Etmezlerse ...
Printable View
Bu halimiz ne olacak ...
Havaalaninda film seyredecegiz.
Havalimanında araba sineması düzenlendi
1 Mayıs 2020 0
Litvanya’nın başkenti Vilnius Havalimanı, terminalin önündeki platformda Mayıs sonuna kadar faaliyet gösterecek 200 araçlık gerçek bir araba sineması düzenledi.
İlk film gösterisi 29 Nisan’da gerçekleşti. İzleyicilere, “En İyi Film” kategorisi de dahil olmak üzere dört kategoride Oscar kazanan Güney Kore filmi “Parazit” gösterildi.
Proje, Vilnius Uluslararası Film Festivali’nin bir parçası. Organizatörler sinema salonları karantinaya alınırken havalimanında film izlenebileceğini düşündüler.
Bu amaçla, yabancılar için uçak park yerleri açıldı ve seyircilere iyi bir görünüm sağlamak için Baltık ülkelerinde 5 katlı bir bina yüksekliğindeki en büyük ekran kuruldu.
Bu formatta ses yayını yerel bir radyo kullanılarak gerçekleştiriliyor. Gerekli FM sistemi kurduktan sonra izleyiciler filmi arabalarındaki radyoları aracılığıyla dinleyebilecekler.
https://www.bagimsizhavacilar.com/wp...a2-696x385.jpg
Vilnius Uluslararası Film Festivali Genel Müdürü Algirdas Ramashka, “Bu tür gösterimlerin izleyiciye ömür boyu unutulmaz bir deneyim bırakacağını düşünüyorum” dedi.
Organizatörler sinemanın düzeninin sosyal mesafe politikasına uyduğunu söylüyor; çünkü insanlar birbirlerinden uzakta kapalı arabalardan dışarı çıkmayacaklar..
Arabalarda iki kişiden fazla kişi olmayacak ve personel ile temasları azaltmak için film gösterilerine ait biletler sadece internet üzerinden satın alınabiliyor.
yukari koydum
O riske sen karar vereceksin. Mahkemesi de var yakinda.
Sn TH, 2.5 yıl önce Halkbank topiğide sizinle halkbank hisseleri konusunda epey takışmıştık. Siz gerçekte sadece kendinize zarar vermemiş oldunuz. Sizin yazılarınızdan etkilenen diğerleri de zarar görmedi mi?
Ben o dönemde elimde Halkbank hissesi olduğu halde, bu hissenin performansına hiç inanmıyordum. Buna paralel olumsuz yazılarım vardı. Zararımı kurtardığım gün de 13,25 ten satmıştım. Şimdiki dolar değeri olarak herhalde 25 TL yi geçmiştir.
Bir hisse için 10,22 den alıp 5.22 den çıktıktan sonra 25 Tl nin bir değeri tepmek "mega" bir yanılgı değil mi?
Ben hisseden çıkınca dolar almadım, ancak TL faizi bir 20 nin üstünde bir değer ulaştı.
Umarım zararınızı çıkarırsınız.
Ancak Trump Pandemi nedeniyle seçilemezse, Halkbank duruşmaları ne yönde ilerler, ABD Hazinesi nasıl bir cezayı gündeme getiri veya getirir mi?
Halkbankın verdiği 0,99 lık konut kredisi gibi, resesyondan etkilenip tüm krediler veya konut fiyatlarında gerileme olursa ve önemli zarar yazarlarsa hala popüler olur mu, bilemem...
Ben şahsen YKBNK'yi özel bankalar arasında 2. ligde görüyorum, neden dersen: a) ödenmiş sermayenin 8.5 milyar tl ye çıkarılması yüzünden hisse çok sulandırıldı b) UniCredit'in KFS'den ayrılması ve YKBNK'deki hisse oranının 9 puan düşmesi (%41'den %32'ye) hisseyi baskıladı. Hisse çok sulandığı için çok ağır hareket ediyor.
virtue sen yenildin abicigim, kenara cekil bence. TREND'in bir vebali varsa aynisi sende de var. Bende de vardir, bir ton yaziyoruz.
Doktor, ABD borsaları BİST'e göre tamamen farklı bir ligdeler. ABD'nin gösterge endeksi olan S&P500'ün tarihi zirvesi 3400 idi, şu anda %2 ye yakın ekside olan S&P500 vadeli 2850'dedir yani en zirveden sadece 550 puan ekside orası ki %16 yapıyor. BİST ise TL bazında tarihi zirvenin %25 gibi dolar bazında ise %30 gibi altında. Demek istediğim şu ki dünyanın lokomotif borsası olan ABD borsası tarihi zirveye oranla fazla düşmüş değil çünkü piyasa kararını veremiyor. Neden veremiyor? FED'in yaptığı ve yapacağı nakit enjeksiyonlarının borsayı nasıl ve ne şekilde etkileyeceğini hesaplayamıyor da ondan. Dolar bazında en zirveden %16 ekside olan bir endeksin volatil olmasını doğal karşılamak lazım.
