Sn.hakim sizi isyattan beri tanirim.
Bilginize bir şey demiyorum.
Ama forum adabina göre
nerde
ne zaman
ne yazacaginizi ...
Bazen düşünmeden davraniyorsunuz.
Not: Sizi takip eder ve yazilarinizi severek okurum.Yanlış anlasilma olmasın.
Printable View
sn hkm mesajımı direk size hitaben yazmadım, öyle düşüncem olsaydı alıntı yapardım. kaldı ki forumda ikili diyalogdan kaçınmaya çalışıyorum.
sadece başlık son 2-3 sayfada böyle bir algı olunca yazmak istedim keza forum genelinde var bu, birisiyle bir fikre girişsek ben 25 senedir yapıyorum bu işi deyip sıyrılıveriyor.
mesela yaşta değil amiyane tabiriyle kazıkta demek istedim sadece.
sayg,
Bak buna bir şey demem.Normal hayatta da doğruları söylüyorsun ama doğru kelimeleri bulamıyorsun diye eleştirildiğim olmuştur.Ben genelde insanlar doğruları duymayı sevmiyorlar diye kendimi savunuyorum,ama kimbilir belki de her şeyi söylememek yazmamak daha doğrudur sn boschyatırım.En azından iyiniyetli olduğumu bilen bir forumdaşın varlığı sevindirici.Saygılar.
Neyse unutun gitsin sn kxsr ,ben de polemiği aslında hiç sevmiyorum.Neticede yıllardır bu foruma yazarım,temel amacım hep kendimce kimse zarar etmesindir.Borsa cidden çok tehlikeli bir mecra.Para da kolay kazanılmıyor,kimse parasını speklere yem etmesin isterim neticede.Boşverin ,zaten corona ,oruç falan bende de kafa kalmadı ki:)))))
Bu arada işyat bana bu yaşta bir borsa dersi verdi.Defter değeri 1.40 falan borsada 2.30 lardan işlem görüyor,yılbaşından bu yana kar falan yok ,gelecek yıl temettü işi yaş,ama düşmüyor.Al buyur ,kaç yıldır defter değerinin yüzde on altında işlem gören şirket kaç aydır inanılmaz fiyatla işlem görüyor.Kim alıyor kim satıyor cidden aklım almıyor.Ama şimdi topiğine gitsem yazsam oho yiyeceğim lafın ucu bucağı olmaz ondan da eminim.Ha yatırımcısı kazandı mı kazandı hala da sağlam duruyor mu duruyor,temel dersen sıfır ama fatih terimin dediği gibi borsa da en ana kural look at the tabela ,o zamanlar tartıştığmız arkadaşlar siz dahil haklı çıktınız ben yanıldım,ona da eyvallah bu da benim aldığım borsa dersi oldu.
Sevdiğim bir söz vardır:"sorumlu kişilerin tümü aynı paralelde düşünüyorsa konu üzerinde yeteri kadar düşünülmemiştir" Türkiye'de içinde bulunduğu durum.Farkli fikirler egolar kontrol edilerek olgunlukla konuşulacak ve herkes kendi profiline uyan secimine göre
yatırım kararını verecektir.
Arkadaslar piyasalardan uzak, aileleriyle saglikli huzurlu mutlu gecirecekleri 3 gun dilerim
Yatırımcılardan ancak çok küçük bir yüzde istikrarlı bir kazanç sağlayabilecek.Sn Cauty 'nin sistemi bütünü ile disiplinli uygulanır ise başlığın da tanımladığı gibi başka işi gücü olan beyaz yakalı icin bana göre bunu sağlayabilir.Baska yöntemler yine çok küçük sayıda çok yönlü kapasiteli yatırımcılar için belki daha büyük kazançlar da mümkün.Farkli bakış açılarındannin zararı olmaz. Dogru zamanlama, yatırımcı psikolojisi,risk ve nakit yönetimi,analitik ve stratejik düşünme becerisi.saglam sinirler ve irade,sağlıklı beden,güçlü hafıza.Hepsine sahip olmak mümkün değil tabi. Ama basit sistemler uygulaninca bir çoğuna sahip olmanız gerekmiyor, bir bölümünü burada anlatılanlardan tamamlamak mümkün. Son söz: tüm akıllar satılığa çıkmış,büyük çoğunluk yine kendi aklını satın almış.
https://youtu.be/NpvpCwhieSo
Iyi seyirler
Sayın Cautionary;
Geçmiş mesajlarınızdan birinde Ege Cansen hocanın piyasalara bakış açısı ve değerlendirmelerini övüyordunuz.
