İmtiyaz olayı olmasa bak nasıl çiziyolar 10b dolar değil 20b dolara bile isc yi alırlar. Çökmek istedikleri yerlere böylede çökebilirler sinyali verelimde
Printable View
İmtiyaz olayı olmasa bak nasıl çiziyolar 10b dolar değil 20b dolara bile isc yi alırlar. Çökmek istedikleri yerlere böylede çökebilirler sinyali verelimde
Msci endeksindeki kağıtlara göre de f/kda
2020 ve 2001 dibini geçtik 2008i de haftaya kırarsak kalıyor 97
https://i.hizliresim.com/m61mfvi.jpg
[QUOTE=joker16;5560287]Yani vioptaki veya borsada kredilideki gibi yasal olarak borclanma yok. Dogru anliyorum heralde ... cevaplariniz icin tesekkur ediyorum
SM-G950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi[/QUOTE
VİOP da teminat açığın olursa aracı kurum tahsil eder .yasal olarak.
Portföy başladınız mı.. hayırlısı olsun..
Unutmayalım ki banka bazlı sıkıntı 2018 yılından beridir var .banka biriktirmedim hiç am
Bir banka alacak olsam biriktirecek olsam adı belli..
M2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://coinmarketcap.com/ verilerine göre şu an 12791 tane kripto var. 412 borsada işlem görüyorlar.
altcoinlerde list-delist olayı var. örneğin https://kriptokoin.com/sicak-gelisme...delist-ediyor/
Abi kaç sene önce 90 lar geri geldi diye yazdık. Ben bu dakikadan sonra tüm temel analizimi dolar üzerinden kurarım. Satışlara dolar bazlı, karlara dolar bazlı bakarım. Yoy değerleme yaparken artışta libor + cds kadar performans veremeyen kağıdı ele gitsin isterse tl bazlı %30 artış gör önemi yok. Hedef fk yi da 1 + (72/(libor + cds)) olarak alırsan muhtemelen çok çok çok ucuz şeyler yakalarsın bundan sonra. Reflasyon. Enflasyon karşısında en sağlam enstrüman borsa gibi gelebilir yakında insanlara, borsaya akın tekrar başlayabilir.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bankayı kapat parayı da yandaki bankaya koy desen şu an tüm banka sahipleri kabul eder :) düşman gibi görünüyorlar. Zaman da değişti hukumetlerin belki de artık bankalara ihtiyaçları sa azalıyor direk manipule etmek istiyor olabilirler. Ben banka aldım adı da belli : boynuzlu:)SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
satışlara ve karlara dolar bazlı bakıyorsan fiyata da dolar bazlı bakacaksın demektir..bu durumda şunu hatırlayalım:
f/k = fiyat / kazanç = (fiyat / $) / (kazanç / $) = (fiyat / tl) / (kazanç/tl)
..f/k zaten usd 'den arındırılmış bir şey.. aslında daha gerçekçi bir karşılaştırma, herhangi bir para biriminden arındırıyor.. kazanca dolarla bakıp proceksiyon yapacaksan bu durumda f/k da bu kara göre beklemen gereken fiyatı sana işaret edecek, rehber olacak..piyasa öyle fiyatlar mı konusu ise ayrı bir konu..zira fiyatlama sonrasında ortaya çıkan f/k nın kendisi ise ülke şartları ve konjektürel bir şey zaten..
son nokta ise.. dolarla karşılaştırırken oradaki enflasyonu da unutmamak lazım.. biz YoY karşılaştırma yapacağız diye TL deki değer kaybını elimine etmek için dolar referansı kullanıyor olabiliriz ama dolar da uzun yıllar içnde enflasyon karşısında eriyor, mesela 20 yılda %50 enflasyon var dolarda..
ayrıca.. bir noktadan sonra ben de dolar yerine hisse (mal) almanın akıllıca olduğunu zaten düşünüyorum..özellikle Türkiye şartlarında "blue chip" denilebilecek hisseler.. her zaman aralarında geçiş mümkün, bugün çok ucuz bir enstrümanı alırsın sanki dolar alıyormuş gibi, dolar bazında artınca satıp dolar nakit alırsın.. böylece mesela eurobond dan daha yüksek getirileri elde etmek mümkün.. riskleri unutmadan tabi..