Bence de bu virüsün Çin'de labda üretilmiş olma olasılığı yüksek. En önce orada başladı, en önce de orada sona erecek gibi gözüküyor. 1.5 milyar nüfuslu bir ülkede koronayı hemen hemen kontrol altına alabildi adamlar. Dünyada korona kaynaklı ölümlerin %30'u ABD'de oldu ama dünya nüfusunun sadece %5'i ABD'de yaşıyor, arada büyük bir orantısızlık var. Bu gerçek, koronanın ABD kaynaklı olamayacağını söylüyor. Zaten eğer ABD kaynaklı olsaydı Çin istihbaratı ile bilgisayar hacker'ları çoktan bunu deşifre etmiş olurdu. Çin; kendisinin bu virüsü bir labda üretip yaydığı sonra da ipin ucunu kaçırdığı teorisi konusunda sessiz kalmayı sürdürüyor zira böyle bir teori deşilir ve Çin bir şekilde suçlu bulunursa yüz milyarlarca dolarlık tazminat talebiyle karşı karşıya kalacaktır.
Bence 2. Teori kesin geçerli. Bizim rakamlar için yalan, eksik diyenler var. Açıkçası rakamları düşük gösteren vatan hainidir bana göre. Bu işin sonunda tazminat veya savaş var kalp krizine bile korona yazarım ben olsam. Ki muhtemelen de öyledir. Yetkililer inşallah böyle şeylere tevessül etmiyordur, ben zannetmiyorum ama herkese her ölene test yapılmadığı için rakam yine düşüktür diye düşünüyorum. Şişirin rakamları ey yetkililer...
Evet sen haklı çıktın. Ben ve benim gibi düşünenler rasyonel (mantıklı & bilinçli) bir perspektiften baktık olaya ve yanıldık. 500 milyar tl ye yakın aktifleri olan bir bankanın 6 milyar tl lik bir piyasa değerine sahip olabileceğine hele hele bu durumun çok uzun bir süre devam edebileceğine ihtimal vermedik ancak mantıklı hareket etmemiz yüzünden mağdur olduk. Yukarıda bahsettiğim gibi; BİST'te her zaman mantıksızlık perspektifi en ön plana çıkarılmak zorundadır çünkü burası her türlü spekülasyonun sürekli sergilendiği, atanmış piyasa yapıcılarının bulunmadığı, çok sığ bir borsadır.
Sadece son 1 ayda FED piyasaya 3 trilyon dolar pompaladı ve bilançosu 7 trilyon dolara dayandı. Son 1 aylık artış lineer olarak yıllık bazda hesaplandığında FED bilançosunun yıllık bazda artış oranı %300 gibidir. Yani bu hızla giderse yıl sonunda FED bilançosu yılbaşına oranla 4 katına (4.2 trilyon dolardan 17 trilyon dolara) çıkacak. Önümüzdeki yıllarda FED bilançosunun 30 trilyon dolara çıkacağı konuşuluyor. Bu rakam sizi şaşırtmasın, yıllık GSMH'ye oranla Japonya halihazırda zaten bu düzeye erişmiş durumda.
ABD, AB, Çin, Japonya, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi küresel GSMH'nın %80'ini oluşturan ülkelerin piyasaya pompalayacakları toplam nakit 50 trilyon dolara ulaşacaktır ki bunun yarısını ABD temin edecek. Bu 50 trilyon dolar küresel GSMH'nın 3 te 2 sidir.
İşte bu pompalamalar yüzünden ABD borsaları karar veremiyor. Bir tarafta eşi görülmemiş bir ekonomik kriz ve depresyon var, öte yandan 50 trilyon dolar gibi yine eşi benzeri görülmemiş mega boyutta bir küresel parasal enjeksiyon. Hangi tarafın ağır basacağına piyasa henüz karar veremedi. İşte endekslerdeki oynaklığın nedeni budur.
666 ben asla kavga etmem kavgacı bir üslubum yoktur elhamdulillah...
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Bir teknenin su kesimi altında kalan bordasına "karina" diyoruz. Eğer karinada açılan delikler daha hızlı bir şekilde kapatılamazsa o tekne batar. Deliklerin açılması "resesyon/depresyon" oluyor, kapatılması ise "parasal enjeksiyon". Deliklerin kapatılma hızı açılma hızından yüksek ise eninde sonunda tüm delikler kapanacaktır ve böylece tekne batma tehlikesi olmadan yüzmeye devam edecektir. Şu anda şortçular deliklerin açılma hızının kapatılma hızından daha yüksek olmasına oynuyor, longçular ise tam tersine.
