Ve unutmayalım ki 2013 yilı herşeyi ile 2017 den daha parlak yıl idi...
SM-E500H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Ve unutmayalım ki 2013 yilı herşeyi ile 2017 den daha parlak yıl idi...
SM-E500H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2013 mayıs TR nin işinin bittiği tarihtir,önemlidir. Haziran 2013 te ben 1,86 dan %90 dolara geçmiştim.eğer hiç hareket etmeyip dursaydım şimdi paramın değerini korumuştum, ne yazık ki eski uyuz TL ci alışkanlıklarım tuttuğu için 25 mart 2014 aldatmacasında bozmuştum. neyse artık aynı tuzaklara düşmüyorum.
Ben de 2-3 sene evvel 100K adet HEKTS biriktiren ikinci bir emekli maasini garantiler diye yazmistim.
HEKTS o zamanlar 2.50 idi ve 2015 de 24 krs temettu vermisti.
HEKTS bugun 5.70 TL ve bu sene 38 krs temettu veriyor.
Iki senede % 58 lik bir temettu artisi!
Benim emekli maasim temmuz zammindan sonra daha yeni 1500 TL oldu.
Bu sene itibari ile 50K Hekts'i olan bir emekli maasini saglar, yasi masi da beklemesine gerek yoktur.
Syg,
dudu beyin bir lafı vardı: reis halleder.:)
2013 te 5 cent idi şu an 3,1 cent daha yolu var bist in
benim korkum parite 1,19 a geldi işler tersine dönmez inş.. gerçi trump varken usd daha değer kaybeder gibi gözüküyor..
şimdi amerika rusya ve çine sallıyo ya acaba burdan bize ekmek çıkar mı acaba
şunu anlamak lazım; olay iyi kullanıldığı takdirde nüfus ta bitiyor..
Türkiyede genç nüfus var ve sürekli göçmen alıyor yani işgücü kapasitesi artıyor..
AB nin en büyük ekonomisi almanya yaş ortalaması malum.. alman ekonomistler gelecekten korkuyorlar keza japonya aynı şekilde
yakın gelecekte Çinde 65 yaşını geçen 360 milyon kişi olacak..
iyi yönetilirse Türkiye bir süper güç olabilir, bundan 20 sene sonra g-8 de olursak buna şaşırmam çünkü toprak elverişli..
Brezilya karışık ikidebir oynuyorlar yönetimle, Rusya ve Çin malum e Almanya ve Japonya yı konuştuk..
Geriye Hindistan ve Türkiye kaldı.. Ben derim ki Hintliler ile el ele verelim ..
WHY NOT ?
syg,
HEKTS 2.50 iken, LIDFA 1.70 di ve ben LIDFA'yi tercih ettim.
Su an ki fiyatlar 5.70'e 5.11. ( Bu arada LIDFA 7.00'yi gordu.)
Bugun ki fiyatlara gore HEKTS F/K orani 11.3 - LIDFA'nin 6.58 ( http://bigpara.hurriyet.com.tr/borsa...i/LIDFA-detay/)
HEKTS Pd/Dd orani 3.16 - LIDFA'nin 1.36.
Her seyden onemlisi HEKTS'in buyume ve karlilik oranindaki artisin bir sonu var, LIDFA'nin yok.
Farkli sektordeki hisseler olmasina ragmen, ayni donemde satin alma karari verdigimiz, iki hisse oldugu icin mukayese ettik.
Ben kararimda daha isabetli oldugumu dusunuyorum.
Bu arada ISYAT'a yatirimim 100.000 lota kadar surecek.
is yatirimin uzun vadede guzel kazanç getireceğini düşündüren nedir?
Lenovo P2a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Su an maaliyetim 72 kurus.
Sifir maaliyete dustugunde hem koydugum paranin tumunu geri almis olacagim, hem de omur boyu yilda 15.000 TL. kazanc elde etmeye devam edecegim.
72.000 TL.ye aldiginiz bir konut dusununun, ayda vergisiz, kiracisiz, bakim onarimsiz 1.250 TL. net kira alacaginizi dusunun.
Bence cok cazip.
TR nüfusu genç olmaktan çıktı, orta yaş grubunda diye biliyorum. Bundan sonra nüfusumuz yaşlanacak.
Genç nüfus çogunluğu iyi eğitim almadığı için nitelikli olduğunu söyleyemeyiz, bu yönüyle işgücümüz pek umut vaad etmiyor.
İnşaat bize yeter diyorsanız hep birlikte seyredelim ne kadar idare edecek.
