Sayfa 914/1009 İlkİlk ... 414814864904912913914915916924964 ... SonSon
Arama sonucu : 8072 madde; 7,305 - 7,312 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

1.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Bu bir temenni, ben de bu temenniye canı gönülden katılıyorum. Ama elimizdeki somut gerçekleri de görmezden gelemiyorum. Sosyal olmak, pratik zeka, yerel para birimi tarzında motivasyonlar ile 5 milyon çinli doktora öğrencisi, 3 milyon hintli ileri derecede programcıyla baş edemezsiniz. Onlarla baş edebilmek için gençliğimizin şu nalet olası PISA testinde başarı göstermesi gerekli. Elimizde somut ve bilimsel kalkınma verileri olmadan sadece birbirimize temennilerimizi sunuyor oluruz.
    Elimizdeki somut gerçekler olayına tamamen katılıyorum.
    Şöyle ki CNC de çalışacak meslek liseli bulamıyoruz bulsak da 500 tl fazla verene kaptırıyoruz
    Yakında mavi yaka bulamayacağız. Makine başındaki usta fazla mesaileri ile birlikte amiri makina mühendisinden daha fazla maaş alıyor.
    Yakında CNC ve torna tezgahı başında makina mühendisleri olacak.
    En tecrübeli olanı da amirleri.
    Refah artarsa hayat görüşleri de değişir

2.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    1994 ve 2001 ile aynı dengeler yok. O zaman dolarizsyon %15-20 civarındaydı.(Şu an %43 civarında, yastık altı altını da eklerseniz belki %50 leri geçer.). Özel sektör döviz borçluluğu ise bugünkünün belki de *onda biriydi* (1/10!!!!!!). Bu sefer aynı denge kurulamaz. Yani devalüasyon çare olmaz. Sadece sorunu daha da büyütür.
    Ama zorunda kalınırsa yapılamaz da değil. Söylediğim gibi ya kırk satır (yüksek faiz), ya kırk katır (devalüasyon, baskılanan faiz,hormonlu ve işsizlik üreten yalancı bir büyüme). İkiside berbat. Ama ben yüksek faiz ve nispi olarak yüksek kur uygulanarak en az hasar ile devam edilebileceğini düşünüyorum.(kurtulabiliriz diyemiyorum dikkat ederseniz)
    1994 te seyyar satıcılar dolarla mal satmaya başlamıştı benim tahminim dolarizasyon %50 nin üzerindeydi. o krizin geleceği 1991 başından belliydi,akıllı KY 1991-1994 arası döviz toplamakla meşguldü. şu an ki durumumuzu 1993 yılına çok benzetiyorum.

3.  Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    1994 te seyyar satıcılar dolarla mal satmaya başlamıştı benim tahminim dolarizasyon %50 nin üzerindeydi. o krizin geleceği 1991 başından belliydi,akıllı KY 1991-1994 arası döviz toplamakla meşguldü. şu an ki durumumuzu 1993 yılına çok benzetiyorum.
    1993 yılında özel sektör dış borcu (bankalar dahil) 15 milyar dolar civarındaymış, bugün bankalar hariç 220 milyar dolardan fazla.Bankalarla birlikte 480 milyar doların üzerinde. Bu kesinlikle aynı denge değil. GSMH daki büyümeyi de hesaba katsan arada çok ciddi bir fark var. tcmb'yi çok anormal bir biçimde faiz artışına iten de yine bu durum.Yüksek demedim dikkat ederseniz anormal dedim. (GLP mekanizmasının kendi içindeki tutarsızlığı ve dengesizliği bunun işaretlerini veriyor). Ben devalüasyonun şu anki konumumuzdan bir adım hatta bir milim iyileşme sağlayacağını düşünmüyorum. Tüm özel sektörü elimize alırız o kadar....
    Nispi yüksek faiz güdümünde kontrollü bir devalüasyonun en çıkar yol olduğunu düşünüyorum.

Cari açığı azaltacak kadar yüksek kur ve kontrollü devalüasyon
    Varlık balonunu engelleyecek ve tasarrufu teşvik edecek kadar yüksek faiz.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

4.  Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    Tam biraz önce bahsettiğim zihniyete yakışır bir benzetme
    94 de seyyar satıcıdan dolarla bir şey aldığımı hatırlamıyorum
    93 ile 2017 kıyas, benzetme ve kriz mantığını anlayamıyorum,

hazır elin değmişken 93 rusyası ve 2017 rusyasını da bir kıyaslayabilirmisin?