Forumun temel analiz bölümünde Ali Cemal rumuzlu Bana Kalırsa topiğinin sahibi kişi 298.sayfasında Ege Cansen'in saygınlığını kabul etmekle birlikte bloomberg de yayınlanan fikirlerini eleştiriyor.Olaylara ve piyasalara bakış açısı çok farklı biri kendisi.Bunu yazmamın sebebi bir şekilde kendisiyle bir tartısma ve fikirlerinizi paylaşma ortamı oluşturabilirseniz cok faydalı yazışmalar göreceğimizi düşünüyorum.(İlk etapta aksi biri görünebilir)
Sayın Cautinary;
Aslına bakılırsa anlatmak istediğim şey Ege Cansen bakıs açısı dışında temel analiz konusunda nispeten birbirinden çok farklı gibi görünen iki görüşün iletişim halinde oluşturabileceği katma değer.
Tabi tercih sizin.En azından vaktinizin olduğu bir dönemde ilgili topiği ziyaret edip yazılarına göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
Sağlıklı günler dilerim.
Hisse ismi yazmak büyük sorumluluk. Düşseler dert, çıksalar dert. Hızlı çıkan hisselerim olunca ister istemez uyarıyorum. Hatta sattığımı da söylüyorum ki, vebal altında kalmayayım.
Sırf bu yüzden Twitter da hisse ismi zikretmiyorum hiç. Hatta Twitter üzerinden hisse pazarlayanlara karşı çok uyardım buradan, bu konudaki ilk uyarımı yapalı 7-8 ay olmuş neredeyse. Burada da bundan sonra hisse detayına girmeyeceğim artık. Bir iki densizin arada sırada gelip ortalığı karıştırmasını istemiyorum.
Zaten, bu başlığın hedefi daha büyük. Düzenli tasarruf ve yatırım stratejileri, bunu doğru uygulayabildikten sonra hisse seçimi çok da önemli değil.
Ayrıca, gayet masumane bir şekilde portföy getirimi endekse kıyaslı şekilde paylaşıyordum. Çünkü şunu göstermeye çalıştım. Stratejileri doğru uygulayınca, benim gibi hisse seçiminde çok başarılı olmayan biri bile gayet tatminkar ve düzenli portföy büyümesi sağlayabiliyor. Ama gördüm ki, bazı haset kişilikler bundan da rahatsız oluyor.
Ez cümle, paylaşımlara tabii ki devam...ama biraz daha büyük resme odaklanacağız, detaylara fazla girmeyeceğim artık.
Burası yine iyi yine .
Ben ne zaman hisse başlığında basit sorular sorsam hareket yiyorum o konunun müdavimlerinden .
Yani herkes at yarışı gibi hisse fiyatı izliyor .
Sorgulama yapanı hemen başlıktan kovma .
O yüzden hiçbir hisse başlığa yazmama kararı aldım .
Misal rafineri marjları ve etilen nafta makası var ay başı olduğu için .
Paylaşmaya gerek duymuyorum .
Çok bilenler niye hiç paylaşmıyor onu da bilmiyorum açıkcası
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Müzmin kötümserler var...ağızlarından hayırlı bir laf çıkmaz...seni az çok biliyorum, sen de beni tanırsın...rasyonel kötümserlik hisse başlıklarında çok da olumsuz karşılanmıyor bence...hangi hisse olduğu da önemli..,bir toaso başlığında, bir Türk traktör başlığında olumsuz ama rasyonellikten uzak olmayan makul yorumlara çok negatif yaklaşıldığını görmedim...kumar kağıdı olmuş, tavan tavan ya da taban taban giden hisselerde ister istemez duygular da tavan ya da taban yapıyor.
