Süleyman Demirel stili ile fuleli fuleli yaklaşıyorsun ceza sahasına yani
Printable View
4. Dalga yi saga kaydirsan
Ed nin bir bacağı daha olsa 8000 puan demek
Teknikci bu riski alamaz artık ongorusel poz bitti dalga eğer bir yerde bittiyse kimse yakalayamaz.
Bu iş daha yapılamaz dayı.
Bence de dövizde olanlara bir operasyon yapılacak ama nasıl olduğu belli değil, eurobond faizi TL ile aynı olmuş, Seçimlere kadar bir şeyler olabilir.
Çok zengine koymaz tüketimleri yatırımları dolar ile fiyatlanan şeyler, ama orta ve alt kesim etkilenir, tüketici fiyatları hemen aşağıya inmiyor. Mesela mazot fiyatı düştü ama Ankara-İstanbul 350 TL, Doğu'dan, Konya'dan gelen transit otobüsler 250 TL denmiş.
100-150 milyar dolar kemik dövizci var deniyor 1 TL olsa da 100 TL de olsa değiştirmeyecek.
thales çok zenginmiş bildiğin PALAymş işde o günde dedim...
misal o günlerde ben yaşasam aynı öngörüyü yapsam en fazla " bu sene burda zeytin hasadı az olur bi bidon zeytin yapak karakışa yada " bu sene burda bize ekmek yok gidek Mısır'a pirinç tarlalarında çalışak" olurdu.:)
ama adam napmışş dann diye hasadı kapatmış komple:)
Kur ihracat ilişkisi ile ilgili Çağrı Sarıkaya nın makalesi var. Merak edenler okusun.
Ha bu arada 2002 de yazılmış:he:
Bence vob yasaklamasın şort açmak yasaklansın.
VİOP ta pozisyon almak isteyenleri eğitmek lazım,zaten VİOP un gerçek manada işlevini bilse ,hedge dışında kimse bulaşmaz.
Eğitim şart.!! :p
YTD
Mesleğinizi bilmiyorum?
Pandemi döneminde yükselen ham madde fiyatları son 3 aydır neredeyse yarıya düştü, bir de kur düşerse bu işçi ücretleri ile ne tacir kalır,nede üretici.(ücretlerin düşmesi mümkün mü?)
Kredi faizleri %10 lardan %40-30 lara yükseldi.
Kıdem tazminatları ödenemeyeceği için çoğu iş adamı iş yerini kapatamaz duruma düşer,acı ama gerçek böyle.:one:
YTD
9 gündür emekliyim..
tepeden malı longlarken sorun yok.. hedge de yok..
kucağa alınca deval olsun..
6500 asgari de 20% oynasa 3 ay 3600tl kümülatif + maliyet
yıllık 78000 maliyet.. 3600 iskonto iflas :he: 4,6%
batsınlar..
Abka nın dediği gibi asıl parayı, spottan senet alıp kene gibi yapışıp hiç gıbraşmadan malak gibi yatarak işlem yapmadan sabırla bekleyenler kazanıyor. Vob da ters işlem ile sigorta edilsede genelde vobda zarar kaçınılmaz oluyor. Temettücü bile olsa borsacı adam her gün ekrana bakmadan duramaz, hele ki trade yapma alışkanlığı da varsa sabretmesi zor olur bir yerleri kaşınır, bi iki ceton ile vob da vakit geçirebilir zarar etsede o onun eğlencesi vakit öldürmesi olarak sayılabilir.
Herkes ölümcül ralliyi görüyor, herkes bankaların tavan tavan gittiğini görüyor, azçok herkes grafik okumayı tekniğe bakmayı biliyor, trendin yukarı doğru gittiğini görüyor.
Burda vob yabmayın demenin bir mantığı yok açıkçası burda hergün para dağıtıyorlar, vob yapmayın diyene kadar sabah lönkle akşama paraları katla deseler daha mantıklı
Şöyle 1 örnekleme yapayım.
Enflasyon ortamındayız ve enflasyon muhasebesi uygulanmıyor.!
