gun ıcı sert hareketler saglam bı alıcı gelmedıkce kendı aralarında al sat devam etcekler gıbı
Printable View
Virüs sonrası büyük resmi görebilen ülkeler, politika yapıcılar
Ülke politikalarının 1. Ve 2. Sırasına
Tarım ve Sağlığı koyacaklar.
Mevzuya ayıkan ülkeler, tarı mı 1. Öncelik yapan ülkeler, gıda ve buğday un kıtlığı yaşamayacak,
Bu resmi göremeyen, mevzuya ayıkamayan ülkelerde, halrn sanayi yok teknoloji bilişim peşinde koşan ülke strayejilerinde buğday gıda un kıtlığı olacak, çok değil 2 srne içünde görücez.
Biz ülke devlet politikası olarak 1 ve 2 ye Tarım ve Sağlığı konumlandırmalıyız. Ki geçen hafta hazine arazileri tarıma açıldı, mevzunun farkındayız..
Sanayi bilişim teknoloji özel sektörün işi, orda kim yapmış, kim batmış onların sorunu. Lakin dediğim gibi virüs sonrası o işler hayal, dünyada büyük balık değilsen bu işlerde işin zor yolun sonu karanlık.
Bu yüzden toplum olarak yönümüzü Tarım hayvancılık ve Sağlığa çevirmeliyiz.
İleride; dünyada, Buğdayı Un u bulamayacakk çok ülke çok insan olacak maalesef
Asla yatırım tavsiyesi değildir
favök, ebitda hikaye.. öyle bir zaman olsa ki, kuyumcular kapansa 5 kilo altın mı istersiniz 5 kilo un mu... :) hadi neyse böyle bişey olmaz da buğday fiyatlarına baksınlar bari.. 120 milyon dolara fabrikaları değil, depoculuk hizmetlerini anca alırlar... 2 ay önce olsa böyle yazmazdım ha.. hele geçen yıl asla.. pegasus almak vardı.. tühhhh.... :)
Geçen hafta yazmıştım yapılması gerekenlerden biri diye
Devletimiz yapmış..
https://www.google.com/amp/s/www.ntv...RUes0KJ7ZV1s3A
Bakın biz Buğdayı ,Rusyadan Ukraynadan Kazakistandan bize yetsin diye almıyoruz. Dünyanın en büyük Un ihracatçısı ülkesiyiz. Un teknolojisi biz de var. Dünyaya Un satmak için buğday ithal ediyoruz.
Şimdi yine ülkecek ,hem kendimize yetmesi ,hem de Un dan parayı bulmamız için, oldu ki Rusyadan ukraynsdan kazaktan buğday alamazsak diye ilk hamleyi yaptık. Hazine arazilerini tarıma açtık.
Sırada ne var?
Tohum gübre mazot ekipman nakit desteği. Toplumu tarıma yönlendirip, çiftçiyi , tarım işçilerini virüsten koruyup ekip biçip hasat almak.
Önümüzde ki 2 yıllık 1. Öncelik stratejimiz bu olmalı. Toplumsal farkındalık oluşturmalıyız. Daha çok ziraat mühendisimiz ve reçberimiz olmalı. Ve çiftçiye nakit desteği olmalı ve de çiftçi bu işten para kazanmalı.
Kurtuluş Tarımda. Büyük resim bu.
Şimdilik doğru yoldayız.
Asla yatırım tavsiyesi değildir.
Cuma ve haftasonu düştü diye ağlanıp sızlanan arkadaşlar satıp çıkabilirler bence, kimse zararda olmasa gerek... :notr:
tavanımız hayırlı olsun.. daha nice tavanlara diyelim.:wave::wave:
Evet tavan olmuş.
Cuma 5.30 dan bile alan şu an zararda değil.
En nefret ettiğim şey. Malını satmıştır ya da treni kaçırmıştır, mal çakıyolar yok mal yığdılar gaz caz cuz. 1 kaç kişiye yazmışlardı bunu gördüm geçen hafta.. tahtada adamlar şu an hakkını veriyo. Ağalar coniyler, Alıcıyız demişler işte , alan alır satan satar. Herkesin paşa gönlü...
Lütfen bu tip gereksiz muhabbetler dönmesin bi daha. Hee ben de ağladım çıkmıyor diye lakin ben hakkım olanı istedim, lütuf değil, bana 1 tavan borçları daha var. Epeydir taşıyorum, hamallığını yaptım. O kadar ayak oyunu döndü sabırla bekledim. Sonra bakıcam. Coniylere satarım ya da satmam...
--///
Senin yazdığına gelirsek kardeşim. Evet traktör de olabilir.
Soran olabilir. Bu kadar şeyi nerden biliyon diye. Trabzon limanı borsata gireceği zaman bizim uşaklara sordurmuştum ne limanı orda para var mı diye. Bana demişlerdi, aga oraya habire Rusyadan Ukraynadan buğday gemileri geliyo diye. Vayy be demiştim, biz bitmişiz aga. Ülke bitmiş. Buğdayımız yok buğdayımızı bile Rusyadan Ukraynadan alıyoruz diye. Meğersem iş öyle değilmiş. Dünyada en büyük Un teknolojisi bizdeymiş en çok ihracatı biz yapıyormuşuz. O yüzden buğday ithal ediyormuşuz. Misal biz 85 milyon vatandaşımız artı 5 milyon Suriyeli Afgan için 100 birim un için 100 birim buğday lazım, biz bunu ülkemizde üretebiliyoruz. Biz 900 birim buğday ithal edip 900 birim Un u ihraç ediyoruz. Arada ki kazanç ülkemizin bu tip Un şirketlerinün oluyor.
Şimdi bu virüs salgını ile Un buğday daha çok kıymete binip talep daha da arttığı için, biz bu 2 sene buğdayı ülkemizde bol bol hasat edebilirsek; dünyada ki Un tekelini tamamen ülkemiz lehine çevirebilirz. Tek sıkıntı sayı olarak reçber sayımızı arttırmak ve bu vatandaşımızı virüsten sağlık olarak koruyabilmek.. çoğunun traktörü diğer hasat balya makinesi var zaten. Sahaya sağ salim sürebilmek önemli..
Asla yatırım tavsiyesi değildir.
Bu arada temelreisim hocam.buralara ayırdığın zaman için eline yüreğine sağlık. Ben 4-5 yıldır bu kağıttayım.kimin niyeti iyi kimin kötü belli oluyor.. Tekrar Teşekkürler
İroni yapıyorsun da bir sefer de iyiliğine birşeyler yaz o zaman..
bozdu bızımkı tavanı
Bugün ki son kafa ütülememi yapayım. Herkeşe hayırlı akşamlar.
---
Acemsah vardı yazardı bi hissede hisse gidince ooo padişahım çok yaşa))) düşünce ooo acem millete gazladı. Neyse; bu geyik hiç bitmez, benim gördüğüm ekol borsacıdır. Bunu niye anlattım. Şunun için sen kime baktın kime güvendinde bu Un a para bağladın derseniz. Ben yanlış doğru bil gaytes e inandım. Bu adam 2015 te salgını bilmiş. Ayrıca rokıfeler vakfı da 10 yıl önce bu virüsten ve sonrası gıda buğday kıtlığından bahsetmiş. Cuma günü de Bil gaytes, virüs işi 2021 sonbaharda biter dedi.
Benim tezim öngörüm ne?
Biz bu 2 yıl buğday dan iyi hasat almayı başarırsak, varsın Rusya kazak ukrayna buğday vermese bile; bu 2 yılda dünyada artan ve daha da artacak Un talebine bağlı Un ihracatından parayı buluruz. Yeter ki 2020 ve 2021 de virüse karşı tüm önlemleri alıp reçberlerimizi sıhhatli tutalım. Devletimiz hazine arazilerini de tarıma açtı. Sıra sonuç almada. Bu işi çözersek ülkecek kıtlık yaşamaz, Dünyada ki Un sektöründe tamamen tekelleşiriz.
Tezim bu.. Tutarsa bunun gibi Un firmaları parayı bulur. Bu şirketi de inceledim. Yeni fabrika vs açmış. Sanki ileride virüsü, kıtlığı vs yi önceden görüp önlem almışlar gibi hareket etmişler.
---///
Ayrıca altta ki beyfendinin videolarını yayınlarını da izliyorum. 5g den bahsetmiş. Doğru yanlış mantıklı mantıksız herkeşe göre değişir. Bana mantuklı geldi.
https://youtu.be/_RgB3LbeijY
Bu konuda ki fikrim de sabit. En son maçlarda kale direklerini söküyorlardu, 5gdireklerini de avrupada söküyorlar.
Herkes bilişimci girişimci yazılımcı. Eee nasıl olacak bu iş. Dediğim gibi bu işler balon. Hele ki dünyada ki bu krizden sonra
Ülkelerin öncelikleri Tarım ve Sağlık olacak.
Yoksa baksana, ülkede herkez yazılımcı bilişimci herkes teknolijist girişimci herkes mucit. Vay canını yediğim.
