Türkiye de apartman ve siteler, 1965 yılında kabul edilen ve daha sonra değişen koşullara göre üzerine çeşitli maddeler ilave edilen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu na göre yönetilir.
https://www.milliyetemlak.com/dergi/...re-belirlenir/
Printable View
Türkiye de apartman ve siteler, 1965 yılında kabul edilen ve daha sonra değişen koşullara göre üzerine çeşitli maddeler ilave edilen 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu na göre yönetilir.
https://www.milliyetemlak.com/dergi/...re-belirlenir/
Bu sene güvenlik hariç diğer elemanları site yönetim şirketinden kendi bünyemize aldık , ortak alanlardaki tüm ampuller ledli olanlarla değişti , misafir otopark yerleri (12 adet) isteyen site sakinlerine aylık 100 Tl den kiraya verildi vs bu sayede maliyetlerde %25 tasarruf sağlandı ve bu yıl aidatlara sadece %5 zam yapıldı ( aksi taktirde %15 zam kaçınılmazdı). Tüm bu iyi niyetli çalışma ve tasarruf önlemlerine rağmen 121 haneli sitede en düşük aidat 770 en yüksek 1130 Tl oldu. Kaçak kuçak ,hırsızlık falan yok işin gerçeği bu bazı şeyleri istiyorsan para ödemek zorunda kalıyorsun.
1130 tl aidat senede 15 bin 10 senede 150 bin
acaba hırsız girse ne kadar şey çalacak ki? onun yerine sigorta daha mantıklı . zaten 10 senede bir 150 bin tl hırsız çalmış gibi aidat veriliyor. 10 senede bir sıfır bmw çalınıyor gibi birşey.
kiracıysan duble kira ev sahibiysen yine kira ödüyorsun
ben zaten şu anda nerdeyse o aidat parasına kirada oturuyorum. evede çalınacak şey koyma. git banka kasasına koy çok değerli birşeyin varsa senelik 300 500 birşey ödersin en fazla...
Sadece güvenlik için değil temizlik , bahçe, havuz , teknik eleman, sosyal tesisi, spor odası , çift araçlık otopark vs tüm hizmetler için bu paralar ödenmek zorunda. Dersenizki bana ne bunlardan iş kökünden çözülmüş oluyor. Öte yandan bazıları finansal gücü olmadan tüm bu hizmetleri almak ve/fakat bu kadar yüksek aidatlar ödemek istemiyor ama maalesef bu şekil beleş ancak devlet işlerinde oluyor. Bu arada güvenlik var diye hırsızılık olmayacak diye bir kaide de yok . Geçen yazımda belirtmiştim , bu çüş aidatlara rağmen bu sitelerde hırsızlık olmuştu. ( içeriden, danışıklı dövüş yapıldığı düşünülüyor) Güvenlik dışarıdan gelecek alenen hırsızlık vakalarını caydırmak amaçlı hepsi o....
Sayın Umut Abi,o paranın yaklaşık 110 tl si ,eğer kapıcı sadece o blok için çalışıyorsa kapıcı maaşı ve sigortasına gitmektedir,ayrıca kapıcı yılın 12 ayı sizde sigortalı görünüyorsa ki doğrusu budur,bir kaç yıl sonra işten bir şekilde çıkarmak istendiğinde daire başı exstra 2-3 bin tl de kıdem tazminatı masrafı olacaktır,işin doğrusu,yasalar düzenlenip kontrol sağlanırsa,yani yasal zemine oturtulursa ,site yönetim şirketinden hizmet almak hem hukuki hemde maddi sorumluluktan blok sakinlerini kurtarır,bu son bölüm genellemedir.