İş yerinizin kasasında 100 bin dolar var,kur 6 tl den 18 tl ye yükseldi,siz peşin vergisini ödüyorsunuz,vergiyi ödemek için dövizin %33 ünü sattınız,67 bin dolarınız kaldı.
Enflasyon devam etti.....
Bu kısır döngüyü 90 lı yıllarda yaşadık,raflar boşalmıştı.
Sonra kayıt dışı var diye kimse sızlanmasın.
Şahıs hesabındaki dövize vergi yok,şirket kurup dövizini kasaya koydunmu yolunacak kaz oluyorsunuz.
YTD
malaklar hep yatmaz ya dostum ..çok da şirin hayvanlardır.Büyüyünce de manda arabasını çekerler ..dağdan odun ,harman yerine ekin bahçeden fındık taşırlarda bana mısın demezler...
malak gibi yatmak deyimi yanlış biliniyormuş...onun aslı balakmış bende sonradan öğrendim.
insanın çocukluğu mandalarla geçince haliyle duyarlılık oluşuyor tabi
4 ay önce profösönellerin ve bizler gibi oyuncuların model portföylerinde bankalar vardı oda bilançolardan dolayı bir hareket idi.Çoğu bilançolardan önce çıktı bende aynısı yaptım yalnız o gizli eli farkeden yeniden trene atladı sadece bu süreç atladığı duraklar değişti oyuncular içinde , ama kimse bu kadar prim yapacağını tahmin etmedi .Bugun bankalarda uyguladıkları sistemi sadece kumarhanenin sahibi yapar çünkü zarlar her yerde hileli .
cuma günü AK kıza 320 milyon giriyor , ama tahta spotta yok :)eskiden tahtalarda alıcı satıcı da gerçek oyuncu olurdu şimdi kendi bacakları ile oynuyor sistem nasıl yukarı gittiğinin onlar için önemi yok bana göre bu net.
Büyük şirketler ile KOBİ leri kıyaslamanın pek doğru olmadığını düşünüyorum,Kobi de ne bütçe müdürü nede finansman müdürü bulunacağını da sanmıyorum.
YTD
Buraya geliyor millet bankalar şöyle böyle ben demiştim diyor başta gundiş :)
varmı elinde malın üzerine yatıp buralara kadar tutundun mu diyorsun ses yok.
sonuç olarak başından, ortasında ,sonundan herkes birşeyler almıştır.
Evet çalışmadım..Borsacı al sat cı adamım ben..Siz belli ki profesyonelsiniz bu konuda..
Müthiş..
Benden bu konularda çok daha bilgilisiniz..
Paylaşırsanız sevinirim..
Samimiyetimle söylüyorum..Herhangi bi laf sokma değil.
Herkes bişiler öğrenmiş olur..Forumun amacı da bu bence zaten..
Bilgi ..
Şu bankalar takas mevzusuna gelince..
Merak ettim..
Bir arkadaş 2 ay önce (yada 3) ki takas ı verebilir mi..
İşte bu yüzden ülkemizde genel şirket ortalama yaşamları çok kısa. Çalışanlarının da bir varlık olduğunu ve değerli olduğunu anlayabilen şirketler büyür ve kalıcı olurken en ucuz çalışanlarla çalışarak kar edip parayı başka yerlere harcayım.diyen şirketler orta ve uzun vade tarih olmaktadır maalesef .
Cok guzel bir ornek . persembe gunu tl icin dolar nakit blokajli kredi cekmem gerekiyordu[ticari]
A bankasi 1.80 oran ama dolar blokaji sirket hesabindan yaparsan olur dedi
B bankasi 2 oran kisisel hesabindaki dolarida blokaj yapsan olur dedi mecburen tercihim B den yana oldu
elimde dolarim olmasina ragmen 18.20 den bozdurmayip tl ihtiyacim icin bunu blokaj verip kredi cekiyor %2 faiz oduyorum ama bazilari hala burada dolar 9 olucak diyor
güncel mesleğim emeklilik.. :he:
e 20% kur düşerse etrafta tacir kalmayacakmış.. onlara batsın dedim..
asgari ücret ne 6500 iş verene maliyeti 7600.. 12 aydan 78000 91200 teşvik hariç
3 ay 20% düşse.. 7600 den 1520 lira aylık yapar.. 3 ay 4560 lira..