5.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    1993 yılında özel sektör dış borcu (bankalar dahil) 15 milyar dolar civarındaymış, bugün bankalar hariç 220 milyar dolardan fazla.Bankalarla birlikte 480 milyar doların üzerinde. Bu kesinlikle aynı denge değil. GSMH daki büyümeyi de hesaba katsan arada çok ciddi bir fark var. tcmb'yi çok anormal bir biçimde faiz artışına iten de yine bu durum.Yüksek demedim dikkat ederseniz anormal dedim. (GLP mekanizmasının kendi içindeki tutarsızlığı ve dengesizliği bunun işaretlerini veriyor). Ben devalüasyonun şu anki konumumuzdan bir adım hatta bir milim iyileşme sağlayacağını düşünmüyorum. Tüm özel sektörü elimize alırız o kadar....
    Nispi yüksek faiz güdümünde kontrollü bir devalüasyonun en çıkar yol olduğunu düşünüyorum.

Cari açığı azaltacak kadar yüksek kur ve kontrollü devalüasyon
    Varlık balonunu engelleyecek ve tasarrufu teşvik edecek kadar yüksek faiz.

''Cari açığı azaltacak kadar yüksek kur ve kontrollü devalüasyon
    Varlık balonunu engelleyecek ve tasarrufu teşvik edecek kadar yüksek faiz.''
    Kısa vade de tamam
    Fakat uzun vade gelecek için Reisin yerel para ticareti projesini sonuna kadar destekliyorum.

6.  Alıntı Originally Posted by eskilerdenwallace Yazıyı Oku
    Elimizdeki somut gerçekler olayına tamamen katılıyorum.
    Şöyle ki CNC de çalışacak meslek liseli bulamıyoruz bulsak da 500 tl fazla verene kaptırıyoruz
    Yakında mavi yaka bulamayacağız. Makine başındaki usta fazla mesaileri ile birlikte amiri makina mühendisinden daha fazla maaş alıyor.
    Yakında CNC ve torna tezgahı başında makina mühendisleri olacak.
    En tecrübeli olanı da amirleri.
    Refah artarsa hayat görüşleri de değişir
    Refah artarsa iyi bir tespit. Ama ya refah zaten eğitim profili ve hayat hedeflerinden dolayı artmıyorsa ve bu yıllar boyu süregelen bir kısır döngü içinde hapsolduysa?. Bunu kırmak sandığımızdan çok daha zor ve ne yazık ki tahminimizden çok çok daha fazla *zaman* alabilir. Burada yıllardan değil on yıllardan bahsediyoruz. O da şimdi başlanırsa ve ne yazık ki başlandığına dair bir emare yok.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin

7.  Alıntı Originally Posted by eskilerdenwallace Yazıyı Oku
    ''Cari açığı azaltacak kadar yüksek kur ve kontrollü devalüasyon
    Varlık balonunu engelleyecek ve tasarrufu teşvik edecek kadar yüksek faiz.''
    Kısa vade de tamam
    Fakat uzun vade gelecek için Reisin yerel para ticareti projesini sonuna kadar destekliyorum.
    Yıllık 40-50 milyar dolar cari açıkla yerel para biriminde ticaret sadece lafta kalır. Cari açık zaten yerel paranın yetmediğini kanıtlamıyor mu?. Bu dahi tüm bunlara girişmeden önce cari açık sorunun çözülmesi gerektiğini kanıtlıyor bence. Yani önce cari açık sorununu çözeceğiz sonra yerel parada ticaret diyeceğiz. Zira yerel parada ticaret *sadece* pozitif veya sıfır cari açık üzerine kurgulanabilir. Bunun aksi durumunda deneyimli ekonomistlerin de söylediği gibi yurt dışından aldığınız yabancı para bazlı kredi ile devalüasyon , yurt içinde yarattığınız yerel para bazlı kredi ile enflasyon yaratırsınız.

8. Benim hatırladığım , 94 te döviz büfelerinin önünde kuyruk vardı.

Maaşını alan dolara çevirirdi .
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

Sayfa 914/1009 İlkİlk ... 414814864904912913914915916924964 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •