Kur etkisi kadar hatta bazen kurdan çok daha önemli olan bir de CDS etkisi vardır bu fonlarda.
Faiz etkisi ancak 3.sırada kalır.
Printable View
cds de faizdir.
doğal olarak artar/azalır. değişkendir ama fiyata negatif etki etmez sadece yukarı hareket hızını artırır ya da düşürür.
eksi cds olmadığı için yön sürekli yukarıdır.
endeks sat döviz al pozisyonu için bu fonlar kullanılır ya da yerli para piyasası fonları.
Keşke bu stratejiler yönetim ücreti alan, sıradan yatırımcıya göre know-how'ı , finansal bilgi birikimi ve erişimi doğal olarak daha iyi olan eurobond fonları tarafından da uygulansa da kur + eurobond faizi yerine, uzun vadede eurobond fon taşıyanlar eurobond getirilerini yenebilseler. Ama tümü ihraçtan itfaya kadar taşıyorlar. Belki de trade etmek bu tür fonlar için uygulanabilir değildir başka nedenlerle. Yani hep söylediğim üzere, altın yerine altın fonu almanın, eurobond yerine eurobond fonu almanın bir avantajı olmalı pratikte, ama yok.
hesap yaptım üşenmedim ( zaten hesaplaması basitti ) majitin 2017 yılındaki getirisini hedge yapmadığını varsayıp % 60 dan hesapladım ( sebebi yukarda kırmızıda ) ... bu durumda 7 aralık 2020 den başlayarak 5 yıl geriye baktığımızda yani tefastaki son beş yıllık getirilere baktığımızda Majit ' in getirisi % 511 gibi bir rakama çıkıyor ... % 65 den hesaplasak daha da artar getiri ... yani 2017 yılındaki % 20,41 yerine % 60 olunca beş yıllık getiri % 365 den % 511 ' e fırlıyor ... bu da bize bir şey söylüyor ... ne diyor ? bileşik getirinin ne kadar önemli olduğunu... şimdi böyle başarılı bir analist var iken çok fazla hisse yöğün fönlere yayılmak ne derece rasyonel bir karar olur bilemedim... onun içün her ne kadar şu an içün yoğun hisse taşısa da , majitin rijitliğinin tersine ultra esnek olabilen , icabında full bakır isterse full kalay bile taşıyabilecek isterse endekste şortlayan isterse opsiyonlarla trade yapabilen fon olabilen TCDD** taşımacılık ' ı , majitle beraber her zaman içün tekalifin*** yerine tercih ederim... majit olmasaydı o zaman bir bölü 2 tekalif bir bölü 2 tcdd taşımacılık düşünebilirdimdi....
** TCDD taşımacılık = TCD değişken fön ( tacirler )
*** Tekalif = TKF isse öğün fön ( tacirler )
majit = onu da biliyosun yazdırma yani .... haydo dayı forever
Valla eğer gerçekten öyleyse , ilk kez eurobond fonlarında aktivite anlamına gelir ve çığır açarlar. Ben de dbh vardı o dönemde, ancak taşıdıkları bondların vade ortalaması diğerlerinden daha yüksek olduğu için, cds düşüşü de bu bondlara daha çok yaradığı için ikinci el fiyatı arttı diye düşünmüştüm açıkçası. Gerçekten satıp almışlar mı aylık portföylerinden bakmak lazım.
SON GÖNDERİMİ düzelttim .... dikkatinize ....611 değil 511 ... düzelttim oradaki rakamı ...