vakıf-halk-zirat azami tl % 9-8.75 45 güne kadar...
özel bankalar bir süreden beridir mevduat işini müşteri temsilcilerden alıp gişeye yönlendiriyor....
vakıf-halk-zirat azami tl % 9-8.75 45 güne kadar...
özel bankalar bir süreden beridir mevduat işini müşteri temsilcilerden alıp gişeye yönlendiriyor....
Şuanda nkolayı bir yana koyarsan mevduat olarak en yüksek alternatif vovda galiba
Takip ettim gercekten bildin artidaydi
Kapanisi eksi yapti.
Paartesi tahminin nedir.7 tane fn aldim
ASUS_X007D cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dövizdeki sıkıntılı konular
1-Özel sektör ve bankaların günü gelen-gelecek devasa dış kredilerinin ödenmesi / yenilenmesi
2-Merkez Bankasının öyle veya böyle bankaları mecbur ettirip zorunlu swap mekanizması yoluyla özel bankalardan alıp kamu banklaları yoluyla piyasda satırdığı dövizlerin yerine konulması.
3-Yine Merkez Bankasının zorunlu karşılıklar yoluyla veya bankalar için alternatif likitide olarak geliştirtiği dövizini altınını bana getir sana uygun tl vereyim metodları yoluyla toplanan ve yine kamu bankaları yoluyla sattırlan dövizlerin yerine konulması problemi.
4-İhracatın daralması ama ithalatın o kadar daralmamaı yani cari açığın hesapta olmayan bir şekilde çok daha fazla artıyor olmasının getirdiği ekstra döviz ihtiyacı.
5-Korona nedeniyle 55 milyar dolar olarak bütçeye yazılmış turizim gelirinin bir başka yaza kalması...
bu rakamları üst üste koyarsak 50 milyar doların fevkinde bir ihtiyaç var....
Swap bizi kesinlilkle kurtarmaz ,IMF anlaşması şart ama imzalanacak kredi antlaşması büyüklüğü ve şartları vatandaşın canını çok yakacağı muhakak ....
çok zor ...
Deuche Bank'ın yöneticileri herhalde rahat yatamıyorlardı ...Çünkü herhalde katrilyonu bulmuş birbirine geçmiş opsiyon derivatif işlemleri nasıl en az zararla kurtulacaklar ....
Vatandaş bankalardan milyarlarca dolar satın alırkene döviz artması gerkekirken düştüğünü hatırlarsak yani bu dövizlerin kaydi olduğunu bilirsek vatandaşın döviz satması ki kaydi olur , merkez bankasının kasasına döviz girmesi manası taşımaz...zamanında on günde vatandaş bankalardan 10 milyar dolar satın alırken bu dövizi kimden alıyordu ? yurt dışından gelen yatırmcıdan mı ? Bilançonun neresinde var sadece kaydi...
Merak ediyorum misal devlet çıkıp dolarını getirene/bozdurana %20 faiz veriyorum ama diğer herşeyde faiz %10 diyebilir mi?
Bu piyasada 2 şey yapılabilir
1- ucuz hisse senedi bulmak
2- alıp beklemek
Diğer her şey bana göre beyhude...
100 bin TL ye 12 ay da 6-7 bin alacağıma
100 bin TL ye %50 getiri potansiyeli olan banka hisselerini beklemeyi tercih ederim
Duduya sormalı bu konuyu[emoji39]
O cesaret artacak.
Eskiden mevduat getirisi birşeye benzerken ya şu kadar mevduat faizi kaybımızda var derdik.
Artık o mevduat faizi getiriniz olmayacağı için kaybedeceğimiz daha az şey olacak ve cesaret artacak.
Yeterki parayı batırmayın.
mevduat=Yıllık net %5 hatta daha da düşük ve belki daha da düşecek.
Olsa ne olur olmasa ne olur:)
Özel bankaların mevduata verecekleri dolar ve TL faiz oranlarının kamu bankalarının vereceği oranların altında kalacağı bir döneme giriyor olabiliriz.
Önümüzdeki hafta oranları paylaşabilirsek sağlıklı bir karşılaştırma yapabiliriz.
Ben zaten borsayla sınırlı olarak yazmadım.
Benim demek istediğim artık mevduat bir alternetif olmaktan çıkmıştır.
Mevduat dışı neye yatırım yaparsanız yapın artık mevduattan şu kadar kazanırdım beklentisi kalmayacak.YILLIK net %5 olsa ne olur olmasa ne olur.
Yeterki ters zamanda ters enstrümanlara giriş yapılmasın, neredeyse herşey yıllık %5'ten fazla getirir.
İsteyen YILLIK net %5'le devam eder tabiki.O da onun tercihidir.
Hükümet bankaların anasını bellemiş diyorsunuz da halk ve vakıf bir yıllık mevduatı 1 günde verdiler cuma günü...
Kriz gelir geçer zaten hep gelip geçmiştirde...
