Originally Posted by
roxette
Sevgili Miriel ,
Bir çok ekonomik kriz görmüş ve yaşamış biri olarak soruna şöyle cevap verebilirim.
Düzenli gelirin olmak zorunda. Seni , bozdurmaya mecbur etmeyecek , hayatını,aile huzurunu bozmayacak bir meblağ da riskin olmalıdır. Çünkü , olabilecek zarar , realize etmediğin sürece ekran üstünde. İcabında çok uzun süreli yatırımcı (mesela7-10 yıl) olmak zorunda kalabilirsin. Düzenli gelir bunu realize etmeyi önleyecektir. Bunu bilmelisin , tabi ki fırsatları da kafan yattığı ölçüde kovalamalısın.
Ha bunu sen yaptın mı diye sorarsan , kısmen diyebilirim. Düzenli maaşım elbette zamanında hep oldu. Kısmen dememde ki amaç da , uzun bir dönem nakit yatırımlarımın tamamını hep borsada ve tek hissede değerlendirmek gibi gayri optimist bir davranışta olmamdır. Bu, kişisel bir sorun benim açımdan. Zaten 16 yaşımda başladığım üniversite hayatımı da kumar oynayarak kazandıklarımla karşılamıştım ya neyse . Her seans , 1 aylık net maaşımdan da fazla çok kaybettiğimi gördüm,yaşadım. Fazlasını da kazandığımı gördüğüm gibi. Ama bunun fiktif olduğunu biliyordum ve biraz da mesleki olarak kendime olan aşırı öz güven dolayısıyla , nasılsa kaybettiklerimden çok daha fazlasını kazanabilirimin verdiği rahatlık vardı .
Özetle , uzun vadeli yatırımcı olabileceğin ve bozdurmak zorunda olmayacağın bir riskin olmalı. Düzenli gelirin de olmazsa olmaz. Gerisini ,sürekli araştırarak , okuyarak geliştirebilirsin kendini. Bir de unutmadan , yaptığım çok büyük bir hatayı paylaşayım , bazen mal mal durmak en iyisidir , bunu geçmişte , özellikle borsada pek yapamamıştım. Genel trend dönüşlerinde , hisse ağırlığını sıfırlayıp , mevduat,altın,döviz üçgeninde geçirmelisin yatırımlarını. (mal mal durmak varken bunu kast ediyorum) Temettü yatırımcılığı yapmadığın sürece tabi ki.