Bıraktım,bilmiyorum,sizlerde bırakın hocam, inanın saglıklı kararlar daha fazla oluyor, bırakınca
Printable View
Wall Street'teki satışlar,
S&P 500'deki şirketlerin piyasa değerinden sadece iki günde 5 trilyon dolar sildi.
Bu hafta darbe alan teknoloji hisseleriyle dolu olan Nasdaq Composite,
Aralık ayındaki zirvesinden bu yana yaklaşık %23 düştü.
https://www.nytimes.com/2025/04/04/b...ffs-trade.html
Buffett ve ekibi 2024'ün ilk dokuz ayında 133 milyar dolarlık hisse senedi sattı ve 6 milyar dolardan daha az hisse senedi satın aldı.
Hisse senedi satışlarının artırılması ve geri alımların azaltılması,
Berkshire'ın nakit birikiminin dokuz ayda neredeyse iki katına çıkarak 168 milyar dolardan 325 milyar dolara ulaşmasına yardımcı oldu.
https://www.forbes.com.tr/makale/6-m...ce=chatgpt.com
Warren Buffett, Berkshire Hathaway'ın CEO'su,
genellikle piyasa tahminleri yapmaktan kaçınır ve kısa vadeli piyasa hareketlerini öngörmenin zor olduğunu belirtir.
Bu nedenle, 2025 yılında yaşanan borsa çöküşüyle ilgili doğrudan bir öngörüde bulunmamıştır.
Ancak, 2024 yılında Berkshire Hathaway'in yaklaşık 134 milyar dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirmesi ve
nakit rezervlerini artırması, piyasanın aşırı değerlendiğine dair dolaylı bir işaret olarak yorumlanmıştır.
https://economictimes.indiatimes.com...t.com&from=mdr
Işık ÖKTE;
Wall Street deyimi..
Önce sat, sonra soru sor..
Bankalarda likidite kurudu..
Likidite kaybında tabana yaslamandan başka çaren yok....
VArlık fonu alım yapmasa düşüş %40 olurdu..
Varlık fonu -tahminim- 28 milyar TL alım yaptı..
Açıklanmadı, açıklanmamalı da!
https://www.youtube.com/watch?v=mIqO4Cdz0tU&t=25s
TR'de Trump efendinin politikalarından etkilenmeyecek
ve Amerikan Şirketi olarak adlandırabileceğimiz şirket hangisi?
FROTO..
%41 Ford Motor Co. ortaklığı var.
Sırtı yere gelmez.! Borsa çift taban yese de, etkilenmeyen tek şirket diyebilirim(TKFEN'den sonra)
FİYAT ESASTIR.
3 ay önce fspx 6100 idi, şimdi 5100... hangisi doğru ? İKİSİDE
nasıl ikiside ?
seçilen politikadan dolayı
öncesinde ABD heray 250 milyar dolar açık veriyordu, devletin borcu habire katlanıyordu..
ama bu durumda iken, şirketlerin karları katlanıyordu ve şirket değerleri fspx 6100 ediyordu... doğru idi
şimdi TRUMP politikayı değiştirmeye çalışıyor
''başka ülkede üretiyorsunuz, vergiyi o ülkeye veriyorsunuz...
hem kendinizi, hem o ülkeyi zengin ediyorsunuz... bana ABD'ye gelince... ben batıyorum...
