Dünya genelinde üretim ve teknoloji düzeyi yükseldi. Bundan kaynaklı 1990-2000'ler ile 2010'lu yıllar arasında elbette ki fark olur. Mal ve hizmet açısından 2012-2014 dönemi deseniz evet gerçekten çok ucuzdu. Uygun krediler evler, arabalar yiyecek, içecek, tek haneli enflasyon ve işsizlik rakamları.
İşim gereği çeşitli avrupa ülkelerine gitme fırsatım oldu. Belçika, Avusturya, İspanya vb.
Aklımda kalan Avusturya. Viyana'da idim. Berliner döner diye bir dönercileri var Türk. Lezzeti mükemmel diyebilirim. Hayatımda yediğim en iyi dönerdi.
Döner+ 500ml soğuk çay 4.5 euro olması gerekiyor. Avusturya'da en düşük ücret ortalama 1500 euro. Su orada da 50-60 cent civarıydı. Benzin ve mazot bizden çok daha uygun. Dizel 1.3 euro falandı.
Bakın onların 1500 euro'su mazot, döner araba vb. ürünler açısından çok avantajlı. Çikolata bizimle aynıydı. Onlarda da 1 euro civarında. Mükemmel bir metro ağı vardı. Mükemmel yolları vardı. Prag'dan Avusturya'ya geçmiştim.
Zamanla bütün ülkeler gelişti. Ben gelişime karşılaştırmalı olarak bakanlardanım.
Evet artık mermerler fazla. Evet 2000'de her tarafta araba yoktu. Şimdi nereye baksak araba. Evet o zamanlar bu kadar da ev yoktu.
Ancak şuan bir pahalılık var. Ülke olarak çok zenginlenmekten ziyade biz ülke olarak çok borçlandık.
Şöyle izah edebilirim affınıza sığınarak. Aylık 10 bin tl kazanan bir birey var.
Bu bireyin orta sınıf 80 bin tl lik bir meganesi var.
300 bin tl lik bir evi var.
Hiç borcu yok.
100 bin tl birikimi var bankada.
Bu birey süper ucuz krediler çeker. İhtiyaç kredisi araç kredisi.
1,000,000 tl lik bir villa alır.
300 bin tl lik bir mercedes.
Eski ev ve aracını da satar.
Ayda 21 bin tl şuan ki koşullarda eve öder.
6 bin tl arabaya. Yuvarlarsak 30 bin tl diyelim.
480 bin tl si var.
10 bin tl'nin hepsini artık harcamakta. Çünkü lüks yaşıyor.
480 bin tl de 2 yıl geçer. (iyimser olarak söylüyorum) 3. yıl dayanmaz.
2 yıllık zevki sefa sürecinde biz zengin mi olduk? çok mu ürettik? Yoksa başkalarının paraları ile mermer vesaire sahibi mi olduk?
Bu sadece düşündüğüm bir olgu.