7 iş günü kırmızı...Rekor kırdırdım elemanlara üstadım...:)
Printable View
XBLSM endeksi haftalıkta çok güzel bir görünümde...Sorun, şirketin ne XU100 ne de içerisinde bulunduğu endeks ile korelatif bir davranış sergilememesi... Kafasına göre takılan bir fiyatlama içerisinde ve bu durum yatırımcının karar vermesini engelliyor...Bildiğin patron şirketi havası...Fonların ağırlığı %50 seviyesine geldikçe bu durum muhtemelen düzelecektir...
Kasada 200 milyon TL civarında nakit var, millete yapay zeka havaları atacağına önce bunu değerlendirsinler, millet de "evet abi, bunlar bu işi biliyor" desin...Robotik işlem, algoritma vs derken zekanın kralı piyasada yapay'a gerek yok...:)
https://i.hizliresim.com/lhhq0dn.jpg
Rezalet !...
İşin komedisi; "Finansal Okuryazarlık Günü"nde esas faaliyet kârı bile yazamamış en az 10 şirket tavan iken MTRKS gibi göreceli olarak hepsinden iyi bilanço açıklamış bir hisse 8 nci düşüş gününü kapattı...Ben bu işi unutmuşum, bana göre değil artık bu işler...Esasen geçen yıl bu kararı vermiş parayı fonlara koymuştum ama orada da bir numara yok...Elimdeki YAS'ın yıllık getirisi - % 26 ?.
Zarara bak !...
Hisse senedi piyasasının içerisinde bulunduğu; son yılların en kötü konjonktürünü büyük resimden görmek için ara ara TEFAS'ta işlem gören bazı fonları örnek vermekteyim ki, YAS dediğim fonun katılımcı sayısı 114 bin ve portföy büyüklüğü 9 milyar TL den fazla...Hemen geride yazdığım üzere yıllık getirisi - %26, bugünkü düşüşle birlikte muhtemelen %30 zarar ?!...Yıllık bazda...Ha keza MAC, EID, TKF, TCD gibi piyasanın devlerinin getirileri de fecaat bu fonlardaki binlerce değil dikkat edin yüzbinlerce yatırımcı son dönemde 1 kuruş para kazanamadı!...Enflasyon vs değil ana paradan kaybettiler, kaybettim...
Faizlerin global ve yerel gidişatı ortada, bunun yanı sıra özellikle emtia ve blockchain piyasasının son dönemde ortadaki tüm parayı çekiyor olması hisse piyasasındakiler için (onlar biz oluyoruz :) ) tam bir kabus...Zaten taze para giriş yok olan da başka mecralarda macera aramakta ve biz sürünmeye devam...Bitcoin 112 bin doları gördü, ee çüş yani...:)
Tam da bu noktada, bana kalırsa sadece yatırımcıların değil fon yöneticilerinin bile dikkat etmediği bir husus var ki o da MRTKS'in kripto piyasasına direkt bir şekilde girmesi !...Bu piyasa son dönemde öyle devasa bir büyüklüğü ulaştı ve gelecekteki rolü öyle büyük görünüyor ki, sektörün kıyısından köşesinden bir yer kapan bile umulmadık yerlere gelebilir...Zaten benim bu hisseyi almamdaki en büyük etken de bu stratejik vizyondur yanı sıra finansalları da iyi olunca ortak olmuş oldum...Kısa vadeli düşüşlerin pek bir önemi yok, önemli olan SPK'dan gelecek olan onay kararı, zaten sonrası gelir...Olmazsa da sıkıntı yok çünkü kötü mötü bir temettü kültürü var, bir şekilde kendisini amorti eder...YTD
Saygı ve hürmetlerimle
Alıntı:
Tam da bu noktada, bana kalırsa sadece yatırımcıların değil fon yöneticilerinin bile dikkat etmediği bir husus var ki o da MRTKS'in kripto piyasasına direkt bir şekilde girmesi !...Bu piyasa son dönemde öyle devasa bir büyüklüğü ulaştı ve gelecekteki rolü öyle büyük görünüyor ki, sektörün kıyısından köşesinden bir yer kapan bile umulmadık yerlere gelebilir...
BloombergHTAlıntı:
ABD'nin en büyük bankaları ortak stablecoin çıkarmayı değerlendiriyor.
The Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD’nin en büyük bankaları, kripto para sektöründen gelen artan rekabete karşı koymak amacıyla ortak bir stablecoin çıkarıp çıkarmamayı değerlendiriyor.
Konuya yakın kaynaklara göre, şu ana kadar yapılan görüşmeler JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo ve diğer büyük ticari bankaların ortak sahip olduğu şirketleri kapsıyor.