Ben bu site yönetim işini resmi bir kurumun başında yaptım,site 560 daireden oluşuyordu,sakinlerden topladığımız paranın içinde kıdem tazminatı payı da vardı,o yüzden kanunla düzenlenir ve günün şartlarına uygun hale getirilirse,özel site yönetim şirketleri,apartman sakinlerini bir çok yükten kurtarır diye düşünüyorum..
bir görevlinin apartmana maliyeti 3000 tl den aşağı değil her senede asgari ücret arttıkça maliyet artıyor ! bu maliyetler bu şekilde artarsa yakında özel apartman hizmet şirketleri kurulur bir şirket 50 apartmana bakar her gün gelir çöpleri toplar sabah gazete dağıtır gider ! aylık abone yapar apartmanları ! apartman maliyetleri en az yüzde 50 azalır
Kıdem tazminatı her iş modelinde vardır. İş firmaya taşere de edilse o firma çalıştırdığı eleman için kabaca yıllık 1 maaş maliyetlere eklemek zorundadır. Aslında bu tüm firmalar için geçerlidir. Örneğin asgari ücretin brütü 2029 TL giydirilmişi (işveren hissesi dahil edilince) 2380 TL ise aslında aylık giydirilmiş efektif ücret 2380TL + (2029/12)TL = 2380 TL +170 TL = 2550TL olur.
NOT: 2550TL'lik bu ücrete taşere firmanın karı,bu kardan ödeyeceği kurumlar ve gelir vergileri, işçiye verilen yemek ve yol ücreti, hasta olunan günlerde ve yıllık izinlerde çalışamama sonucu yedek eleman istihdam etme zorunluluğu gibi ek maliyetler eklenmemiştir. Bu ücretler eklendiğinde toplam maliyet 3500TL 'nin üzerine çıkması çok muhtemeldir.
hatta şunu da ekleyeyim görevlinin kaldığı yer kiraya verilirse bu para bile apartmanın anlaşacağı şirkete ödenecek parayı karşılar nerdeyse sıfır maliyetle apartman ihtiyaçları görülür ! toplanan aidatlarla apartmanın tüm eksikleri apartmanda oturanların bütçesini sarsmadan karşılanır mantolama olsun asansör değişimi olsun peyzaj düzenlemesi için olsun mükemmel kaynak yaratılır
Sayın Rxpu,bu maliyetlerden haberdarım,bir üstünüzde yorum yapan arkadaşın söylediği gibi sınırlı hizmet alarak site yönetim şirketlerince bu maliyetlerin bölüştürülme ve özellikle az bloklu sitelerin hukuki ve mali yönden daha karlı olma şansları var diye düşünüyorum.(bulunduğum şehirde 1 yazlık 1 de kışlık sitede geçmiş apartman yönetimlerinin iyi niyetle verdiği bayram harçlıkları,bu kişiler işten çıkarılmak istendiğinde SGK ya ek ücret bildirimi yapılmadı diye şikayetle tehdit edilip 17 ve 30 bin tl para verilerek uzlaşılmıştı.not:sgk nın keseceği ceza daha fazlaymış.=kanun da yapılan düzenleme ile bir işçi işverenin uygun gördüğü değişik adreslerde çalıştırılabiliyor,siz site olarak sadece ödediğiniz ücreti biliyorsunuz,diğer hukuki ve mali konularla uğraşmıyorsunuz.
Siteye karşılık mahalle aralarındaki tıkış tıkış evleri öven arkadasları anlamakta güçlük çekiyorum.
Hep lüks site örnekleri veriyorsunuz.
Ekonomik uygun sitelerde neden oturmuyorsunuz???
Ben Atakent Toki sitelerinde oturuyorum. Aylık aidatım137 lira.
Kapıcı, otopark, asansör, jenarator, çocuk parkları, futbol basket sahası, yürüyüş yolları,spor alanları, yesillikler içinde kamelya ve çardaklar, 24 saat güvenlik ve kamera vs. hepsi 137 liralık aidatın içerisinde.
istedigim saatte aracımı otoparka bırakabiliyorum. çocuklarım güvenli şekilde parklarda basketbol sahalarında arkadaslarıyla oynayabiliyor. Komşularımız alt kültür insanlar degil.
Çogunlugu memur (doktor, ögretmen, avukat, savcı vs.
50 lira aidat ödeyecegim diye gidip mahlle arasında tıkış tıkış evlerde oturmam.
hergün aracıma park yeri arayamam. Aracım çalınacak, çizilecek vs. derdim yok. Çocuklarımı mahalle arasına salsam aklım hep onlarda kalırdı.
Sokaklar güvensiz. Harfiyat kamyonlarından tut hırsız sapık ne ararsan var.
