Biz de basıyoruz merak etme amerika son 10 yılda para arzını %20 arttırdı, biz %200.
Printable View
Herkesin eflasyonu farklıdır........Dolardaki haraketlilikle benim kredi-kartı ödemelerim min %50-%70 oranında artış göstermiştir........Dolayısıyla benim enflasyon son 2 senede yıllık %30-35 civarındadır......Parama da max alabildiğim enflasyon koruması faiz oranı ortalama %13.50 dir......... TL de kalanlar bu dönemde paralarını erittiler............
Bende sepet olduğundan kısmen kendimizi koruduk ama yine de enflasyon karşısında kısmı olarak ezildik...........
Emtia ve başka varlıklarla subvanse etmek durumu kurtarsaydı Venezuella , Suud şu anda diz çökmezdi. Avrupanın neredeyse Almanya dışında tüm ülkeleri cari açık veriyor. Abileri Almanya hepsinin açığını kapatıyor ve üstüne fazla verdirtiyor. Emtia geliri gelişmiş bir ekonomik sistemde belirleyici olamaz.
yoo yanılıyorsun....emtia çok büyük ddestek..venezula konusuna gelince..onların sefaleti yönetimlerinden....suudların kötü durumda olduğunu sanmıyorum...... onların derdi eski yaşantılarını devaö ettirmek...rusya ise tammen emtia ya dayalı gidiyor....ama benim kaastım onların yine dayanacak birşeyleri var ..bizde oda yok..
Emtia ülkesi: Fiyatı kolayca manipüle edilebilir varlıklarla yaşamını sürdürmeye çalışan ülke. Sattığı emtia'yı kendi para biriminden değil, başka ülkenin para biriminden satıyor. Dolayısı ile alıcı ne verirse kabul etmek zorunda. Üstelik emtia miktarı sınırlı. Yani sattıkça güç kaybetmekte.
Sanayi ülkesi: Sattığı BMW'nin (iphone) fiyatını kendi para birimi ile belirleyen ülke. Sattığı malın aynısının her sene yeni versiyonunu ufak rötüşlarla yeniden piyasaya sürer ve zamlı fiyattan satar. Talep azalması görülmüş değildir ve mal arzı sınırsızdır.
Sanayi/Bilgi/Eğitim > Emtia
borçlanırsın da onu ödeyecek sürekli bir kaynağın olur. bu ya emtia yada üretim olur. bizde ikiside yetersiz, borcu sadece arttırıyoruz. toplam dış borç 600 milyar dolar. 2002 de bu 150 milyar dolardı. fakat borçlanma limitleri doldu bu ülkenin daha fazla borçlanması çok zor. yani 1 trilyon $ borcumuz istesek te olamayacak. döviz akışı kesildiği için olacakları selim bey söylemişti,yukarıda paylaştım. varlık fonu bu yüzden kuruldu, temlik ve kaldıraçlı piyasada oyunlar oynayarak bir süre daha devam etmek istiyorlar ama NAFİLE.
Emtia ihrac etmenin üretime muadil ya da benzer bir parasal güç sağlaması ve böylelikle cari açığı kapatması mevzuu bence 2000 li yıllarda sona ermiştir. Gelişen teknoloji ile artık katma değersiz olarak işlem gören emtia sadece bir hammallıktır. Ayrıca emtia üreten ülkeleri de tembelliğe sevk etmektedir. Bu ekonomik sistem bu ülkelerde üretim ve sanayinin yerleşmesini engellemektedir. (suud, venezuella ve bir çok örnekte olduğu gibi.)
Japonya dünyanın en büyük çelik ihracatçısıdır. ancak Japonya'da çeliğin hammaddesi olan demir bulunmaz.
Japonya'ya ham demir'i satan ülkeler çok düşük belki de sıfır bir katma değer ile yine japonya'dan borç alarak japonya'nın belirlediği fiyattan ürünlerini satabilmektedir.
Son yıllarda geriye kalan petrol ve benzeri enerji ürünleri de son demlerini oynamaktadır.
patrick üstad aslında topu 90 a taktı !! tek yazıyla 3 sayfaya bedel açıklama yaptı
Enflasyonu yapan kim .
Yurtdışında marka spor giyim markası şort 3-3.5 Euro burada aynı marka yerine göre 70-80 lira .