Önümüzde ki çağ para tarımda gıda da buğdayda Un da.
Ben ekranımda ne kadar yazışım bilişim girişim ıvır zıvır ık mık kağıt varsa
küt püsküvüt yaptım kaldırdım.
--///
Bu arada dolar çıkıyo, kepenk kapalı 1.5 aydır şirlet hisseleri çıkıyo. Neden diye düşünüyordum. Bi kardeşim yazmış. Şimdi ayıktım. Bu kurs veren ders veren program satan, 15 hisse yazıp 1 i gidince ben demiştim diyen tipler, endekste teknik olarak kama var şu var bu var nakitte kalın demişler hep. Hisseler boş anlıcanız. Kalan ky de tepen alıp satmayanlar. Bu youtubrr twitçler de milleti ürkütünce kağıtlar gitmiş sizin anlıcanız)))
Yoksa: iç piyasaya mal veremez; ihracat yapamazsan, bacan tütmez, dolar da çıkarsa; iktisat olarak çok zorlanırsın, borsadada değerlenmemek gerek.
Bu şirketi bi de bu yüzden tutuyorum. iç piyasaya mal veriyor; ihracat yapıyor, baca tütüyor. Ben endeksçi değilim. Hisse takılırım. Endeks bine düşse bile beni bağlanaz, iyi şirkete her zaman para bağlarım.
Neyse; ya bu doların fiyatı suni, ya da 1.5 ayfır kepenk kapalı ; gıda ilaç hariç şirketlefin fiyatı suni. Bi noktada birileri mantarlar.
Asla yatırım ve sağlık tavsiyesi değildir.
Hafta sonu yine sokağa çıkma yasağı var..
Ulu un tam vardiya....
Reis hoşgeldin.
Ekmek olarak değil de, Makarna ile ilgili video paylaşmıştım.
İtalyanın en büyük Makarna üretici firmalarından biri. Karantina süresince, karantina olmayan aylara göre Makarna tüketümi %40 yakın artmış. Un makarna stokları da %70 azalmış. Sebebi de şu. Daha kolay çabuk yapılabilir ve hazır kolay ulaşılabilitir bir yemek olması. Restoran kafe lokantalar kapalı olunca insanlar evünde kolay ve yapılabilir olduğu için Makarna tüketimi %40 yakın artmış. Fransa ve Almanya da makarnayı karneye bağlamışlar.
Bizim ülkemizde makarna ve un tüketimi ile ilgili bi çalışma bulamadım. Lakin öngörüm
Perakende Un satışları 2 , 2.5 kat artmış, Lokantalar restoran kafelerde tüketilen genel ekmeği insanlar, oralar kapalı olduğu tüketemediği için, perakende bireysel olarak marketlerden alarak ya da fırından ekmek ve ya pizza alarak eşitledi. Ülkede total un makarna irmik unu kek unu vs tahminim total un tüketim artışı hesaplamam mart ayı için %10 artış gibi.. Nisan da sokak yasaklarından sebep %20-30 olabilir.
Dediğim gibi restoran kafe lokantaların kapalı olmasından sebep, tüketimde büyük artış makarna ve pizza da. Kolay yapılabilir, kolay ulaşılabilir olması.Kişi başı Ekmek tüketimi artışı maksimum %10 civarıdır tahminim
Çok ekmek yiyenin kafa çalışmaz diyorlar doğrumu acaba[emoji848]kırk fırın ekmek yemen gerek lafı nerden geliyor[emoji849]
Redmi 4X cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Fış fış hisseci,
Fırıncının küreği
Hop hop eder yüreği.
cumartesi, pazar alacakları ekmekleri, cuma gecesi almaya çalıştırlar
sokağa çıkma yasağı, ekmek tüketimini arttırmaz.
her gün 4 ekmek giren ev var ise, cuma + 8 ekmek alır, buz dolabına koyar
sonuçta aylık veya haftalık ekmek sayısı artmaz.
nasıl borsacısınız anlamadım.
bayat ekmek tüketimi de azaltır.