artık öyle yok, fabrikanı ister taşı ister taşıma... ettiğiniz karın bir kısmını, ABD devletine vermeye mecbursunuz '' dedi
bu değişiklik sonucunda, şirket karları düşeceği için... şirketlerin ederi fspx 5100 oldu... şimdiki doğru bu oldu
Rakamlar sallama olsun
Bir arac uretilirken kullanilan parca sayisi 1000 diyelim
Byd bu 1000 parcanin kac tanesini kendi icerisinde uretiyor
Ford yada baska bir marka 1000 tanenin kac tanesini kendi icerisinde uretiyor
6 ay once bir cok kisi ile konusurken Cin devalüasyon yaparsa piyasalar ne olur diye sordugumda buna ihtimal bile vermiyorlardi
son 3 4 gundur %20-40 devalüasyon ihtimalini konusan kisi cok var
Eskiden bu baslikta yurtdisi endeks grafigi paylasimi yapilirken grafigin yanina brent ve usdjpy grafigi eklenirdi
Saglikli bir analiz icin bu 3 unun birbirini teyit etmesi gerekiyor
o yuzden sari kafanin aldigi kararalr sonrasi diger ulkelerin atacagi adimlari dusunerek analiz yapmak lazim
bana gore bir cok firma kapisina kilit vurmak zorunda kalicak
bir baska ornek ise sene olmus 2025 teknoloji cok degisti
Ornek 2 hisse verelim
eregli 1$dan alinir 2.5$ satilir gecmis grafigine bakinca yillarca bunu yapmis dyebiliriz
ama teknolojinin cok farkli boyutlara gittigini ve daha ilerye gidecegini dusunursek ereglide bu performansi beklemek yanlis olabilir
ayni sekilde Sise grafigine bakip 2000-2020 arasinda su hareketleri yapmis sebebleride sunlar sunlar diyebiliriz
ama yukarida bahsettigim nedenlerden oturu sise belki o performansi bir daha yapamiyacak
Sise ve eregli aklima gelen 2 hisse oldu yoksa kotu beklentim yada iyi bir beklentim oldugundan degil
Bir cok ikisi iphone u tercih ediyorsa bunun sebebi isletim sistemi
Android e gore performansi daha iyi
Suan apple sektorde lider mukemmel kar mukemmel bir buyume yapabiliyor olabilir
Gecen bri soylenti cikmisti Tesla telefon ile ilgili
Elon gercekten IOs dan daha iyi bir isletim sistemi + uydu internet ozelliginide eklese
Apple in esamesi okunmaz Nokia gibi olur
Simdi tesla grafigine baksak Belki teknik olarak asagilari isaret ediyor diyelim
Ama apple grafigi ise teknik olarak yukarilari isaret ediyor olabilir
ama yukarida yazdigim seyler gerceklesirse bir anda tesla 10 tavan apple 10 taban var
Kisaca deniz seviyesinde su 100 derecede kayniyorsa
deniz seviyesinden 500 metre yukseklikte 100 derecede kaynamiyor
o yuzden su 100 derece kaynar diyemeyiz . mesela bulundugu yer buna etki ediyor
100 kisiye sorsak 98 tanesi 100 derecede kaynar diye soyler ama kimse bulundugu yere gore degisiklik gosterir demez
piyasalari okurken analiz yaparkan 2024 ve 2025 bi iki yil icerisinde olan en basit teknolojik degisimleride dikkate almak gerekiyor{ben sadece teknolojik olarak ornek verdim burda bir cok seye dikkat etmek gerekiyor ]
BYD nin tesvigi ile, TOGG infaz edildi.
Entube vaziyette biraz daha yasar sonra?
Birlesir, satilir, kapanir opsiyonlari isler.
Bugun bursali bir sanayici(oto yan sanayi)
BYD nin tum parcalari cinden getirecegini
Verilen tesvikte Bursa yan sanayii ureticlerini koruyacak bir detay olmadigi gibi
5.000 cinlinin gelecegi konutlarin da bitmek uzere oldugunu soyledi..
(BYD nin hibrid bir modeli varmis, porsche cayenne kopyasi. 1.9 milyon TL, Alman porsche 19 milyon, cin isi, 1.9..)
Trump kuresellesme adi altinda cinlilerin
Gezegeni parselledigini fark etti, gecmis olsun..
Biz uyumaya devam edelim..