Bunun da sen de farkındasındır, yani biraz empati yapıp ona göre konuşmak lazım...iyilik bile karşıdaki talep ediyorsa kıymetlidir, yoksa sen iyilik yaptığını düşünürsün, karşıdaki laf sokuyor, dalga geçiyor diye düşünür.
Bir de rasyonellikten uzak provokatif kötümserler var..,amaçları faydalı olmak, ya da risklere karşı uyarmak değil, ego tatmini ve felaket tellallığı yapmak...adam borsaya, hatta Türkiye’de yatırım yapmaya karşı, her şeye bir kulp takar, sorsan borsamız 50-60 bin olmalı der..,bu adam ister istemez tepki alır, bol bol da küfür yer...hayvan severler derneğine girip, öğlen çok güzel kuzu tandır yedim dersen dayağı yersin..,öyle demokrasi, özgürlük vs sökmez...burası forum, herkes görüşünü ifade etmeli geyiği de kurtarmaz seni.
2020 yılı sonu için hedeflerinizde aşağı yada yukarı yönlü bir revize düşünür müsünüz sn Cautionary? biliyorsunuz ki bu hedefleri yaparken ortada corona virüsü diye bir başbelası da yoktu..
kendi adıma o tarihlerde yine buradan yazdığım hedeflerimde %10-15 lik sapmalar görüyorum altının onsu hariç :) ona 1.700 demişim:oleyo: tabi yılsonuna..
Büyüme ve borsa İçin revizyon yapmıştım zaten...diğerleri şimdilik aynı kalıyor demiştim...bir ay kadar önceydi sanırım...büyüme yeni beklentim %1, borsa ise 80-120 bin aralığı yeni seviyelerdi.
Bu vesileyle tekrar edeyim, bunlar genel beklenti çerçevesini oluşturuyor...pozisyonu bu beklentilere göre almıyorum, teknik ve temel göstergelere göre pozisyonumu şekillendiriyorum ( bir arkadaş bu beklentilerden etkilenip pozisyonunu buna göre belirlediğini söylemişti. Ondan açıklama gereği duydum).
Rasyonel kötümserlik güzel bir deyiş oldu .
Ocak sonunda Paşabahçe arz olacak gaza gelmemek lazım dedim grup hisselerinde dedim .
Herkes çok detay düşünüyorsun çok kılsın çok paranoyaksın vs dediler .
Ne oldu şimdi herkes spk ya çimer e eposta yolluyor .
Oysa raporun dipnotlarını inceleseler olayı çözerlerdi aslında amacın ne olduğunu .
World War Z bir sahne vardı İsrail den biri konuşuyordu bunu nasıl anladınız diye en kötü olasılığı bile önlem alınması gerektiğini ifade ediyordu .
Yani demem o ki en kötü senayoryu bile düşünerek olasılıkları hesap ederek karar vermek gibi bir anlayışım var
Yada 10-20 kişilik bilişim ekibinin milyar TL olabileceğini düşünmek gibi
Opportünist yaklaşımda gösterebilirsiniz tabi ki tercih etmek kişilerin kararı .
İki gün önce burada yazdım oralarda tabi ki yazmadım konuya parmak basan bir yazı
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Bu topiğe sık sık yazmaya karar verdim ,kimse de engel olamaz.
Nasrullah ayanın bir ay kadar önceki bir youtube videosunda bizim borsanın kaç olması gerektiği sorusuna verdiği cevap 1 cent olacak diye bekliyorum demişti.Dolar o ara 6.20 falandı sanırım yani 62 000 endeks bekliyordu.Şimdi dolar 7 oldu 70 000 e revize etmiştir üstat.Gerçi nasrullah ayan bu işlerden anlar mı pek bilmiyorum,ben öylesine bir iki videosuna denk geldim sanki anlıyor gibime geldi.Gene de felaket tellalı olabilir veya ego tatmini yapıyor olabilir dikkatli olmak lazım.
