Yav bunlar senin maaştan otomatik olarak altın almasın ? [emoji16]
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Vatandaşın darbelere karşı usd depoladığını sanmıyorum çünkü darbe esnasında depoladığı usd nin kendisine bir
faydası olmayacağının farkında.
Depoladığın dolarınla arabana benzin mi alacaksın.
Vatandaş birikimim bu ****** finansal düzende erimesinin derdinde
Dolarını sat demekle olmaz bu iş satsan karşıda her zaman alacaklısı var kucağa veriyorsun mileti.
Sattığın dolarlar sonrasında yüksek faizli sendikasyon kredisi ile öpüyor seni.
Özet;
İNSANLAR HAK ETTİKLERİ ŞEKİLDE YÖNETİLİRLER.
Yüksek faiz ödemek istenmiyorsa 2019 sonrası için yavaş yavaş aklımda belirmeye başlayan olasılık dar kapsamlı sermaye kontrolü (sert şekilde mal ve hizmet ithalatının sınırlandırılması ve cari açığın kapatılmasına yönelik tedbirler). Zira borç sarmalına karşı devalüasyonun da %43 ü aşan dolarizasyondan dolayı bir noktadan sonra çözüm olamama riski var. Eskiden çözüm oluyordu zira dolarizasyon ve özel sektör dış borcu bu kadar yüksek değildi.
Bu kademeli olarak uygulanabilir ve ilk olarak cari açığı sıfırlamayı amaçlar. Tabii bu denklemde hormonlu büyümeye ve onun yan etkilerine eroin gibi alışmış halk ne yapar onu kestirmek güç. Başkanlık sisteminin de bu tür tedbirler karşısında halkın kısa ve orta dönemli tepkisini sönümlendirmek için kurgulandığını düşünebiliriz. (seçimlerin 5 yılda bir yapılması ve kazanmak için %50'yi bulma şartı).
Tüm bunları desteklediğim için değil, borç sarmalında (özellikle özel sektör döviz borcunda) olası bir sıkışma olması durumunda ihtimal dahilinde olabileceğini düşündüğüm için yazıyorum.
Reisin son hamlesi kendi paralarımızla ticaret.
Çok güzel, fakat geç kalındı, keşke 4 yıl önce kendimiz geçip komşularımızıda geçirebilseydik bu sisteme.
En büyük ithal kalemimiz enerji.
Alalım rusya ve irandan gazı ödeyelim ruble ve tümen.
Satalım yaş sebze meyve makina otomotiv alalım ruble ve tümen.
Sonra kademe kademe sırasıyla Çin ve Hindistan.
Topu topu en fazla 5 veya 6 para birimi.
En çok ihracat almanyaya.
Ödesin bize euro karşılığı tl si neyse faturanın tl bedelini
4 yıl önce başlasaydık hazırlasaydık bankacılık ve finansal sistemimizi buna göre
Hazırlatsaydık sistemlerini alışveriş yaptığımız ülkelere.
Liyakat işini ehline bırakma.
Bırakırken de denetimi elden bırakmama.
Şu an reisin etrafındaki ekonomi kurmaylarının bu liyakata sahip olmadığını düşünüyorum.
Olsalardı 5 milyar usd için kapı kapı dolaşmazlardı, işi bu duruma getirmezlerdi.
Telekomdan girecek şemsiyenin boyutu yıllar önceden belliydi niye bu zamana kadar beklemek.
Niye bir şeyler yumurta kapıya dayanınca.
İngilize soruyorsun brexit hayırdır bilader ne düşünüyorsun diye ''bizim çocuklar 50 yılın sonrasının
planını yaparlar var demek ki sakat gördükleri bir şey bu yapı da o yüzden'' diyor
Evet. Yerel para biriminde ithalat ve ihracat söyleminin sonrası daraltılmış bir sermaye kontrolüne evrilebilir. Şöyleki, TL ile ihracat yapılan ülkelerden ancak TL ile ithalat yapılabilir. Karşılıklı belirli istisnalar uygulanır (örneğin enerji ürünleri için).
Yerel para birimi ile ticareti kabul etmeyen ülkelerle ise ciddi anlamda sorun oluşacaktır. Özellikle emek yoğun ürün ihracatı yaptığımız ve yüksek teknoloji ithal ettiğimiz Avrupa ve Amerika ile bu sistem işlemez.