Borsacilar burayı ele geçirmiş.allayip pulluyorlar.mevduatcilar borsaya girmez.
haziran 2013'te 1,86 dan girdiğim dolardan nisan 2014 te 2,11 den çıkmıştım,çok pişmanım. o zamanki tl faizleri mart 2014 gibi 13,5 gördükten sonra 2014 sonunda 10,75'e kadar inmişti,bu söylediğim küçük banka oranları. büyük bankalar çok daha düşüktü. 25 mart 2014 ne oldu dersen. o gün bunlar nasıl oluyorsa artık yerel seçimleri kendilerince garantiledikten sonra o dönemki yalancı global baharıda kullanarak doları 2,35 lerden 2,15 civarına 2-3 günde indirmişlerdi,yine bugüne benzer borsa da coşmuştu. bende o zamanlar sabırsız olduğum için tl vadeye dönmüştüm. gerçekten yanlış bir karardı ama yanlış yapmadan tecrübe olmuyor. Eylül 2014 ten sonra dolar çıkışa geçmişti ve Aralıkta roketlemişti. o zamandan kasım 2016 ya kadar dolar tutmadım ve param TL de eridi. ama artık hayvan terli yemiyoruz.şu anki sürecin 2014 ten hiç bir farkı yok hatta aldıkları riskler o döneme göre devasa. gelecek dalganın boyu o nispette büyük olacak. 2013'te dolara geçen forum üstadları hala dolarda bu size işaret olsun.
Mevduata en fazla borsa ihtiyaç duyuyor.Silahla kovalasanız gitmezler..Borsada olanların kazanması için mevduatın borsaya gelmesi lazım.Kıvranıyorlar görüyorsunuz.Paralara sahip olmak lazım.Yamyam yapı sıkıntıda...
HUAWEI MT7-L09 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yıllık TÜFE bir aylığına tek haneye indi
Şimdi hiç kimse çıkıp da "Bakın alınan önlemlerle enflasyonun belini nasıl da kırdık, işte yıllık oran yeniden tek haneye indi" diye övünmesin. Yıllık enflasyonun temmuzda tek haneye gerileme olasılığının çok ama çok güçlü olduğu aylar öncesinden zaten belliydi.
Detaylı fiyat verilerine sahip olduğunuz sürece enflasyon oranı hesaplamak, aslında basit bir yüzde değişimi almaktan ibaret. Tahmin yaparken de biraz olan biteni gözlemek, gidişatı izlemek gerekiyor tabii ki. İşte böyle değerlendirince temmuzda inilen yıllık yüzde 9.79'da hiç şaşılacak bir durum yok.
Bakınız, 2003-2015 döneminde, yani 13 yılın ortalamasında temmuz enflasyonu yalnızca yüzde 0.2. Peki geçen yılın artışı ne kadar, tam yüzde 1.16. Daha önce hiçbir temmuzda bu düzeyde bir artış görülmemiş. Yani belli ki, yıllık orandan yüzde 1.16 çıkacak ve yerine daha makul bir oran girecek, bu sayede de yıllık oran gerileyecek.
Bizim tahminimiz temmuzda yüzde 0.17 oranında bir artış olacağı ve haziran sonunda yüzde 10.90 olan yıllık oranın da böylece temmuz sonunda yüzde 9.81'e ineceği yönündeydi. Nitekim bu tahminimize 4 Temmuz'da köşemizde yer vermiştik.
TÜİK'in dün yaptığı açıklamaya göre temmuz ayındaki TÜFE artışı yüzde 0.15. Bu çok küçük sapma da yıllık bazda bizim yüzde 9.81 olarak tahmin ettiğimiz temmuz sonu gerçekleşmesinin yüzde 9.79'da kalmasını sağladı. Yuvarlarsak zaten iki oran da yüzde 9.8 ve aynı.
Yeniden çift hane kaçınılmaz
Yıllık TÜFE tek haneye düştü düşmesine ama öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde ne daha düşük oranlar bekliyor bizi, ne aynı düzeydeki oranlar. Beklenti, yeniden çift haneye çıkılacağı yönünde.
Bu yalnızca bizim ya da analistlerin görüşü de değil. En yetkili ağız da bu değerlendirmeyi yaptı. Kim mi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek. Enflasyonda tek haneli düzeylerin görülmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Şimşek, analizlerin ise bu düşüşün geçici olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.
Girişte de belirttik ya, enflasyon oranını hesaplamak aslında basit bir yüzde değişimi almaktan ibaret. Eğer belli bir ayın geçmiş yıllara uzanan genel eğilimini biliyor ve bu yıl da o eğilim paralelinde bir değişim bekliyorsanız, yapacağınız tahmin ettiğiniz o oranla baz oranı kıyaslamak; hepsi bu.
Örneğin 2003-2015 dönemini kapsayan 13 yılın ağustos ayları ortalamasındaki TÜFE artışı yüzde 0.16 olmuş. Çok kabaca bu yıl da benzer bir oran beklemek mümkün. Mevsimsel etkenlerle hızlı bir fiyat düşüşü olur, kur artar ya da enerji fiyatları yükselir ve tersi yaşanır; yani yüzde 0.16'dan çok farklı oranlar da ortaya çıkabilir elbette. Ama yüzde 0.16 dolayında bir oran beklenmesi yanlış olmaz.