Şirketin tekrarlanan gelirlerini düşünerek bilançoda bozulma olmayacağı varsayımıyla burada yerimizi aldık..ee üstüne kripto pazarına girmesi ile bir hikaye var..oyunda kalalım düşmeyelim gayretindeyiz ancak durumları görüyorsun..
Hep önemsediğim ve şaşmaz fd/favök rasyosu 4.9 a düşerek sektör ort olan 13 ün çok altında akıl alır gibi değil..ki bu sektör ortalamasının içinde teknoloji perakende de var yani ham yazılımcıların rasyoları 60-70 leri bulabiliyor..
Şirketin halka arz fiyatı 0.71 cent ve şu an 0.48 cent..
Yılı 1.2 milyar milyar hasılat ile kapayabilecek bir yazılım şirketinin 1.8 milyar pd den işlem yapıyor olmasının nasıl dikkat çekmemesi de manidar..!
Fon tahtası olmaya doğru gidiyor izlenimi var ama alışların bu seviyede artması lazım..
Kripto varlık platformu değerlemeye henüz girmiyor, Onay geldiği an rootech kaç para eder..?
Özkaynaklar nereye zıplar..?
Sermaye tamamlama haberi yakında kap da düşecek..
Zamanında atatp yi kimse bilmezken Greenx alım satım platformu haberi ile nereden nereye geldi..!
Üstadım, ben ki BRKSN gibi bir hissede hem de alt pazarda iken aylarca mücadele etmiş adamım, hisseyi alalı henüz 10 gün oldu ve iyi zarardayım ama sıkıntı olmaz...Yani öyle % 15 - 20 düşüşlerle oyundan atamazlar beni...Düşerse alırım, alıyorum da Cuma günü 30 K lot daha aldım ancak portföyü artık daha fazla büyütmem, kârı görünce o aldıklarımı geri veririm...Genel stratejim bu yöndedir...Bir kaç hissede daha pozisyonum var ve inan ki hepsi birbirinden beter...Fon tarafı desen ki, altın fonlarım vardı gittim hepsini hisse fonlara çevirdim, orada da zarar, az biraz PPF kaldı onu da trade maksatlı kullanıyorum..
Nasipten ötesi yok ancak özellikle hisse tarafı bu gidişattan çok yoruldu, yatırımcılar tıpkı reel sektör gibi bir can suyu bekliyor...Hükumetin de son KGF açıklamaları ile bunu gördüğünü düşünüyorum...Yaz geldi turizm döviz girişi, petrol fiyatlarında gerileme ve tarımsal faaliyetler nedeniyle enflasyonda belirgin bir düşme göreceğimizi tahmin ediyorum...Kripto ve altın başta olmak üzere emtia tarafında olası düzeltmeler borsalara yarayacaktır...Suriye'de işlerin normalleşmesi bizim ekonomimiz açısından da son derece önemli...Çok para harcadık oraya, artık geri alma zamanı geldi...
Bu nedenle borsanın diplerine oldukça yakın seyrettiğini öngörmekteyim...Zaten total portföyü hisse ağırlığına çevirmeye başlamam da bu nedenledir...YTD
Yazılım hisselerini seviyorum ki hikayesi güçlüyse tadından yenmez..
Biraz sabır edeceğiz ve haber akışı başladığında meyvelerini toplamaya başlayacağız..
Sektöre göre zaten kelepir olması riski min.kılıyor..
Neden bu hissedeyim çok kez ayrıntılarını yazdım şu an piyasa için bunlar bir şey ifade etmediğinin farkındayım ama biz içimize sinmeyen şirkete yatırım yapamayız böyle oldu ve böyle devam edecek..
Umarım herşey gönlümüzce olur..
Dünyanın en büyük bankaları bile bu yönde aksiyon almaya başlamışsa bu trendin geri dönüşü yok artık...Benim gibi eski kafa yatırımcılar açısından güvenlik ve şeffaflık adına yapılan bu düzenlemeler gayet önemli ve açık söylemek gerekirse şu ana kadar tek 1 adet olsun kripto, coin vs yatırımım olmadı sırf bu "sistem açığı" korkusundan...Belli bir yaştan sonra çok büyük zorluklarla elde ettiği birikimi değerlendirmek noktasında gereğinden fazla temkinli oluyor insan...
Bakalım ömrümüz yetecek mi bu hızlı gidişata ayak uydurmaya...:)
Ne olup bitiyor adım adım bakalım matriks te:
Matriks Finansal Teknolojiler A.Ş., kripto para piyasasına giriş yapmak üzere önemli adımlar attı. Şirket, %100 iştiraki olan Rootech Kripto Varlık Alım Satım Platformu A.Ş. aracılığıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) kripto varlık alım satım platformu kurma başvurusunda bulundu .
