Sizin rüyalarınız bazıların kabusu olabilir.
Tipini tipini’nin mesela.
Printable View
Dolari zaten kendimi korumak icin aliyorum hic bir zaman dolardan ettim artişa kâr gozuyle bakmadim. Benim gozumde zaten dolar artmiyor sadece tl deger kaybediyor. Ben sadece dolari bistten alacagim kagitlarin (en azinda) dusen tl deger kaybini kompanse etmek icin kullaniyorum.
Yani daha net olarak soyle soyliyebilirim galiba; dun ki 1.48 olan ekgyo ile bugun tam yuzde 0 artisla gunu yine 1.48 den kapattan ekgyo arasinda gozumde (dolar artisi olan) %0.65 lik bir zarar var.
Borsada 2004 yılından bu yana gözlemlenmemiş bir durum mevcut (önceki veriler elde olmadığı için belkide ilk kez olan bir durum) , son 8 haftada borsa euro bazlı olarak %20 artarken yabancı oranı %64,88'den %60,83'e düşerek 2005 yılına geriledi.
Bu durumun açıklaması şöyle yapılabilir: yabancının olmadığı hisselerin değeri artıyor, aynı zamanda verilere göre yabancı hisselerini satıyor. Şu durumda borsaya yerli yatırımcı akın akın parasını sokuyor demektir.
Serbest piyasa kuralları ile oynamanın yabancı yatırımcı yönündeki bedeli ne olacak merak ediyorum.
2004 yılını değil , nasdaq geçişini milat alırsanız daha iyi olur çünkü HFT işlemler kolokasyon ile borsa istanbulda volatilitede ( fiyat hareketlerinde ) yadsınamaz karakteristik değişiklikler oldu. en basitidnden bir örnek vereyim piyasada kaç bireysel spekülatör trader atıyorum en basitinden bir www.wave59.com gibi üçüncü parti yazılımlardan destek alıyor yapay zekayı , patternları ( grafik üzerindeki formasyonları demiyorum :) ) , öncül olabilecek modelleri kullanıyor ... mesela piyasada bloomberg terminalde veya reutersde şu şu şu kelimeler geçtiğinde dow futureları % 1 artıya geçerse borsa istanbul vadeli kontrat 3 dk. içinde minimum % 0.40 lık tepki veriyor mu acaba ? ( pattern örneği )... Londradaki işlemciler bunları da tarıyor yani ...
Ne notu ya biz artik o derslerden cookkkktan atildik. Ogretmenleri iplemedik ve okula gitmiyoruz ne puani? Gecin artik puan muhabbetini. Okulu biraktik ogretmenlerin kiymetini bilmedik ve yakinda hayatin gerceklerini hayatin sillesini yiyerek ogrenecegiz.
Dolar iner çıkar ama kendi ekonomik gücümüzle üretimimizle güçlü bir ülke olalım, yazık bu kadar gence. Refah seviyemiz artsın.
Serbest kur rejimi geri dönüp mevcut ekonomi yönetimi aklını başına alana kadar ben bir oynaklık beklemiyorum. Böyle iki ileri bir geri gider.
Keşke zarar daha fazla büyümeden bu oyundan vazgeçseler.
Arkadaş burada şunu demek istemil sanırım; yabancıların alım yapmadan hatta tam tersine satışta olduğu bir ralli yaşanıyor.
Bunun sebebi çok açık, çalışan herkesten kestikleri primlerle insanlara zorla hisse aldırıyorlar. Bu zorunlu bildiğim kadarıyla.
Bu durumda borsa durmadan yükselir, girmek isteyen önden buyursun ben girmem.
Forumdaşlar sizi ikna edecek faiz nedir, faizler yeniden artsa portföyünüzden yabancı parayı çıkarır mısınız mesela?
Ben 25-30% arasına razıyım, yabancı paramı bu faize satar tl ye park ederim. Bu ilk yıl. Sonra kademeli 18-20% arasına çekilmesini de normal görür yabancı paraya geçmem.
Bu yorum çok yanlış. Çoğu bist100 dahi olmayan Küçük hisselerde ben dahil ky çok kazandı pegasus gibi bir iki örnek hariç ucan kaçan bist 30 hissesi yok, oysa bi fonlar bist30 alıyorlar. Faizler düştü bilançolara göre şirketler ucuz kaldı ihracatçı şirketlerin bilançoları çok iyi geliyor bunlarda sert ralli yaşandı. Bist te henüz 2 doları geçemedik ki kriz fiyatıdır aslında. Henüz ne bir ralliden bahsetmek mümkün ne de bu alışların bist i artırdığından.
95 binlerden buralara geldi ne demek ralli yok ralli olması için ne olması lazım.
Büyük hisseler banka hisseleri en az 15% yaptı hatta belki daha da primlenen vardır takip etmiyorum. Daha ne olsun, kafa kağıtlar için bunlar gayet iyi primdir.
Zaten borsa istanbulda büyük şirketler dışında hiçbirine girmek doğru olmaz, safi kumardır.
Çok farklı bakıyoruz. 82 den 110 a geldi de deriz öyle bakarsak ama bunlar zaten kriz fiyatları idi normal olmayan piyasanın veya bilançoların ederi, piyasa faizleri vb. ile alakası olmayan korku kaynaklı aşırı depresif fiyatlamalar oluşmuştu. Krizden çıkış ralli olmaz ralli olması için mesela 2013 rallisi zirvesi 5 dolardır, ondan önceki tüm rallilerin zirvesi 4 5 dolar arasıdır bugünkü endekste 250.000 ve üstü. Buralar mümkün değil hayali dahi kurulmuyor dolayısıyla bist te olan şey kriz fiyaylamasinin bitmesi deriz ralli bence denilemez.
Doların olması gereken değerini hesaplayabiliyor musunuz? Ben hesap edemiyorum çünkü,
1. Abd faiz politikasından emin değilim.
2. Türkiye faiz politikasından emin değilim.
3. Devletin sermaye kontrolü dahil muazzam gücü var bu gücün ne yönde kullanılmak isteneceğinden emin değilim.
Ama mesela, %12.4 tahvil faizi olduğu ortamda, son 12 çeyrek bilançosuna bakarak ARSAN için fair value 3.5, 3 lira altında alırım 4 lira üstünde satarım diye biliyorum. Yani ben değerini kestirebildigim bir şeyi alıp satmayı tercih ediyorum saçma sapan duygusal beklentimle devasa usd piyasasında yön aramaktan daha mantıklı geliyor.
Hisse örnektir değerleme de örnektir yatırım tavsiyesi asla değildir.
Dolar ayda yuzde 1 artarsa faizin getirisinden fazla oluyor.
Borsadaki bu son hareketlenmeye % 95 hisse geri kalanı da usd viop kontrat teminatı ile girdim. Borsadaki yükselişin ivme kazanmasıyla birlikte kademeli satışlara başladım ve şu anda % 35 nakde (ppf) ye dönmüş durumdayım. Yükseliş sürerse kademeli satışlara devam edeceğim. Borsa bir % 10-15 daha yükselirse bir temettü hissem hariç hepsini satmış olacağım. Bu temettü hissemi de fiyatı daha fazla artmayacağı için saklayacağımı umuyorum, iyi bir fiyat yakalarsam onun da gözünün yaşına bakmam.
Borsa buralardan % 5 aşağı gelmeden tekrar alım yapmayı düşünmüyorum. Aşağı doğru % 5'i kırarsa kademeli alımlara başlamayı planlıyorum. Satarken de alırken de gözüm kulağım haberlere kapalı, yalnızca bilançolara bakarım. Karlılığını muhafaza eden, borcu altında kalınmayacak kadar olan ve temettü ödeyen şirketlere yatırım yaparım. Türkiye batmadan bu şirketlere bir şey olmayacağından eminim. Türkiye göçmüşse zaten paranızın nerede olduğunun önemi yok.
Hisseleri satıyorum çünkü son yükselişle gelecek 2 yılın temettüsünü aldım, biraz daha yükselir ve hepsini satarsam zaten 3 yıldan fazla yılın temettüsünü realize etmiş olacağım. Yani borsada yeni bir düşüş dalgasını yakalayabilmek için 3 yılım olacak. Bu kaos ortamında 3 yılı beklemeyeceğimi garanti edebilirim. :)
Her zaman söylediğim gibi, kademeli işlem candır, hele Türkiye gibi yatmaz kalkmaz ekonomiler için biçilmiş kaftandır.
Moody’s den bir açıklama gelmeyecek herhal .. Pas geçti gibi ..
kontratlı kağıt oyunlarında ve de pokerde "pas", zaman zaman çok gerekli bir dekleredir...😉
Bist 100 yabancıya bağımlı bir yer yabancı payı yüzde 0.5 satışla çıkış olup azalsa endeks en az 2-3 bin puan aşağı iner.O zaman yüzde 4 yabancı çıkıp sattıysa bu muzzam düşüşü kompanse eden yerli alıcı fon kim merak ettim .Şu anda citi, deutche den örnek verelim adamlar hiç bir gün akd de görünmedikleri alımlarda takasta yüzde 40-41 paya sahip görünüyorlar.Ee kim alıyo bunların yerine, bistte kimin eli kimin cebinde belli değil.Türk fonlara virman yapıp bir şeylei bekliyor olabilir hisselerinde.
