26.09.2007 de ihraç olmuş..yani yeni bir tahvil değil...
Printable View
Yukarıdaki linkte nisan vadeli eurobond için banka satış basit faizi %1.59 ve banka satış bileşik faizi %1.6 gözüküyor. Ben mi yanlış görüyorum. Sonuçta banka size kirli fiyattan satış yaptığı için temiz fiyata ana para ile birlikte ödenecek olan son kupon ödemesinin alım satım tarihine kadar olan vade getirisini de eklediğinden (yani sizden önceden ödediğiniz fiyatın içinde tahsil ettiğinden) aslında yıllık %6.75 faiz oranı elde etmek mümkün değil diye görüyorum.
Vadesine çok az kaldığı için banka yıllık faizini de epey düşürmüş : %1.6
Yanlış mı görüyorum?!
Yahu bunlar değilmiydi 2008 krizi sonrası dövizi geliri olmayan şirketlere dövizle borçlanma serbestisi getiren..:)
Şimdi ne olduda oldu, şirketlere döviz takibatı başladı..
Kuşlar böcekler ağaçlar, buradan bakınca öyle gözüküyor..:)
Denize düşen yılana sarılır..dostların alışverişte görmesine zannımca gerek yok..:)
Ciddi olan başka şeylerde yapar..neyse uzatmayayım..:cool:
eğer kirli fiyattan aldıysanız ki , bankalar yurt içi piyasada kirli fiyattan satıyor. O 400 doların bir kısmını banka size uyguladığı satış fiyatının içine ekleyip satmış olabilir. Konuyu jondowes hocaya sorma zamanı geldi sanırım.Yine başını ağrıtacağız sn jondowes'un.
4 Nisan 2018 vadeli eurobond'u hangi fiyatla aldınız?
103,9 civarı birşeydi..... daha önce akbankıda sormuştum üstada.. bak istersen..
http://www.hisse.net/topluluk/showth...13841&page=837
bakın hesabı şöyşe yaptım.. 57000 nominal değerle 57000*(6,75/100)*180/360 =1923,75 dolar eder... 180 gün için ...43 gün için ise 459,56 dolar eder....yani üstündeki kupon (öderken bunuda ödedim.) 1464,19 USD .....gerisi dönem sonunda kalacak para...hesap hatası yapmış olabilirim.
Mart diyorum. Hem bu ay içerinde vadesi gelen, kamu ve şirketlerin yıl içerisinde ay bazında ödeyeceği en yüksek dış borç ödemesi var. Hem de defalarca çalışan log destek 370 lere girmeye başlıyor.
Ciddiye alınmaya..
eurobond meselesi:
çok guzel bir kaynak isbankasının sayfası..her gun guncelleniyor fiyatlar.. genelde sabah 11 den sonra..
https://www.isbank.com.tr/TR/fiyatla.../eurobond.aspx
daha once kullandım... kirli fiyattan yansıtılıyor..alış satış fiyatları belli. her bir eurobond 1000$ nominal değere sahip. vade sonunda 1000$ elinize geçecek.. her 6 ayda bir dolar bazında olanlar için kupon ödemesi alacaksınız. euro için kupon ödeme takvimi 12 ay yanılmıyorsam..
mesela 14.04.2026 vadeli eurobond sitede 669 kodla veriliyor. nominali 1000 $ olan eurobondu almak için 952 $ ödeyeceğim.. burada iskontolu..her 6 ayda ise %2.125 den 21.25 $ kupon ödemesi alacağım. 12 aylık ise 42.5 dolar alacağım demektir..bu vade sonuna kadar böyle. eurobond un değeri vade sonunda 1000 $ olacak..bu 2026 vadenin şu anda biraz iskonttolu olmasının nedeni ise çıkarıldığı tarihte eurobond borçlanma faizinin bugune göre daha düşük olmasıydı.