TL = xxx. Sahibinin değer vermediği parayla hesap kitap yapan yaya kalır. Tabi ki dolar enflasyonu hesaba kalacaksın, hatta diyorum ki üstüne ülke riskini de hesaba kalacaksın, yine de çok ucuz şirketler çıkacak.
Fk kısmında fark şu. Yıldan yıla dolar enf + cds kadar satış ve kar artışı sağlayan bir firma için, Türkiye içinde hedef fk 4 ise, dolar bazlı buna baktığın zaman 7 - 8 fk ya kadar ödeyebilirsiniz. Çünkü zaten dolar bazlı baktınız.
Tabi borçları ve genel malı yapıyı da ayrıca hesap edip değerleme içerisine koymak kaydı ile.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
dolar bazlı bakmamız ne değiştiriyor.. şirket hala Türkiye'de.. ??
o şirket özelinde f/k yüksek olabilir, iyi yönetiliyordur, karlıdır, ama muhtemelen TR şartlarına göre yüksek f/k ile fiyatlanacak bile olsa dunyadaki rakiplerine göre iskontolu olacaktır, ki bu durum xu030 içindeki bir çok şirket için olan durum zaten..
Şunu değiştiriyor, tahvil kullanıyordum nispeten doğru diye hedef fk larda, artık tahvil ile de ilişkiyi kesiyoruz dolar faizi + cds ile ilişki kuruyoruz.
Çünkü yakında tahvil 10 lara da düşebilir yabancı tamamen gidince. Hatta dolar bir yerde sabit de kalabilir ( gerçekte kalmaz da...)
Bilmem anlatabildim mi?SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
nope..(libor+cds) dediğin zaten eurobond faizi olarak hükümetin borçlanmasında fiyatlanıyor.. %6-7..
verdiğin formüle göre f/k 10-12 mertebesinde olmalı..şu anda ondan düşük.. zaten bu tam bir bilim ("exact science") değil, gelecek beklentileri de var negatif fiyatlamada.. şu anda açıklanan finansallarla kchol 5.5 f/k var.. bankalar 3-4 civarı.. yani sadace xu030 f/k sı hesaplansa herhalde bist'in total f/k sından oldukça düşük çıkacaktır (borsa verilerine göre 8.5 civarı şu an)..
O zaman her halükarda ucuzmuyuzM2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tam okumadın başkan. Evet 10 - 12 FK veririm. Kime? Dolar bazlı son 12 çeyrektir yoy %7 artışı geçen şirketlere.
YKB 2 fk, ben aldım ama yabancı almıyor abi. Çevir dolara neden almıyor gör...
Olanlar zaten uçmuş patlamış. Çıkar mı? Bundan sonra çıkabilir. Ana tema bu yani yazdıklarımda...
Çok şişik bazı kağıtlar hariç ucuz olduğumuz konusunu kimse tartışmıyordur zaten. Ama sonuçta ucuz demek gidecek demek değil. Ucuz demek daha ucuz olmaz demek de değil.
Bence ucuz ama yani baya ucuz bazı kağıtlar. Daha ucuzu daha ucuzu derken, mühendislikte overengineering diye bir kavram vardır, Almanlar çok yapar, her şey mükemmel olsun diye bokunu çıkartmak diyebiliriz özetle. O kadar mükemmel alım fırsatı gelince zaten elin almaya gitmez, al yavaş yavaş dursun al tüpraş aldık kötü mü oldu işte hesabı.
Dolar çözülmeye bşlamadan hisse alımının erken olduğunu düşünüyorum. İlaveten 155 dolar desteğini kıran BİST bana alım için erken uyarısını veriyor
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
yerli takas oran-yabanci takas oran bundan sonra yabanci alacak yerli satacak.. yada biste kilit vuracagiz
https://i.hizliresim.com/dmt5i8c.jpg
https://i.hizliresim.com/4vy2nx9.jpg
tüpraş ucuzdu; aldık iyi oldu...
akbank da ucuzdu; aldık kötü oldu...
beklersek o da çıkar mı.. çıkar... ama paranın bir de zaman maliyeti var; hele bu ülkede senelik enflasyon %35-40'lara çıkmışken oldukça yüksek bir maliyet bu...
o yüzden ucuzsa al; düştükçe daha da al; illa bir gün çıkar mantığı bu enflasyon ortamında pek geçer akçe değil... yoksa %5-10 bile olsa enflasyon al bekle tabi, bu sene artmasa seneye artar paranı çıkarırsın...
zaten bütün bu fk hesaplarındaki sıkıntı da bu... %10 enflasyon olan ülkede 3-4 fk ucuz tabi... %35-40 enflasyon olan yerde değil maalesef...
