
Şimdi biri bana şunu açıklasın, bu sene neden 50 milyon borcun ödemesi bir seneye yayılabilecekken ilk üç ayda deve yüküyle para Mondi'ye transfer edilmiş? Halbuki geçen sene 15 milyon daha fazla borç alınmış, değil geri ödemek??
Gördüğünüz gibi zarar açıklamak istediğinde tek yapman gereken sağ cebinden sol cebine ne kadar transfer edeceğine karar vermek. Hani bazı arkadaşlar burada Entrika'yı, beni ve olumlu bilanço bekleyen başka arkadaşları topa tuttunuz ya, alın işte bakın 50 Milyon kar nereye gitmiş... hatta geçen seneki gibi 15 milyon daha borç alsaydı Mondi'den 65 milyon kar bile açıklayabilirdi.
Kısaca insanların üstüne gelmeden önce güzelce bilanço incelemek gerek.
Bu hissede herşey sanal, düşüşte sanal, bilanço da sanal, zarar da sanal...
Yatırım tavsiyesi değildir kendimce bir şeyler karalıyorum.
Paylasim icin tesekkurler Payrit abi. Bi soru geldi aklima, sormadan edemedim. Bastan soliim bilanco okumayi bilmem, sorum cok cahilceyse ozur dilerim.
Sen yazmissin ki; "hatta geçen seneki gibi 15 milyon daha borç alsaydı Mondi'den 65 milyon kar bile açıklayabilirdi."
Alinan borclar kar/gelir hanesine, odenen borclar zarar/gider hanesine mi yazilir BIST bilancolama duzeninde?
Bir firmanin gunumuzdeki/gelecekteki performansini analiz ederek, o firmaya yatirim yapma/yapmama (hissesini alma/satma) konusunun uzmani olan abiler (yatirim uzmanlari/rapor hazirlayanlar vs.) boylesine onemli bir kalemdeki kaydirmayi farkedememis ve hisselerini satarak hisse fiyatinin dusmesine sebep olmus olabilir mi? Mondi bi kalemde bu abileri kandirdi mi?
Mondi, "Bakin zarar ediyom, sebebi bi ton borcumu odedigimdendir ama olsun, genede zarar ediyom" demis, ve bu abilerde yemis ve portfoyu bosaltmis ve kaatin fiyati dusmus mudur? Olay bu mudur? Ben sanmam, cunku bizi bile kandirmadi. Senin sayende bilgimiz oldu, sagol varol.
iliskili tarafa borctan kasıt MondiGrup tan aldığı, hammadde ödemesidir. Bu iki farklı kurumsal sirket arasındaki ticari iliski oldugu icin alınan hammaddenin odeme vadesi ne ise o vadede ödenir.
zannettiğiniz gibi borç para alınması yada ödenmesi değil yani gordüğunuz rakamlar aksine hammadde alımi.
2018in ilk ceyreginde 15milyon TL lik hammafde daha aldigi icin 2017 sonuna gore borcunda artis olmus, ayni durumun tersi de bu sene gerceklesmis buyuk ihtimalle kağıt uretim hattinin birini kapattiklari icin ana ortaktan mal almis dolayisiyla borsu 50milyon TL artmis.
bahsettiginiz kısmın kar zarar hesaplamasina etkisi yoktur, aynı sekilde bilanco dip toplamina da etkisi yoktur.
odeme yapilmasa kasada 50milyon fazla aynı sekilde borclarda da 50 milyonluk fazlalik olacak sonuc yine ayni olacakti.
50 milyonluk ödemeyi ilk üç ayda değil de 12 aya bölerek ödediğinde bunun şirketin şuandaki nakit durumuna hiç bir etkisi olmuyor mu? Bu arkadaşların arasında sadece hammadde ilişkisi mi var, hadi hepsi hammadde diyelim, mondi bu arkadaşlara gerekli olmayan ürünleri fazladan faturalıyor ya da bu arkadaşlar aslında fiziki olarak almadıkları ürünlerle ilgili mondiye açıktan borçlanıyor olamaz mı? Tam da 2018 sonu iyi bilanço ertesi bu sayede yüklü bir ödeme yapabilmek için açıklaması olmuş oluyor şirketin.
Yatırım tavsiyesi değildir kendimce bir şeyler karalıyorum.
Yer İmleri