Orada masraflar Euro burada tl onlar mı zengin biz mi çözemedim doğrusu
Mal nerede üretiliyor peki made in turkey [emoji23][emoji23][emoji23]
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
USD'ın 3.50 TL nin altına inmemesi, BES'ten %60 oranında çıkış olması Türk Siyasetine ve Türk Ekonomisine, Türk Halkının güvenmemesidir. Bu kadar net yazıyorum. Bu denli saçmalıklar ile isterseniz enflasyonu tek haneye indirin, yatırımcı usd akıtsın, FED zayıf kalsın, Suriye gerilimi bitsede yine 3,50 altına inmez. Çünkü ekonominin temeli güvendir. Güven herşeydir. Güven kayboldu mu, isterse BIST 115,000 olsun isterse 10 milyar usd yatırım olsun; OLMAZ...
Kaybolan şey; GÜVENDİR...
O sebeble 3,47 TL de FULL USD dayım... Ha teknik olarak 3,30 TL olabilir mi? OLABİLİR...
Ben 3,47 TL den USD ı mı alıp çıkayımda; 3,30 da sizin olsun, %15 TL faizide sizin olsun..
Sn.Powerpc; %4 USD faizi karşısında inişe geçen %13,5 TL faizi... 13,5-4= 9,5 % ederki enflasyon 9,79% çıktı...
Bu yukarıdaki basit işleme itiraz edebilecek birisi çıkar mı bilemiyorum... 9,5% luk farkda şimdilik TL faizinde yön aşağı iken USD faizinde yön yukarı al sana Türk Ekonomisi...
Sn.Human bırakın Halk Emekliliği filan...
Etrafınızda yığınla SSK,BAĞ KUR, Emekli Sandığından emekli olan varken;
Etrafınızda bir tane kişi bile herhangi bir özel emeklilikten emekli olup da maaş alan var mıdır?
Lütfen özel emeklilik yeni çıktı geyiğini bırakın... Bu iş ANADOLU SİGORTA ile 1975 ler de başladı... 1980 ler de sistem değişti. 1990 larda sistem değişti. 2000 ler de sistem değişti... 2015 de sistem değişti... Hala BES te sistem değiştireceğiz diyorlar....Ve hala bir kişi bile emekli olup maaş alan çıkmadı...
Yoksa tek akıllı Bes e yatırım yapanlar mı?
Geçin bunları; artık ne kadar cahil olsa da Türk halkı terli, YEMİYOR....
reis halleder:)
%4.5 dolar faizi almak taş gibi yatırımdır. Türk bankacılık sistemine güven içerir, bunu yapan adam demek gerçekten de crash geleceğine filan inanmıyordur.
Gelin görün ki dolar alıp da tl karşısında değer kazanacak ben de para kazanacağım diye beklenti içerisine girmek benim kitabımda yatırım değildir. Forex girin, kaldıraç girin yine bir nebze ( nasıl tahmin ediyorsun? ) ama dolar dediğin şey para, para paraya karşı değer kazanırsa en fazla ana paranı korursun bu nasıl yatırım biri izah edebilir mi?
Ben full tl deyim şu an ama "devalüede " olmaz biraz iddialı bu faiz düşmanları başımızdayken. Eğer FED faiz arttırır ve sen inatla arttırmassan, dolar 5 lirayı bir 2-3 günde bulabilir, buna devalasyon demeyip ne denmeli? 2016 Kasım da zaten devalasyon oldu. 2 günde değil 1 ayda oldu ama devalasyondu bunun adı. Sen faiz ile inatlaşan bir hukumete sahip oluğun sürece, devalasyon olacaktır. Şu an kurun göreceli düşmesinin (ki tüm gelişmekte olan ülkelerden ZAYIFIZ) tek nedeni FED in faiz arttırımının Aralık'a kadar yapmayacak olması beklentisidir. Aralık da şüpheli.Bu bağlamda şu anda kur 3.30 lara düşemiyorsa, 3.50 üstünde kalıcı oluyorsa, devalasyon riski en üst düzeydedir yorumu yapılabilir. FED lk faiz artışında ya da bizim MB nın ilk faiz indriminde ya da FED faiz artttırımına karşılık bizim MB nin faiz arttrımamasında, FULL dolara geçmek mantıkldıır ama bence Kasım ayına dolar alımı mantıkldır ya da 3.34 gelirse GAP kapatmak için, o zaman yüklü alım yapılabilir şu an.
Bence deval filan değil adamlar bilerek isteyerek ve kasten dövizi yüksek tutmaya çalışıyorlar. Temelde 2 faydası var,
1. Ithalat zorlaşıyor. Tüketmeye alışmış türk halkını durdurmak için tl kazandırıp yüksek dövizle terbiye ediyorlar.
2. Ihracat kolaylaşıyor. Bu gün 5k usd dediğin para 18 bin tl diyelim, maaş olarak epey yüksek değil mi? Ama 18 bin tl ye, yurt dışında 15 k usd alabilecek adamı çalıştırıp usd ile yurt dışına satış yapabiliyorsun.