Investing.com - Cuma günü yükselişe geçen dolar, dünkü kazançlarının ardından bugün de alıcılı fiyatlanıyor. ABD’de yapılacak tahvil ihaleleri öncesinde tahvil faizleri yükseliş yaşarken dolar da değer kazanıyor.
Dün 89,0 üzerinde günlük kapanış yaşayan ABD Dolar Endeksi , bugün 89,60 seviyesine yükselirken dolar, majör para birimlerinin tamamı karşısında değer kazandı.
Geçen hafta son yılların dip seviyesine gerileyen USDJPY bugün 107,0 seviyesine yükselirken euro, dolar karşısında 1,2350 ve sterlin, dolar karşısında 1,3935 seviyesine geriledi.
Dolar, gelişen ülke kurlarından Brezilya reali hariç tamamı karşısında yükselişte. USD/TRY kuru, haftaya alıcılı başlamasının ardından bugün de 3,7730 seviyesine yükselerek gün içi zirveyi gördü.
Yarın açıklanacak FOMC tutanakları öncesinde dolar tarafındaki yükselişin bugün de sürmesi bekleniyor. Endeksin 90,0 seviyesine doğru ilerlemesi ve EUR/USD paritesinde 1,23 tabanına doğru yaşanacak gerileme ile USD/TRY kuru 3,78 ara direnci üzerine atak gösterebilir.
Sayın Human01,
Yanlış bilmiyorsam itfa tarihinde (nisan 2018) 103,9 usd ye aldığınız eurobond 10 usd 0 olarak size geri dönecek.
Aldığınız fiyattan % 3,09 kaybedeceksiniz, fakat kupon getiriniz olacak. Kupon getirinizinden %3,09 iskontoloyarak gerçek faiz kazancı bulunabilir.
Benim kafam şurda karıştı.
43 gün sonra (100 usd + son kuponu) almak için bugünden 103,9 usd ödüyorsunuz. 100 usd'nin 6 aylık kupon getirisi 100 x (6,75/2) = 103,375 usd
Bu hesaba göre 43 gün sonra 103,375 usd almak için ödediğiniz 103,9 usd biraz yüksek, hatta kupon faizini dahi kurtarmıyor. Sanırım hesaplamada bir yerlerde hata yapıyorum ama nerede hata yaptığımı bulamadım. Ya da belirttiğiniz 103,9 usd alım fiyatı daha düşük olmalı.
Sn jondowes, araba stop etti, biraz itebilir misiniz?
103,917 usd fiyatla alınan vade bitimine 43 gün kalmış eurbond'un %6,75 yıllık kupon faizi ile (yılda 2 kupon ödemeli) getirisi ne olur?
teşekkürler.
Soru ve cevabı eurobond bölümüne de kaydırabiliriz.
Ya da tembellik etmeyip şu linkten dersimizi çalışalım:
http://www.hisse.net/topluluk/showth...7598#post47598
Evet Eurobond hakkında sohbetler bölümünde sn.jondowes'un Macaulay duration ile ilgili çok iyi bir anlatımı var.
link: http://www.hisse.net/topluluk/showth...7598#post47598
Eurobond'ların Getirisi
Eurobond'lar için baz alınacak fiyatlama 100 birim üzerinden yapılmaktadır. Çünkü vade sonunda tahvilin değeri 100 olarak işlem görmektedir. Fakat tahvilin fiyatı, ilk ihraç olduğu tarih ile vade sonuna kadar geçen yıllar arasında arz ve talep dengesine göre dalgalanmaktadır. Tahvilin değeri 100 birim fiyatın altında veya üzerinde işlem görebilmektedir. Eğer bir Eurobond 100'ün üzerinde işlem görüyorsa primli, 100'ün altında işlem görüyorsa iskontolu olarak adlandırılır.
Sabit Kupona Faiz Oranları
Kupon faiz oranları, çoğunlukla her bir Eurobond için farklı çıkmaktadır. Bu oranların değeri, Eurobond'ların ihraç tarihlerinde Türkiye ekonomisinin makro değerlerine ve ülkemizin yurtdışındaki riskine göre değişiklik göstermektedir.
