Birazın yüzdesel karşılığı için bir aralık var mı?
Eğitim masraflarım için nakite dönüp dövize geçmiştim. Yeniden para birikti ama bu arada ben de Soda Hektaş Poltk ve Froto'ya giriş yaptım.
Printable View
bu ülkede her şey survivor yemin ederim. her yerde itlik kopukluk çapanoğlu. akşam piyasa kapanır dolar 5e yapışır. rte çıkar idamı geri getiricem der. biz de burada uğraşıp duralım. bu ülkede yatırımcılıktan para kazanan her yerde kazanır. buffet soros mobius bile zarar eder bu ülkede.
türkiyedeki yatırımcının sorunu sabırsızlık değil, sorun psikolojik olarak yıpranma ve satıp kurtulma isteği.
gündüz 1 dolar alan 8 kuruş koydu. eğer hisse gibi düşünüp 100bin alsan gün sonu 8 bin lira
Ek 19673
Cautionary Bandı Hektaş :)
Cautionary Hocama Saygılar
Hocam sen bana diyorsun bende sana ikimizin arasında :) Diğer arkadaşlar farklı anlamlar çıkarmasın.
Burası sadece cautionary Hocam için özel yazılmıştır. " Hocam dahada ileriye gideyim sinyal mükemmel çalışmış :) ""
10,80 kırılırsa hocam sizin nazar değecek, DOLAR sabah piyasayı vurabilir buda sebebi olabilir.
Saygılar
Batuhan
Sn Miriel
Cautionary hocam kullandığı bir yöntemi bilgi vermek amacıyla açmış olduğu bu başlık altında bizimle paylaşmış . Endekstede çalışır hissede de çalısır gibi herhangi bir iddiası olmamıştır. Bu durum tamamen cautionary hocam ve ben arasında geçmiş bir konuşmadır.Ben kendisine uygun olduğumda hisse bazında da bakacağımı söyledim. Kendisi bakıp buraya kendince yorumlayarak grafiğini koymuş. Bu konuşmayı biz özelden de yapabilirdik. Buradan yapmayı tercih ettik.
Cautionary bandı hipotezini birazda şaka amaçlı şahsına karşı ben kullandım. Hala sözümün arkasındayım. Bu benim için artık bir hipotezdir. Ben kendi bakış açımda bakarım yorumlarım. Tüm kişisel yorumlamalarımızın bilimsel açıklama zorunluluğu veya ispat zorunluluğu yoktur. Adı üstünde yorumdur. Ne benim ne de cautionary hocamın bunun bir hipotez olduğunu sizlere savunacak değiliz, Adı üstünde yatırım tavsiyesi değildir. :) Size uygun değilse önemsemezsiniz olur biter.
Eminim siz daha iyi bilir açıklarsınız, Teknik Analizde eğer kullanılan bir indikatör her durumda çalışmış olsaydı diğer indikatörlere ihtiyaç olmazdı değil mi ? O zaman, herkes tarafından kabul görmüş tek bir indikatörün olmaması aslında tüm indikatörlerin sadece bir işaret olduğu lakin devamında kesinleşmiş bir sonuç olmadığıdır. Bu durum böyleyken, benim Cautionary bandı hipotezi dediğim olguda, benim yorumuma göre bazen mükemmel çalışacak, bazende çalışmayacak, belki bir hissede daha uygun olacak, yatay giden hisse için çalışmayacak yada sizin yorumunuza göre hiçbirinde çalışmayacak, önemsiz olacak. Hepimiz kendi yorumlarımızı yapıp yolumuza devam edeceğiz. :)
Ben şahsım adına Cautionary hocamdan çok şeyler öğrendim. Herşeyden önce bakış açımı değiştiren kişilerden birisidir, diğeri Dudu Hocamdır. Cautionary Hocamın başlığı tartışmalar sebebiyle kapandığında hepimiz üzüldük. Cautionary Hocamın çağrısı üzerine sadece izlerken, yorum yapma zorunluluğu hissettiğimden geldim kendimi tanıttım sizlere, eminim şu anda bile sessiz çoğunluk bizim bu yazışmamızı okuyacaktır. Ben şahsım adına sizden de bir şeyler öğrenmek isterim. Ben sizden alacaklarımı da kendi süzgecimden geçirir onlardan faydalanırım.
Hep beraber bol kazançlar dilerim.
Batuhan
Sevgili batu34,
Mesele anlaşıldı, önümüze bakalım artık...dediğin gibi, herkes her yazılandan faydalanacak diye bir kural yok.
Mesajı silmeye karar vermiştim ancak yarım saat sonra alıntı gelince bulunmalı diye düşündüm.