Handikapları da var. Reel fakirleşmeyi hisseden beyaz yaka yurt dışına kaçıyor. Tüketim üzerinden kendini var eden toplum huzursuzlanıyor.... gibi...
kendinizi boşuna yoruyorsunuz önümüzdeki 5 yıl deval garanti, sonsuz KGF ile bu garantilendi. bir de utanmadan iyi bir icraat yaptıklarını savunuyorlar. bu KGF baştan hiç açılmamalıydı. zaten bende 2 Aralık 2016 da KGF lafından sonra TL ile kalan bağlarımıda koparmaya başladım. TL ye hadi yallah hela kağıdı dedim. artık elime bile almıyorum,sadece kredi kartı kullanıyorum yanımda genelde nakit dolar oluyor. onlarıda 20'lik çektim ki acil durumda harcamak kolay olsun. sanki ABD de yaşıyorum işe bak, neyse eylülde ABD ye tatile gidiyorum birazda orada harcarım.
Enflasyonda işler karıştı - http://bndl.tw/aem7tvwQ
Sana daha coook saldiracaklar.
Kalbini kiracaklar.
Yapma etme, gel bizi dinle, don milli paramiza, TL ye, al faizini :)
Syg,
powerpc'nin agresif ve biraz da takıntılı tarzını desteklemesem de temelde ne yazık ki haklı olduğu noktalar var. Bizler full TL'ye yatırım yapmakla aslında çok büyük bir risk alıyoruz. Zira artık TL çok spekülatif bir para birimi. Bir para biriminin değeri çok anlık ve o para biriminin otoritesi (tcmb) tarafından kontrol edilemeyecek şekilde dalgalanabiliyorsa, ne yazık ki artık o para birimiyle ticaret yapabilmek te mümkün olmuyor. Ticaret döngüsünün içinde her geçen gün azalan bir para biriminden de milli para birimi olarak ancak
kanuni zorunluluklar çerçevesinde bahsedebiliriz.
Burada tcmb'nin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekli, son 5 ayda bu denli yüksek fonlama faizine rağmen TL sepet bazında %10 değer kaybetti. Bizler yanılgıya düşüp dolar kuruna bakıyoruz, ancak enflasyonu belirleyen parametreler çoğunlukla sepet kur ve ağırlıklı olarak euro ile korelasyon gösteriyor.
TL'nin yanlış yönetildiğini ve güvenilmez bir para birimi olduğunu kabul edelim. Ben de TL'ye yatırım yapıyorum ancak tıpkı borsalarda oluşan bir momentum trading döngüsü gibi yüksek risk alarak yüksek getiri için bu yönde karar alıyorum.
Hepimiz bir stadyumun içindeyiz. Stadyumun dışına çıkmak için ufacık dar bir kapı var. Maçın en heyecanlı anı olduğu için maç bittiğinde o kapıdan hiçbir zaman geçemeyeceğimiz aklımızın ucundan bile geçmiyor.
Maçı en heyecanlı yerinde bırakıp , herkes coşmuşken usulca o dar kapıdan geçip gidenler gerçek kazananlar olacak. Şu anda 2. yarının başlarındayız. En heyecanlı yere çok az kaldı. İşte o an geldiğinde , o coşkuyu hissettiğimizde (%14 TL faiz , 3.4X dolar kuru) ben şahsen psikolojik olarak bu hazzı bırakıp o kapıya yönelip yönelemeyeceğimden emin değilim. burada tam olarak bir zihinsel bağımlılıktan bahsediyoruz.
Yukarıda tasvir ettiğim o heyecanlı anı hissedip , bu orgazmı tam da yarıda kesip atabilecek olanları, irade ve nefislerini kontrol edebilmedeki güçleri ve buna bağlı kazançlarından dolayı şimdiden tebrik ediyorum
10 numara bir yazi sn. rxpu, tebrik ediyorum.
Bu yazinin icerigini hakki ile anlamak icin en az bir tane 1994 veya 2001 tarzi krize TL de yakalanmis olmak lazim.
Syg,
SGK da emeklilik olene dek hatta, olen in esi calismiyor ise onun da vefatina yada kizi ise o evlenmedikce sonuna dek maas odemesi var...
Ama BES te ole degil, biriken birikim in belli bir senede odemesi olacak yada toplu odemesi-
olene kadar vs degil, ikinci emekli maasi yutturmaca zaten...........