Şimdi wolkswagen bizde fabrika açsaydı,bizim otomotiv sektörümüz gelişecekmiydi.
Printable View
Şimdi wolkswagen bizde fabrika açsaydı,bizim otomotiv sektörümüz gelişecekmiydi.
Önce Dünyanın yatırımını emdiler, sonra kopyaladılar, şimdi sadece ağır sanayi montajı değil inanılmaz katma değerli sektörlerde neredeyse piyasayı ele geçirecekler:Huawei, tencent vb
Çinin dünyanın bir numaralı süper gücü olduğu bir dünyayı hiç istemem...
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Hayır ama wv önce burda fabrika açsaydı,
Sonra biz sözgelimi trv markasıyla önce daha ucuzunu sonra eş değerini üretseydik,
20 yıl Sonra da araç yazılımı, fren bilmem ne sektörlerinde kendi atılımlarımızı yapabilseydik,
Evet araç sektörümüz gelişecekti.
Sizce o teknolojiyi çine taşıyanlar çinin o teknolojide kendilerinin önüne geçmesine izin verirler mi.Misal wolkswagen geldi senin ülkene fabrika kurdu,senin ondan işi öğrenip bir fabrika açıp wolkswagenden daha iyi araba üretmen mümkün mü.Huawei nin arkasında kimler var bakmak lazım.
Valla adamlar iki kademe sonraki teknolojiyi bulmadan size şu anki teknolojiyi transfer etmezler.Bir sektörden çıkmak isterlerse o sektörde gelişmenize izin verirler ,yoksa o işler bence zor.Dünyada bilgi üreten devletler var, o bilgiyi kullanan ülkeler var,eski teknolojinin transfer edildiği ülkeler var,bir de ülke denemeyecek coğrafyalar var.Biz maalesef üçüncü gruptayız.
Sn delta heavy 40 yıl önce falan dediğiniz mümkündü bence artık değil,bu saatten sonra ara çok açıldı o iş olmaz.Siz bir adım gidene kadar adamlar 5 adım gider.Hoş sizi bir adım götürecek beyinlerin hepsini de zaten biz kendi elimizle adamlara transfer ediyoruz.Elde kalan beyinlerle olan işler de ortada.
Çinlilerin şöyle bir yapısı var. Her işte bir kişi uzman. Varsayıyorum bir cihazın 30 parçası varsa bu adamlarda 30 adet bu konuda uzman var. İsterse bu 30 parçayı daha alt birime indirgeyip 60 kişide yapabilir. Avrupalılarda böyle bir kaynak yok.
Vw’den biz tedarik zinciri yönetiminden, bakım, onarıma iş kültürüne kadar bir çok şeyi öğreniriz. Belki motordaki alaşımı bilemezsiniz ama bu bilgi ve birikimi farklı sektörde bile kullanabilirsiniz. Mutlaka bir dönüşü olur.
Keşke sn samreit.Ama adamlar isterse olur.Benim aklıma göre turizm dışında bizim için gerisi çok rantabl değil.Hele şu çinin tren yolu aktifleşince bizde işler baya baya zorlaşacak.Pekinden yüklenen mal 14 günde londraya varacakmış.E çok da uzun zaman değil,nakliye sorunu da yakında kalmayacak,adamlarla nasıl başedeceğiz.
Üstad çıkmadık candan ümit kesilmez :)
Bakın 20 yıl önce dünyanın en büyük şirketleri hep ağır sanayi, enerji şirketleriydi. Şimdi liste tamamen teknoloji, yazılım vs.
Sadece 20 yılda trilyon dolarlık yeni sektörler oluştu, bir 20 yıla neler olur.
Rahmetli Sabancı’nın dediği gibi
Çalışmaah çalışmaaah çalışmaah
Lazım :)
Çini seçtilerde boynuz kulağı geçti. Şu anda çinde öyle bir nüfüs var ki. Yapacağınız tüm arge masraflarını kurtarıyor.
Adamların tek sorunu özgür düşüncenin olmadığı yerde size bir iphone sunmak yerine , samsungun daha iyisini yapmayı hedefliyor.
Doğru da merdiveni yanlış duvara da dayamamak lazım.Yoksa çıkarsın çıkarsın sonra bir bakarsın ki yanlış yerdesin.Biz merdiveni doğru duvarlara dayamadık doğru yerlere varmamız mümkün değil.Zaten artık 1929 benzeri bir şey geliyor, dünyaya reset atacak adamlar biz hala muharrem ince parti kursun mu,ayasofya,müjde falan, boş işler bunlar hayal kurmamak lazım.Realite bu.
Sn egeli yeni dünyada zaten çin egemen olacak,pax americana bitti yeni dönem başlıyor.Elbet yeni dünyada çin amerikadan önemli yer kaplıyacak da konumuz bu değildi.Bu muazzam değişimi çinliler mi yaptı çin yapmadıysa kim yaptı,yapanların planı ne.Moruk kardeşimiz bu akşam yok mu, baya baya bizi aydınlatırdı nerde ki acaba :))))))))
Sayin hkm, plan, mlan yoktu. Adamlar sadece devasa bir pazar ve ucuz iscilik gördü ve gözlerinde dolar cakiyordu.