USD bazlı baktığında borsada prim yapan
hisse ana hisselerde nadirdir bugün USD bazlı baktım halkbank 15 USD yani bugün ku para ile 135 TL yatıran bin lot almış olsa 135 bin TL ye karşılık 4300 liracık kalmış vay anam vay o gün bugündür çıkacak diye bekleyen de vardır.
şu piyasada hakkıyla hilesiz hurdasız tek kağıt erdemir. dow jones klasmanında bir şirket.
Diyeceksiniz ki banka zaten hak din vs ne gezer faiz vs.
Hukuk ve hak yerine din girince işler karışıyor. Hakkımı helal etmiyorum.. reel hayatta bir geçerliliği var mı yok..
Hukuk hak olsa bu duruma itiraz edilirdi bur şekilde.. ki şu ana kadar itiraz eden olmadı yabancilar danda bir başvuru görülmedi demek ki normal heralde..
Almasaydin hesabı.
Bu işler böyle demek ki dayı..
alternatif hesabına falan girdin mi iş karışır..
yatırım çeşitli olmalı artı yazmali.
onun kili bunun tüyü dedin mi iş karışır. .
su saatten sonra fk si en düşük yatırım bizzat kendimize yaptığımız yatırımdır abii yas 35 altiysa buna oynamak lazim..
avrubaya uzaktan bi is bulsan adam da sana 3 4 bin avro kaktiriverse offf
z kusagi burayi okuyorsan buna oyna babayigit.
Nadiren dışarı çıkarım. Bugün işhaninda bakkal arkadaşım var. Aylığı 1500 e gelmiyor. 5 tane kendisinin iki oğlunun kredisi var. Pandemi sebebi ile herhangi biri işsiz kaldı mı batti. Üç sene boyunca ayağına taş düşmeyecek
çok az miktarda portföy yaptım. içinde henüz banka yok. banka iştirakı var.
o sitedeki malum temettü veren, diplere gitmiş unutulmuş hisseler. bir kısmı da bekliyorum, bariz düşüş eğilimi var.
sonuçta teminat riski taşıma maliyeti yok. iyi kötü temettü de verirlerse bir miktar tutulabilir.
ben aldıkça basıyorlar. :kahkah: bilmiyorlar ki artık biz ahiretlik olduk :wu:
X30 senetleri düştü mü,hepsi düşer istisna olmazdı..
cuma GARAN -3,56 .. THY +2,38 TUPR +3,29 EKGY +2,17 PGS +2,78..
Ben hisse senedi seçiminde belli başlı kriterler kullanıyorum ve şuana kadar bu sene içerisinde gayet de iyi başarı sagladım diyebilirim kriterlerim
1-sanayi şirketi olmalı
2-ciro da satışların yuzde 50 den fazlası yurtdışı olmalı
3-yatırımlarını tamamlamış olmalı
4-maddi duran varlık degerinin altında ve ya yuzde 10 ustunde piyasa degeri olan şirketler
5-hukumutle hiçbir şekilde yakınlığı olmamalı
6-kurumsal bir şirket olmalı pazar agı guclu ve ar-ge yatırımları guçlu olmalı PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Abi kötümser olmak istemiyorum ama ucuz falan muhabbeti almış başını gidiyor. İstanbul'daki seçimde yapılanları düşündümde ve şu anki anketlere baktığımda şu anki iktidarın ne yapabilecegini kestiremiyorum. Kestiren var mi aranizda? Borsada hisse almak yatmak için en önemli kriter ucuzluk olmadi hicbir zaman. En önemli kriter güvendir, önünü görebilmektir...
Aman ucuz diye paranızı borsaya gömmeyin arkadaşlarım...
