Güzel hesaplama olmuş. yatırım yapanlar enflasyona oyunuyorlar. Enflasyonun hızlı yükselmesi durumunda ödenecek para azalırken, elde edilecek gelirini ve malın değerinin yükselmesini bekliyorlar.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Hissesine sahip olduğun şirket yatırım yapacağını açıklayıp, yatırımın geri dönüş oranının ortalama 10 yıl olacağını aciklasa hisseyi elinde tutmaya devam edermisin?
240 kira çarpanı ile yatırım bana hiç makul gelmiyor.
cauti, senin sektör hakkında daha net bilgin var... bugun ışık ökte deyince baktım ben de... tupraş/petkim oranının son 9 ayda 40'tan 20'ye düşmesi hakkında ne düşünürsün; burda tupraş al petkm sat gibi bir pair trade fırsatı var mı sence...
sen petkm için genelde daha olumlu yazıyordun diye hatırlıyorum ama aralarındaki marj 1 yıldan kısa sürede çok fazla açılmış gibi duruyor... petrol fiyatları da ufaktan kafayı yukarı kaldırmışken en azından önümüzdeki birkaç ayda sence tupraşın petkimden daha iyi performansı beklenebilir mi bu oranı 30 civarına çekecek şekilde mesela?
kiralarda vergi %15dir, ancak yanlış hatırlamıyorsam 4000lira gelirden sonra vergiye tabi. Ayrıca ödenen kredi faizlerini de buradan düştüğünüz için ilk 5-6 yıl neredeyse vergi vermiyorsunuz.
Ortalama bir konut, kaldıraç kullanıldığı için 48-60 ay arasında masrafını çıkarıyor.
Ondan sonra ki sürede hem konut değerlemesi, hemde kiralar kar olarak haneye geçiyor.
Konut, arsa,tarla, taksi, dolmuş plakaları da bir beyaz yakanın alternatif gelir kalemleri olabilir.
Bu sektör uzmanlık alanım değil. Ortalama bir yatırımcı kadar bilgim var diyebilirim.
Ancak şu kadarını söyleyeyim. Işık okte nin son 1-2 yılda kafa yandı diye düşünüyorum. Tam ters indikator oldu. Psikolojisi iyi değil bence. Bu nedenle her söylediği ters etki yapıyor bende.
Tüpraş ve Petkim in sadece sektörleri benzer. Başka bir benzerlikleri yok. Star rafinerisi nedeniyle Petkim in de rafineri geliri var diyebiliriz. Yoksa iş modelleri de pek benzemiyor bence.
Pair trade, ya da ikili trade benzer iş modeline sahip firmalar arasında yapılır. THY-Pegasus, bim-şok, garan-akbank, Toaso-froto gibi.
Yoksa Tüpraş ve Petkim arasında tarihsel oranlara bakarak işlem yapmak saçmalık olur bence.
2020 2. çeyrek kar tahminleri -ziraat yatırım-
herkese syg, iyi tatiller / iyi çalışmalar
http://imgserveri.com/54165B4951BD4D...minleri(2).pdf
https://i.hizliresim.com/2VpBEC.jpg
https://i.hizliresim.com/cOeHHK.jpg
ikisini almayı düşünmüyorum; birinden 100 liralık satıp diğerinden 100 liralık alacağım... pair trade bu zaten, sektör riski almadan hisselerin birbirine göre ucuz/pahalı kalmasından faydalanmak...
aslında elimde halihazırda banka pair tradeleri var zaten ama birinden memnun değilim... volatilite çok düştü, sinek avlamaya başladık... yerine aday arıyorum...
belki daha uygunu, ccola satıp, aefes alınabilir.
Hep söylüyorum bu yıl aracı kurumların yılı o yüzden uzun vadeli pozisyonlarımı koruyorum ama yeni pozisyon açmıyorum çünkü makro veriler çok kötü ve memur maaşıyla 300 400 en fazla ama sektörde özellikle primli ama agresif büyüyen info ve sektörün ağır abisi ismene bakın sayfalarında bist işlem hacimleri de var ismen hergun komisyon geliri kabaca 2 milyon info 500 kâr yazıyor arkadaşlar gün gün hesaplayın yazıyorlar seneye iyi temettüler ödeyebilirler.
