%4.5 dolar faizi almak taş gibi yatırımdır. Türk bankacılık sistemine güven içerir, bunu yapan adam demek gerçekten de crash geleceğine filan inanmıyordur.
Gelin görün ki dolar alıp da tl karşısında değer kazanacak ben de para kazanacağım diye beklenti içerisine girmek benim kitabımda yatırım değildir. Forex girin, kaldıraç girin yine bir nebze ( nasıl tahmin ediyorsun? ) ama dolar dediğin şey para, para paraya karşı değer kazanırsa en fazla ana paranı korursun bu nasıl yatırım biri izah edebilir mi?
Ben full tl deyim şu an ama "devalüede " olmaz biraz iddialı bu faiz düşmanları başımızdayken. Eğer FED faiz arttırır ve sen inatla arttırmassan, dolar 5 lirayı bir 2-3 günde bulabilir, buna devalasyon demeyip ne denmeli? 2016 Kasım da zaten devalasyon oldu. 2 günde değil 1 ayda oldu ama devalasyondu bunun adı. Sen faiz ile inatlaşan bir hukumete sahip oluğun sürece, devalasyon olacaktır. Şu an kurun göreceli düşmesinin (ki tüm gelişmekte olan ülkelerden ZAYIFIZ) tek nedeni FED in faiz arttırımının Aralık'a kadar yapmayacak olması beklentisidir. Aralık da şüpheli.Bu bağlamda şu anda kur 3.30 lara düşemiyorsa, 3.50 üstünde kalıcı oluyorsa, devalasyon riski en üst düzeydedir yorumu yapılabilir. FED lk faiz artışında ya da bizim MB nın ilk faiz indriminde ya da FED faiz artttırımına karşılık bizim MB nin faiz arttrımamasında, FULL dolara geçmek mantıkldıır ama bence Kasım ayına dolar alımı mantıkldır ya da 3.34 gelirse GAP kapatmak için, o zaman yüklü alım yapılabilir şu an.
Bence deval filan değil adamlar bilerek isteyerek ve kasten dövizi yüksek tutmaya çalışıyorlar. Temelde 2 faydası var,
1. Ithalat zorlaşıyor. Tüketmeye alışmış türk halkını durdurmak için tl kazandırıp yüksek dövizle terbiye ediyorlar.
2. Ihracat kolaylaşıyor. Bu gün 5k usd dediğin para 18 bin tl diyelim, maaş olarak epey yüksek değil mi? Ama 18 bin tl ye, yurt dışında 15 k usd alabilecek adamı çalıştırıp usd ile yurt dışına satış yapabiliyorsun.
Handikapları da var. Reel fakirleşmeyi hisseden beyaz yaka yurt dışına kaçıyor. Tüketim üzerinden kendini var eden toplum huzursuzlanıyor.... gibi...
kendinizi boşuna yoruyorsunuz önümüzdeki 5 yıl deval garanti, sonsuz KGF ile bu garantilendi. bir de utanmadan iyi bir icraat yaptıklarını savunuyorlar. bu KGF baştan hiç açılmamalıydı. zaten bende 2 Aralık 2016 da KGF lafından sonra TL ile kalan bağlarımıda koparmaya başladım. TL ye hadi yallah hela kağıdı dedim. artık elime bile almıyorum,sadece kredi kartı kullanıyorum yanımda genelde nakit dolar oluyor. onlarıda 20'lik çektim ki acil durumda harcamak kolay olsun. sanki ABD de yaşıyorum işe bak, neyse eylülde ABD ye tatile gidiyorum birazda orada harcarım.
Enflasyonda işler karıştı - http://bndl.tw/aem7tvwQ
Yer İmleri