Bu sistemin işlemeyeceği savından yola çıkarsak aslında yerel para ile dış ticaret benim düşünceme göre örtülü ve hafifletilmiş bir dış ticaret sermaye kontrolünün piyasaya alıştıra alıştıra uygulanmasının altyapısını hazırlayan bir unsur olabilir.
Tüm bu gelişmeler ciddi anlamda ekonomik ve sosyal kalkınmayı sekteye vuracak gelişmelerdir. O nedenle bu tür uygulamaları savunmuyorum ve başarılı olacağına kesinlikle inanmıyorum. Ama atılan adımlardan gözlemlediğim bu yönde bazı emarelerin hissedilmeye başlandığı yönünde.
Reuters) - Six Turkish banks face billions of dollars of fines from U.S. authorities over alleged violations of sanctions with Iran, the Haberturk newspaper reported on Saturday, citing senior banking sources.
The report could not be verified by Reuters. Two senior Turkish economy officials told Reuters that Turkey has not received any notice from the United States about such penalties, adding that U.S. regulators would normally inform the finance ministry's financial crimes investigation board.
Turkish authorities are expected to issue a statement to issue the address the issue soon, the senior economy officials said.
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu haber doğruysa yandı keten helva.
Yazındaki en beğendiğim cümle;
''yerel para ile dış ticaret benim düşünceme göre örtülü ve hafifletilmiş bir dış ticaret sermaye kontrolünün piyasaya alıştıra alıştıra uygulanmasının altyapısını hazırlayan bir unsur olabilir.''
Ekonomik ve sosyal kalkınmayı sekteye vuracak gelişmeler nedir mesela?
Bu sistem enerji ve ham madde devi bunlardan ikisi komşumuz iran rusya çin ve hindistan ile işlerse öbürlerine bu sisteme angaje olmaktan başka bir şey düşmez.
Rekabette alırken kazanırsın.
Yüksek teknoloji sadece Almanya ve ABD de mi var?
Alma iphone
Koreyle anlaş tl olarak sok Samsung ülkeye ödemeyi de tl yap.
Söyle Mercedese kardeş bizde herşey tl.
Satacaksan tl ödemede tl, hazırla tl listeni
Bak o zaman nasıl rekabet oluyor.
Ne güzel işte sermaye kontrolünün alıştıra alıştıra uygulanması.
Bizim enerji ve hammadde dışında bağımlılığımız yok kardeşim.olmazsa olmazımız yani eşşek gibi para vereceğimiz şeyler.
Yüksek teknoloji dediğin opsiyon.
Herkesde var artık
Git bak aselsana
Avrupada tüm yazılım mühendisleri hintli
Aç dış ticaret istatistiklerini bak bakalım Avrupa ve Almanyadan ne almışsın.
Yani oralardan aldıkların olmazsa olmazların mı
Yerel paralarla ticaret kesinlikle başarılı olur. Zor olacak sancılı olacak ama sonrasında müthiş olacak
Kendimize değil geleceğimize çalışalım bizden sonrakilere
Bunu Rusyada Çinde Hindistanda İranda hepsi kabul eder.
Reis kıvılcımı çaktı. Doğacak ateşin etrafında herkes toplanır Çünkü menfaatler ortak
Ben imalatçı ihracatçıyım kardeşim ve tek ithalatım enerji ve hammadde
Enerji ve hammadde girdilerim tl olursa vereceğim tl fiyat teklifleri veya sistemin henüz işlemediği diğer
ülkelerin para birimleriyle vereceğim fiyat teklifleriyle anasını ağlatırım piyasanın
Sadece THY ucuz koltuk maliyetiyle tüm Avrupadaki havayolu şirketlerini batırır.
Şu an ki sistemle bile eğer bizi AB ye alsalar serbest dolaşım var ve vize yok THY İstanbul Madrid yaparken yolda en az 4 başkente uğrar yolcu indi bindi yapar öbürleride sinek avlar.
Yani bizi sadece THY den dolayı bile AB ye almazlaaaaarrrrr :)
Sorun şurda, ihracatımızın çok önemli bir kısmı ithalata bağlı (son veri %71 civarındaydı).
Verilerle konuşalım. 150 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 190 milyar dolar ithalat.
150 milyar dolarlık ihracatın içinde yüksek teknoloji+teknolojik evsaflı hammadde+enerjinin oranı %71, yani 100 milyar doların üzerinde.