Ben pair trade hic denemedim begendigim sirketlerden toplamayi kendime daha uygun buluyorum
Gayrimenkul konularinda da likit varliklari daha cok sevdigimden ve cesitlendirme icin gayrimenkule para ayirabilecegim bir portfoyum olmadigindan giremiyorum...sinucta coskun sabah gibi gayrimenkulumu mu yiyeyim demek de var :D
Nacizane kisi kendisi oturacaksa ve kira orani uygunsa ev alinabilir diye dusunuyorum diger turlu kiraciyla ugrasmaktansa endeks ucuzken temettu hissesi almak daha uygun geliyor bana diger turlu kiraciya ev aliyormus gibi hissederim... bi de zaten kredi ucuzlar ucuzlamaz cok zam yapanlar oldu..
Tabi herkesin dusuncesine saygi duyuyorum ve insallah guzel getiriler elde eder diye umuyorum sonucta hepimiz enflasyon canavariyla mucadele ediyoruz ve colugumuza cocugumuza biseyler birakmaya calisiyoruz...
bence de para ucuzken kredi cekilmeli ama burada dikkat edilmesi gereken yan giderlerimiz boyle mutfak masrafi faturalar cocugun okul taksidi vs.deki artiş kadar maasimiz artmayacak .. yani bugun cari harcamalara maasimizin yuzde 20sini ayirirken lerde belki de yuzde 30unu ayirmamiz gerekecek.. kredi cekerken bu hususa da dikkat edilmeli diye dusunuyorum
Herkese hayirli bol kazanclar dilerim ... saygilar
Öncelikle yukarıdaki ilk mesajta 240 çarpan iyi bir yatırım olanağı sunar denmiş iken ikinci mesajta 220 aydan sonrasının mantıksız olduğu belirtilmiş. Bu ikisi arasında bize bilgi sunarken ne gibi varsayım değişiklikleriniz oldu?
Kiralarda vergi oranı Kira Geliri Elde Eden Mükellefler İçin Vergi Rehberine göre 18.000 TL’ye kadar %15 olup artan oranlı vergilendirilmektedir. Yıllık 72.000 TL kira geliri elde eden mükellefin son vergi dilimi %27'dir.
4k aylık kira gelirinden sonra vergiye tabi kısmını bilmiyorum. Yatırım geri dönüş süresi hesaplamasında maalesef 48-60 ayda masrafını çıkardığına ulaşamadım. 240 çarpanlı bir yatırımında 48-60 ayda masrafını çıkarması teknik olarak olanaksızdır. İlgili konu hakkında hesaplamam ve varsayımlarım linktedir.
Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri gerçek gider yönteminde uygulanmaktadır. Beyana tabi başka geliri bulunmayan mükellefin götürü gider yöntemini faiz giderlerinden elde edeceği muafiyeti sağlayabilir. Yıllık 72.000 TL kira geliri elde eden mükellefin 10k indirilebilecek Gerçek Gideri bulunmaktadır. Gerçek gider usulünü seçen mükellefler, vergiden istisna edilen kısma isabet eden giderleri hasılatlarından gider olarak indiremeyecekler, sadece vergiye tabi hasılata isabet eden giderleri indirebileceklerdir. Bunun için toplam gider tutarının vergiye tabi hasılata isabet eden kısmının hesaplanması gerekir. Bu hesaplamaların sonucunda %15 götürü giderden daha fazla kazanç olursa hesaplama değişir ancak yatırımı fizibil seviyeye çıkarmaz.
Konut ile somut örnekler yukarıda bulunmaktadır. Arsa ve tarla gibi yatırımların da şans olduğu bu forumda daha önce konuşulmuş olup beyaz yakalı birine organize olmamış (düzenleyici otoritenin etkin rol oynamadığı) bir piyasa olan taksi ve dolmuş plakası yatırımı yapmayı önermenizi ise oldukça düşündürücü bulduğumu belirtmek isterim.