Matriks'in Kripto Piyasasındaki Potansiyeli:
Güçlü Yönler:
Finansal Teknoloji Altyapısı: Matriks, Borsa İstanbul'da işlem yapan yatırımcılara uzun yıllardır veri ve işlem altyapısı sunmakta. Bu deneyim, kripto piyasasında teknik altyapı açısından avantaj sağlayabilir.
Mevcut Müşteri Tabanı: Halihazırda finansal piyasalarda aktif olan kullanıcı kitlesi, yeni kripto platformuna geçişte potansiyel bir kullanıcı tabanı oluşturabilir.
Zorluklar:
Yoğun Rekabet: Türkiye'de Paribu, BtcTurk, Binance TR gibi köklü kripto para borsaları bulunmakta.
Likidite ve Güven: Yeni bir kripto platformunun başarılı olabilmesi için yüksek likidite ve kullanıcı güveni sağlaması gerekmektedir. Bu, zaman ve stratejik iş birlikleri gerektirebilir.
Sonuç ve Öneriler
Matriks'in kripto para piyasasına giriş yapma çabası, şirketin finansal teknoloji alanındaki deneyimiyle desteklenmektedir. Ancak, mevcut rekabet ortamında başarılı olabilmesi için aşağıdaki stratejileri göz önünde bulundurması önerilir:
Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcı dostu bir arayüz ve mobil uygulama geliştirilmesi, kullanıcıların platforma olan ilgisini artırabilir.
Likidite Sağlayıcıları ile İş Birliği: Yüksek likidite sağlamak için stratejik ortaklıklar kurulması önemlidir.
Güvenlik ve Regülasyon Uyumu: Platformun güvenliğini sağlamak ve yerel düzenlemelere tam uyum göstermek, kullanıcı güvenini artıracaktır.
Yenilikçi Özellikler: Rakip platformlarda bulunan yenilikçi özelliklerin benzerlerini sunmak veya daha ileri düzeyde hizmetler geliştirmek, rekabet avantajı sağlayabilir.
Matriks'in kripto para piyasasındaki başarısı, bu stratejileri ne ölçüde etkili bir şekilde uygulayabildiğine bağlı olacaktır.
Kripto piyasasına girilecekse, kendi token'ını çıkarma yerine, önce altyapı/terminal hizmeti sağlamak daha güvenli olabilir. Son olarak ta şirket mutlaka eminim kullanıcı dostu bir mobil uygulama oluşturacaktır.
Manyak bir potansiyelin olduğu yerde hala “ben borsacıyım†diyenlerin ilgisinin olmaması şaka gibi, kısa sürede farkedilecek ama birçok kişi için tren kalkmış olacaktır diye düşünüyorum.
İş yatırım gibi piyasanın en eski aracı kurumu bile hem de pay piyasasında Matriks desteğine/işbirliğine ihtiyaç duyuyorsa daha yeni yeni hukuki alt yapısı hazırlanmaya başlanan kripto piyasasında Paribas, BTC bilmem ne şirketlerinin rakip olabilmesi söz konusu bile olamaz...En büyük sorun şeffaflık ve güven sorunu idi ve yapılan düzenlemeler bunu gidermiş gibi duruyor...
Şirket ortakları zaten piyasada söz sahibi olan insanlar...Ömer bey aynı zamanda OMD genel müdürü mesela...:p
Epeydir var olsa da hem global hem yerel anlamda kripto piyasası henüz bebek sayılır...Çünkü hemen her yerde kara düzen yürüyen bir sistem ve hukuki alt yapıda ciddi boşluklar vardı...Bu hukuki zemin oturdukça zamanla sektörde satın alma, birleşme vs yolu ile yeni yapılanmaların ortaya çıkması muhtemeldir...Çok su götürür yani....:)
%100 iştirak rootech kripto alım satımı spk dan onay aldığında mtrks ile birlikte 1.9 milyar tl pd..
Piyasa da bunu göreyemeyen temelciler var..
piyasaların refleksi çok zayıfladı...yumurta ancak kapıya dayanınca her şeyin farkına varılabiliyor..kripto piyasasına girmesi matriksi hem temel anlamda hem de teknik anlamda ciddi bir ivme kazandıracaktır...ben kendimi bildim bileli beklentileri önceden satın alıp trenin en ön vagonlarında yer kapmaya çalışan biriyim...bazen beklentileri o kadar çok önceden satın alıyorum ki , hisse bir kaç ay yerinde teprenmeyince acaba ben mi yanlış düşünüyorum düşüncesi oluşuyor :kahkah: sonrada somut gelişmeler oldukça ve hisse ivmelendikçe içim rahatlıyor...