Şimdi bu denklemde başka bir tehlikeli durum daha var. İhracatımızın %50 den fazlası Avrupa Birliğine. Yani 65-70 milyar dolar.
Diyelim ki avrupa birliğine rest çektin mercedesi ithal etmiyorum TL ile sat dedin. O zaman o da diyebilir ki, tamam mercedesi alma ama bana ihrac ettiğin malları da bizahmet gönderme.
Avrupanın toplam ihracatının %1 i Türkiye'ye Türkiye'nin ise toplam ihracatının yarısı Avrupaya.
Herhangi bir restleşme ve yerel para birimi israrında olacaklar belli.
Avrupa birliği dışındaki pazarların çoğunda işçilik bizdekinden düşük, avrupa pazarında sıkıntı olursa hindistan,çin, ortadoğu gibi ülkelere avrupaya sattığın mal kadar mal satamazsın belki onda birini dahi satamazsın.
Almanya sana mercedesi satabildiği için avrupaya 70 milyar dolar ihracat yapmana izin veriyor. Mercedesini almıyorum de bak neler oluyor. Sorun teknik değil politik. O konuda elimiz güçlü değil.
Avrupa birliğine veya Mercedese rest çekelim demiyorum.
Şartlarımız ve durumumuz bu, ortak bir payda içinde anlaşalım diyelim diyorum.
Kendimizi lütfen bu kadar aşağıda görmeyelim.
Bir tek mercedes değil çoğu otomotiv üreticisine yedek parça üretiyoruz.
Bu firmalar ile yıllar süren arge ve ürün çalışmalarında sonra anlaşmışız ve olağan üretimlerimizi terminler dahilinde sevk ediyoruz hiç bir problemimiz yok alanda satanda memnun kendim için diyorum bunları
Tüm bunları öyle bir çırpıda silemezsin.10 yıl önce tahmin edebilirmiydin Mercedesin 1.5 motorlu araç üretibileceğini
Hayır. Şartlar getirir adamı bu duruma
Rest yok. Kağıt üzerinde anlaşma var. Sat bitmiş aracını tl ile benden alacağın parçaların ödemesinide tl yap.Bende senin aracını alırken tl ödeyeyim.Sonra sen o parayı kendi para birimin euro mu yaparsın yoksa Türkiyedeki tl yatırımlarına mı eklersin onu sen bilirsin.
Avrupada da bu konuda uzlaşılır ama tek bir şart diğer enerji ve hammadde devleri Rusya Çin ve Hindistan ile beraber ortak delegasyonla.Ki onlarda destek vereceklerdir çünkü bıktılar iyice belirsizliklerden.
Parayı yani gücü bir iki elin elinden çıkararak genele yayman lazım.
Herkesin menfaati ortak yani kendisi.
Başkasının parası senin menfaatine ortak oldumu fiş çekiliyor.
Almanya ve Fransa şu anda Avrupa birliğini ayakta tutmaya çalışıyor.
İspanyadan sonra sırada italya var
herkes bir arayış içinde
o da ne için var olma için.
Yakında tüm birlik dağılır da italyanlara liret ile ispanyollara pezo ile Almanlara mark ile alıp satabiliriz :)
ingiltere bunu gördü kaçtı zaten.Zaten hiçbir zaman ne vize ne de para birimi ile Avrupa birliğine girmemiştiki zaten
eskilerdenwallace In Wonderland
sermaye kontrolü,ithalat sınırlaması,yerel para bunların hiçbiri uygulanabilir değildir. kimsede siyasi istikbalini yakıp uygulayamaz bu saatten sonra. olacak şey belli son sözü döviz söyleyecek. döviz pahalandığı vakit piyasa ve halk otomatik olarak dengesini bulacak. örnek 5 nisan 1994. bu israf,lüks alışkanlığı,koyvermişlik hepsi mecburen bitecek.
Daha önce forumda çok sık tekrar ettiğim bir gerçeği yine yazmak zorundayım. PISA testi adında bir test var. 15-18 yaş arası gençliğin matematik-fizik-okuduğunu anlama ve eğitilmişlik düzeyini ölçüyor. Tamamen türk uzmanların denetiminde uluslararası normlara göre hazırlanan bir ölçme testi.
Dünya sıralamasında 60-70. sıralardayız. Rakiplerimiz olan OECD ülkeleri içinde ise istisnasız *sonuncu* oluyoruz.