Bankalar ucuz dostum ucuz bu öneri değil tespit..
BİST 30 da ucuz bu da bir tespit...
Teknoloji endeksi kaçtı Covid-19 dan önce şimdi kaç bir bakın ucuz mu mesela ?
Benim elimde evet garan var ama diğer bankalarda olabilir oldu da zaman zaman bu onların şuan ucuz olduğu gerçeğini değiştirmez...
HBU da alsan AKU da aksan içinde Garan olacak ve ucuzdan almış olacaksın bugün olmazsa yarın çıkacak...
Ucuz ne diye sordular bizde ucuzu söyledik..
Yoksa eski postuma bakın orda alkim demişim 2 tavan yaptı...Sasa dedik 2 günde %8-9
Yani ama sor ucuz mu diye değil...
Onur bey mesela gümüş ucuz diyor... ki ucuz...
Siz peki ne diyorsunuz ?
Her ülkenin farklı derdi var.
İsviçrede frakın değer kazanmasını önlemek için faiz düşürecekmiş.:)
https://www.bloomberght.com/isvicre-...iliriz-2255042
İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan ülkesinde yayımlanan SonntagsZeitung gazetesine açıklamalarda bulundu.
Pandemi sonrası Frank'taki değerlenmenin önüne geçebilmek için İsviçre Merkez Bankası'nın Döviz piyasasındaki müdahalelerinin yoğunlaştığını ve faizleri daha da fazla düşürebileceklerini belirtti. Küresel ekonomideki şiddetli daralma beklentisinin yarattığı güvenli liman talebi ve diğer merkez bankalarının aldığı önlemlerinin Frank üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu söyledi.
Jordan'ın açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle;
Negatif faiz uygulaması mevcut koşullarda ülke ekonomisini korumak için oldukça önemli.
Faiz sadece bizde düşmüyor, tüm dünyada sıfırlanmaya doğru gidiyor.
İnsan ucuz kaldi en cok.degeri yok.diplomalar cop oldu.
Egitim zaten ticarilesti, niteliksizlesti, cocuklarin enerjisini emip, zamanlarini harcayip, onlarin deli dolu donemlerini basa bela olmadan heba etme araci olarak kullanilmasina alet edilir oldu.
Genc demek basa bela demektir dovlet icin.
Onlari egitir gibi yapip sonra is bulmak, is sahasi yaratmak da ayri bir dert.
Syg,
Bana gore tum dunyada unv.ler gercek hayattan kopuk.ogrettikleri hep teorik.pratiğe ve piyasaya uygun egitim yok.
Yeni teknolojileri ogretme yok.dedemden kalma konular var.bosa geçen yillar.
Cok dogru.
Master'a basladigimda ilk dersin konusu atom yapisi, elektron, proton vs. idi....
Yahu ortaokul, lise, universite yillarca okuduk yine mi atom yeter artik deyip bir hafta gititkten sonra master'i birakmistim.....
Iyiki de birakmisim.....2 yil bosa gececekti...
Bir cok sirket ise alma kriteri olarak master yapma hatta doktora seviyesini sart kosuyor...bunu hic anlamiyorum...tamamen sacma...
Tanidigim bir cok master ve doktora yapmis insan var oradan biliyorum.....
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Egitim de artik tum dunyada bir somuru araci olarak kullaniliyor.
ABD'de trilyonlarca dolar egitim kredisi borcu var insanlarin.
Gencecik cocuklar hayata 100-200K dolar egitim kredisi borcu ile baslamak zorunda kaliyorlar.
Dahasi aldiklari egitim de tip, hukuk haric pek bir ise yaramiyor..
Syg,
ABD de yazılımcı ararken şirketler yazılımcı diploması aramıyor cv de.yapabiliyormusun.yaptınmı diye soruyor.ayrıca melek yatırımcı kavramı var.milyon dolar bile verebiliyor size yatırımcılar hemen.
devlet planlama kapatıldı .niye.kaç mimara ihtiyaç var.kaç muhendise.toplam 200 unv.tam bir palavra.
alibaba'nın kurucusu çocuklar bu eğitimle ileride işşiz kalır diyor.cunku robotlar geliyor.
makina muh .dolu.fabrika yok...gerçi talep te olacakmı bakalım gelecekte .
Gunaydin arkadaslar. Piyasa hareketli. Daha dogrusu garip. Bu hafta bankalardan Tl be doviz icin oran alanlar paylasabilirse sevinirim
Herkese iyi haftalar
Aldığımız fonların %30 u hisse değil mi ortalama olarak? Siz borsaya bu kadar neden karışısınız?
Sizde bir şey söyleyin biz değerlendirelim ben kendi adıma memnun olurum.
Tam tersi aslında elinde TTE gibi riskli şişik bir fon varsa dikkat etsin diyorum bunun nesi kötü?
Ciddi anlamda siz neye yatırım yapıosunuz?