Sorma yahu. Hayır adamı bu sayfalarda çok övdüm geçmişte. Gerçekten alt yapısı kuvvetli, bir şeyler öğrendiğim ender adamlardan biriydi. Son 2 yıldır ne dediği belli değil.
Bu arada bir yıl önce sorsalar Tüpraş değil Petkim derdim, şimdi ben de Tüpraş derim...ama dediğin gibi bu konunun Petkim le pek de alakası yok.
İşin aslı ben bu tür analizleri saçma buluyorum. Geçmişte garan Akbank ın üç katı olmuş vs (sermaye değişimlerini arındırdıktan sonra bakıldığını düşünüyorum), şimdi iki katı, onun yerine bunu alalım vs...bence yanlış.
Benchmark analizi ülke sektör çarpanları ya da bize benzer ülkelerdeki çarpanlarla yapılır..yoksa iki hisse arasındaki kıyas yanıltıcı olur. İki tekil hisseyi kullanarak işlem yapılacaksa temel ve konjonktür analizine göre strateji çizilebilir. Yoksa geçmişte bu bunun şu kadar katıydı üzerinden yola çıkmak tam bakkal hesabı olur.
Soruna gelirsem. Şu an iki hisseyi de almazdım. Salgının etkisi beklediğimden çok oldu, yaraların sarılması zaman alacak. Ama illa birini tercih et dersen, yine de Pegasus derim. 2020 için hedef fiyatım 50 tl idi, şu an ederinde bence. 2020 içinde 40 TL altına inerse tekrar düşünürüm.
Ev almayı düşünenler kiradan çıkıp oturmak için alacaklarsa diyecek bir şeyim yok ama alıp kiraya verilecekse yani yatırım için bakıyorsanız eurobond seçeneğini de düşünün: 20-25 yıl vadeli olanlar %7 civarı faizi, %2 dolar enflasyonuna düş, %5 yıllık kar, 20 yılda anapara geri dönüş süresi eder, pek çok evden iyi ve daha risksiz, akmaz kokmaz. Doların da yıllık TL karşısında TL enflasyonu kadar artacağı yani anaparanın değerini koruyacağı varsayılabilir.
Pair trade fırsatı arayanlar akbank/işctr bir inceleyin, uzun vadeli (10-15 yıllık) tarihi diplerinde, benzer yapı ve büyüklükte şirketler.
Ben viopta oynadım bu seçeneğe, akbank alıp işc sattım yılbaşı vade, şimdi beklemedeyim.
220 ay oranım, 0.93 kredi faiz oranında idi.
Şuan 0.64 oran var. O yüzden 240 ay.
Yarın oran 1.9 olur, o zaman şartlar değişir.
4klık kısım ise dediğim gibi tam hatırlamıyorum. Belli bir giderden sonrası vergiye tabi.
Çevremde konut, arsa, plaka gibi yatırım yapanlar var. Ciddi gelir elde edenlerde var.
Kendiminde konut yatırımı var. Şahsen en kötü kriz zamanlarında bile değerini korudu. Hatta arttırdı.
Burada alınan satılan ürünlerden kazancım yok.
Düşüncenize saygım var.
Benim gayrimenkule ilgili düşüncem bu şekilde.
o doğru bu doğru demek zor. şüphesiz borsa da tecrübeniz varsa, şansınızda yanınızda ise, borsa en iyi yatırım alanıdır. lakin tecrübeniz yok ise emlak iyi bir yatırım aracı olabilir. lakin kiracı ile uğraşmak zordur, üstelik ekonomik şartlar bireyler için giderek zorlaşacak gibi görünürken, bir kez daha düşünmek lazım.
eurobond risksiz yatırım aracı mıdır?
hazine garantili; devlet tahvili / hazine bonosu / mevduat ne kadar riskliyse bu da o kadar..
