Pamuk yağı ve ayçicek yağı katıyor bazı hileciler....
Pamuk yağı ve ayçicek yağı katıyor bazı hileciler....
Forumda zeytinyağı seven çok gördüğüm kadarıyla, ben de naçizane bir iki birşey yazayım. Balıkesir yöresinde zeytinyağı fabrikasında çalışmışlığım var.
En lezzetli yağ toplanıp hemen sıkılmış taze zeytinden çıkar, bekledikçe asitliği artar, aroması zayıflar. Sezonda iyi zeytinlerden 0.25-0.30 asitlikte yağ çıkardı, biraz beklemişlerden 0.5-0.6 asitlik gelirdi, ben en düşük 0.18'leri gördüm makine çıkışından aldığım numuneden. Muhteşem bir kokusu ve tadı olurdu kime tattırdıysam aklı başından gitmişti. Ben markette öyle yağı hiç bulamadım. Elbette yağ öylece satılmazdı, daha eski yağlarla karıştırılıp 0.8 asitliğe getirilir şişelenirdi ( etikette 1 asit yazardı, zamanla da biraz artar o nedenle pay bırakılır).
Öyle piyasada 0.3 asit diye satılanlara inanmayın, çok zor, en taze zeytinden hemen sıkıp üçkağıt yapmadan şişelemek lazım. Mümkün ama çok pahalıya gelir. Köylülerin sattıklarına da kanmayın bir arkadaşın annesi pazardan pet şişede 0.8 asit diye yağ almış şüphelenmişler bana getirdi ölçer misin diye, biri 2.2 biri 2.5 asit çıktı. Neredeyse sabunluk yağ yani.
Yağın rengine de kanmayın, içine sıkılırken biraz yaprak katınca yeşilimsi çıkar yağ, ne kadar yaprak o kadar yeşil, ona göre rengi ayarlanabilir.
0.3 dizyem imkansıza yakındır. 0.7 dizyem ayvalık bölgesi için standart gibidir. Ancak toplamada geç kalınırsa toplanırken çok darbe alırsa veya toplandıktan sonra beklwnirse 0.9 a 1 e kadar çıkabilir. Son 3 senedir 0.7 nin üstüne hiç çıkmadı bizim yağ. Bu sene 0.6 idi.
bir halt olacağı yok.
Yer İmleri