Çocugum sitede bisikletine binip gezinebiliyor. Mahalle arasında bisiklete binse ya üzerinden kamyon gecer ya hırsızın biri bisikletini çalar.
mahalle arasındaki çocuklar yeşil alanı bırak toprak göremiyor toprak. her yer asfalt beton kaldırım.
Benim çocugum sitede yeşillikler arasında yuvarlanıyor.
Yeşilköyde oturmaktan bahsedilmiş. Yazın yeşilköyde 5 dakika dışarda duramazsınız. Suriyeliler istila ediyor oraları. Sahil, kaldırım yol farketmiyor heryerde mangal yapıp nargile içiyorlar. Yeşilköyde ki evlerin çogu eski yapı depremde tuzla buz olurlar.
Sizin verdiğiniz örnek çok mantıklı,muhtemel umutabi adlı üyenin oturduğu konut lüks konseptli ve güvenlik ve ekstra çalışan personel yüzünden 700 tl aidatlı,şimdi sizin 5 ayda ödediğiniz aidat eğer bir ayda ödeniyorsa insanlar gelirleri gereği istemeseler de maalesef apartman tarzı yerleri tercih ediyor..
Aidat miktarı ve karşılığında elde edilenler açısından güzel bir seçenek sunmuşsunuz.
Fakat bahsettiğiniz bölge 1. derece deprem bölgesi.
Küçük ve büyük çekmece semtlerinin gerçek adı çekmece değil "küçük çökmece" ve "büyük çökmece"dir.
Bu iki göl, topraktaki çökme sonucu oluşmuştur.
Kaç kişi ev alacağı semti seçerken buna dikkat eder bilmem ama, ben zemin yapısını falan çok önemseyen biriyim.
Bu analize ilaveli katiliyom
Netekim zelzele oldurmez bina öldürür
Yani o bölgeye tasiyabilcegi otesi yüksekte binalar dikildi her biri ortalama 5 kat daha eksik olmalıydı şu anki mevcuta kiyas
Bnm evde orda
Nispeten ortalamaya göre daha iyi Ama bencillik bu
Yani kime fayda
Sırf bana ise
Bu iyi bişey değil malesef
Zemin kaya değil bi kere yani sıkı kaya değil çoğu yerde mil denen türden zemin
Yamacta yer alan binalarda Fore kazık yok
İnşallah deprem 3 bin yil Sonra olur
Bu arada emlak belediye vergilerine kol gibi zam gelmiş. %30 - %35 civarı artış olmuş tahminen.
Belediyenin sitesine girip ebelediyeden 2018 yılı verginizi görün ve şok olun!
Şimdi girdim ve baktım. Şoklardayım! :)
O değil de yeni Ankara belediye başkanı inanılmaz işler yapıyor. Daha doğrusu olması gerekeni yapıyor ama insanda hiç ümit kalmadığı için duydukça dinledikçe okudukça hayret ediyorum.
1. Ulaşım 24 saat dedi
2. Çukurambar öldü dedi otopark ve trafik düşünülmemiş daha da bina yapılıyor 5 10 seneye herkes terkeder dedi. ( bu başlıkta aynı kelimelerle ben de 2015 yılında yazmıştım
3. Kızılırmak suyu hata dedi...
4. Yüksek binalar belli yerde olur prensip olarak yatay yapılaşma dedi...
Ankara bozkırında 35 katlı gökdelenlere milyon döken hemşehrilerime selam olsun. Mansur başkan kaybetti ama söylemleri kazandı demek ki aklın yolu bir imiş değil mi?
Tek korkum bu başkanı fazla barındırmazlar. Böyleleri bize çoktur yerine yiyici troll rüşvetçi biri geliverir bir şekilde.
Ankaralı hangi partili olursa olsun bu başkan sözlerini tutarsa sahip çıkar 3 5 kan emicinin dışında herkesin istediği söylediği bunlardı zaten...