yalnız dolar bazında yatırım aracıdır, TL ile hesap yapıyorsanız uzun vadede (çok uzun diyelim) TL dolar karşısında değer kazanırsa oradan zarar edersiniz ama dolar mevduatı tutanlar da aynı riske tabi, ayrıca ev alımında da evin beklediğiniz kadar değerlenmemesi riski var.
neyse ben alternatif olarak yazdım, ilgilenen araştırır zaten, forumda da ayrı başlığı var.
ben yatırım amaçlı ev almak yerine geçen yıl bunu tercih ettim ve devlet katkılı konut hesabını kapatıp 1.5 yıllık birikmiş faizini yaktım, pişman da olmadım.
Ben konutun, özellikle kirada oturanlar için uzun vadeli alternatif seçenek olarak değerlendirebileceğini düşünüyorum. Kendim, uzun vadeli hisse ve altın biriktirmeye de başladım. Ama konutu da eğer uygun şartlarda mantıklı bölgelerden alınırsa iyi bir yatırım olacağını düşünüyorum, ki şuan 1e 9 kaldıraçla (%10 peşinatla) bir daire sahibi olunabilir.
Ben alternatif olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Tabiki yatırım tavsiyesi olmasın.
Karar sizlerin.
Bugün s&p not kararı var
Syg
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kendi düşünceme göre piyasayı götüren yatırımcı, yerli spek, global pala ya da yerli görünümlü yabancı her kimse aldığı malları bı yerden coşku ile yedirmeli
Not arttırımı üzerine 27'sinde 2 sıfır atılması ile piyasalar gazlanarak zirveler gösterilebilir diye düşünüyorum
Kendi hayal ürünümdür :)
Ytd
Syg
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eurobond usd bazli bir yatirim aracidir.
https://www.rt.com/business/495482-g...llar-collapse/
Syg,
Ek Bilgi: yabancı para cinsi borçlanma araçları hangi bölgede satışa çıkarsa o bölgenin ismi ile anılır. Euro bölgesinde arz olursa Eurobond, mesela Japonya’da arz olursa samurai bond, Amerika’da arz olsa yankee Bond deniyor...sonuçta hepsi dolar bazlı.
Sendikasyon kredileri ise her para cibsinden olabilir. Bu borçları genelde bankalar alıyor ve birkaç bankanın liderliğinde pek çok bankanın katılımı ile bu borçlanmalar yapılabiliyor. Eurobondu genelde hazineler, sendikasyon kredilerini genelde bankalar çıkarıyor.
Eurobond ve sendikasyon kredileri genelde karıştırılıyor. Temelde ikisi de yabancı para ile borçlanma senedi olsa da, teknik olarak ikisi farklı enstrüman. Genelde karıştırıldığını için bu bilgiyi paralaşayım dedim.
2.Çeyrek / 2020 Bilanço Tahminleri
İşyatırım
http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20200723171931449_1.pdf
Garanti Yatırım
https://rapor.garantibbvayatirim.com...20SanayiKT.pdf
Yatırım Finansman
https://www.yf.com.tr/media/report/2...-07-2020-09-54
halk yatırım
https://www.halkyatirim.com.tr/pdf/2...Tahminleri.pdf
bedelsizci pazarına nur yağıyor :party:
Şaşırmamak lazım herşey olabilir diyorum gün geçmiyor ki biraz daha şaşıyorum :wu:
Değerli üstadlar,
Hisse sahibi olduğumuz bir şirketin genel kurulunda oy kullanabilmek için nasıl bir belge gerekir ve nereden alınır?
Merkezi Kayıt Kuruluşuna bireysel yatırımcı olarak üye olunabilir mi? Olunabilirse nasıl?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
borsa da satış beklemek doğru mu? dünyada bu kadar para bolluğu varken, üstelik faizler sürünürken/süründürülürken. şahsen topyekün alış yada satış beklemiyorum, bazı hisselerde satış olabilecekken/ olmalıyken, bazılarında ise ciddi alış bekliyorum.