Kilic kalkan ekibiyle Bursa caddelerinde ecdadi anma programi yapmakla mesgul, AKP islamcilari..
hangi gundu VF tum alimlarini a.b.c.d.e hisselerinde yapti
burda sen f.g.h.i.j.k aldi diye yazdin
yazdigin hisseleride vf dogru duzgun alimi bile yoktu
ben togg infaz edildi yazmadim byd ornegini verirkende boyle bir sey demek istemedim
basitce bir soru sordum
{Rakamlar sallama olsun
Bir arac uretilirken kullanilan parca sayisi 1000 diyelim
Byd bu 1000 parcanin kac tanesini kendi icerisinde uretiyor
Ford yada baska bir marka 1000 tanenin kac tanesini kendi icerisinde uretiyor}
herhangi bir otomotiv markasi icin analiz yapmak icin en basit bu sorunun cevabini ve bu cevabin diger sektorler acisindan ne gibi - yada negibi + lari var bunlarida icine katarak yorumlamak lazim
yoksa "FROTO..%41 Ford Motor Co. ortaklığı var.Sırtı yere gelmez.! Borsa çift taban yese de, etkilenmeyen tek şirket diyebilirim"soylemek dogru olmaz insanlari yaniltir
yukaridaki vf ornegi gibi Akd si olmayan bir insan bunun dogru olduguna inanabilir ama akd si olan kisi bunun yanlis oldugunu kendisi gorur zaten
siyah pakete geçildkten sonra yurt içi sigaralarından içmiyorum...
geçen yoktu arkadaştan içeyim dedim iki fırt çekemedim iğrençti...
eşden dosttan biz gittikçe yurt dısından alıyorum...
alamıyorsanda her mahallede getirenler var...
1980 Türkiyesine döndük maalesef...
6-7 kartona kadar alt bagajda getiriyorum bişey demiyorlar... :)
Daha iyi bir gelecek istiyorsan kendini daha fazla gelistir
Daha iyi bir gelecek istiyorsan daha iyi bir cocuk yetistir
Ebeveynler yemek sonrasi kahve icerken ellerinde telefon ile saatlerce mesguller ise cocuklarinin kitap okumasini sagliyamazlar
Akp den daha iyi bir iktidar istiyorsan cocugunun yaninda eline telefon degil kitap almasini saglamalisin[basit bir ornek]
Akp soyle Akp boyle
bireysel olarak kendini gelistirmiyorsan daha iyi bir nesil yetistirmiyorsan
100 yil gecse gene akp konusulur
bir onceki mesajimda yazdim
grafige bakip basitce su tarihte sunlari yapmis simdide sunlari yapar diyerek degisen etkenleri bu grafige ekleyip analiz edemiyorsan
500 yil gecsede hala Akp konusuyor oluruz
Bir baska ornek evde 2 yasinda cocuk var diyelim ona tv den bir cizgi film acalim bizde bu esnada rahat rahat kahvemizi icelim diyen insanlar cogunlukta ise Akp ve Akp gbi olan partiler bu ulkenin basindan eksilmez
Akp kotu Muhalefet iyi demiyorum
Aksine Cizgi film ornegini yapanlarin %95 i muhalif kesim
Ziraat yatirim ve vakif uzerinden 28 milyar TL alim yaptigi soyleniyor. Video ustte..
Varlik fonu almadi diyen de, detaylari koyabilir..
Kaynaklari belirterek!
(AVAM Kesimin akp yi, MHP yi desteklemesi beni ilgilendirmiyor, etkilemiyor . Ya da CHP yi. Soyle diyelim:Finansal ozgurluk kisiyi partilerustu yapabiliyor. 14.000 TL emekli maasi alan dusunecek!)