Bağdat Caddesi'ni dönüşüm vurdu!
https://emlakkulisi.com/resim/tamboy...usum-vurdu.jpg
TSKB Gayrimenkul Değerleme verilerine göre, Bostancı-Suadiye hattında 2016'da 10- 13 bin TL aralığında olan konut m2 satış fiyatları 2017'de 8-10 bin TL'ye, 2016 yılında 35-45 TL m2/ay olan konut kiraları da 2017'de 28-35 TL arasına geriledi. Aynı hattaki işyeri satış fiyatları da 2016 yılında 23-32 bin dolar/m2 iken 2017 yılında 20-28 bin dolar/m2'ye indi. JLL verilerine göre de 2016'da 190 dolar/m2 olan işyeri kiraları 2017'de 125 dolar/m2'ye gerilemiş durumda. Suadiye-Caddebostan hattında 2016'da 14-18 bin TL aralığında olan konut m2 satış fiyatları 2017'de 11 -14 bin TL'ye, 2016'da 47-60 TL m2/ay konut kiraları 2017'de 37-47 TL arasına indi. Aynı hattaki işyeri fiyatları 2016'da 27- 34 bin dolar/m2 iken 2017'de 24-30 bin doIar/m2'ye geriledi. JLL verilerine göre, 2016'da 225 dolar/m2 olan işyeri kiraları da 2017'de 150 dolar/m2'ye düştü. Caddebostan-Kızıltoprak hattında ise 2016'da 12-15 bin TL aralığında olan konut m2 satış fiyatları 2017'de 10-13 bin TL'ye, 2016 yılında 42-52 TL m2/ay lan konut kiraları da 2017 yılında 35-45 TL seviyesine geriledi. Aynı hattaki işyeri satış fiyatları da 2016'da 20-28 bin dolar/m2 iken 2017 yılında 18-26 bin doIar/m2'ye düştü. JLL verilerine göre de 2016 yılında 120 dolar/m2 olan işyeri kiraları 2017 yılında 80 dolar/m2'ye inmiş bulunuyor.
Bir önceki kan emiciyi uzaylılar seçmiyordu ANKARALILARIN en az %50 den fazlası seçiyordu hemde 20 yıla yakın... Kötülük toplumun içinde var ,hep söylerim yine söyleyeyim çözüm o parti bu parti değil toplumun kendisinde. Ha ! umut var mı ? Ortada doğuda Arapların adam olmasında ne kadar umut varsa bizde de o kadar umut var.
Çok detaya girmeyeyim ama o secimde mansur yavaş %50 altında aldıysa ben hiç bir şey bilmiyorum secimi izlediyseniz ve ankaraliysaniz ne dediğimi anlarsınız seçildiği filan yoktu da işte...
Toplum ile ilgili eleştirinize kısmen katılıyorum tabi ki bu şekilde yaşamak insanların tercihi. De... başka türlü yaşamak bilmiyorlar ki? Herkes avrupa amerika görmüyor onu geçtim herkes okuma yazma bile bilmiyor bilenin de hayatı o kadar kötü ki okumaya vakti olmuyor. Kendine yakın geleni seçiyor. Insanlara eleştiri yapıyoruz tamam da biraz da hak vermek lazım.
Ben o secimden 15 gün önce chp li kişilerle aynı ortama düştüm. Dedim ki işte aday çok kuvvetli bu seçim ben de destekliyorum nasıl gidiyor çalışmalar başarılar dilerim dedim.
Bana dedi ki ne çalışması ben sağcı adam için çalışmam. Kendi kulaklarımla duydum. Ve inanamadım adam kendi partisi için adayı beğenmedi diye çalışmıyor sonra ama sabah akşam sizin gibi halka sövmeyi biliyor. Her şeyi de halkta aramamak lazım dimi?
Ki avrupa amerika da hiç matah değil aynı veya daha kötü yerler çok... Gitme imkanım var gideceğim yerlere bakıyorum ve rasyonel şekilde daha iyi yaşadığımı düşünüyorum açıkçası. Duygusal boyutu da var milliyet, din boyutları elbette var ama sadce rasyonel bakarsanız dahi Ankara bence bana yaşayabileceğim çoğu yerden daha iyisini sunuyor. Bu elbette şahsi değerlendirmem ve yarın bakarsın yapamazsın gitmek zorunda kalırsın herkese saygı duymak lazım. Bir ton arkadaşım hollanda ya gitti. Çoğu çocuk için gidiyor imam hatipte yetişip ne olacak çocuklar diyorlar bunlar aselsan da başka savunma sanayi şirketlerinde yazılım sirketlerinde çalışan yetişmiş zehir gibi insanlar, bu insanların gidişini devletin kesmesi gerekiyor. Zorla değil kulak vererek istediği hizmeti sunarak.
