Belki de dolar aldigimiz için baticak dolar imiz yok diye değil :)
Printable View
Sn. HAKEM artık neden yazmıyor? Bilen var mı?
Herkese karşı çok saygılı ve kibar davranırdı.
Umarım kötü bir şey yoktur.
Teknik olarak önemli bir seviye 5,17 ve aylık kapanış..
Kırılması durumunda 4,62 beklenmeli. Üzerindeki kapanışlarda 5,37 takip edilebilir.
Bol kazançlar
ya rxpu amma yaptın ha... bunlar da başarı peşinde koşan idealist insanlar :)
doları zıplatıp 7 küsürde tl'ye dönmüş, biraz mevduatta oyalanıp sonra borsada malı götürmüş tipler. millete nasıl çaktık diye ekranlarda sürekli bıyık altından gülüyorlar...
bunlar parayı yoktan kazanmadılar, milletin cebinden çaldılar. millet %50'den fazla enflasyonla her gün bu bedeli ödüyor...
İthalatı zaten öldürmüştük bu düşük kurla ihracatın da ruhuna el fatiha...
Bu arada geçen yıl 300 dolar olan asgari ücret 400 dolara yükselmiş oldu. Yabancı yatırımcı koşa koşa gelir artık..(!)
Başarı hedefini tabii ki piyasa oyuncuları için koymadım. Ekonomiyi yönetenler için bu tür hareketlerin oluşmasının zayıf not olduğunu söylemeye çalışmıştım. Paran 10 gün içinde aşırı değer kaybedebiliyor ya da aşırı değer kazanıyorsa bu ekonomi yönetiminin başarısı değil başarısızlığıdır. Ticareti öldürür. Ekonomiye zarar verir.
Sevgili rxpu, opsiyon olarak hedge değilmi dediğin.
Zaten aktif yapılıyor, yapıyoruz bunu.
Sen değerli bir şahsiyet sin, herkes e cevap vermende hoş.
Nacizhane... Unutmaki bilinçli, bilinçsiz paylaşımcılar topluluğu burası.
Ve bu topic te özellikle dikkat etmeni isterim.
Saygılar
Aslında şunu söylemeye çalışmıştım. Tcmb eğer önümüzdeki 10 yıl dövizi 5 ile 5.50TL arasında tutmayı taahhüt ederse ve bunu sözde değil özde mesela VIOP üzerinden açacağı kontratlar ile kesinleştirmeyi kabul ederse o zaman VIOP üzerinde açacağı ileri kontratların efektif vade faizini sıfır veya sıfır kabul edilebilecek bir seviyede girmesi gerekli. Zira 10 yıl vadeli döviz satım kontratına 5.50TL girdiğinde yıllık efektif faiz %1'in altında olmalı yani sıfır kabul edebileceğimiz bir seviyede olmalı.
Klasik bir Hedge işleminde ise 10 yıllık süreçte gelecek vadeli kontratlara ciddi bir faiz yükü binecektir. Eğer tcmb dövizi önümüzdeki 10 yıl 5..5.50TL'de tutacağında bu kadar emin ve samimi ise VIOP'ta gelecek vadeli kontratları sıfır efektif faiz ağırlığı ile açsın ben de o zaman yıllık %10 TL faizine razıyım diyorum. :)
Güzel ifade etmişsin, Ancak bu oluşum için daha zaman var 200 yıllık wall street dahi buna garanti veremez. Merkez bankası başkanları, devlet başkanları değişiyor...
Biz yatırımcı olarak dediğini komisyon primi ödeyerek sadece yapabiliriz şimdilik.
Zaman içinde ekonomiler birleşir ve tek para birimine geçilir ise dünyada bu daha kolay olur sanırım.