Peki bu yıl ağustosta yüzde 0.16 dolayında bir artış gerçekleşirse, yıllık oran nereye gidecek? İşte bunu hesaplamak için geçen yılın ağustosuna bakmak gerekir. Geçen yıl ağustosta fiyatlar yüzde 0.29 gerilediğine göre, yıllık orandan negatif yüzde 0.29 çıkacak, yerine pozitif yüzde 0.16 girecektir. Bunun sonucunda da temmuz sonunda yüzde 9.79'a inen yıllık oran ağustos sonunda yeniden çift haneye çıkacaktır.
İşte bu yöntemle yapılan hesaplamalar yıllık enflasyonun kasıma kadar yükselerek yüzde 12'ye yaklaşacağını, aralıkta ise yüzde 1.64'lük rekor oranın devreden çıkmasıyla yüzde 10.3 dolayına gerileyeceğini göstermektedir.
Yedi ayda ne oldu, beş ayda ne olur?
Tüketici fiyatları yedi ayda yüzde 6.05 artış gösterdi. Merkez Bankası'nın birkaç gün önce açıkladığı son enflasyon raporunda ifade edilen yeni tahmin yüzde 8.7. Şu durumda yılın son beş ayındaki fiyat artışı yüzde 2.5 düzeyinde kalmalı ki yıllık oran yüzde 8.7'de tutulabilsin.
İlk yedi aydaki yüzde 6.05'i 100 kabul edersek, yıllık tahminde kalmak için son beş ay açısından gereken yüzde 2.5, 41'e denk gelmektedir.
Son beş aydaki enflasyonu, ilk yedi aydakinin yarısından daha düşük bir düzeyde tutmak çok ama çok zordur. Hem zaten bu yıl son beş ay için öngörülen 41, 2014 yılındaki 30'dan sonraki en düşük düzeydir. Ama şu ayrıntıyı gözden kaçırmayalım, 2014'ün aralık ayında tüketici fiyatlarında rekor bir gerileme olmuştu. Yani son beş aya karşılık gelen 30, bu sayede sağlanmıştı.
Bu yılın son beş ayındaki enflasyonu yüzde 2.5'te tutmak çok zordur. Makul oran yüzde 4 dolayında hesaplanmaktadır. Buna göre ilk yedi ay 100 kabul edilirse son beş ay 66 olacak, yıllık gerçekleşme de yüzde 10.3 dolayında oluşacaktır.
Zarardaki şirketler de halka arz olacak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Engelleri kaldırıyoruz
"ŞİRKETLER KURTULACAK"
Şimşek, söz konusu mevzuat değişikliğiyle şirketlerin yatırımlarını banka kredisi yerine sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan yararlanarak finanse etmesinin sağlanacağını vurgulayarak, `Şirketlerimizi yüksek finansman giderlerinden kurtarmayı ve kar eden birer şirkete dönüşmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.` dedi.
http://www.businessht.com.tr/piyasal...-icin-aciklama
Daha ne desin adam, gel vatandaş gel borsaya gel diyor ,zarardaki şirketleri kurtar diyor , ZORUNLU BES ile sizi soymaya kalkıştık ama millet yemedi şimdi de YANDAŞ batık şirketleri sizden çalacaklarımızla kurtamaya çalışıyoruz diyor. Yine diyor ki sizin gibi ileri zekalı vatandaşlar olmasa BETON ekonomisi ile yarattığımız AĞAOĞULLARI nasıl 3. ORTANCALARI alacaktı diyor. Bu kadar açık açık diyor ya milletin aklıyla alay ediyor yada milletinin kafa yapısını çok iyi biliyor. Hala borsa diyenlere diyecek bir şeyim yok ama bulaşmayana aman diyorum başka da bir şey demiyorum. Zaten paranızı enflasyon altı faizle heba ediyorsunuz bari tamamını kaybetmeyin.