BENCE KOLAY ULAŞILABİLEN UCUZ GIDA OLMASI NEDENİYLE TALEP ARTIYOR.GELİRLER DÜŞÜNCE BESLENME UCUZ UN MAMULLERİNE KAYIYOR.Stok yapılıncada şirketin ilk çeyrek bilançosuna olumlu yansır diye düşünüyorum.Benim hisseye giriş nedenim suriyelilerin göçe zorlanması ile oldu.Bukadar sığınmacı un ve mamulleri ile olur diye forumda paylaşmıştım.Tabii bu oluşan algı neticesinde alınan bir karar ancak şirketin ağırlıklı ihracatcı firma oluşu ve artan döviz kuru hisseye girmemde esas etkendir.YTD
Hoş bulduk
parakende satışlar artmıştır, doğrudur. fırına gitmektense evde ekmek üretimi arttı. ama totalde aynı miktarda un tüketimi olur.
makarnada geçen ay stoklamak için satışlar %40 artmıştır bence de, ama bu totalde bir etkisi olmaz.
ben bile 20 paketten fazla aldım, attım kenara normalde 3/4 paket olurdu stokta.
aylık makarna tüketimi artmadı, stok makarna arttı. uzun bir süre makarna almayacağım.
Birkaç argüman, temel analiz yaparken nasıl yapılmalı gerekir konusunda da örnek olmuş olsun,
i-) Bir kere satılan un miktarı aynı olsa bile, satışlar toptan yerine, parekende tarafa kayıyor..toptan satılan mal ile parekende satılan malın kar marjı aynı değildir...bu kar marjı geriye doğru giderek, ilk üreticiye kadar uzanır ve kar marjlarını olumlu etkiler.
ii-) pek çok orta gelirli kesim un ile tanıştı bu salgını nedeniyle...millet evde ekmek, çörek, börek yapmaya başladı...saçı başı ağırmış, gelir durumu gayet iyi pek çok arkadaşım bu işlere merak sardı...yani bu salgın bir süre sonra yatışsada, bu tüketim alışkanlığı orta ve uzun vadede tüketime olumlu katkı sağlayacaktır.
İii-) en önemli nokta da..un ve mamülleri ( ekmek, makarna vs) düşük mallar olarak adlandırılır...gelir durumu olumsuz etkilenen kesimler ister istemez düşük maliyetli tüketime yönelecektir...bu etki uzun vade ortadan kalkacaktır...ama kısa ve orta vadede bu durum talebi önemli ölçüde etkileyecektir.
Sonuçta, ekmek tüketimi, un tüketimi belli...talep artmaz argümanı ne kısa, ne orta vadede geçerli değil,,hatta, bazı alışkanlıklar oluşacağı İçin, uzun vadede bile geçerli değil...talep, tüm vadelerde artacak beklentisindeyim bu yüzden.
Bir de bu konularda şans önemli bir faktördür..tam zamanında un üretimi için kapasite artışları devreye girdi, hatta lisanslı depoları da devrede...büyük şans.
Ama ciroya da çok takılmamak lazım...zira cironun önemli bir kısmı buğday ticareti...belki 2020 de ciro %20 artacak, ama efk %50 artacak...özellikle ikinci çeyrek daha doğru tahminler yapmamızı sağlayacak.
Unutmayın...insanların yaşam tarzı da değişiyor...eskiden 100 birim kahvaltı yapılıyorsa, bu günlerde 150 birim kahvaltı yapılıyor...ama bu etki geçici tabi, salgını yatışınca bu etki normale döner..ama kısa vadede tüketimi önemli ölçüde etkiler...esas orta ve uzun vade olumlu etki yukarıda anlattığım faktörlerden gelecek.
Temeli yapmışsın da, zemin emniyetini sağlamamışsın. Cauti :)
i-)Parekende unu alabileceğin Rize de hapeloğlu market var oradan alırsın, ne kadar orada satılıyorsa, parekendenin uluun hasılatı üzerinde bir etkisi olacağını şahsen düşünmüyorum. satış ağı göremedim, alış veriş sitelerine de baktım. yok maalesef, varsa yazda bizde öğrenmiş oluruz.
ii-) corona bittikten sonra asla böyle bol bol geçirecek zaman bulamayacağız, bulsak bile evde durmaya kimsenin niyeti olmaz. o kısa zaman dilimlerinde de o tanıdığın hiç bir beyaz yakalı gelir durumu iyi oturupta ekmek pasta börek yapmazlar
Yazımda parekende satışların, zincir şeklinde toptan satışlara da nasıl yansıyacağını söyledim. Öte yandan, bahsettiğim adamlar erken emekli, vakitleri çok...bol bol ekmek, çörek börek yapacak vakitleri var.
Neyse, sonuçta herkes aynı şekilde düşünse piyasa olmaz. Ben olumlu düşünürüm, başkası pek faydası olmaz der. Sonuçta dün birisi tavandan satarken, biri de alıyordu.
Ayrıca unu yeni keşfetmiş değilim şahsen. 2 tl den bu yana hissedeyim. Yani salgın konusundan bağımsız zaten beklentilerim iyiydi, bu sene için yeni yatırımların meyvesini alacaktık. Salgın işin çileği olmuş oldu.