Sn Cautionary;
Sizin tabirinizle sidik yarıştıracak değilim; istemiyorum demenize rağmen ikidir bu yönde mesajlar atıyorsunuz, böyle tahrik olmam ancak burada topluma karşı sorumluluk var bir nevi, insanlar bunu doğru kabul edip kullanabilir diye yazmak zorundayım.
EMA dediğiniz şey n günlük fiyatın bir fonksiyonu, yani EMA'nın artması için son dönemki fiyatın artışı gerekli. Dolayısıyla grafik böyle olmak zorunda. Fiyat artışının EMA'yı arttırdığı kesin ancak nedenselliği terse çevirdiğinizde test etmek zorundasınız. Bunun da fazla teorisi, pratiği yok bu bir zorunluluk. Yapmam diyorsanız keyfiniz bilir, kahyası değilim. Fakat burada mükemmel, güzel vs çalışıyor diyecekseniz her seferinde olması gereken şekli yazacağım.
Saygılar.
Ben horoz un felsefesini benimsemiş durumdayım...benim açımdan sorun yok.
Tam alım yapılacak gün, vade en az 2-3 yıl olmalı tabi
Portföye x tl Arçelik ekledim 12 dem...11,5-11-10,5-10-9,5 ve 9 sonraki alim seviyeleri...x tl olacak her alım...gelirse tabii ki, gelmezse yukarı yönlü oluşur maliyet.
Şu topikte bile tartışma çıkarılmaya çalışılıyor ya şaşıyorum. Ben de sessizce takip ediyorum tartışma gereksiz bence bilgi paylaşımına devam[emoji106]
Arçelik benimde dikkatimi çekiyor ama 1 yıldır yatırımcısını bezdirmiş durumda bakalım
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kriz zamanı senet almak iyidir de sorun, krizin ne zaman biteceğini veya bitene kadar seni bitirip bitirmeyeceğini bilememendir.
2013'te bile bu borsa ucuzdu, o zamandan beri kriz üstüne yeni kriz, ilk krizde alan parayı çoktan sıfırladı bile. Alım yeri birşeylerin düzeldiğini gördüğün yerdir bana göre.
Zamanında 20-25 milyar dolarları görmüş bankalar pul değerine geldi. Roma'nın bir günde kurulmadığı gibi para da bir günde sıfırlamadı, artık en kötü geride kaldı diye diye oldu.
Yatırımda tek kural var o da para kaybetmemek. Şu borsaya yatırım yapıp da para kaybetmemiş olan varsa (reel olarak) gerçekten büyük saygıyı hak ediyor.
Gelişmiş ülke ayrı birşey, gelişen ülke dedikleri aslında geri kalmış ülkeler tamamen ayrı birşey. Yatırıma dair orada söylenen, yazılan, orada olan bitenin burası ile ilgisi alakası yok.
Yazdıklarının çoğuna katılıyorum, katılmadığım yerler de kişiden kişiye değişebilecek konular...yoruma açık mevzular bence.
Olaya sadece borsa ve hisse olarak değil de, portföy bazında bakmak lazım...yıldan yıla portföy artıda mi, reel kazanç var mi buna bakmak lazım...borsa sonuçta portföyümüzdeki en riskli enstrüman, bir yıl %20 kaybettirir, ertesi yıl %10...ama üçüncü yıl %50 artı yapar.
Önemli olan yeterince iyi çeşitlendirilmiş bir portföy yapmak..hisse portföyünü de iyi çeşitlendirmek lazım ayrıca. Ayrıca en az 2-3 yıl sabredebikecek maddi ve mental güce sahip olabilmek...sonuçta boşuna uzun vade yatırım demiyoruz.
Öte yandan 3 yıl bekleyince, buralardan alsan bile reel kazanç olmayabilir..olasılık hesabı yapıyoruz, sadece kazanma ihtimali kayba göre çok daha yüksek diyoruz..kendi adıma tabi.
Arçelik 20 tl den alınır diyen uzun vadeciler vardı..başta bu islerde saygı duyulan Tuncay turşucu mesela..bana o seviyeler pahalı geliyordu..bence 9-12 tl araligi uzun vade için biriktirme bölgesidir.
Belki birilerine de burası pahalı geliyordur ama Arçelik dünya çapında, ülke riskini bolmuş bir dev..sadece konjonktür olarak kötü bir donemde, önümüzdeki yıl atlatır bu döngüyü.
Bu arada bir firma pahalı ya da ucuz derken cari duruma bakmıyorum..konjonktür analizi yapıyorum..mesela Arçelik geçen yıl pahalı değildi, ama 2-3 yıllık projeksiyon yapınca pahalı geliyordu...şimdi bu analizi yapınca ne ucuz ne pahalı diyorum...iyi firmalar zaten ucuz olmaz genelde, primli işlem görür çoğunlukla, nadiren ve çok küçük zaman dilimlerinde ucuz olur.