Yazilani okuyamiyan yada okudugunu anlayamiyan kisi
Akp yi elestiriyor
bende sana diyorum ki Akp yi yaratan sen ve senin gibiler , devamliligini saglayan da sen ve senin gibi kisiler
Asagidaki mesajda varlik fonu alim yapmadi yazmiyor
sen iskembeden su hisseleri aldi diye yazdiginda gercek olan senin yazdigin hisselerde dogru duzgun alimini yoktu ama evet o kadar lik baska hisselerde alimi vardi diyor
"hangi gundu VF tum alimlarini a.b.c.d.e hisselerinde yapti
burda sen f.g.h.i.j.k aldi diye yazdin
yazdigin hisseleride vf dogru duzgun alimi bile yoktu"
Avam kesimin akpyi desteklemesi beni ilgilendirmiyor diye yazan kisinin Samsung A33[14.500 emekli maas alanlarin cogunlugun kullandigi telefon] ile mesaj atmasida ilginc:kahkah:
Madem finansal ozgurlugunu sagladin bu kadarda yazdik bosa zaman gecirmemis olalim bir faydamiz olsun
soyle bir sey yapallim:Samsung A33 fiyati yaklasik 13.000 tl hadi losev e bir yardimimiz dokunsun sen 13.000 bagisla dekontu at buraya sonrasinda 13.000 de ben bagislayayim dekontu atayim :)
En son Turkoglu diye birisi vakko dan alisveris yapiyorum vs vs yazmisti madem vakkodan alisveris yapacak durumun var hadi 5000 ben 5000 de sen losev e atalim dedik
o gunden veri forumda gormuyorum :kahkah:
XU030YVADE , 10398 kapattı - uzlaşma 10442
Bi aleme akayım artık :one::rules:
https://www.youtube.com/shorts/c9qXGxlqf8w
Tüm dostlarıma huzurlu hafta sonları dileylilerim :)
https://i.hizliresim.com/i0tnna6.png
29 martta elon ile ilgili mesaji
https://i.hizliresim.com/q4vw8r6.png
Insanlar burda uyariyor Elon yazmamis onu parody hesabi yazmis diye
Parody hesabinin anlamini bilmedigi icin hala elonun yazdigini iddia ediyor :)
24 Mart Akd si
https://i.hizliresim.com/ll1s9vi.jpg
https://i.hizliresim.com/7lrozx1.jpg
Son olarak 1 bonus ekliyeyim
thebigshort da gecmis mesajlarina bakarsaniz Amerikada yasadigini yazdi defalarca
asagida Ingilizce Turkce tercume yapmis birisine
bu tercumeyi ilkokul cocugu yapmaz ki Amerika'da yasayan yapsin
https://i.hizliresim.com/rwq3ynm.png
Işık ökte youtube videosunda kendini aşmış.:)
VF hesaplamış kendince yavaş yavaş dilleri çözülüyor .
bir ara badem bofasınıda anlatsın bu millete biz çoktan beri anlatıyoruz komplo teorileri üretiyorsunuz deniliyor.
geçen hafta çok basit bir soru sordum 11 martta TV ye çıkan gazeteci imamoğlunun gözaltına bayramdan önce alınıcağını siyasi bir kanaldan duyduğunu vs vs anlattı 11 marta 19 mart arası hem dolar hem borsadaki hareketler neden incelenmiyor bu gazeteciye gel bakalım buraya bu bilgiyi nereden aldın diye görüntüleri olduğu halde sorulmuyor .Sonra bize VF nun hikayesi anlatılıyor sadece gülüyorum:)
Metropol Haber
@metropolmedya_
·
1 sa
Avrupa Komisyonu üyesi Marta Kos, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesini, Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını protesto etmek için iptal etti.
Trump değil Bıden başta olsaydı bu imamoğlu davası başlamazdı deniliyor okuduğum çok yazan çizen tarafında.
gözüme pilli arabayı kestirdim :)
gümrük olayı bunu bitirir, binen çinli idi oda gümrük 34 de almaz yürüyerek işe gider
şöyle bir durum var, TSLA yazıyorum bir sürü yield baattlefund ETF çıkıyor 16 adet tesla çıkıyor :)
hangisi hangisi çözemedim hangisi kısa hangisi uzun çözemedim hisse 239Ş kapatmış rahat 222$ ı var
herşey iç içe ve bu ETF de genç olmak lazım :)
kısa yerine uzun açarım uzun yerine kısa açarım, bedri yazsın kaç $ olanı kısa ise onu pazartesi şey edeyim :he:
kalduraç 2-3-5 olabilir sıkıntı olmaz :)
TURKOGLU'nu tanırmısın?
Beraber yemişliğin/içmişliğin var mıdır?
Benim var..
Yabancıya gitmesin, senin almanı istediğim bir sahil evi var demişti.. Liste fiyatı 140 milyon TL..
Evi de biliyorum.Gördük..
Servetini,varlığını tahmin bile edemezsin... !!