Ha şu boyutu da var demek ki beğenmediğimiz eğitim sistemi global firmalarda iş bulabilecek yeterlilikte yüzlerce binlerce insan yetiştirmiş dimi? Ki gidenin on katı gitmeyen var insanlar bazı konularda iyileşme bekliyorlar dikkate alınması gerekir kimseyi aşağılamakla bir yere gelinmiyor herkes herkese saygı duyacak bir arada yaşanacak.
Sizin kadar enseyi de karartmamak lazım öyle yapınca insan yaşayamaz. Açık söyleyeyim öyle düşünsem giderdim yarın düşünürsem de muhtemelen giderim ama gitsen de çözüm değil bütün hayatın sevdiklerin burada nereye gideceksin...
Aranizda KKTC den daire almis satmis olaniniz varmi?
fiyat kira orani cok cok daha iyi gorunuyor ayrica kiralar hep sterlin yani devaluasyona yenik dusmez
Birde KKTC nin AB ye girme safhasinda sonlara gelindigi soyleniyor Kibrislilar tarafindan
Sanirim son yillarda cok fazla goc olmus TR den ayrica cok fazla okul acilmis yani kiralarin yuksek olmasi bundanmis
tecrubesi bilgisi olan?
'' İmar plânımız 1924 yılında hazırlanarak,1926 yılında işte bu güçlüklerle uygulanmıştır. Yıllar geçmesine rağmenTürkiyede buna benzer bir imar plânı mevcut değildir.
İşte küçük Paris... İşte Atça...
https://iaysr.tmgrup.com.tr/b77b4f/6...761668317.jpeg
http://www.aydinatca.com/imar-plni.html
Paris in şeher pilan
O dönem
Bina var telefon yok telsiz hiç yok
Kimse polisten kacamasin diye yapılmış
Adamlar sonra estetik diye yediriyo millete
Ben gittim su milleti giyotine dizdiler ya o muhit hariç güzel yeri yok ora da mardine benziyo
Yani bzm byz Türkler dış dünyaya fazla bakiyooooo abiii
Hep derim mühim olan iç dünya
Yüz de insanın aynasidir
Yoksa bacakların altında nasılsa
İnsan yürür şase bi taşıt
Gettigun her yere kendugu gotuverirsin ha
Yaziym de mimari geleceğe katkimuz ossun bre
Yoksa bina dikersin bina dikmek ne ki
Mühim is
Binayı kafanin içine dikine dikmek
İki dikme bi bukme
Haha
“ Konut dışı varlıklarımızla sermaye piyasasına gireceğiz ”
TOKİnin yurt dışındaki ihalelere çatı kuruluş olarak girerek, üstleneceği projeleri Türkiyedeki firmalara yaptırma konusunda da çalışmaları bulunduğunu aktaran, TOKİ Başkanı Turan , ellerindeki konut dışı varlıkları sermaye piyasasında değerlendirmek üzere bir çalışma yaptıklarını söyledi.
https://www.dunya.com/sektorler/emla...-haberi-398531
sen en güzeli o brikimleri Ziraat Bankasına yatır.. Ziraate konut sektörüne güzel destek olsun
Cumhuriyet dönemindeki ideal köy projesi budur:
https://teyit.org/wp-content/uploads...yu-projesi.jpg
eee şimdi 500,000 e ev sattıkları beylikdüzü istanbul dışındamı kalmış olacak.
Son dakika haberi... Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahı belli oldu
SON DAKİKA HABERİ: Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahı belli oldu. Açıklamayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptı. Buna göre proje Küçükçekmece - Sazlıdere - Durusu koridorundan geçecek.
Son dakika haberi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011'de açıklanan ve kamuoyunda "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin detaylar belli oldu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'dan Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili açıklama geldi.