Sayın Cautionary
Bende kriz süresinin ne kadar süreceğini bilmediğim için 16,50 tan bir miktar toplu alım yaptım.O günden beri hergün biriktire biriktire ilerliyorum ya ort. maliyetim ile fiyat kesişecek ya da benim arçelik için ayırdığım tutara ulaşacak, o gün alımı bırakacağım. Bu konuda disiplinin çok önemli olduğunu düşünüyorum %5 yükseliş yaptığı gün bile alıma ara vermedim.
Arçelik gibi köklü ve büyük bir şirketin batma ihtimalinin çok düşük olmasından dolayı uzun vade ihtiyaç olmayan para ile sabırla biriktirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hem biriktirdiğim için keyif alıyorum hem de ortalama bir maliyet oluşturduğum için risk ve pişmanlığımı azaltıyorum.
Saygılar
Bir noktaya itirazım var...ben bu tur ortamlarda toplu alım hiç bir şekilde önermiyorum..,kuvvetli bir trend başlangıcında belki, ama diplerde geziniyoruz, az da olsa daha asagilara gitme ihtimalimiz var...bu nedenle sabırla az az alımlar yapmalıyız.
Faz 1-2-3 konusunu da akılda tutmak lazım.
Sn Cautionary,
Diplerde isek ve daha asagi gitme ihtimali de az ise niye toplu alım yapmamalıyız. Tam tersi dipte isek ne ksdar cok alsak o kadar iyi değil mi?
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Emin olun hisse yatırımı her yerde böyle bir şey. Yurt dışı özellikle abd hisse bazında çok daha acımasız. Vezir de olursun rezil de oralarda.
Bizim de eskilerde çok batan firmalar el konanlar olmuş kan gövdeyi götürmüş sanki öyle bir dönemin başlarındayız Allah korusun.
Herkes bilanço baksın finansal okur-yazarlık gelişsin. Gerisi kolay ama bu da hayal malesef.
Yok, makro parametreler borsanın geneli için geçerli.
Ben hisse bazlı konjonktür den bahsediyorum...hisse ve hisse nin bulunduğu sektörün genel durumu.
Mesela inşaat patlaması oldu ülkemizde, ayrıca vergi indirimi oldu ve talep öne çekildi..yani bu ve gelecek yılın zor geçeceği belliydi..ayrıca yatırımlar yüzünden borçluluk yüksekti ...bunun gibi
Portföyümün Ulusoy elektrik ten sonra ikinci yüz akı Pegasus...dipten %30 tepki verdi..yabancı bugün agresif alıyor..bu kağıda çok güveniyorum, beklentim de yüksek...patrona güven duyulsa daha iyi yerlerde olurdu.
Socar star rafinesi genel müdür son çeyrekte rafinenin devreye alınacağını açıkladı, ilk denemelerde 3q da başlayacağını söyledi.
İlk çeyrek karı açıklandıktan sonra hızlı düşen petkim in yavaş yavaş toparlanıp tırmanışa geçeceğini düşünüyorum.
2018 2q karı beklentiler seviyesinde veya daha iyi gelirse rafine hikayesiyle beraber petkim için bu fiyatlar uygun gibi...
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Arçelik bilançoda umut verici bir şey göremedim ben :( finansman giderleri son 1 yılda %90 dan fazla artmış ,net kar zaten düşmüş
giderlerden dolayı kar marjı %10 nun altına inmiş, bir hata yapıp 16 maliyetle az bir miktar almıştım son bilançoya göre benim gözümde ederi şuanki fiyatı bile şu ortamda pahalı karını attırmayan hissede maliyet düşürmeye gerek yok bir süre unutacaz hisseleri
bilanço düzelince tekrar degerlendirme yaparım , net karını arttıran diger hisseleri toplamaya devam
Dunku 100 gunluk programi hic begenmedim.
Atese korukle giden bir program.
Belli ki 2019 Mart yerel secimlerine kadar genislemeci politika devam edecek.
Syg,
Dun aksam Taner Ozarslan'i dinledim.
Ozetle sunu diyor:
Dolari kacirdi iseniz oradaki gelir kaybini ancak Bist'den cikarabilirsiniz.
"Favok marji yillik enflasyon uzerinde olanlari, mesela %20 ve uzeri olan sirketleri ayiklayin. Yaklasik 70 kadar sirket cikar. Sonra bunlarin icinden ihracat geliri olanlari bulun bu da 20 kadar sirket olur. Arkasindan borcluluk durumuna gore siralayin ve ilk 5-10 kadar sirkete en az 1 yilligina gonul rahatligi ile paranizi yatirin."
Syg,
Sayın Dudu
Sıkıntı şu devlet para kalmayınca bu şirketlere yürüyecek. %49 doğal gaz zammı bunun işareti değil mi ?
Buna rağmen bende ihracat yapan şirketlere yatırım yapıyorum
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.