Eurobond'ların Getirisi
Getiri, tahvilin piyasa fiyatı ile kupon faizi arasındaki ilişkiye göre değerlenir. Tahvil fiyatı ile kupon faizi arasındaki ilişki, tahvilin getirisine ters oranda yansımaktadır.
Genelde Eurobond'lar ilk ihraç tarihlerinde 100 birim fiyat veya iskontolu olarak piyasaya çıkmaktadır. Bu yüzden yatırımcılar o günün şartlarını düşünerek bu tahvilin getirisinin yüksek olduğuna kanaat getirdiklerinde tahvile talep etmeye başlar ve böylece tahvilin fiyatı yükseliş gösterir. Fiyatı yükselen bu tahvilin getirisi ise düşmeye başlar. Dolayısıyla 100 birim fiyatın üzerinde işlem gören her tahvilin getirisi, doğal olarak, üzerinde taşıdığı kupon faiz oranının altında olur.
Örneğin;
27.11.2006 vadeli USD para cinsinden %11,375 kupon faiz oranlı Türkiye Eurobond'unu ele alalım. Tahvilimizin fiyatının 108,50 birim fiyattan işlem gördüğünü varsayalım. Eğer bu tahvil 100 birim fiyattan işlem görmüş olsaydı, getirisi de üzerinde taşımış olduğu kupon faiz oranı olan %11,375 olacaktı. 108,50 birim fiyata göre tahvilin getirisi %9,05'e düşmüş bulunmaktadır.
İskontolu bir tahvilin getirisi de üzerinde taşıdığı kupon faiz oranının üzerinde olur.
Örneğin;
2006 vadeli USD tahvilinin ilk ihraç tarihindeki çıkış fiyatı 99,53 ve verimi %11,50 idi. Dolayısıyla, yatırımcıların bu tahvili çok cazip görmesi tahvile olan talebi artırmış, fiyatı yükseltmiş ve getiri ilk ihraç tarihindeki orana göre düşmüştür. Buradaki en önemli husus, yatırımcıların bu vadedeki tahvili ve faiz oranını (getirisini) nasıl değerlendireceğidir. Eğer bugünkü ekonomik koşullar altında 2006 vadeli bir tahvil için bu oranların hâlâ cazip olduğu düşünülüyorsa, tahvilin fiyatı artmaya devam edecektir. Aksi durumda ise tahvilin fiyatı düşecektir.
http://www.akbank.com/tr-tr/urunler/.../Eurobond.aspx
Kirli Fiyat nedir?
Gerçekleşen alım satımların takas işlemleri sırasında kıymet bedeli, birikmiş kupon faizi eklenerek hesaplanmakta ve birikmiş faizin de dahil olduğu fiyata "Kirli Fiyat" denilmektedir.
Temiz Fiyat Nedir?
Uluslararası piyasalarda Eurobondlar temiz fiyat ile işlem görmektedir. Birikmiş kupon faizlerinden arındırılmış fiyat “Temiz Fiyat†olarak adlandırılır.
Birikmiş Faiz Nedir?
Birikmiş Faiz Eurobond'un ihraç veya son kupon ödeme tarihinden alım - satımının yapıldığı tarihe kadar işleyen faizine birikmiş faiz denir.
Birikmiş Faiz = A / E * % CPN / M
A: Son kupon ödeme tarihinden valör gününe kadar geçen gün sayısı
E: Kupon ödeme dönemi içindeki gün sayısı
CPN: Kupon faiz oranı
M: Bir yıl içindeki kupon ödeme sayısı
Kupon Faizi ile getiri arasındaki fark nedir?
