Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!
Evet Eurobond hakkında sohbetler bölümünde sn.jondowes'un Macaulay duration ile ilgili çok iyi bir anlatımı var.
link: http://www.hisse.net/topluluk/showth...7598#post47598
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Eurobond'ların Getirisi
Eurobond'lar için baz alınacak fiyatlama 100 birim üzerinden yapılmaktadır. Çünkü vade sonunda tahvilin değeri 100 olarak işlem görmektedir. Fakat tahvilin fiyatı, ilk ihraç olduğu tarih ile vade sonuna kadar geçen yıllar arasında arz ve talep dengesine göre dalgalanmaktadır. Tahvilin değeri 100 birim fiyatın altında veya üzerinde işlem görebilmektedir. Eğer bir Eurobond 100'ün üzerinde işlem görüyorsa primli, 100'ün altında işlem görüyorsa iskontolu olarak adlandırılır.
Sabit Kupona Faiz Oranları
Kupon faiz oranları, çoğunlukla her bir Eurobond için farklı çıkmaktadır. Bu oranların değeri, Eurobond'ların ihraç tarihlerinde Türkiye ekonomisinin makro değerlerine ve ülkemizin yurtdışındaki riskine göre değişiklik göstermektedir.
Eurobond'ların Getirisi
Getiri, tahvilin piyasa fiyatı ile kupon faizi arasındaki ilişkiye göre değerlenir. Tahvil fiyatı ile kupon faizi arasındaki ilişki, tahvilin getirisine ters oranda yansımaktadır.
Genelde Eurobond'lar ilk ihraç tarihlerinde 100 birim fiyat veya iskontolu olarak piyasaya çıkmaktadır. Bu yüzden yatırımcılar o günün şartlarını düşünerek bu tahvilin getirisinin yüksek olduğuna kanaat getirdiklerinde tahvile talep etmeye başlar ve böylece tahvilin fiyatı yükseliş gösterir. Fiyatı yükselen bu tahvilin getirisi ise düşmeye başlar. Dolayısıyla 100 birim fiyatın üzerinde işlem gören her tahvilin getirisi, doğal olarak, üzerinde taşıdığı kupon faiz oranının altında olur.
Örneğin;
27.11.2006 vadeli USD para cinsinden %11,375 kupon faiz oranlı Türkiye Eurobond'unu ele alalım. Tahvilimizin fiyatının 108,50 birim fiyattan işlem gördüğünü varsayalım. Eğer bu tahvil 100 birim fiyattan işlem görmüş olsaydı, getirisi de üzerinde taşımış olduğu kupon faiz oranı olan %11,375 olacaktı. 108,50 birim fiyata göre tahvilin getirisi %9,05'e düşmüş bulunmaktadır.
İskontolu bir tahvilin getirisi de üzerinde taşıdığı kupon faiz oranının üzerinde olur.
Örneğin;
2006 vadeli USD tahvilinin ilk ihraç tarihindeki çıkış fiyatı 99,53 ve verimi %11,50 idi. Dolayısıyla, yatırımcıların bu tahvili çok cazip görmesi tahvile olan talebi artırmış, fiyatı yükseltmiş ve getiri ilk ihraç tarihindeki orana göre düşmüştür. Buradaki en önemli husus, yatırımcıların bu vadedeki tahvili ve faiz oranını (getirisini) nasıl değerlendireceğidir. Eğer bugünkü ekonomik koşullar altında 2006 vadeli bir tahvil için bu oranların hâlâ cazip olduğu düşünülüyorsa, tahvilin fiyatı artmaya devam edecektir. Aksi durumda ise tahvilin fiyatı düşecektir.
http://www.akbank.com/tr-tr/urunler/.../Eurobond.aspx
Kirli Fiyat nedir?
Gerçekleşen alım satımların takas işlemleri sırasında kıymet bedeli, birikmiş kupon faizi eklenerek hesaplanmakta ve birikmiş faizin de dahil olduğu fiyata "Kirli Fiyat" denilmektedir.
Temiz Fiyat Nedir?
Uluslararası piyasalarda Eurobondlar temiz fiyat ile işlem görmektedir. Birikmiş kupon faizlerinden arındırılmış fiyat “Temiz Fiyat†olarak adlandırılır.
Birikmiş Faiz Nedir?