GK'a katılan herkes sahibi olduğu pay oranında oy kullanma hakkına sahiptir...
MKK'ya bireysel kayıt olunmuyor...
İhraççılar, Kanun uyarınca faaliyet gösteren yatırım kuruluşları, merkezi takas kuruluşları ile MKK tarafından önerilen ve Sermaye Piyasası Kurulu’unca kabul edilen diğer kuruluşlar MKK’ya üye olabilmektedir.*
Kaynak: https://www.mkk.com.tr/tr/content/Uye-Hizmetleri/Uyelik
Sormak istediğiniz başka bir nokta varsa ben anlamadım...
Sürç- lisan ettikse affola...
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
124.500 ve 135.000 herkesin takip ettiği yerler, zaten bu kadar malı yatay ya da düşük volatiliteli bir testere piyasasında ancak verirler diye düşünüyorum. Sizin dediğiniz gibi sert satışlar pek mümkün görünmüyor.
Hani 124.500 tamam da 135'ler çok sert dirençler üstüne çıksada ne kadar kalıcı olabilir şüpheli doğrusu
Pardon 1245 ve 1350 :rules: :rules: :rules:
https://www.bloomberght.com/s-p-turk...irmedi-2260820
Yine elimiz boş döndük :)
Sağlık olsun
Bol para denen şey uyuşturucu. Nedense dow bir günde %10 düşerken, taban fiyata gelince işlemler durduğunda kimsenin aklına gelmiyordu bu bol para.
Salgın, beklediğimden daha uzun sürdü, beklediğimden daha etkili oldu, aşı tabanlı etkili bir çözüm ise beklediğimden daha geç gelecek. Ama bir konuda, beklediğim gerçekleşti.
Panik pik yapmışken, biraz da insanlar panikle ellerindekileri satmasınlar, hatta ek alım yapsınlar diye, 3-4 ay sonra yeni zirveler konuşulur demiştim Twitter da...biraz da inanmadan, o anki panik boyutunu görünce söylemiştim bunu.
İnsanların bu kadar unutkan olması, bu kadar psikolojinin esiri olmaları inanılacak gibi değil. Ama maalesef doğru.
Maalesef yıllardır uğruna mücadele ettiğim şeyler yerle bir oldu. Borsa kumar değil dedim, kumarhaneye çevirdiler. Borsada uzun vade değer yatırımı yapılır dedim, şekerleme fabrikası 3-4 Tüpraş eder oldu. Adama uzun vade enflasyon üzeri getiri desen, aga ne diyosun diyecek, biz bir haftada parayı ikiye katlama peşindeyiz diyecek.
Bu ortamı hazırlayan, ya da göz yuman kamu ya da özel kurumların hepsine yuh olsun. Umarım ileride siyasi yönetim değişince hepsi bir bir hesap verir.
Biz insanlar mütevazi yaşasın, tasarruf etsin, kumar oynamasın, yatırımcı olsun diye yıllarımızı verelim, geldiğimiz noktaya bak. Yazıklar olsun.
Bu arada kimse kusura bakmasın. Bu kadar mali veremezler filan hikaye. Sanki mal alındı. Büyük malı vermekte zorlanırdı eskiler. Şimdi bırak mal almayı, zaten büyük tahtalardan sürekli para çıkmış. Verilecek mal çoktan verildi zaten.
Ha, küçük tahtalar var. Onların fiyatı da speğinin maliyetinin en az 3-4 katında olduğu için...yedire yedire çok rahat verilir o mal. Hiç endişe etmeyin.
Yeni yetme borsa zenginleri çarşı karıştığı anda, çil yavrusu gibi dağılır. Kimse tahta tutma derdine düşmez..üstelik öyle iman etmiş bir kitle var ki...değil satmak, düştükçe almak isteyeceklerdir. Krediler de ucuz hazır, kredi çekip destek atacaktır, 100 lot, 100 lot...yani küçük tahtalar da mal çıkmak çok daha kolay olacak eskiye göre.