Gelinen son durumu aktaran Bakan Arslan, projenin güzergahını açıkladı.
Buna göre, 5 farklı güzergah üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 4. alternatif olarak düşünülen Küçükçekmece - Sazlıdere - Durusu koridoru Kanal İstanbul Projesi'nin Karadeniz'den Marmara Denizi'ne bağlantısı olarak terpsit edildi.
Eskiden yürüyerek okuluna,tarlasına vs vs ye gidenler ; kanal yapıldıktan sonra nasıl gidecek ?
Kanalı geçmek için kaç tane köprü yapılacak ?
bu ülkenin gördüğü en aptalca proje olmaya aday..
toplumda doğru dürüst tartışılmadı.. sorunlu yönleri nedir konuşulmuyor. toplumdaki kamplaşma kullanılarak bu projenin rasyonel biçimde tartışılması engelleniyor. oysa jeopolitik, çevre ve güvenlik problemleri oldukça aşikar. kaldı ki boğazda insanlar tehlikede diyorsun ama bu yeni projenin çevresine de yerleşim projeleri yapıyorsun ?? adama sorarlar hani insanların güvenliğini önemsiyordun ?? üstelik bu yeni kanal projesi ortalamada boğaza göre daha dar..
tamamıyla rant için yapılan bir proje.. çok yazık. ülke olarak tek bir kişi istedi diye tüm rasyonel tartışma ortamı yok edilmiş durumda..
Allah akıl fikir versin...çılgın dediler ama deli projesi bence...onca harcama, ne uğruna...rant, inşaat, emlak vsvs...birileri topladığı arsalarla servetine servet katacak...olan yine orta ve alt kademeye olacak.
bu inşaat yapılırken olşacak kamyon-tır trafiği...harfiyat kamyonu terörü vs.
umarım 2019 dan önce kazma vurulmaz...yeni gelecek iktidar karar verir.
Çok doğru.
Mevcut İstanbul boğazını geçmek bugün büyük trafik problemiyken benzer bir problem daha yaratmak hangi mantığa sığar.
Rant dışında ne faydası olacak o da meçhul.
Boğaz mevcut gemi trafiğini kaldırmıyor diye bir şey kesinlikle yok. Yetkililer böyle diyor.
Bozulacak ekosistem, boşa harcanacak para,.....düşündükçe içim acıyor.
Depreme karşı binaların yenilenmesi konusunda çalışılması daha önemli ve öncelikli hedefin bu olması lazımdır.
Olası bir depremde bir kişinin bile burnunun kanamamasının sağlanması kanal istanbul projesinden daha önemlidir.
istanbul da ilk yerel seçimde bu konu çok ciddi biçimde tartışmaya açılmalı.
ana muhalefet bu konuyu tartışmak için hukumete meydan okumalı..açık oturum yapılmalı.. rasyonel bir tartışmada hukumetin tezleri çöker. bunu göze alamadıkları için toplumdaki kamplaşmayı kullanarak mitinglerde filan söyledikleri ile toplumu yalanlara inandırıyorlar..
esasen referandum yapılmalı sadece istanbul daki vatandaşların katılımı ile.. bundan kaçarlarsa bu noktada kullanılabilir. referanduma zorlamak çok gerekli bir şey.. bu kadar tehlikeli bir proje için referandum mutlaka gerekli..
nerden baksan manasız bir proje ve tartışılamıyor.. çok enteresan.. esas istedikleri ne anlayamıyoruz..boğazda insanların güvenliği tehlikede denilerek bu kanalın yapılması tamamıyla yalan.. bu çok açık. zira guvenlik gerekçesi bu kadar onemli ise o zaman yeni kanalın çevresine yerleşim yerleri yapmazdın !!! ama bu projede yine yapıyorsun bu yerleşim yerlerini..
netice: hukumet rasyonel tartışma ortamından kaçıyor. bu tartışma ortamına çekilmesi gerekiyor. bizlerin rasyonel olması gerekiyor. mevcut zihniyetin rasyonel olmak gibi bir derdi yok, gelecekte projenin sakıncalı yönleri ortaya çıktığında onlar çok kolay biçimde "aldatıldık" diyebilirler ve sorumluluk yine almazlar..