Nasrullah Ayan'ı taa eskilerden tanırım. Kendi aracı kurumu vardı bir zamanlar, müşterilerinin portföyleriyle manipülatörlük yapmaya kalktı ( yani el s.k.yle gerdeğe girmeğe kalktı ) ve battı. [emoji5]
SM-M205F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu arada gümüşü GMSTR den almakla hata ettin.Bu ara rafineriden mal alamıyorlor.Ondan net aktif değerinin yüzde 15 üstünden işlem görüyor.Teb veya kuveytturkten gram gümüş hesabı açıp ordan alacaktın gümüşü.Marj kapanınca onları satıp piyasa fiyatından GMSTR alacaktın.Zamanında anlattık sana ama sanırım anlamamışsın.
Tartışmanızı özelden yapın , bu anlamsız tartışmanızı kimse okumak istemiyor ..
Arkadaslar gercekten bu tur yazismalari anlamam imkansiz. Hepimiz saglikla, islerini kaybetmeme, cocuklarini okutabilme, uzerine yetmiyormus gibi yabancilarin olmadigi ortamda biz KYlerin 3-5 kurusunu yeni yatlarinda ruslarla yemeyi hedefleyen yerli speklerlerle ugrasiyorken, neden birbirimizle sahip cikma yerine birbirimizle ugrasiyoruz? Kim hakli, kim haksiz, kimin bilmemnesi daha buyuk tartismalari cok ama cok gereksiz
Lafi dollandirman, yeni yatirimcilarin bile anlayacagi yalin dille, ve en onemlisi saygi, durustluk cercevesinde gecmisi degilde bugun ve gelecek hakkinda samimi sekilde dusunduklerimizi paylastigimiz forumdaki nadir basliklardan birisi burasi
Biliyorum hepimiz gerginiz. Cok zor bir surecten geciyoruz. Ama KY olarak birbirimizin ve boyle basliklin degerini bilelim
Başlıkları trollemek serbest mi? Mesela amacı uzun vade yatırım konusunda fikir alış verişi olan ve bu çerçevede uzun vade hisse yatırımını benimseyen bir başlığa, ısrarla borsa kumardır, yatırım vs yapılmaz şeklinde yazmak normal midir?
Acaba Haluk bey hisse.net forumdaki kalite düşüşünden endişe etmiyor mu? Yoksa moderatörler olarak bu seviye düşüşü konusunda fazla mı müsamahakar davranıyorsunuz.
Twitter da pek çok takipçimi bu başlığa yönlendirdim. Belki bu nedenle üye olan da vardır. Nezih bir ortam var, polemik yok ve pek çok faydalı yorum yapan arkadaş var diye. Şun son 1-2 günde yazılanları görünece, gelen de kaçmıştır.
Yazmak isteyen buyursun yazsın yazmak istemeyene ne yapabiliriz , zorlayacak değiliz. tüm basliklara ulaşmamız mümkün değil kural dışı yazıları yönetime bildir ile bize iletirseniz varsa uygunsuz bir durum daha erken müdahale ederiz . Başlıkta herkes fikirlerini özgürce beyan edebilir , farklı fikirde olunuyor diye bunu engelleyecek değiliz sadece karşılıklı atışma & çekişme turu mesajları birbirine hakaret içeren sözlerin yazilmasini istemiyoruz . Herkese iyi günler
Bu arada yazılanlardan şikayetçi olan arkadaşlar keşke yönetime bildir ile bize iletseydiniz daha erken ulaşıp müdahale edebilirdik , tüm mesajlara ulaşamıyoruz .. Yönetime musama gösterildiğini söylemek yerine keşke tek tuşla yönetime bildir ile bize durumu iletseydiniz .. Neyse bundan sonra uygunsuz durumları bize bildiriniz . İyi günler
Bu topikte adı zikredilen hisse veya hisseler tavan tavan giderken sorun çıkmıyor. Ne zaman ki, hisse veya hisseler taban yiyor, tartışmalar başlıyor.