31.12.2019 itibariyle 58.6 milyar tl olan ISCTR defter değeri (birikmiş kârlar + ödenmiş sermaye vs, kısaca "özkaynaklar") 2020 1Ç itibariyle 60 milyar tl nin üzerine çıkacak yüksek ihtimalle. Bir kaç ay sonra da hisse başına DD 14 tl olacaktır. Gelgelelim hisse 4.90 larda sürünüyor ve DD'ye oranla %65 gibi aşırı bir iskonto ile işlem görüyor. Öte yandan HALKB DD'ye oranla %80 iskontolu işlem görüyor. İşbankası hem profesyonelce yönetilen hem de son derece kârlı bir bankadır. İşte bu 2 temel konuda HALKB ile ayrışıyor. ISCTR'yi kesinlikle radarımıza alalım derim, hissedeki malum baskı sonlanmaya yakınken hamlemizi yaparız. Yüksek ihtimalle bu belirsizlik sona erer ermez kağıttaki iskonto oranında düzelme başlar. Ne derler? Kötü beklentiyi sat, haberi ise al.
RTALB'ye bakıyorum ve gözlerim doluyor. Kağıt arka arkaya 1 düzine tavan çekti galiba. Yıllık cirosu 16 küsür milyon tl olan bu şirketin piyasa değerinin 1 milyar tl olmasına az kaldı. Dikkatinizi çekerim bu 16 milyon tl yıllık net kâr değil, yıllık cirodur. Yıllık cirosunun 60 katından işlem gören bir şirketi dünyanın başka bir yerinde kolay kolay göremezsiniz. İşte bu yüzden ben BİST ortamında "mantıksız stratejilerin" en ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. HALKB'de mantıklı davranıp bilinçli hareket ettik ama maalesef elimizde patladı.
Gözlerimin yaşardığı, BİST'teki yatırımcıların ruhalini ve ne kadar sofistike oldukların gözler önüne soran diğer bir emsal: TSPOR. Bir kaç gün önce cari mali yıla ait 3Ç bilançosunu (30.11.2019-29.2.2020) açıkladı. Koronanın TR'deki etkisinin görülmeye başlamasının tam arifesinde 29 Şubatta sona eren son çeyrekte 45 milyon tl civarında bir zarar yazmış. Böylece özsermaye (defter değeri) hemen hemen eksi 500 milyon tl olmuş. TSPOR 237 milyon tl olan ödenmiş sermayesini tümüyle yitirdiği gibi bunun üstüne 500 milyon tl de eksiye geçmiş. Koronanın etkisinin ful görüleceği ve 31 Mayısta sona erecek olan 4Ç ye ait bilanço yüksek ihtimalle kötü gelecek ve TSPOR özkaynaklar daha da eksiye düşecek. Ama gelgelelim TSPOR turbo gidiyor, bu kağıda son aylarda çok yüksek talep var. Şirketin temel durumuna bakmadan alım yapılıyor. TTK'ya göre batıklık durumunun söz konusu olmasına rağmen TSPOR'un içinde bulunduğu mali durum hiç kimsenin umurunda bile değil, bilançonun rezalet gelmesi hiç kimseyi ilgilendirmiyor, herkes spekülasyon peşinde. İşte TR'deki "tipik" yatırımcıların peşinden koştuğu kağıtlar bunlar.
Hisse başına defter değeri eksi 2.10 tl olan ve yakında bu rakamın da altına düşmesini beklediğim TTK'ya göre batıklık durumunun söz konusu olduğu TSPOR hissesine 5.30 tl den sürüyle alıcı geliyorken; hisse başına defter değeri artı 26.5 tl olan HALKB 5.20 den işlem görüyor ve bu hisseye gerçek alıcılar uğramıyor. Bu ikileme bakar mısınız?
Hele hele BJKAS kendi başına bir emsaldir. 240 milyon tl lik ödenmiş sermaye komple tükendiği gibi 966 milyon tl de eksiye geçmişler. 29 Şubatta sona eren 3Ç ve 31 Mayısta sona erecek olan 4Ç bilançoları durumu daha da kötüleştirecek. Mali durumu böyle olan bir şirket hangi iktisadi sınıfa girer bilemiyorum. Hem bilanço hem de dolaylı yoldan TTK'daki ilgili maddeler bir mesaj vermeye çalışıyor gibi geliyor bana. Hisse başına defter değeri eksi 4 tl olan bu hisse 2.14 tl den işlem görüyor, taliplisi de çok.
