Pamuk yağı ve ayçicek yağı katıyor bazı hileciler....
Pamuk yağı ve ayçicek yağı katıyor bazı hileciler....
Forumda zeytinyağı seven çok gördüğüm kadarıyla, ben de naçizane bir iki birşey yazayım. Balıkesir yöresinde zeytinyağı fabrikasında çalışmışlığım var.
En lezzetli yağ toplanıp hemen sıkılmış taze zeytinden çıkar, bekledikçe asitliği artar, aroması zayıflar. Sezonda iyi zeytinlerden 0.25-0.30 asitlikte yağ çıkardı, biraz beklemişlerden 0.5-0.6 asitlik gelirdi, ben en düşük 0.18'leri gördüm makine çıkışından aldığım numuneden. Muhteşem bir kokusu ve tadı olurdu kime tattırdıysam aklı başından gitmişti. Ben markette öyle yağı hiç bulamadım. Elbette yağ öylece satılmazdı, daha eski yağlarla karıştırılıp 0.8 asitliğe getirilir şişelenirdi ( etikette 1 asit yazardı, zamanla da biraz artar o nedenle pay bırakılır).
Öyle piyasada 0.3 asit diye satılanlara inanmayın, çok zor, en taze zeytinden hemen sıkıp üçkağıt yapmadan şişelemek lazım. Mümkün ama çok pahalıya gelir. Köylülerin sattıklarına da kanmayın bir arkadaşın annesi pazardan pet şişede 0.8 asit diye yağ almış şüphelenmişler bana getirdi ölçer misin diye, biri 2.2 biri 2.5 asit çıktı. Neredeyse sabunluk yağ yani.
Yağın rengine de kanmayın, içine sıkılırken biraz yaprak katınca yeşilimsi çıkar yağ, ne kadar yaprak o kadar yeşil, ona göre rengi ayarlanabilir.
0.3 dizyem imkansıza yakındır. 0.7 dizyem ayvalık bölgesi için standart gibidir. Ancak toplamada geç kalınırsa toplanırken çok darbe alırsa veya toplandıktan sonra beklwnirse 0.9 a 1 e kadar çıkabilir. Son 3 senedir 0.7 nin üstüne hiç çıkmadı bizim yağ. Bu sene 0.6 idi.
Tam bir yil olmus Naci gideli Saap geleli.
O gunden bugune Saap bizi saapti. :)
Syg,
Ayhan bey linkleri paylaşmıştı.
İkisi de gayet güzeller.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...80#post5846680
Bugünlerde trafik sigortası yaptıran varmı? Primler aşırı artış mı gösterdi?
En yüksek hasarsızlık oranım var.
Geçen sene 450 TL'ye yaptırdığım sigorta bu yıl 1150 TL olmuş.
Bu nedir böyle?
Bir doktor 2 yıl önce şöyle bir video yayınlamış:
"Zeytinyağı dahil bütün yağlar zararlıdır"
https://www.youtube.com/watch?v=jdQRpFn0In8
https://www.youtube.com/watch?v=jdQRpFn0In8
Asitin yüksek olması daha iyi, değil mi?
Hayır açıklamayı koyayım
Sağlıklı ve Lezzetli Zeytinyağının Asitlik Derecesi Ne Olmalıdır?
Şifa kaynağı besinlerin başında gelen zeytin, birçok farklı formda mutfaklarımıza konuk olan bir üründür. Tam mevsiminde toplanan yeşil zeytinlerin çeşitli yöntemler ile işlenmesi sonucu imal edilen zeytinyağı, en sağlıklı bitkisel yağ çeşitleri arasında yer almaktadır.
Zeytinyağı ürünlerinin kalitesini belirleyen önemli unsurlardan biri asitlik derecesidir. Uzmanlar, hakiki zeytinyağının uygun asitlik derecesine sahip olduğunu belirtmektedir. Peki sağlıklı zeytinyağının asitlik derecesi nedir, nasıl ölçülür, asitlik derecesi kaç olmalıdır? Bu konuları sizler için araştırdık ve derledik.
Zeytinyağının Asitlik Derecesi Nedir?
Asitlik derecesi, gıda sektöründe ürünün aromasını, lezzetini ve kullanım ömrünü belirleyen önemli konulardan biridir. Asitlik derecesi, söz konusu kokusu gıda ürününün aromasını ve tadını belirleyen önemli bir unsurdur. Asitlik derecesi, aynı zamanda gıda ürünü içerisinde bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların büyüme kabiliyetini de etkiler. Bu sebeple gıda ürünlerini depolama olanaklarıyla ilgili konularda söz konusu ürünün asitlik derecesinin yakından izlenmesi gerekmektedir.