Birikmiş Faiz Eurobond'un ihraç veya son kupon ödeme tarihinden alım - satımının yapıldığı tarihe kadar işleyen faizine birikmiş faiz denir.
Birikmiş Faiz = A / E * % CPN / M
A: Son kupon ödeme tarihinden valör gününe kadar geçen gün sayısı
E: Kupon ödeme dönemi içindeki gün sayısı
CPN: Kupon faiz oranı
M: Bir yıl içindeki kupon ödeme sayısı
Kupon Faizi ile getiri arasındaki fark nedir?
Eurobondlar sabit kupon faizli olduğu için kupon faiz oranı vade sonuna kadar değişmemektedir. Ancak piyasada faiz oranı ve satış fiyatı değiştiğinde, kıymetin getirisi de satış fiyatına göre değişiklik gösterecektir. Kıymet vade sonuna kadar tutulduğu takdirde yatırımcının elde edeceği getiri, kıymetin satın alındığı tarihteki satış fiyatı üzerinden ve tüm kupon faiz tutarlarına karşılık gelen getiri olacaktır.
https://m.fibabanka.com.tr/sikca-sor.../eurobond.aspx
100 birim üzerinden bakalım:
Yatırım miktarı = 103.917
Geri alınacak tutar = 100.000 anapara + 3.375 son kupon getirisi = 103.375
Geri alınacak para < Yatırım tutarı
Getirisi negatif'tir.
Yalnız doğru alım fiyatı 103.168 sn human01 'in verdiği bilgiye göre. Bu durumda:
Net getiri = 103.375 - 103.168 = 207
(Alınan nominal miktar 100 bine oranlanarak 207 ile çarpılırsa, tam olarak elde edilecek getiri meblağı bulunur)
57 bin nominal için ele geçecek meblağ = 207 x 57/100 = 118 dolar
Basit getiri oranı = 207 / 103.168 = %0,20
Bileşik getiri oranı = (1+%0,20)^(360/43)-1 = %1,69
Yıllık mevduat karşılığı = 1,69 / 0,87 = %1,94
Forum kuralları 'nı okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Yazıyı okuyanlar fazladır ama gene de bir not düşmek için alıntıladım...
"- Çelişkili olan taraflardan biri ise ABD’de faiz artışları yanında hisse senetlerinin de yükselme eğiliminde olmasında.
- Ancak çok daha büyük çelişki ise ufukta kuvvetli enflasyon belirmesine ve faizlerin yükselmesine karşılık doların yerinden kıpırdamamasında. Hatta yeni Dolar Endeksi’nin cuma günü 88.253 ile yeni dip düzeylere inmesinde. Faizi artan bir paranın ki, bu para dolar ve aynı zamanda dünya parası, değeri artmıyor. Aksine gevşeme eğiliminde. Neden?
- Çünkü pozisyonlar güçsüz dolara göre alınmış. Trump’ın geçen yılın başında aynen ifade ettiği ve geçen ay ABD Hazine Bakanı’nın teyit ettiği gibi. Bu istek ortaya konulduktan ve pozisyonlar da buna uygun şekilde alındıktan sonra, doları zayıflatabilmek kolaylaşıyor.
- Dolar güçsüz olunca da, dolarla fiyatlanan emtia fiyatları ve altın yükseliyor. Dolar karşısında Euro ve Japon Yeni değerleniyor. Euro dolar paritesi geçen hafta 1.25’in üzerine kadar kendini attı ve son gün kısmi gerileme gösterdi. Japon Yeni de kapatılan carry trade pozisyonlarının etkisiyle dolara karşı geçen hafta yüzde 2.4 daha değer kazandı ve 106.21’e yükseldi. Yen’in 8 Ocak’tan bu yana dolara karşı değer artışı yüzde 6’yı geçti.
- Küresel piyasalarda faiz artışına karşılık güçsüz dolar, güçlü Euro ve Japon Yeni, daha yükselecek borsalar ve petrol fiyatlarının yüksek seviyelerini koruması üzerine yeni bir pozisyonlanmaya gidildi. Önce pozisyonlar alındı, şimdi senaryosu yazılıyor. Vizyona da çok yakında girer herhalde."
http://www.haberturk.com/yazarlar/ab...aryo-yaziliyor
Yer İmleri