%4.5 dolar faizi almak taþ gibi yatýrýmdýr. Türk bankacýlýk sistemine güven içerir, bunu yapan adam demek gerçekten de crash geleceðine filan inanmýyordur.
Gelin görün ki dolar alýp da tl karþýsýnda deðer kazanacak ben de para kazanacaðým diye beklenti içerisine girmek benim kitabýmda yatýrým deðildir. Forex girin, kaldýraç girin yine bir nebze ( nasýl tahmin ediyorsun? ) ama dolar dediðin þey para, para paraya karþý deðer kazanýrsa en fazla ana paraný korursun bu nasýl yatýrým biri izah edebilir mi?
Ben full tl deyim þu an ama "devalüede " olmaz biraz iddialý bu faiz düþmanlarý baþýmýzdayken. Eðer FED faiz arttýrýr ve sen inatla arttýrmassan, dolar 5 lirayý bir 2-3 günde bulabilir, buna devalasyon demeyip ne denmeli? 2016 Kasým da zaten devalasyon oldu. 2 günde deðil 1 ayda oldu ama devalasyondu bunun adý. Sen faiz ile inatlaþan bir hukumete sahip oluðun sürece, devalasyon olacaktýr. Þu an kurun göreceli düþmesinin (ki tüm geliþmekte olan ülkelerden ZAYIFIZ) tek nedeni FED in faiz arttýrýmýnýn Aralýk'a kadar yapmayacak olmasý beklentisidir. Aralýk da þüpheli.Bu baðlamda þu anda kur 3.30 lara düþemiyorsa, 3.50 üstünde kalýcý oluyorsa, devalasyon riski en üst düzeydedir yorumu yapýlabilir. FED lk faiz artýþýnda ya da bizim MB nýn ilk faiz indriminde ya da FED faiz artttýrýmýna karþýlýk bizim MB nin faiz arttrýmamasýnda, FULL dolara geçmek mantýkldýýr ama bence Kasým ayýna dolar alýmý mantýkldýr ya da 3.34 gelirse GAP kapatmak için, o zaman yüklü alým yapýlabilir þu an.
Bence deval filan deðil adamlar bilerek isteyerek ve kasten dövizi yüksek tutmaya çalýþýyorlar. Temelde 2 faydasý var,
1. Ithalat zorlaþýyor. Tüketmeye alýþmýþ türk halkýný durdurmak için tl kazandýrýp yüksek dövizle terbiye ediyorlar.
2. Ihracat kolaylaþýyor. Bu gün 5k usd dediðin para 18 bin tl diyelim, maaþ olarak epey yüksek deðil mi? Ama 18 bin tl ye, yurt dýþýnda 15 k usd alabilecek adamý çalýþtýrýp usd ile yurt dýþýna satýþ yapabiliyorsun.
Handikaplarý da var. Reel fakirleþmeyi hisseden beyaz yaka yurt dýþýna kaçýyor. Tüketim üzerinden kendini var eden toplum huzursuzlanýyor.... gibi...
kendinizi boþuna yoruyorsunuz önümüzdeki 5 yýl deval garanti, sonsuz KGF ile bu garantilendi. bir de utanmadan iyi bir icraat yaptýklarýný savunuyorlar. bu KGF baþtan hiç açýlmamalýydý. zaten bende 2 Aralýk 2016 da KGF lafýndan sonra TL ile kalan baðlarýmýda koparmaya baþladým. TL ye hadi yallah hela kaðýdý dedim. artýk elime bile almýyorum,sadece kredi kartý kullanýyorum yanýmda genelde nakit dolar oluyor. onlarýda 20'lik çektim ki acil durumda harcamak kolay olsun. sanki ABD de yaþýyorum iþe bak, neyse eylülde ABD ye tatile gidiyorum birazda orada harcarým.
Enflasyonda iþler karýþtý - http://bndl.tw/aem7tvwQ
Yer Ýmleri