Tanımadığın ,bilmediğin insanlar hakkında burada yazdıklarına bakarak YORUM YAPMA..!
Sen bak kendi ufak dünyana..
Rahatsızlığını giderecekse,tedavine yardımcı olacaksa...
Gerekiyorsa benim telefonumu falan yaz,dalga geç..mutlu ol bunlarla...
Rep veremiyorum çoğu düğme çalışmıyor :)
50.97$ olan değilmi, pazartesi tepesine bineceğim :ok:
Cuma hisse %10- düşmüş, kaldıraç 2X %20 getirmiş :)
Mangalda kor bırakın, külle de patates yapacam:he:
IŞIK. Ö. ağır ama çok ağır bir manipülatör. Bu adam kadar açık ara saçmalayan bir A. Yeşiladayı biliyorum. Bunun saçmalamalarını şu forumda birisi yapsa anında bileti kesilir. Dalga mevzusu olur. Bu ikisi hala ekranlarda. Anlaşılır değil. En son öyle bir göz gezdirdim. VF alım yapmış tabikide alacak!! almalı ne aldığını da söylememeli mihvalinde birşeyler geveledi. O zaman MB ına da yetki verelim borsa düşecek gibi olursa para bassın alsın hemen borsada ne var ne yoksa. Çok objektif çok tarafsız çok tecrübeli borsacı diye ekranlardaki maşa lar biraz sular çekilince hemen ne oldukları ortaya çıkıyor. Açığa satışı kapa VF destek atsın. Neden düşüyoruz. Hiç düşmeyelim. Sorsan serbest piyasa falan dem vururlar ama.
Weekend germany 40,dax - 0,19
Suud borsasi... - 5.55
israil borsasi... - 3,50
Neyse ki borsamiz 10 kaplan gucunde.
Pazartesi de sac taramaya devam mi acaba?
Malı yıkacak adam bulsalar, bizim borsa da düşecek ama...
Yakaladıklarını Temmuz 24 tepesinde tıktılar zaten içeri.
Makro, mikro göstergeler ve iç-dış siyaset bu haldeyken, "garanti yüksek gelir" vermezsen yabancı zaten gelmez(o koşullarda bile vurguncu-talancı gelir ancak.)
Vatandaşı da s.ke, s.ke ekonomist yaptılar.
Yoksa ne işi olur normal vatandaşın;
"Hangi fon içeriğinde ne varmış?"
"Libor oranı neymiş?"
Uluslararası siyaset mevcut iktidarın ekmeğine yağ sürüyor gibi görünüyor ama...
Kapital açısından da büyük bir ekonomik krize itebilir, bizim gibi yüksek faizle bile zor dış kaynak bulabilen ülkeleri.
Naçizane görüşüm:
Trump'ın yaptığının özünde kendi ülkesi için doğru bile olsa, "züccaciye dükkanındaki fil" gibi,
"alayınızı s.keceğim olm" tavrının orta uzun vadede, ABD karşıtı kamplaşmalara neden olacağı.
Ukrayna meselesi nedeniyle dünyanın 1/8 ini kaplayan haliyle maden, mineral vb. açısından bir dev olan Rusya'yı zaten Çin'in kucağına attılar. Götünün dibindeki, cebindeki
Kanada bile gitti, gider. Avrupa'da ayılır bu mevzuu sürerse.
Olmayan madenler, kritik hammedelerle gö.üne mi sokacaksın fabrikayı?
Bu kafa yeni bir dünya savaşı çıkaramazsa,
Nasdaq'daki ETF'ler değil... Doğrudan Çin borsasına yatırım yapmanın bir yolunu bulmak lazım orta-uzun vadede.
Son olarak da,
Belki bu seviyeler şu an altın açısından riskli ama...
Ortamı yumuşatacak ara yollar bulunmazsa, deklare edilen şey yeni bir paylaşım savaşı gibi...
Önce maden, mineral kaynağına sahip ama kendisi sahipsiz coğrafyalar...
Haliyle de en büyük ihraç maddesi asker olan ülkelerin pohpohlanarak kucağa alınması...
Velhasıl sakat zamanlar.