Zeytinyağı ürünleri de gliserin ve oleik asit maddelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Bu karışımdaki oleik asit, gliserin içerisinde tam anlamıyla karışmaz, bir kısmı yağ zeytinyağı içerisinde serbest kalır. Serbest kalan oleik asit miktarı ne kadar az olursa zeytinyağı güzel ve lezzetli olur. Bu nedenle her gıda maddesinde olduğu gibi zeytinyağının da asitlik derecesi önemlidir. Asitlik derecesi, zeytinyağı ürününün kalitesini belirleyen önemli unsurlardan biridir. Zeytinyağı ürünlerinin oleik asit oranları, 100 gr’da bulunan yağ oranı ile belirlenmektedir. Zeytinyağların yağ oranları, bu sebeple yüzdelik olarak verilmektedir. En iyi zeytinyağı ürünlerinin asit oranları %0,1 ile %1 arası asit oranına sahip ürünlerdir. Asit oranı %2’den az olan zeytinyağları, ‘natürel birinci’ olarak adlandırılır. Asit oranı %0,8’e kadar olan zeytinyağları, ‘sızma’ olarak adlandırılmaktadır. %2-3 zeytinyağı asit oranları olanlara ise ‘naturel ikinci’ adı verilmektedir. İdeal asitlik derecesi düşük olduğu için bu yağlar diğer yağlara göre daha kaliteli ve pahalı ürünlerdir.
In general, edible oils such as soybean oil, palm oil and corn oil contain about 10–40% oleic acid (Table 153.3). Among them, olive oil contains 75% oleic acid which is more than 5 times higher than safflower oil. Oleic acid is best obtained from a vegetable and a useful starting material especially.
Zeytinyağının bu kadar kıymetli yapan şeylerin başında bol miktarda oleik asit içermesidir..Beyin için idealdir...Zeytinyağındaki asidik meselesini ben tam bilmiyorum...Oleic asitten yoksun gibi lanse ediliyor...Benim anladığım buradaki asid oleic değil yada farklı bir formu olabilir...
Alakası bile yok
Türk milletinin kazalı araçlara (yapısal problem dışında) vebalı muamelesi yapması devamında değer düşüş davalarına , araç fiyatlarının artmasıda eklenince sigorta fiyatları yükseldi. Yinede sigorta yaparken teminat miktarlarına bakmak gerekiyor
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Gercekten cok zamlanmis. Bilmeyen forumdaslar icin paylasayim , sigortaciya sormadan once buradan bir teklif almakta yarar var. Sigortacilar bazen yuksek prim soyluyor. Bazilari islerine geldikleri gibi hareket ediyorlar.
https://sbm.org.tr/tr/sayfa/trafik-teklif-1074
Doktor Tarımer, polisteki ifadesinde olay anını anlatarak, "Hasta, apandisit şüphesiyle Yatağan Devlet Hastanesi'nden sevk edildi. Ultrason çektirmek istediğini söyledi. Kendisine kan tahlili ve diğer tetkiklerin yapılmadan mümkün olmadığını anlattım. Evrakını alarak acil servisten ayrılmak istedi. Arkasından gidip, çıkış yapmasına izin vermedim. Sinirlenerek beni itip, boğazımı sıktı" dedi.
Olaya dair, ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde, saldırıya uğradığını ileri süren doktor Tarımer'in, evrakını masadaki görevlilerden alıp ayrılmak isteyen uzman çavuş Akdağlı'nın peşinden gidip ittiği, bu sırada da kayıp düşmesi yer aldı.
Görüntülerin ardından hastane yönetimi doktor Tarımer hakkında idari soruşturma başlattı.
https://www.trthaber.com/m/?news=dok...&category_id=1
Uzmanlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici,
Yatağan Devlet Hastanesi'ne başvurmuş, yapılan muayene sonucunda safra kesesi veya apandist olabileceği değerlendirmesi ve teknik imkanlar yetersiz olduğundan dolayı Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Bu sevk üzerine Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden uzman çavuş, burada Yatağan Devlet Hastanesi'nde yapılan tahlilleri göstererek sevk edilme nedeni olan ultrason tetkikinin yapılmasını talep etmiş
https://www.google.com.tr/amp/s/m.ha...n-doktora-darp
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Trafik sig. 1 ay evvel yapılabiliyor.daha önce olmuyor.
https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonom...-lira-7022135/
KKM de Birinci grupta ortalama kur seviyesi 11.84 liradan 70 milyar TL'ye verilen döviz garantisinin devlete ilk maliyeti, -önümüzdeki hafta doların 14.72 lira (14-19 Mart ortalaması) olduğu varsayımıyla- 14 milyar lirayı buluyor.
İlk haftadaki fatura 14 milyar...
Bu şekilde ne kadar devam edebilir....
100 bini 3 ay yatır.
Vade sonunda 127 bin al...
Yılıkta faiz yüzde 108...
Hani NAS vardı?
Böyle kazanç varken kim imalat yapar.