Saygılar Bol kazançlar
Sn rxpu bu bir nevi sabit kur olmaz mı? Bu durumda herhangi bir iç yada dış şokta faizler patlamaz mı?
vatandaşla inatlaşılmaz. vatandaş parasıyla bankadan dolar alıyorsa ssen bunu düşürürsen kafayı kıran benim paramla beni zarar ettiriyorsunuz diyip gidip fizki çeker kalırız sıkıntıya.
dolarcılar bu imf söylentileri abd ile pazarlıklar hakkında ne diyorsunuz
fed in neden biraz mola verelim dediği ortada ! italya resesyona giriyor ingiltere de brexit olayı ! 2019 baya belirsizliklerle doluAlıntı:
BUNDESBANK BAŞKANI WEIDMANN: ALMANYA EKONOMİSİ 2019'DA POTANSİYELİ ALTINDA BÜYÜYECEK - BN
bugün birşeyler dönüyor
Gazı Ercel her gün için kur açıklamıştı geçmişte.
Gemiden ilk o atlamıştı.
https://i.postimg.cc/rmbw49RL/R-524.gif
Kur aslında stabil idi. Yani belirli bir kanal arasında gayet muntazam hareket ediyordu. O nedenle, "her şey kontrol altında " diye yazıyorduk. (takip edenler hatırlar)
Ta ki, malum Ağustos un ilk günlerine kadar . 4.92-4.94 kanalın üst bandı idi ve ancak beklenen darbe ters yönde geldi.
Kimin ve neden yaptığı hala anlaşılamamış bir operasyon yedi TÜRKİYE.
Muazzam bir bedel ödedi toplum.
Bu arada MB bankası 33 M tl kar açıkladı. Bu parayı, internasyonal piyasalarda değil, ülke içinde yaptığı işlemlerde kazandı. Enteresan bir şekilde, bir arkadaşın yazdığı gibi, bu düzeltmelerin 6-7 ay sürdüğü bir zaman diliminin sonu da, şu tesadüfe bakın ki seçimlere denk geliyor. Muktedirlerin Balon olduğunu iddia ettikleri bu hareketin sonuçları, topluma gerçek bir şekilde yansıtılırken,
halk' ın olayı ne kadar kavradığını seçim sonuçlarında göreceğiz.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/c...le-222122h.htm
ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ. EĞER İMF GELDİYSE DOLAR NE YAPAR BİLEMEM AMA BORSA ÇAKILIR.
Doların 10 sene boyunca sabit kalmasını sağlamak ile dolar kullanmak arasında pratikte bir fark yok. O zaman değil %10, değil %5, TCMB FED ne faiz veriyorsa onu vermek durumunda kalır çünkü kullandığımız para birimi dolar ile 1:1 ağırlıkta olur.
Doları sabit tutup da üstüne %10 faiz istemek direk cebime %10 faizden dolar koy demek ile aynı şey. TCMB parlak kararlar almıyor olabilir ama düpedüz aptal da değil. Ha gün gelir vermek zorunda kalır o ayrı.
Aslında bunu yapabilen merkez bankaları var. Örnek ECB. Negatif faiz ile tahvilleri dolaşıyor etrafta. Politika faizi eksi. Finansal mühendislik kullanılarak çok rahatlıkla istenildiği miktarda Euro 10 yıllık vadede mesela USD'ye peglenebilir. Belki yıllık %1 maliyetle veya bazı durumlarda sıfır veya %-1 veya daha da düşük maliyetle. Bu tamamiyle güç meselesi. Ve evet bu güç tcmb'de yok.
Bizim merkez bankaları ise izin verilen ölçüde bu gücü diğer merkez bankalarının izniyle kurdukları piyasada kullanmayı seçiyorlar. Örneğin geçen haftalarda Türk hazinesi 10 yıllık USD borçlanmaya çıktı yıllık %7.86 faiz ile. Daha sonra finansal mühendislik ile bu borcun interest rate değeri swaplanarak 10 yıllık Euro borçlanmaya çevrildi. Yıllık faizi %4.5 oldu.
venezüla da ki insanlarda fed faiz artırmayacakmış diyip zeenginleşti mi. çikolatayla adamlar depo benzin alıyor yahu
imf venezuellayı niye kurtarmıyor peki kafamda şuan deli sorular oluştu.