Bu testlerin önemli bir yanı var. 20 sene sonra ülkenin ne kadar katma değerli imalat ve ihracat yapacağını *bugünden* gösteriyor. PISA testinde ilk 10 a giren firmalar şu anda dünyada ihracat şampiyonları. Yani sorunumuz şu, bundan 20 sene sonrada elimizdeki insan profili ile katma değerli imalat yapamayacağımızı biliyoruz.
Bunları vatan millet düşmanı ağzıyla yazmıyorum. Bilimsel gerçeklerle kanıtlanmış testler olduğu için örnek veriyorum. Zira gerçeği vatan millet aşkı etkisinde kabul etmemek bir şekilde kafamızı kuma gömmekte aynı şekilde kendi kendimize yaptığımız bir ihanet değil mi?
https://eksisozluk.com/entry/68694319
1994 ve 2001 ile aynı dengeler yok. O zaman dolarizsyon %15-20 civarındaydı.(Şu an %43 civarında, yastık altı altını da eklerseniz belki %50 leri geçer.). Özel sektör döviz borçluluğu ise bugünkünün belki de *onda biriydi* (1/10!!!!!!). Bu sefer aynı denge kurulamaz. Yani devalüasyon çare olmaz. Sadece sorunu daha da büyütür.
Ama zorunda kalınırsa yapılamaz da değil. Söylediğim gibi ya kırk satır (yüksek faiz), ya kırk katır (devalüasyon, baskılanan faiz,hormonlu ve işsizlik üreten yalancı bir büyüme). İkiside berbat. Ama ben yüksek faiz ve nispi olarak yüksek kur uygulanarak en az hasar ile devam edilebileceğini düşünüyorum.(kurtulabiliriz diyemiyorum dikkat ederseniz)
Sen GSMH nı yükseltirsen testin sonuçları tamamen değişir.
Ülke refahı ile PISA test sonuçları birbirine bağlıdır.
Yerel para birimi ile ticaret projesi de bu refahın yükselmesi ile doğrudan ilgili müthiş bir adımdır.
Çok sayısal değil çok sosyal pratik çözüm odaklı gençlere ihtiyacımız var.
Bak forumda bir sürü sayısal grafikçi adam var sanki onun okuduğu grafiği bir tek kendisi yorumlama becerisine sahip.
Önemli olan sosyal olmak
Pratik olmak
Çözüm odaklı olmak
Bu bir temenni, ben de bu temenniye canı gönülden katılıyorum. Ama elimizdeki somut gerçekleri de görmezden gelemiyorum. Sosyal olmak, pratik zeka, yerel para birimi tarzında motivasyonlar ile 5 milyon çinli doktora öğrencisi, 3 milyon hintli ileri derecede programcıyla baş edemezsiniz. Onlarla baş edebilmek için gençliğimizin şu nalet olası PISA testinde başarı göstermesi gerekli. Elimizde somut ve bilimsel kalkınma verileri olmadan sadece birbirimize temennilerimizi sunuyor oluruz.
Elimizdeki somut gerçekler olayına tamamen katılıyorum.
Şöyle ki CNC de çalışacak meslek liseli bulamıyoruz bulsak da 500 tl fazla verene kaptırıyoruz :)
Yakında mavi yaka bulamayacağız. Makine başındaki usta fazla mesaileri ile birlikte amiri makina mühendisinden daha fazla maaş alıyor.
Yakında CNC ve torna tezgahı başında makina mühendisleri olacak.
En tecrübeli olanı da amirleri.
Refah artarsa hayat görüşleri de değişir
1993 yılında özel sektör dış borcu (bankalar dahil) 15 milyar dolar civarındaymış, bugün bankalar hariç 220 milyar dolardan fazla.Bankalarla birlikte 480 milyar doların üzerinde. Bu kesinlikle aynı denge değil. GSMH daki büyümeyi de hesaba katsan arada çok ciddi bir fark var. tcmb'yi çok anormal bir biçimde faiz artışına iten de yine bu durum.Yüksek demedim dikkat ederseniz anormal dedim. (GLP mekanizmasının kendi içindeki tutarsızlığı ve dengesizliği bunun işaretlerini veriyor). Ben devalüasyonun şu anki konumumuzdan bir adım hatta bir milim iyileşme sağlayacağını düşünmüyorum. Tüm özel sektörü elimize alırız o kadar....