geçmişte atatp hissesinde de 34-35 civarlarında maliyet yapmıştım..onda da hem yurtdışında büyüme hem de green x beklentisi vardı...hisse 3-5 ayda 170 leri görmüştü...yakın zamanda da hisse 80 lere düştüğünde yönetim hisse geri alım programı başlatıp hisselerini de almaya başladı...demek ki düşündüklerimizin gerçek bir alt yapısı vardı...
bu gün de matrikste aynı düşüncelere sahibim...faizler biraz düşmeye başladığında ,yatırımcılar biraz borsaya meyil ettiğinde matriks gibi hisselere çok ciddi bir ilginin olacağını tahmin ediyorum...bu gün yatırımcı eksikliğinden en güzel beklentiler bile değer görmemesi bizi yanıltmamalı...haziran ayında 500 baz puanlık bir faiz indirimi çok şık olacaktır...olur mu ?? neden olmasın :) temennim bu yönde...ancak bu şekilde borsa yatırımcısı bir nefes alır...
şahsen kendim de bu güne kadar kriptolara hiç yatırım yapmadım...hiç merak edip de öğrenmedim de...ama çevremde çok kişi bu işlere çok ilgi duyuyor...özelikle cep telefonlarının yaygınlaşması ve teknolojinin de artık bir cep telefonuna sığması , bu tür yatırımların çok yaygınlaşmasına neden oluyor...özelikle kanı kaynayan gençleri zapt etmek mümkün değil...buda çok yüksek işlem hacimlerinin gerçekleşmesine neden oluyor...
matriks gibi güvenilir ve kendini tüm yatırım piyasasına saygı ile kabul ettirmiş bir şirketin çok güzel işler başaracağına inanıyorum...sabır ile bekliyorum...bakalım neler olacak ?? ekinimizi ektik gerisi de yağacak yağmura kalmış..nasip nasip nasip..sabır sabır sabır diyorum hep...
Malları YF değil de EYF'larına bilerek plaseliyorlar çünkü aylık portföy bildirim raporu gönderme yükümlülüğü olmadığı için kim, hangi fon alıyor tespiti mümkün değil...Son 6 aydır tahtanın içinden geçip gelene geçene veren de OMD maalesef...Bence artık yeter, ayıp ediyorlar...Yani yatırımcıyı kaçırmaktan başka hiç bir işe yaramaz bunlar, zaten piyasa kurumuş, tık yok...Hele de şirketin masasında böyle bir strateji dosyası varken...
...
OMD'nin henüz teknoloji ağırlıklı bir hisse fonu yok, belki de TEFAS'ta işlem görecek yeni bir fon kurup bu malları oraya gönderecekler, bilemem...Bence acilen kurmaları da lazım...Şahsen kriptoya değil de bu tür ürünlere yatırım yapabilirim mesela...Sistemin güvenirliği arttıkça yatırımcı sayısı da hızla artacaktır...Bunu görebildiklerini düşünüyorum...:)
Sanmam...Aradan geçmiş 3 yıl, hiçbir spekülatör operasyon yaptığı tahtada bunca süre mal tutmaz...Bilemeyiz tabi ki, inşallah odur da kağıdın önü açılır ; BIST ve XBLSM ile korelasyon başlatır...Saçma sapan bir grafik var ortada, güven vermiyor yani...Ve şirketin önündeki en büyük sorun da bu bana kalırsa...
Bir LOGO grafiğine bakıyorum bir de MTRKS...Alakasız ?!...Halbuki finansalların gidişatı, temettü / bedelsiz kültürü, kurumsallık vs yönünden hiç de aşağıda kalır bir tarafı yok MTRKS'in...
Keko ve diğer dostlar selamlar ,saygılar ,,çok oldu buralara uğramayalı,umarım herkes geçen zaman zarfında birşeyler yapabılmıştir,borsanın zor dönemleri malum!!!
Matrıx ıyı duruyor belki bizde nasıplenırız :),,,enson bu ara efsane olan derhl maceramız oldu ,,bakalım burda da benzer şeyler yaşayabilecekmiyiz,,,
Ne diyorduk ,, düş peşindeysen düş peşime :) !!!!
a.selam dostum..seni görmek sevindirici...bu günler hala borsanın zor günleri ama eskiler borsanın zor günlerinde hisse topla iyi günlerinde sat demişlerdi...bence kaliteli hisseleri sabır ile toplamak gerekiyor...yatırımcıların çoğaldığı çoşku dönemlerinde ise de satmak gerekiyor...tabi bu işler sabır gerektiriyor...gerisi de nasiptir diyorum..
Atatp alım tarihime baktım 25 temmuz 2023 bilançosunu beğenerek almıştım sonrasında greenx karbon sertifikası hikayesi çıktı..
Greenx faaliyete girmesi neredeyse 8 ay sonra oldu..
Mtrks zamanlama olarak başlamalı sert yukarı hareketine..