95760/91200 = 5% artış yapar işçilik maliyetinde...
elektrik gaz 300 400% koymadı
kiralar 100 200% koymadı
tepen mal longladılar -50% yediler koymadı...
5% kur düşüşü kaynaklı işçilik artışı koydu.. o da olursa 3-5 ay.. :bravo:
batsınlar..
Ne alakası var bu bir bakis açısıdır. Çok küçük bir şirket olduğunu düşünelim. Yeterli kapasiteye sahip kişilerle çalışıp şirketini büyütmek bir tercihtir. Veya asgari ücrete çalışan alıp yaptığı tasarrufla daha lüks araç almakta bir tercihtir.
Ve veya basit yönetim ve kontrol mekanizmasını en azından kendi kurmak için eğitim almakta bir tercihtir.
Konumuz kağıt bardak üreten Kobi idi(sanırım bu şirket kobi-küçük işletme).
Kurumsal büyük şirket konuşacaksak önce teşfiklerden başlayalım,sonra diğerlerini konuşuruz.
Genelde Kobilerin(küçük işletmelerin),muhasebe md.satış pazarlama md.de,bütçe müdürü de,finansman müdürü de,halkla ilişkiler md.de,personel md.de. işverenin kendisidir.:ok:
Konumuz değildi de ..
Örnek oolarak verdim..
Tabi bir EREGL ile o küçük kobiyi karşılaştıramazsınız..
Ama o kobilerden onbinlercesi var..
Toplasan 1000 EREGL yapıyorlar..
Ve ekonomini adına çok büyük değer üretiyorlar aslında..
Bizim eleman biraz da şansızdır..
Misal 2018 de de dolar en tepelerde iken maliyet yaptı..
Ne zaman yüklü hammadde çekse hep dolar gevşedi..
Son 1 senedir en güzel zamanlarını yaşıyor..Onu da açık açık söylim..
Aşırı oynaklık hiçbir zaman iyi değildir bu kesinlikle doğru. Ama ana konuya dönersek düşük döviz olursa ihracatcilar batar, ihracat biterde doğru değil.
Eğer kur ile ihracat artsa veya sıfıra inecek olsa idi son 10 yilda 15 kat ihracat artmaliydi.
Bu arada tekrar edeyim kur 9 a iner iddaam yok. Sadece inse bile ihracatçılar batmaz demek istiyorum tam aksine doğru ekonomi modeline dönsek ve kur düşüp belirli bir aralıkta gidip gelse 2002 2013 arası gibi ihracatta artabilir.
bu kobi kıyamet tüccarları mal satarken panikle tepeden stok doldurmuş kobi...
talep çökmesi diye bir şey duymamış.
to the moon füze demiş.
kur 10 yıl düştü bu ülkede.. 1.7-1.1 54% marjla dalgalandı füzeleyip çakıldı.. 9x(18x) kat arttı hâlâ aynı retorik..
Keşke dediğiniz şartlara erişebilsek.
Ülkemizin güncelde en büyük sorunu enflasyon ve kredi faizleri.
Kağıt bardak üretimi için eğitim videosu altta,vatandaş uzaktan erişim ile eğitiliyor. :)
https://www.youtube.com/watch?v=EfqE...=HasanCanDemir
Yönetimsel eğitimden bahsettim. Yaptığı işin ayrıntıları için de eğitim alabilir. Bu eğitimlerin toplaminin çok tutmayacagina eminim.
Keşke YouTube gibi bedava bir alanda insanlarimiz saçma videolar izleyeceğine yabancı dil öğrenseler mesela. Bedavaya pekcok dili çok rahat öğrenebilirsiniz. Ama bu konuda bile genel bir isteksizlik var.
Bahane üretmek gelişmeyi engelleyen en önemli etkendir bence.