Nispi yüksek faiz güdümünde kontrollü bir devalüasyonun en çıkar yol olduğunu düşünüyorum.
Cari açığı azaltacak kadar yüksek kur ve kontrollü devalüasyon
Varlık balonunu engelleyecek ve tasarrufu teşvik edecek kadar yüksek faiz.
Tam biraz önce bahsettiğim zihniyete yakışır bir benzetme :)
94 de seyyar satıcıdan dolarla bir şey aldığımı hatırlamıyorum :)
93 ile 2017 kıyas, benzetme ve kriz mantığını anlayamıyorum,
hazır elin değmişken 93 rusyası ve 2017 rusyasını da bir kıyaslayabilirmisin?
:)
Refah artarsa iyi bir tespit. Ama ya refah zaten eğitim profili ve hayat hedeflerinden dolayı artmıyorsa ve bu yıllar boyu süregelen bir kısır döngü içinde hapsolduysa?. Bunu kırmak sandığımızdan çok daha zor ve ne yazık ki tahminimizden çok çok daha fazla *zaman* alabilir. Burada yıllardan değil on yıllardan bahsediyoruz. O da şimdi başlanırsa ve ne yazık ki başlandığına dair bir emare yok.
Yıllık 40-50 milyar dolar cari açıkla yerel para biriminde ticaret sadece lafta kalır. Cari açık zaten yerel paranın yetmediğini kanıtlamıyor mu?. Bu dahi tüm bunlara girişmeden önce cari açık sorunun çözülmesi gerektiğini kanıtlıyor bence. Yani önce cari açık sorununu çözeceğiz sonra yerel parada ticaret diyeceğiz. Zira yerel parada ticaret *sadece* pozitif veya sıfır cari açık üzerine kurgulanabilir. Bunun aksi durumunda deneyimli ekonomistlerin de söylediği gibi yurt dışından aldığınız yabancı para bazlı kredi ile devalüasyon , yurt içinde yarattığınız yerel para bazlı kredi ile enflasyon yaratırsınız.
Benim hatırladığım , 94 te döviz büfelerinin önünde kuyruk vardı.
Maaşını alan dolara çevirirdi .
Bence; insanlar o kadar borçlu ki, dolar alacak paraları yok .
Ben mikro bakıyorum, makro rakkamlara hakim değilim.
Yerel para birimleriyle dış ticaret ithalatımızdan çok ihracat yaptığımız ülkeler haricinde fanteziden öteye gitmeyecektir.
Cari açık için daha çok üretip çok ürettiğimizi ihraç etmemiz lazım. onunda yolu üretici için düşük maliyetli enerji ve hammadde den geçiyor. Önce bu ortam sağlanmalı. Olaya paraya para kazandırma değil daha çok ürettiğini ihraç etme mantığıyla bakmamız lazım. Ya sen sadece enerji ve hammadde de yerel para birimlerine bir geç bakalım neler oluyor.
Biz üreten bir ülkeyiz, bir yunanistan değiliz
Biz çok üretelim çok ihraç edelim sonra başkalarına para satarız.
Bu arada Türk bankalarına ceza haberi yalanlandı. GERÇEK DEĞİLMİŞ.BDDK da yalanladı.
Niye?
Şu an yaşadığımız hayatta sadece iki para biriminin fantezi oyuncağı değil miyiz zaten?
İşte bu zihniyetler birşey üretip katma değer sağlayamayan zihniyetler.
Bir şeyi üretip katma değer sağlayan bir kişi her ne olursa olsun kendine güvenir arkadaş
Para sana değil sen paraya hükmet.
Buda ancak üreterek olur
Parada köpeğin.
Bak buda Sam Amcanın diğer bir demeci
http://www.bloomberght.com/haberler/...yi-tebrik-etti
İşte bu ******lığa artık bir son verebilmek için reisin FİNANSAL İHTİLALİ ni sonuna kadar destekliyorum.
Üretiyorum ve daha çok üretip daha çok ihraç etmeye de varım. İt gibi çalışıp WONDERLAND yaptığım kendi hayatımın aynısını ÜLKEM içinde yaparım.
Kendime güveniyorum. ÜLKEM insanına da güveniyorum.
Reis bu yolda atacağın her adımda daha çok çalışarak varım ve YANINDAYIM.
BU KADAR