Bence borsaya çok fazla anlam yüklüyorsunuz...F/K, PD, DD bunlara bakıp ucuzları alalım ve hep beraber kazanalım...Böyle bir yer değil ki borsa..
Borsa sahip gücün pozisyonudur..Adam mal almışsa o malı satana kadar yönü yukarıdır, malı satınca yön aşağıdır(%90 kağıtlar için bu budur)
Temettü veren güçlü, kurumsal güçlü şirketler de ise durum tam böyle değildir...Pozisyonlar kriz zamanı alınır ve maliyetleri çok çok düşüktür, temettüsünü yerler..
Tspor, Rtalb vs.. ve yüzlerce tavan tavan giden kağıtlar var..Petkim, Halkbank, Tkfen,Krdmd vs neden yükselmiyor böyle delice..Herkeste var çünkü..
Ereğli bilançosu kötü ve dün tek düşmeyen endeks kağıdı Tüpraşla beraber. Neden? Adamlar vadelide shortları yakaladı ondan..
Çok düz bakıyorsunuz bende 3 yıl öncesine kadar böyle düz bakıyordum..
b_g cok guzel tespitler. Hepsine katiliyorum. Kriz diye bilmemne diye butun millet saglam kagitlara dolustu. Hicbiri bir kurus kazandirmadi, antin kuntin butun hisseleri goturduler. Cunku satan satti onlari 2 sene.
Buradan "pazarlama ve manipülasyon BİST'in ayrılmaz parçalarıdır" sonucu çıkıyor. Başka borsalarda bunlar çok nadir olur çünkü oradaki SPK muadili kurumlar müsaade etmezler. Gelişmiş ülke borsalarında tahtada spoofing yapanları bile (kademelere pasiften çok yüksek alım veya satım emirleri girip bunları bir kaç saniye sonra iptal etmek) affa tabi olmadan 25 yıl içeri tıkıyorlar. Peki, acaba SPK ne yapıyor bu tür suçlarla ilgili olarak? BİST'te pazarlama ve manipülasyonun çok yaygın olmasında acaba kimlerin payı var?
BİST öyle bir ortam ki RTALB gibi hisseler yıllık cirosunun 60 katından işlem görüyorken THYAO gibiler 0.2 katından işlem görebiliyor. 60 nere 0.2 nere. Arada 300 kat fark var.
SPK ile alakali degil TREND. Mahkemeler geregini yapmiyor. Ya da zamaninda yapmiyor.
bizim buralarda herkes her işi yapabilir.
para nerde kazanılıyorsa parası olan ordadır.
Rtalb...
Yıllarca 1-2 aralığında işlem gördü...2'lere çıkarttılar ve hep patron satışları geldi...Velasıl kelam Corona bize de uğradı o Rtalb oldu mu sana 9..Dersin ki dünyada bu virüsü iyi edecek tek şirket Rtalb:)
Şaka bir yana Rtalb'i 9'dan brüte soktular oldu mu sana 4 lira..Arkadaşım aldı 14 bin lot..2 gün boyunca sattırmak için neler yaptılar..Sattığı gün tavanlar başladı..Kaç tavan yaptı saymadım 4'den beri tavan şu an 22,38:)
Arkadaşım çok üzüldü..Sakın dedim üzülme sende bende olmayacak ki gitsin...
Dün Goodyear tavan yapmış bakayım dedim topiğine haber falan bir durum mu var..Yazı yok topikte...:one:
Deva geçen hafta 10'du o da 7-8 tavan yaptı...Şimdi herkes tabandan almak için birbirini eziyor...
Neyse daha çok yazarım da sonu yok...Sanırım borsa'yı bir de farklı açıdan değerlendirmeni istedim.:ok:
Daha evvel TH senle de lafzı geçmiş idi..
HALKB bence dava sonuna kadar fiyatı baskılanacak..
Olası bir ceza da PD önem arz ediyor..
Davanın kapanması ile birlikte füzeler diye düşünüyorum..
Portföyünde 2 hava yolu firması olmasını da biraz garipsedim..
Hava yollarında virüs bitse bile uçuşlardaki eski doluluk olmayacak diye düşünüyorum..
Bu durumda ya yine zararına uçuşlar yada biletlere zam..
Biletlere zam yine yolcu sayısında düşüş..
Hava yolları sarmala girmiş durumda bence..
Bu işin bir yönü diğer yönü ise portföyde hiç boşluk bırakmaman (kendini kilitlemişsin anahtarıda denize atmışsın) ve çeşitlendirme yapmamış olman..
İlginç geldi sormak istedim aslında..Yorum gibi gözüküyor ama aslında neden böyle yaptın diye de bir soru :)