Son olarak patron Günhan Ulusoy a güveniyorum. Bu sene için temettü sözü var. Bu yıl böyle güzel devam ederse, seneye temettümüzü alacağız inşallah. Temettü istikrarı oluşursa bunun da pozitif etkisi olacaktır.
ANKET-BIST100 Endeksi'nin güne yükselişle başlaması bekleniyor
Analistlerin BIST100 Endeksi açılış fark değerine ilişkin
medyan ve ortalama tahmin +911 oldu.
Foreks'in 38 aracı kurum analisti ile yaptığı ankette, en
yüksek beklenti +3055 puan olurken, en düşük beklenti +170 puan
olarak gerçekleşti.
Ankete katılan 38 analistin tamamı pozitif açılış
tahmininde bulundu.
BIST100 Endeksi, dün günü 72,33 puan düşüşle 96.398,64
puandan tamamlamıştı.
NOT: Foreks Haber Merkezi tarafından günlük düzenlenen
BIST 100 Endeksi açılış anketine katılmak isteyen yatırım
uzmanları neslihan.koroglu@foreks.com adresine başvuru maili
gönderebilir.
- BIST100 Açılış Anketi Sonucu
Medyan : +911
Ortalama : +911
Maksimum : +3055
Minimum : +170
Katılımcı: 38[(+38)(-)0]
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://twitter.com/ForeksTurkey
(14/04/2020 - 09:17:03)
Hepmkerak ettiğim unu nerden alabiliriz bireysel olarak sorusunun cevabı hapeloglu marketmi acaba yokmu bu unu ben aldım kullandım diyen tüketici sayın güneyli bunionuda haklı sanırım bireysel üretim tavan yaptı evde yapıyoruz ekmeği ama gidip bim unu söke katmer un gibi merket unları satışları çoğaldı umarım uluunda toptan işinde cosuyordur nasip
Günaydın arkadaşlar
Gündemle alakalı bilgiler paylaşayım:
Virüs te vaka sayısı 2 milyona ,ölümler 120 bine yaklaştı
Abd de öngörülemeyen artışlar var, Vaka sayısı 600 bine yaklaştı
Hindistan tüm ülkede uyguladığı karantinayı lockdown-2 olarak Mayısın ilk haftsına uzattı
Pegasus ; Mayısa planladığı uçuşların 1-15 mayıs kısmını iptal etti
Daha da önemlisi, Sovyetler birliği zamanın dünyaya yapılmış en büyük neyse yazmıyım, Çernobil nükleer santral etrafında 10 gündür yangın var. Videoları izledim, böyle bişey olamaz. Her yere yine radyasyon yayılmış. Yangın durmazsa Ukraynanın işi çok zor. Zamanında yaşı tutanlsr bilir. Bi bakan çay içmişti radyosyon olmadığını ispatlamak için
Bence; Ukraynadan herhangi bir ürün alımını hemen durdurmalıyız. Gıda buğday vs alıyorsak daha da acil durdurmalıyız
Bir de önemli güzel bi haber var. Kısmetse akşama onu da yazarım
Maalesef 2020 çok çok kaotik bi yıl oluyor
Aldığımız nefese şükretmeliyiz
Asla yatırım tavsiyesi değildir
Hiç buğday fiyatlarından ve ortaklık anlaşmasından söz eden yok. Başkan 40 yaşında ve federasyonun da başkanı. Hisse satışı olursa en az 250 milyon dolar bekliyorum. Bir de ihracat meselesi var tabii ki.. sadece evde ekmek meselesi değil..ilķ çeyrekde ciro patlaması ve 2019 yıllık karı kadar kâr etme ihtimali de var.. helva yapmaya az kaldı...
SM-N975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eğer Çernobildeki Ukraynada ki yangın durmazsa kimse Ukraynsdan buğday almaz, ordan gıda almaz
Dünyaya buğdayı en çok satan 3 ülkeden biri Ukrayna, Rusya ve Kazakistsnla birlikte..
Adım adım malesef dünya buğday kıtlığına gider,
Buğday dünyanın en değerlisi olur , eğer ki Ukraynada ki yangın durmazsa.
Maalesef radyasyon çok fena yayılıyormuş
5.75 e kadar silkeler en baba.. yoksa bu süreçte mal kaptırmak istemezler herhalde.. gerçi tersi fenadır.. belli de olmaz.. asıl silkeleme 6.60 larda olacak. Sonrası Allah Kerim...SM-N975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.