Eurobondlar sabit kupon faizli olduğu için kupon faiz oranı vade sonuna kadar değişmemektedir. Ancak piyasada faiz oranı ve satış fiyatı değiştiğinde, kıymetin getirisi de satış fiyatına göre değişiklik gösterecektir. Kıymet vade sonuna kadar tutulduğu takdirde yatırımcının elde edeceği getiri, kıymetin satın alındığı tarihteki satış fiyatı üzerinden ve tüm kupon faiz tutarlarına karşılık gelen getiri olacaktır.
https://m.fibabanka.com.tr/sikca-sor.../eurobond.aspx
100 birim üzerinden bakalım:
Yatırım miktarı = 103.917
Geri alınacak tutar = 100.000 anapara + 3.375 son kupon getirisi = 103.375
Geri alınacak para < Yatırım tutarı
Getirisi negatif'tir.
Yalnız doğru alım fiyatı 103.168 sn human01 'in verdiği bilgiye göre. Bu durumda:
Net getiri = 103.375 - 103.168 = 207
(Alınan nominal miktar 100 bine oranlanarak 207 ile çarpılırsa, tam olarak elde edilecek getiri meblağı bulunur)
57 bin nominal için ele geçecek meblağ = 207 x 57/100 = 118 dolar
Basit getiri oranı = 207 / 103.168 = %0,20
Bileşik getiri oranı = (1+%0,20)^(360/43)-1 = %1,69
Yıllık mevduat karşılığı = 1,69 / 0,87 = %1,94
Yazıyı okuyanlar fazladır ama gene de bir not düşmek için alıntıladım...
"- Çelişkili olan taraflardan biri ise ABD’de faiz artışları yanında hisse senetlerinin de yükselme eğiliminde olmasında.
- Ancak çok daha büyük çelişki ise ufukta kuvvetli enflasyon belirmesine ve faizlerin yükselmesine karşılık doların yerinden kıpırdamamasında. Hatta yeni Dolar Endeksi’nin cuma günü 88.253 ile yeni dip düzeylere inmesinde. Faizi artan bir paranın ki, bu para dolar ve aynı zamanda dünya parası, değeri artmıyor. Aksine gevşeme eğiliminde. Neden?
- Çünkü pozisyonlar güçsüz dolara göre alınmış. Trump’ın geçen yılın başında aynen ifade ettiği ve geçen ay ABD Hazine Bakanı’nın teyit ettiği gibi. Bu istek ortaya konulduktan ve pozisyonlar da buna uygun şekilde alındıktan sonra, doları zayıflatabilmek kolaylaşıyor.
- Dolar güçsüz olunca da, dolarla fiyatlanan emtia fiyatları ve altın yükseliyor. Dolar karşısında Euro ve Japon Yeni değerleniyor. Euro dolar paritesi geçen hafta 1.25’in üzerine kadar kendini attı ve son gün kısmi gerileme gösterdi. Japon Yeni de kapatılan carry trade pozisyonlarının etkisiyle dolara karşı geçen hafta yüzde 2.4 daha değer kazandı ve 106.21’e yükseldi. Yen’in 8 Ocak’tan bu yana dolara karşı değer artışı yüzde 6’yı geçti.
- Küresel piyasalarda faiz artışına karşılık güçsüz dolar, güçlü Euro ve Japon Yeni, daha yükselecek borsalar ve petrol fiyatlarının yüksek seviyelerini koruması üzerine yeni bir pozisyonlanmaya gidildi. Önce pozisyonlar alındı, şimdi senaryosu yazılıyor. Vizyona da çok yakında girer herhalde."
http://www.haberturk.com/yazarlar/ab...aryo-yaziliyor
doların güçlenmesi yönünde politika izlenmesi gerektiğini savunanan bir görüş
https://www.realclearmarkets.com/art...ar_103154.html
Her 100 birim yatırım için her yıl 2 parçada toplam %6,75 faiz elde edeceksiniz demek. örneğin sizin hesabınıza yatacak para toplam = (57/100)x(100+3,375) = 58.923 dolardır (bu formüldeki 3,375 = 6,75/2) Sizin alım tarihinizde, kalan tahvil ömrü 1 yıldan çok daha kısa olduğu için doğal olarak faizin de ufak bir çarpanını tahsil etmiş olacaksınız. Yani kupon oranına tek başına "oransal getiri" diye bakılması hatalı olur. Kupon faizi sadece nakit akışını belirler. Aslolan her zaman 100 nominale ödenen alım fiyatıdır.
