ne demek...bu başlığın amacı bu zaten...tecrübeli arkadaşların tecrübelerini paylaşmak.
dudu ve diğer arkadaşlar da görüşlerini paylaşır.
kendi adıma şu kadarını söyliyeyim...yabancıların diversification dediği, bizlerin portföyün riskini düşürme amaçlı yumurtaları tek sepete koymama şeklinde halk dilinde ifade ettiğimiz mevzuya uyarsanız...krizleri felaket, ya da çok kötü bir olay değil de fırsat olarak kullanırsınız...hani meşhur çince de risk=fırsat durumu varya.
özellikle uzun vade yatırımcı için krizler ve borsanın dip yaptığı 2 cent(20.000 usd) seviyeleri önemli fırsat zamanlarıdır...bizim gibi ülkelerde 3-5-8 yılda bir kriz döngüleri yaşanır, bu nedenle portföyde her zaman likit ve likit benzeri enstrüman (likit fon, mevduat), döviz bazlı gram altın, ya da dolar kontratı, ya da bizzat dolar bulundurmak gerekir.
ayrıca, oturmak için konut, tarla vs de bu tür kriz zamanlarında güven hissini pekiştirir...korkmadan, mantıklı hamleler yapmak için bu güven duygusu çok önemlidir.
Öncelikle bu sırada sağladığınız birikim için tebrik ederim..demek ki tasarruf yapma bilinciniz yüksek, birikimlerinizi de riske atmadan en azından korumasını bilmişsiniz.
portföyde reel getiri oranını arttırmak için hisse portföyü oluşturma kararınız da doğru...bu topik onun için var zaten...bu başlıkta ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar hazır olursunuz hisse portföyü için..nacizane önerim şimdilik aylık %1 lik bir kısmı hisse yatırmına yönlendirin..10 ay sonra %10 a çıkacaksınız, en az 1 yıl da %10 luk portföyü takip edin, yönetin, bazı hisseleri arttırıp, bazıları azaltın...aktif portföy yönetimi yapın yani...gerekli deneyim sonrası hisse oranınızı risk anlayışınıza göre şekillendirirsiniz.
hisseler teker teker gayet güzel, uzun vadeci yatırımcıların en çok tercih ettiklerinden...ama portföy çeşitlendirme kurallarını ihlal ediyor..benim kendi kurallarım şöyle: bir gruptan 2 den fazla hisse, %30 dan fazla orana sahip olma...bir sektörden 2 den fazla hisse %30 dan fazla orana sahip olma.
Teşekkür ederim.
Teşekkürler, yazacaklarınızı bekliyorum. Sorular sormaya devam edeceğim![]()
"Diversfication" mevzusuna çok önem veriyorum ve oldukça kritik bir konu bence; hem hisse senedi dağılımında hem de paranın hisse senedi, döviz ve altın arasındaki dağılımına.
Bu arada az önce bankamla görüştüm; hisse senedi alımlarında binde 2, temettüden 10 binde 8 ve senelik saklama payı olarak 32 TL bir ücret söylediler yatırım hesabı için. Bu ücretler anormal değil mi? Temettüden pay almayan bankalar var biliyorum ancak sonuncu 32 TL her bankada var mıdır acaba?
Son düzenleme : Miriel; 21-11-2017 saat: 10:19.
viopda spot fıyat + vade maliyetı seklınde usd kontratı alınabılır yanı an ıtıbariyle 3,95 spot ıse vıopda en yakın vade 4,08 gibi kontrat alabılır buda daha pahalıya almak zorunda bırakır sızı lıkıt fonda tuttuğunuz paranın getırısı 4,08-3,95 arasındaki farkı kapatmaz o nedenle spottan almak daha karlıdır genelde...
vadelide teminattaki para da nemaşanır..ama bu getiri farkı kapamaya yetmez diyorsunuz sanırım? ben de diyorum ki alım ve satım arası marj %1 e yakın spotta...ama vadelide bu fark 0 a yakın.
vadeli işlemler biraz daha uzmanlık ister...uzak olan arkadaşlar uzak durmaya devam edebilirler...şiddetle tavsiye ettiğim bir konu değil.
hisse işlemleri için çok yüksek hacim yapmayacaksanız...ki uzun vade yatırımcı olarak nadiren işlem yapıyoruz..bu durumda 1000 de 1 komisyon normaldir...büyük hacimlerde işlem yapanlar daha düşük oranlar olabilirler...ben iki kurumla çalışıyorum, ikisinde de 1000 de 1 oranım var...çok az işlem yapıyorum bu arada.
çalıştığım iki kurum da banka dışı...genelde aracı kurum olarak bankalar daha yüksek komisyon alırlar...banka dışı, ancak banka ortaklığı olan sağlam firmalar var..onlar tercih edilebilir.
Yer İmleri