21 yıllık (aslında en fazla 20 buçuk olabilir de) bir üstadın, Borsa Genel'de müstakil bir topikte hisse adı zikredilmeyeceğini bilmesi gerekir.
Bu topikte hisseden mi bahsedeceksiniz.
Şöyle yaparsınız. (yapmalısınız)
Koyarsınız hissenin grafiğini, belirlersiniz indikatörlerinizi, çizersiniz çizgilerinizi, koyarsınız seviyelerinizi, grafik üzerinden de yaparsınız iki kelam yorumunuzu.
Şuradan aldıydım, şuradan şu kadarını, buradan bu kadarını satarım demek, hele de bu topikte demek, bu gün olmasa bile bir zaman gelir sorun yaratır.
Sorun yaşamak istemiyorsanız, aldım sattım mesajlarınızı hissenin kendi topiğinde yaparsınız.
Naçizane görüşüm budur.
https://youtu.be/SbMdHEvRjFY
Sayin Dudu bir yazisinda toplu olmayan hissenin gitmeyeceginden bahsetmisti.. guzel bir örnek.. yabancilar ciktikca bi tarz hareketleri daha cok gorecegimizi dusunuyorum..saygilar
Hıssenın gıtmesi derken hak etmediği bir fiyatı görmesi diyorsanız, o zaman evet toplu olması lazım. Ama hak ettiği fiyati görmesi için toplu olmasına gerek olmaz.
Örnek veriyim, X firma var, senede 20 milyon lira kar ediyor, 15 milyon tlsini temettüü olarak dağıtıyor. Ortalama faizler %5 diyelim piyasada
Ve bu senelik temettünün bir seneye özgü olmadığını, trend halinde bu büyüklükte temettü verdiğini, seneyede bu aralıkta bir temettü beklendiğini varsayalım
Bu firmanın 100 milyon tl den işlem görmesi imkansız
200 milyon liradan görmesi ise çok çok zor.
Büyük olasılıkta 300 milyon tl ve üzeri piyasa değerinden işlem görecektir.
Ha siz 1.5 milyar tl piyasa değerini görsün diyorsanız, evet o zaman malın toplu olması lazım, çünkü satış yapıp fiyati baskılayamacak enayiler şart!!!!!!!
Bu spek mpek hikaye, düzgün bir temettü hikayesiyle hiç bir hisse baskılanamaz, biri denerse babayiğidin biri gelir alayını çizer, o babayiğit mesela ismail tarman olabilir, ya da veli olur, önemli değil.
Şimdi sevdiğiniz takip ettiğiniz analistler olabilir ,çoğunun twıtter hesabı da var ordan fikirlerini öğrenebilirsiniz.Hisse topikleri de var hisseler hakkında oralarda da her türlü tartışma yapılabilir.Borsa hakkında genel yatırım şekilleri hakkında altın ,gümüş hakkında bilgi paylaşımcı yazıların bu topiğin doğasına uygun olduğuna buraya yazılabileceğine inanıyorum.Ben borsayı da severim şimdi altındayım ama geçen yıl iki kez tüm paramı borsaya gömdüm,güneş sigorta ve işyatda yüzlerce yazım vardır.BİST deki para başka hiç bir enstrumanda kazanılamaz,ama zamanlama çok hayatidir.Bunlar benim düşüncelerim kötü niyet falan da yok.
Yedinci gönderisinde topikten adam kovanın niyetinden şüphe ederim.
Bir kez daha söylüyorum. Borsa Genel'de hisse adı verip, aldım/sattım demek iyi bir şey değil. Bu eylemi desteklemek de iyi bir şey değil.
İmza : Bir dost.
"Herşey bittiğinde hatırayacağımız şey, düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır." Alia İzzetbegoviç.
GMSTR almış ,e zamanında o kadar anlattık kafa mı basmıyor anlamadım ki,onun net aktif değerine bakacaksın marj çoksa almıyacaksın diye.Sıkıntı var belli.
Yeter ama .. Guzelce uyardım biraz dikkat edin .. !