Resmen bu şişe..M2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hayırlısı kral..
Şişe gibi hisseleri hor görme..
Zaten sen bulmuşsundurM2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şişe soda ile birleşirken öyle pislik döndü ki insanın midesi kaldırmaz. Ama sonuçta burası Türkiye yapacak bir şey yok. Benim de radarimda şişe...SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Üstad hepsi öyle yav..ne diyebiliriz ki..
Şişe bende baya var inan bir gram bakmıyorum..
Alırsam banka isctr alırım başka almam..
Kısaca satışı iç piyasadan yüksek olan her şirket iyidir..
Örnek sarky..
Örnek mavi..
Diğerlerine dönemsel bakıyorum.şu zaman gübreciler kazanabilir ama hep böyle gitmez..
Tekfen bile gübre işine girmişti..
Özetle göz kırpan çok şirket var..
Şu konuşmaları yapınca rahip öncesi dönem geliyor aklıma..bence oraya girdik..
İyi bulmak lazım..
Özellikle tekstil tarafı gibi..M2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şirketlerin ciro ları kadar maliyetleride onemli bir unsur bu zamana kadar bende oyle duşunurdum sayın tumer hocam saolsun gozumu açtı bu konuda şişe çok degerli bir şirket ama maliyet açısından dogalgaz fiyat artışı acaba kar marjı na nasıl etki eder bunu gormek isterim enerji maliyetleri şu aşamada şirketler için buyuk bir sıkıtnı da oluşturabilir ama her halukarda bu şişenin ucuz oldugu gerçeğini degiştirmez koklu kurumsal yapısı olan bir şirket tek bildigim bu iktidar olmasa bu hisseleri bu fiyatlardan alamazdık kesinlikle PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
dun dovız burosundan 30 euro aldım kımlık sorup pcye kayıt ettıler ..yanımdakı adam bozdurdu aynı...barı 1000 ustu yapın komık:plc:
Dünün koşullarına göre ucuz, yarının olası koşullarına göre de pahalıyız. Şu ülkenin ortaçağ karanlığına son sürat gittiğini umarım çok daha geç olmadan görür ülke insanı.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4403f0726e.jpg
yazdıklarınıza kısmen ,alıntı yaptığınız istatistiklere tamamen katılıyorum ama yine de, ' derin ve hızlı düşüşler ' olursa, oynaklığa aldırmadan ilk ve son defa risk almaya hazırlıyorum kendimi.33 senedir ilk defa belki de uzun vadeci olacağım ve başarabilirsem 'neredeyse emeklilikten' tam emekliliğe geçiş yapacağım...mevcut koşullar ve seviyelerde fırsat avcılığı ve vur kaç tarzı daha doğru görünüyor şimdilik,tabii enerjisi ve bilgisi olana...zamanlama önemli , zamanı ve zemini oluşunca, özellikle sıcak paranın önceliklerinden olmayacaktır alıntıladığınız istatistikler...
kronik yüksek enflasyon dönemini ve o dönemlerdeki borsa trendlerinin, fiyatlamalarının nasıl oluştuğunu forumdaki çoğu arkadaş bilmiyor veya hatırlamıyor olabilir. düşünsenize ,bir iki yıl fiyatlar bırakın düşmeyi sabit kalsa dahi endeks/hisselerdeki değer kaybı %90 ları buluyor ,hisselerin bir kısmı 2 fk seviyelerinde geziniyordu...piyasa da gereğini yapıyor ve çoğunlukla sonbahar aylarında gerçekleşen dik açılı bir yükselişle enflasyon kaybını kısmen de olsa telafi ediyordu. ortada bariz ve reel bir kayıp olduğu için trend açısı ve süresi çoğunlukla mantığa dayandırılmaya çalışılıyordu, elliot vs.teorilere değil.
İlk defa poz alıyorum uzun aradan sonra karşıt yatırım olarak
Takip ettiğim hisselerde 500 milyon doların altında kalmaması şartıyla Hepsinin vadelisinin de olmasına da özen gösteriyorum
%7 e kadar çıktım marttan sonra ilk defa .
Dövizdeki çıkış planlarımda değişikliğe yol açtı şimdilik ertelendi gibi duruyor oluşum