Cin tarafi ise bilincli olarak kendilerini kullandirdi, yoksa fabrikalar acilirken teknoloji transferi ve sirketlerin cogunluk hakkini istemezlerdi.
Farkettiklerinde is isten gecmisti.
Artik geri dönüs basladi. Cok kutuplu dünyaya dogru gidiyoruz.
Birisi demisti "taraf olmayan, bertaraf olur" diye. Aynisi dünyada basladi.
Bakalim ne olacagiz.
O zaman benim sevdiğim teori şu. Japonyanın yükselişine ket vurmak isteyenler çini karşısına çıkardı. Suudilerdeki petro dolar taktiğini uyguladılar. Bugün boynuz kulağı geçince yeni plan doğrultusunda
çinin karşısına hindistan, vietnam vs gibi ülkeleri çıkarıp aynı oyunu tekrar uygulamak.
Kimbilir belki de plan yoktur sn samreit.Ben genelde büyük olaylarda hep perde arkasında bir plan olduğuna inanırım.Davos un 2021 konusu great reset miş.Orada anlatılacak olanlara bakmak lazım adamlar baya baya bir reset planlamışlar.Dünyaya reset planlayan adamlar çinin yükselişini planlamazlar kendi haline bırakırlar kontrol etmezler diyorsanız ne diyeyim kimbilir belki de öyledir.
Bence ulus devletlerin gücü zayıflayacak,uluslararası yeni kurumlar kurulacak,gücün çoğu o kurumlara aktarılacak,o devlet bu devlet diye uğraşmalarına gerek kalmayacak.Tek dünya tek devlet tek para tek din yavaş yavaş geçilecek,aşama aşama tabi.
Koronaya da el atmislar sayin hkm.
Malesef tamamen ingilizce. Google teyzeye tercüme ettirerek okumak lazim, uzun is.
https://www.weforum.org/platforms/co...tform/articles
Hem de 2011 yapımıymış.:)))))))))Allahtan adamlar yıllar öncesinden herşeyin filmini çekiyorlar.
İki perde var.
Birinci perde covid’in birinci dalgasında italya ispanya, almanya üzerinde bakarsak dediğinizin tam tersi oldu.
İkinci perde ab borç ve hibe anlaşması sizin dediğiniz gibi oldu.
Sizin senaryonuzun gerçekleşmesi için ulus devletlerin çok fazla hırpalanması gerekiyor. Bu durumda bir salgın hastalıktan fazlasını bekiyor olmanız gerekiyor.
Bekliyorum zaten joker filmine boşuna oskar verilmedi.O filmin son sahnesinde halk isyanı vardı.Benzeri sokak hareketleri olacak bence.Ulus devletleri kendi halklarına yıktıracaklar gibime geliyor.Yıktırmasalar da yönetimler pek çok şeyi kabul etmek zorunda kalacak.
Smart phone olayı düşük Avrupa da Bizden
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bilim kurgu aksiyon filmi gerçek olacak diyorsunuz yani . In Time di galiba adı
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Transendence bir geleceğe doğru gidiyoruz ama şu var şu anda tek yol elektriğini fişini çekmek olacak ileride önlem alınmazsa eğer bu şekilde devam edecek misin etmeyecek misin ben de çok daha fazla para mı dağıtımı olacak yoksa insan hayatı mı tercih edilecek farklı şeyler için çok önemli detaylar
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Çin e ucuz işgücü ve 1980lerde düşen kar oranlarını yükseltmek için gitti kapitalistler.Kapitalizmde herşey planlanabilse 1929, 73 veya 2008 krizleri olmazdı. Anarşik bir üretim , birikim sisteminden farklı birşey beklenemez. Üretimde kapitalistler kendi karları için karar alırlar fakat tek tek bu kararların toplumun genelini daha iyi bir yere getireceğinin garantisi yoktur. Çin burada taşeron grubu gibi , medeniyet ihraç etmesi için kültür, sanat, edebiyat, bilim, tıp vs de dünyaya bir alternatif sunması lazım. Benim en ilgiyle izlediğim Çin filmi 30. saniyede sıkmaya başlıyordu, o kadar itaat, otorite, içine kapanıklığın önde lduğu kültür bırak alternatif yaratıp insanı özgürleştirmeyi anca iç sıkıntısını artırır. Kapitalistler sorunlara çözüm bulamadıkça ırkçılık, faşizm vs bir alternatifmiş gibi sunulabilir ama Hitler neyi ne kadar çözdüyse o da o kadar başarılı olabilir. Dünya tarihine bakarsanız toplumsal faydayı, özgürleşmeyi ileri taşıyamamış hiç bir üretim, bölüşüm organizasyonu bir eskisinin yerini alamamıştır. Misal Romayı yıkan germen ve vizigot kavimleri yerine ne koydu Roma dan daha da geri olan feodal derebeyliklerini.O feodallerde roma hukukunun bile gerisinde serfliği getirdiler, anak tarımda kapitalistleşme o zinciri kırdığında feodal karanlıktan çıkılmaya başlandı.