2009 krizinden önce de gavurlar baya borsadan çıkış yapmışlardı.Bizim borsada habire yükseliyordu.E o zaman olan şimdi niye olmasın anlamadım ki.Yani gavur satsa borsa bu kadar çıkamazdı argumanı bu olayı açıklıyor mu emin değilim.Baksanıza bizim millet her gün ayrı kağıdın peşine düşüyor.Hisse topiklerinde daha evvel hiç görmediğim hisselerde borsa işinden anladığını düşündüğüm forumdaşların yazılarını okuyorum.Yerli baya baya alıyor bence,en azından bizim forumdaşlardan hisse alan baya yatırımcı var.Bu arkadaşlar borsayı bilenler,bilmeyenlerden kıyamet gibi borsada para var diye dalan yatırımcı var gibime geliyor.
Hisselerin grafiklerine bakın.Küçük kağıtlarda yüzde 50 den aşağı yükseleni dövüyorlar.Bu kağıtlara gavurlar asla girmez.E spekler yukarı çekip çekip küçüklere vermiyorlarsa spekler dayak yer,eğer küçüklere şeediyorlarsa hisseleri küçükler dayak yer.Ama gavurlar bu toplara girmiyorlar.Hafif hafif çaktırmadan tüyüyorlar bizim borsadan bence.
Kalin parmaklar biliyor ki borsa dusecek ee elinde kagit varsa ne yapacak yukariya bir hikaye ile surecek ki elindeki kagidi bosaltsin. Bakin o yuzde 100 yukselen kagitlarin hepsinin bir hikayesi var. Hacimsiz bazende hacimli yukari cikma sebepleri bundan baska bir sey degil. Yani patronlar elini yukardan vermek icin yukseltiyorlar. Kimde kalirsa artik.
Kirk yillik sisman parmagida kalin parmak yaptim ya demek ki uyku saatim gelmis.[emoji1787]
Bende bunu kastettim.2008 de de aynı oldu.Gavurlar uzun süre anlamsız bir şekilde bizim borsadan çıktılar,Bizim borsa baya baya yukarı gitti.Şimdi de aynı oluyor.Düz mantık değil de başka senaryolar düşünülüyor.Bu akşam tuncay turşucu da bir sürü senaryo anlattı hiç aklıma yatmadı.Adamlar dümdük çıkıyor bizim borsadan işte.
moodys'in Türkiye değerlendirmesini ertelenmesine tarafların yorumu:
*söylenecek iyi bir şey yok ki eş geçti..
* söylenecek kötü bir şey yok olmalı ki eş geçti.
Hani James Cordenin programında müzik grubu sefinin konuklara sorduğu absurd sorulara verilen her türlü yanıta gülerek verdiği not gibi..."her ikisi de son derece doğru".
gününüz iyi geçsin..
Merkez Bankasının tayini çıktı
Bağımsız olduğu ve başkent Ankara dan yönetileceği kanunla belirlenen MB için yasa bile değiştirilmeden İstanbul a taşınma kararı çıkarıldı.
troller, Ankara'nın dev inşaat firması Poyraz İnşaatın konkordato talebini nasıl yorumluyorlar acaba?
Hayırlı bir gelişme olabilir mi dersiniz?
İzmir'in önde gelen sanayici ailelerinden olarak bilinen Akgermanlar konkordato ilan etti. İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ailenin başvurusunu değerlendirmesinin ardından, Bülent Akgerman, Levent Akgerman ve Öner Akgerman ile AKG Gazbeton, AKG Yalıtım, Ertuğ Balık ve More Su Ürünleri'ne 3 ay geçici mühlet verilmesi kararlaştırıldı.
Bir de bu haber var.
Libya'da Amerikan insansız hava aracı, Rus askerleri tarafından hava savunma füzesi ile Libya'da imha edildi. Reuters haber ajansı düşürülen drone haberini aboneleri son dakika olarak bildirdi.
https://m.ensonhaber.com/ekonomi/ber...rumlar?sayfa=8
Habere değil yorumlara bakın bu forumundan farklı düşünmüyor millet.
Kamuoyunda büyük tartışma yaratan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilen termik santraller ile ilgili düzenleme için TBMM'de yapılan oylamada o saatlerde Londra'da olan AK Partili Alper Özalan adına oy kullanıldığı ortaya çıktı.
ABD Başkan Donald Trump, Dünya Bankası'nın Çin'e borç para vermeyi kabul etmesinden bir gün sonra Dünya Bankası'na yönelik "Çin'e borç para vermeyi durdurun" çağrısında bulundu.
Borsa da en son wc kagidi dedigimiz, ki bistin yuzde 90+ si bu kagitlardan olusuyor, kagitlar gider. Onlarda islem tamamlaninca El Fatiha.