WEAREMADURO
Dedikte onlara demedik zaten...neyse şöyle dolar 4,50₺ geldiğinde inekleri salacam Nisan çimini otlasınlar bende zeytin ağacının altında benjonun haline bakıp bakıp keyifleneceğim....almayın kardeşim dolar molar...bu arada gene ceza yedin galiba...burada yazmak tehlikeli en az 25 gün [emoji23][emoji23]
Sistemi terbiye etmek için çeşitli yollar bence mümkün. Cari açık vermeye imkan tanımayan bir para ve maliye politikası ile işin vergisel boyutu da çok iyi kurgulanarak bu gerçekleştirilebilir. Bu durumda da sistem kendi kendini beslemeye başlar.
Gerekirse resesyon ,gerekirse artan işsizlik ile sistem orta vadede kendini terbiye edecektir.
Peki bu neden yapılmaz ya da yapılmamıştır?. Aslında yapılabilir. Ama bunun yapılabilmesi için 10 sene seçim yapılmaması gerekli. :)
Mart 2019 seçimlerinden sonra Türkiye 4 yıl seçim yaşamayacak. Politik irade bu durumdan aldığı feyz ile yukarıda belirttiğim adımlara benzer tedbirleri uygulamaya geçirmeye niyetlenirse Türkiye bugüne kadar deneyimlemediği enteresanlıkta bazı deneyimler yaşayabilir. :)
şunu ekleyeyim, bugünün trollerine de çağlar öncesinden şöyle seslenmiş büyük filozof heraklit:
aptallar sağır gibidir dinlerken
varlığıyla yokluğu bir dedikleri...
geçen mart dolar 4,15 olduğunda yok deve, oha battık diyenler vardı çevremde bolca.. yılbaşına göre %10 koymuştu üç ayda. bugün itibarıyla onun bile %25 üstünde. bu kadar uzun süredir sürünmesine rağmen yıllıkta %38.3 yukarıda..
dolar faizini de eklersen tl mevduat eşleniği neredeyse %50 ye geliyor.. bu yukarıda yazan çomarlar* hala dolarcılarla dalga geçiyorlar ya akıllarınca ben ona gülüyorum.
* bu çomarlar engelli bende ama alıntı yapılınca görüyoruz mecburen.
Sn Yaşar ben FULL banka hissesinde idim.. Lakin bu işlerde zamanlama çok önemli....
Temmuz da dip noktadayım diye girip Ağustos, Eylül ,Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak 14 e kadar yatayda ve hatta zaman zaman 84,000 endekse dayanmak inanın kolay bir psikoloji değil...
102,000 endeks te banka kağıtlarım ile vedalaştım. Yukarı gider mi bilemem.. Ama şu şartlarda pek sanmıyorum.
Şu an günlük fazideyim ve ilk kademe (5,20) USD alımı yaptım.
Demem o ki;
%25 enflasyon olan bir yerde 6 ay bekleyip sonradan 102,000 endekste çıkmak el elde baş baştaya getiriyor. bazıları kamyon yükü diyor ama faizler taşıma maliyetini çok artırıyor...
Maalsef TR de zamanlama çok önemli...
Banka hisselerinde sizin dediğiniz gibi 14 Ocak sabahı FULL VAKBN yada ISC alınmış olsa idi;
Evet %50 15 günde kazanılırdı...
Sizinde bahs ettiğiniz gibi; 14 Ocak sabahı kaç kişi FULL banka alabilir ki...
Burada ben artık USD da dip olmasak bile diplerde çok yakın yerlerde olduğumuzu düşündüğüm için geldim.. Belki en fazla %5 aşağıya yer var, o kadar..(Kişisel Görüş dileyen dileğini düşünebilir)
Sonuç olarak; dediğim gibi TR gibi faizlerin çok sert olduğu yerlerde yatırım araçlarına yatırım zamanlaması gerçekten çok önemli...