Rapora göre İMKB`de, 26 yılda hisseleri işleme kapatılan 55 şirket şöyle:
``Abana Elektromekanik, İhlas Finans, Raks Elektronik, Aktaş Elektrik, İktisat Finansal Kiralama, Sabah Pazarlama, Alfa Menkul Değerler, İntermedya Yayıncılık, Sabah Yayıncılık, Apeks Dış Ticaret, Kepez Elektrik, Santral Holding, Arat Tekstil, Koniteks Tekstil, Sevgi Hastanesi, Asil Çelik, Koruma Tarım, Sezginler Gıda, Birlik Tütün, Köytaş Tekstil, Sifaş İplik, Çukurova Elektrik, Lio Yağ, Simtel Ticaret, Demirbank, Marmara Bank, Söksa
EGS Egeser, Medya Holding, Sun Elektronik, EGS Finansal Kiralama, Meges Boya, Tam Sigorta, EGS Holding, Mensucat Santral, Toprak Kağıt, Emek Sigorta, Metaş, Toprakbank,Emsan Beşyıldız, Mudurnu Tavukçuluk, Tunca Tekstil, Emsan Paslanmaz Çelik, Nasas, UKİ konfeksiyon, Esbank, Nergis Holding, Ünal Tarım, Facto Finans, Polylen İplik, Yaşarbank, Gorbon Işıl, Rabak, Gümüşsuyu Halı, Raks Ev aletleri`` hala faal olmasına ve para basmasına rağmen hükümet tarafından tüm yatırımcılarının yıllardır hakları gasp edilen ÇUKUROVA ve KEPEZ`in batan şirketler arasında gösterilemesi de ayrı bir garabet.
haaa güzel düşünce..:)
Deval olursa faizler artar..uzun vadede TL, borsa kazandırırmış..:cool:
Eski çamlar bardak oldu ya..haberi yok..
YTD..
Su issizlik fonuna nezaman sulanacaklar ben onu merak ediyorum koca bir 100 milyar kuzu gibi yatiyor hergecen gun de buyuyor.
Mevduat topiğinde işiniz ne o zaman..Bu kadar borsa topiği var..
millet dolar çıkacak ,vadeli daha iyi,borsa çakılacak veya çıkacak muhabbetinde...ben asıl öğrenebilseydim genel eğilimi öğrenmek isterdim.Çünkü hep tersi oluyor........dediğim gibi asıl mesele doğru zamanda doğru pozisyonda olmak..3,94 den millete doları kitlediler...70-80 bin arası çoğu ky den malı kaptılar bistte..o zamanki algılarda hep dolat tl 5 olacak borsa 50 bine inecek muhabbetiydi....ne algı operasyonu yaptılar ama...
Borsa topiğinde değil mevduat topiğine gelmişsin.Aradığın kan burda galiba..
öyle zaten,bunlar parayı yurtdışında dolar/euro olarak tutar. yandaşların DTH olarak bile burada para tuttuğunu sanmıyorum. ya kasada yada vergi cennetlerinde tutarlar. insider trading yapmayı alışkanlık haline getiren bu yandaşlar bıyıklı olarak BİST'te vur-kaç yapmayı da çok sever. ama en sevdikleri iş açığa satış yaparlar ve siyaset üzerinden bir palavra sıktırırlar,hopp milyonlar cebe. BİST'i sağmal inek gibi sağarlar. TL ciyi nasıl sağıyorlarsa orayıda sağarlar. şimdilik dövizciye ilişemiyorlar çünkü döviz basamadıkları için çaresizler,ancak bıktırma politikası ile KY'e sattırmaya çalışırlar, yiyenler satar. bunlarda toplar...
slm umutabi,
hadi diğerleri battı veya batırıldı ama ÇEAŞ, KEPEZ tamamen ideolojik olarak el koyuldu.Barajlar orada duruyor,elektrik satıp para kazanıyor. Sonra BİST hede hödö hadi LAN ordan safmı var burada 1 cent para koymam oraya. HELA gibi borsa BİST. Ailemde yüklü EGHOL ve ÇEAŞ hisseleri duruyor ve şu an değeri yazıyla SIFIR. Bu arada unuttum haberde bomba haa,hangi GERİZEKALI batan şirketin kağıdını alır yahu? dur bakalım bu bizim MB olmasın,bakarsın batık menkul almaya başlar. Yandaşlara MB matbaasından sıcak sıcak taze para.
Doğrudur.denetleyen yok herturlu fonu istedikleri gibi kullanıyorlar ben doları sabit tutukmak icin kullandıklarıni dusunuyorum kur aylardır cok dar bant icinde gelip gidiyor.sabit kurami gectik yoksa.
turk icadi faiz sisteminden sonra kontrollü kur sistemi icad ettik bakalim daha neler gorucez.
O batan şirketlerden birinde .İstanbulda 20.000-30.000 usd ye ev satıldığı bir dönemde 5000 usd param hiç olmuştu... Bundan dolayı varlıklarımın çöğunu nakit olarak borsa dışında değerlendiriyorum...Borsa ilginç bir yer...........
http://www.bloomberght.com/haberler/...i-kaldiriliyor
Yuksek kredi borcu ve faizi nedeni ile kar edemeyen bir sirket bir kismini borsada halka acarak bu borcundan kurtulup kar eder hale gelecek.
Azalan kurumsal kredi talebi ile kredi faizleri ve buna bagli olarak mevduat faizleri de dusecek.
Olan yine gariban mevduatciya olacak. :)
Syg,