Tam 100 vererek almışsa evet, bileşik getirisi = kupon getirisi = %6.75 olur
Ancak ihraç genelde 100'den olmaz hafif farklı yerden olur (99 veya 101 gibi), dönemine göre. Kupon oranı belirlenirken piyasa nabzının, iştahının doğru belirlenmesiyle alakalı. Beklenenden başarılı ihraçlarda fiyat 100'ün üstüne çıkar. Kötü ihraçlarda da altına sarkabilir.
Sn human01 alım fiyatınızın 103.971 olduğuna emin misiniz?. Zira hesaba göre bu fiyattan alınırsa negatif getiri elde ediyorsunuz.
Acaba net alım fiyatı sn. jondowes'un belirttiği gibi 103.168 mi? Fiyat bankanın kendi kafasına göre koyduğu komsiyon veya ek prim ile 103.971 olmuş olabilir mi?. Eğer sitelerinde komisyon hariç basit faiz oranını bildiriyorlarsa bunu etik bulmam. zira komisyonu ekleyince resmen 103.971 alım fiyatı negatif getiriye dönüşüyor.
Bu tahvilin 2007 de çıktığını belirtmekte yarar var, eğer 12 sene paranı bağlayabilirsen ve bekleyebilirsen çok ufak bir riskle (Türkiye temerrüd riski) 32 günlük DTH faizine göre 2-3 puan fazla alman normaldir.
27.11.2006 tarihinde yıllık faizi %11.375 olan bir usd eurobond bile varmış. 10 yıl garanti faiz eğer ana paraya ihtiyacın olmayacağının garantisi varsa çok iyi bir fırsatmış.
Detaylı cevap için teşekkürler. Ben de benzer şekilde düşünmüştüm ama negatif getiri çıkınca herhalde benim hesabım bir yerlerde yanlış diye düşündüm. O nedenle sn human01'e tekrar fiyatı teyid ettirdim. 57kUsd yatırdığını söylediği için belirttiği 103.917'yi alım fiyatı olarak yorumladım.
Forumda öğrendiğim genel tecrübe şu ki vadesine 1 yıldan az kalmış eurobondlarda gerek aşırı primli fiyat nedeniyle kupon getirisi gerekse fiyat ve faizde fazla oynaklık olmadığından alım satım karı fırsatı getirisi DTH faizlerine göre ciddi anlamda düşük oluyor. O yüzden bireysel olarak pek bulaşmamak lazım.
Tekrar teşekkürler.
3,7952 +0,0364 +0,97%
15dk önce suriye rejim güçlerini bombaladık, suriye Türkiye'ye savaş açtım dese ne olacak şimdi?
Türkiye samimi olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana ise, Suriye ordusunun Afrin'e girmesinin bizi rahatsız etmemesi gerekir.
Yok Suriye'nin hangi bölgesinde kimin bulunacağına biz karışacaksak işler tatsızlaşır.
Bugün yanımızda gibi görünen Rusya birden yüzünü gösteriverir...
ABD ve Rusya'yı Suriye'de karşısına alan bir Türkiye, ne kadar milliyetçi olursak olalım, kusura bakmayın ama bugün Bayern'e beş atarız diyen Beşiktaş taraftarına benzer.
Yazık olur bu ülkenin kaynaklarına, Mehmetçiğine...
Başkanlık bu kadar da önemli olmamalı...
Dolar kuru isterse artmasın ama saçmalamayalım.
böyle giderse iş çok pis yerlere varacak bir an önce birilerinin itidalli açıklama yapması bekleniyor